Een mooie huid begint echt bij een perfect gereinigde huid. Waarom is je huid reinigen zo belangrijk? En kan ik dat met alleen water doen?

Waarom is je huid reinigen zo belangrijk?

Een crème kan in feite alleen zijn werk doen op een huid die goed gereinigd is. In feite is het zelfs zonde om überhaupt een crème te gebruiken wanneer je je gezicht niet eerst reinigt, de werkzame stoffen kunnen zich namelijk niet door een ‘barrière’ van make-up of vuil heenwerken. Ook wanneer je geen make-up gebruikt, is het belangrijk om je huid te reinigen. Zodra je in de puberteit komt, ga je meer talg aanmaken. De poriën die in je huid zitten, kunnen talg ‘afvoeren’, evenals zweet. Echter, als je (te) veel talg aanmaakt, of wanneer deze ‘talgpropjes’  in aanraking komen met bacteriën, ontstaan er onzuiverheden. Door het gebruik van bepaalde producten kun je je talgproductie enigszins in balans brengen, en door je huid dagelijks te reinigen op een hygiënische manier, verklein je ook de kans dat de bacteriën zich ontwikkelen tot puistjes. Wanneer je je huid echter niet (voldoende) reinigt, blijft het talg, zweet en de rook als het ware gewoon op je huid liggen. Hierdoor kan de conditie van je huid verslechteren.

Kun je je huid reinigen met alléén water?

Ik hoor nog (echt!) heel vaak dat mensen hun gezicht reinigen met alleen water. Dat is om twee redenen niet aan te raden. Ten eerste; vet (talg in dit geval) lost niet op in water. Dit kun je zien aan de hand van het volgende voorbeeld; pak eens een glas water en giet daar een laagje olijfolie in. Je zult zien dat de olie als een laagje op het water blijft liggen. Voeg nu een scheutje afwasmiddel toe en dan zul je zien dat de twee lagen zich met elkaar gaan vermengen. In feite werkt het met het reinigen van je huid hetzelfde. We gebruiken natuurlijk geen afwasmiddel op ons gezicht, maar een cleanser werkt dus in feite op dezelfde manier. Een cleanser werkt als een magneet voor vuil en zorgt ervoor dat het vuil en talg zich wél laat mengen met het water (het kan ‘oplossen’) en op deze manier spoel je alles dus samen met het water van je huid af. Persoonlijk ben ik dus een voorstander van reinigende producten die je gebruikt in combinatie met water. Melk bijvoorbeeld hoef je niet persé af te spoelen, maar vormt een laagje over de huid die de poriën alsnog kan verstoppen. Kant-en-klare reinigingsdoekjes lijken wellicht ideaal, maar in feite verdeel je hiermee alleen het grootste deel van het vuil over je gezicht. Ten tweede is het reinigen met alleen water niet ideaal omdat dit je pH-waarde kan verstoren. Deze ligt normaal gesproken rond de 5,5. Het meeste leidingwater in Nederland heeft echter een pH waarde van 8, het is een beetje afhankelijk van waar je bent. Je kunt je dus voorstellen dat leidingwater je pH waarde uit balans brengt. Is de pH waarde van je huid uit balans, dan ben je vatbaarder voor bacteriën, die je huid binnen kunnen dringen en je ziek kunnen maken. De cleansers die we tegenwoordig kunnen kopen, zijn zo mild en er zijn vaak allerlei verzachtende en verzorgende ingredienten aan toegevoegd, zodat ze je huid niet alleen maar reinigen, maar je huid ook beschermen tijdens het reinigen. Ze zorgen er voor dat de pH waarde in balans blijft.

Make-up verwijderen en je huid reinigen zijn twee verschillende stappen

Wanneer je make-up gebruikt, heb je meestal iets extra’s nodig; een product dat echt in staat is om die make-up te verwijderen. Zelf zweer ik bij miccelair water voor het verwijderen van make-up van mijn gezicht, dus foundation, blusher en bronzer. Voor de ogen zijn er allerlei speciale removers, die zacht zijn voor de dunne en kwetsbare huid rond de oogcontouren. Er zijn zelfs speciale removers voor waterproof make-up. Het kan soms helpen je wattenschijfje van tevoren iets vochtig te maken, dit tegen de ogen aan te drukken en dan zachtjes te wrijven zodat de oogmake-up als het ware oplost. Ga in principe net zolang door met reinigen totdat het laatste wattenschijfje geen sporen van make-up meer laat zien, dan weet je dat je verder kunt gaan met de volgende stap! De volgende stap is het reinigen van de huid. Make-up verwijderen is namelijk niet hetzelfde als het reinigen van de huid.

Hoe reinig ik mijn huid?

