Wil je een nieuwe plafondlamp kopen? Het is niet alleen belangrijk dat zo’n lamp er mooi uitziet, hij moet natuurlijk ook functioneel zijn.

Beware

Een nieuwe plafondlamp kopen, welke functie heeft de lamp?

Het belang van goede verlichting in huis moet je zeker niet onderschatten. Een lamp moet er namelijk niet alleen leuk uitzien, hij moet vooral ook praktisch zijn. In principe kun je in elke ruimte van je huis een plafondlamp ophangen. Uiteraard is het afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt, maar ook welke sfeer je met de lamp wilt creëren. Voordat je je echter bezig houdt met de sfeer, is het goed om te kijken naar welke functie de plafondlamp in de betreffende ruimte heeft. Er zijn drie soorten verlichting, namelijk basisverlichting, functionele verlichting en sfeerverlichting. Basisverlichting heb je in feite nodig in elke ruimte, het zorgt er letterlijk voor dat die ruimte verlicht wordt. Wil je bijvoorbeeld een plafondlamp voor in de hal of in een toilet kopen en die lamp is daar ook direct de enige lamp, dan kun je die plafondlamp dus zien als basisverlichting. Je kunt je voorstellen dat de lichtintensiteit van zo’n lamp dan hoger moet zijn dan wanneer je een plafondlamp ergens ophangt als sfeerverlichting.

Meten is weten

Een plafondlamp moet niet te laag hangen, omdat je anders letterlijk tegen die lamp aan gaat lopen. Verder moet je ook rekening houden met deuren en ramen in de ruimte. Dat is vooral belangrijk in kleine ruimtes zoals een hal, bijkeuken of toilet. Je wilt je deuren en ramen natuurlijk gewoon open en dicht kunnen doen zonder dat de lamp daarbij steeds tegen de deur aankomt. Bedenk verder ook wat de lamp precies moet verlichten. Wil je bijvoorbeeld verlichting boven een écht grote eettafel, dan kun je eventueel meerdere moderne plafondlampen kopen en die naast elkaar ophangen. Niet alleen zijn meerdere lampen naast elkaar natuurlijk écht een statement, ook ben je er op deze manier zeker van dat de hele tafel wordt verlicht. Dat is wel zo gezellig als je een hele tafel vol mensen hebt. Bij het uitzoeken van een plafondlamp voor je keuken of badkamer moet je kijken dat je niet in je eigen schaduw staat te werken. Dit is enorm onhandig tijdens het koken of tijdens het opmaken bijvoorbeeld.

BIJKEUKEN INSPIRATIE

Een nieuwe plafondlamp kopen, niet elke lamp is geschikt om aan het plafond te hangen

Niet elke lamp is geschikt als plafondlamp. Ik geef als voorbeeld een lamp boven de eettafel. Deze moet een sfeervol licht verspreiden, maar je wilt tegelijkertijd niet steeds dat het licht in je ogen schijnt wanneer je omhoog kijkt wanneer je aan tafel zit. Plafondlampen zijn echt gemaakt om aan het plafond te hangen en zijn dus ook vaak netjes afgewerkt aan de onderkant, zodat je niet tegen de lichtbron aan kijkt.

BEN JIJ TEVREDEN MET DE VERLICHTING IN JE HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

2 Comments

  1. Ja, ik ben best tevreden. Wij wilden eerst een andere lamp in de badkamer maar eigenlijk hangt er een prima lamp. Ik wist niet (totdat de lamp er even af moest) dat dat een speciale lamp was voor natte ruimtes. Dus hebben we die maar weer opgehangen.

  2. Ondertussen wel, maar we hebben in het begin wel wat missers gemaakt met verlichting wat veel te weinig licht gaf. De verlichting in de badkamer en keuken vind ik zelf het mooist, want dat zijn spots in het plafond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.