Kies voor de rest van je gezicht een cleanser die bij je huid past. Cleansers zijn er in de vorm van een gel, crème, mousse of olie. Kies er het liefst één die je af moet spoelen met water. Een vette huid kan baat hebben bij een gel. Kies liever geen agressieve producten waar (veel) alcohol in zit. Het wordt natuurlijk wel aangeraden bij een vette huid, maar omdat bepaalde vormen van alcohol je huid kunnen uitdrogen, loop je het risico dat je huid hiervan te veel gaat uitdrogen. Je talgproductie raakt in de war en gaat als reactie hierop meer talg aanmaken. Kies liever producten die geschikt zijn voor een gevoelige huid. Kijk verder uit met producten waarin sulfaten zitten. Deze vind je op de INCI-lijst terug als SLS of SLES. Sulfaten laten een product schuimen, maar kunnen je huid ook irriteren en uitdrogen. Een droge huid heeft vooral baat bij een reinigende crème. Het is overigens een fabel dat een schuimend product beter reinigt dan een niet-schuimend product. Na het reinigen kun je nog een toner gebruiken. Hiermee breng je je huid weer in balans, het haalt de laatste restjes vuil of make-up weg en geeft bovendien een heerlijke verfrissing en een hydraterende boost aan je huid. Nu is je huid helemaal klaar voor je gezichtscrème.

WAARMEE REINIG JIJ JE HUID HET LIEFST?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

 1. Ilona says:

  Gebruik sinds mijn val in februari eigenlijk maar heel weinig make-up dus denk ik dat micellair water en een reiniger met water voldoet eigenlijk altijd micellair water van Garnier maar toen deze op was kocht ik een flesje bij de Lidl en die bevalt ook heel goed. Daarna gebruik ik Clinique take the day of met water toner heb ik wel maar vergeet ik meestal:-)

  1. Christiana says:

   Ik ben ook echt fan van het micellair water van Garnier, toevallig van de week nog een nieuwe fles aangeschaft!

 2. Dank je wel voor deze duidelijke uitleg en handige tips!
  Ik gebruik de teatree-lijn van The Body Shop. Nogal een lastige huid en dit werkt voor mij het beste.

  1. Christiana says:

   Fijn dat je nu iets gevonden hebt wat goed voor je werkt! Het is altijd een beetje een kwestie van uitproberen hoe je huid er op reageert.

 3. Ik las ook met regelmaat dat sommige mensen hun gezicht alleen wassen met water…. Zelfs al draag ik geen make-up, ik doe het altijd met een reiniger. Gek genoeg wast mijn zus haar gezicht vaak alleen met water en haar huid ziet er top uit. Snap jij het? Zij gebruikt ook weinig andere cosmetica. Maar ik maak het minstens 2 keer per dag schoon, vind het heerlijk zo een schoon koppie!

  1. Christiana says:

   Haha, tja, sommige mensen hebben gewoon heel veel geluk denk ik;-) Ik moet zeggen dat ik er soms in de avond ook wel eens geen zin in heb, dan ben ik eigenlijk te moe, maar ik reinig toch altijd wel. Ik vind het net als jij ook altijd zo fijn om met een schoon gezicht in bed te gaan liggen;-)

 4. Goede tips en uitleg! Ik gebruik de reiniger van Cetaphil voor de gevoelige huid en deze bevalt prima.

 5. Ik draag de laatste maanden veel minder make-up en ik merk dat mijn huid enorm verbeterd is. Ik was eerder altijd wel lui als het om gezicht reinigen gaat. Meestal even snel. Nu ik minder make-up draag wordt mijn huid een stuk schoner en heb ik ook het idee dat mijn dagcreme beter opgenomen wordt.

 6. Vroeger gebruikte ik altijd make-up reiniger, toen overgestapt op de doekjes en tegenwoordig is het een reinigingsgel onder de douche voor mijn gezicht en daar haal ik ook mijn restje mascara mee weg. Niet helemaal de juiste manier, maar zodra ik andere producten gebruik krijg ik altijd last. Met oogmake-up remover is het helemaal een hel, na 4 dagen nog steeds brandende ogen. Voor mij werkt het wel met alleen de reinigingsgel, maar eigenlijk maak ik mijn gezicht dus helemaal niet goed genoeg schoon, shame on me haha!

  1. Christiana says:

   Ah, dat is vervelend! De huid rond je ogen is nu eenmaal dunner en dus vaak ook wat gevoeliger dan de rest van je gezicht, het kan soms inderdaad lastig zijn om dan producten te vinden waar je huid wel goed op reageert.

 7. Fijn artikel! Ik hoor ook vaak dat mensen alleen hun huid met wat water reinigen. Hoewel het lijkt alsof het beter is om zo min mogelijk producten op je huid te gebruiken (dus echt alleen water), is dat in dit geval echt niet zo inderdaad. Goed om te lezen dat ik niet de enige ben die dit zo belangrijk vindt, haha. ♡

  1. Christiana says:

   Leuk om te lezen dat jij er net zo over denkt, Elke! Ik hoor dat dus ook heel erg vaak tijdens mijn werk (ik werk als cosmetica-adviseuse) en dan wil ik echt roepen: ‘NEE’! (Maar dat doe ik dan natuurlijk niet hè;-))

 8. Goed en duidelijk verhaal! Ik reinig mijn huid iedere ochtend en iedere avond, ik sla echt nooit over. Voor het verwijderen van mijn make-up gebruik ik pure amandelolie, voor het reinigen van mijn huid meestal een reiniger in combinatie met water. Die vind ik ook het fijnst.

  1. Christiana says:

   Ik dus ook, ik gebruik dan bijvoorbeeld ook nooit een reinigingsmelk die je eigenlijk niet af hoeft te spoelen, ik heb dan altijd het idee dat mijn huid niet echt schoon is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.