Prints combineren in je interieur is echt niet zo moeilijk. Dit zijn de dingen die wél en niét werken.

Kies je kleurenpalet

En hou je hier ook aan. Niemand word blij van een allegaartje aan kleuren die totaal niet bij elkaar passen en waar je zelf eigenlijk ook niets meer van snapt. Je kunt natuurlijk helemaal zelf bepalen uit hoeveel kleuren je kleurenpalet bestaat. In dit palet kun je verder natuurlijk eindeloos variëren met kleurnuances. De kleur(en) uit je kleurenpalet kun je al toepassen in de basis en je laat ze vervolgens ook steeds terugkomen in je meubels, maar bijvoorbeeld ook in schilderijen, vloerkleden en accessoires. Ga voor contrasterende kleuren of, wanneer je één kleur wilt, kies dan lichte én donkere tinten. Ga dus liever niét voor twee dezelfde tinten die nét even anders zijn. Ze zijn namelijk nét anders, en dat werkt nét niet. Ga je bijvoorbeeld voor een blauw dekbedovertrek en je kiest voor blauwe sierkussens die vrijwel dezelfde kleur hebben, dan zullen de kussens niet opvallen. De kans is nu namelijk groot dat je tegen een grote blauwe massa aan zit te kijken, en daar word natuurlijk niemand vrolijk van. Je ziet hier in de hal ook dat twee prints die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, namelijk de aztec print en de vogeltjes print, toch een gaaf geheel vormen omdat ze mooi in het kleurenpalet van de hal passen. Jaren geleden kocht ik bij OTTO een fantastisch cheetah print vloerkleed. In mijn oude huis lag hij onder de eettafel, nu ligt hij op de slaapkamer naast mijn bed. Daar heb ik de print gecombineerd met Delfts blauw en ook daar is het weer een geheel omdat de kleur van het Delfts blauw weer in de muur terugkomt en het zwart uit het vloerkleed in de meubels.

Combineer prints van verschillende grootte

Sierkussens of materialen zoals gordijnen en bankstoffen met verschillende patronen kun je uitstekend met elkaar combineren. Strepen en bloemen naast elkaar? Dat kan absoluut! Maar hou je vast aan de volgende regel; kies steeds prints van verschillende grootte. Ga dus voor grote bloemen en kleine ruitjes. Maak niet de fout door een kussen met kleine ruitjes en een kussen met kleine bloemetjes naast elkaar, dat vinden ze namelijk niet leuk en de kans is groot dat het geheel ook te druk wordt. Verschillende patronen in verschillende grootte naast elkaar doen het dus wel erg goed, zeker als je kleuren laat terugkomen.

Combineer verschillende materialen

Geef extra schwung aan het geheel door het mixen en matchen van verschillende materialen. Fluffy met leer bijvoorbeeld, of velvet met linnen. Dit maakt een interieur direct veel interessanter. Doe dit niet alleen met accessoires, maar ook met je meubels. Zet je huis dus niet vol met bijvoorbeeld alleen maar basic Ikea meubels, dat wordt al gauw saai.

Prints combineren in je interieur aan de hand van vorm en formaat

Verder is het erg mooi om te mixen met accessoires die verschillend van vorm en formaat zijn. Zet liever niet twintig vierkante kussentjes in dezelfde kleur en van hetzelfde formaat op je bank, of twee dezelfde kussentjes aan één kant. En dan aan de andere kant hetzelfde verhaal. Vanaf nu doe je dat gewoon hélemaal anders door kussens in verschillende vormen bij elkaar te zetten, en die verspreid je dan over je hele bank. Sowieso doen oneven aantallen het altijd goed tijdens het stylen. In plaats van twee of vier kussens op de bank kies je er dus drie of vijf.

PRINTS COMBINEREN IN JE INTERIEUR, VIND JIJ DAT LEUK OM TE DOEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Ik durf het eerlijk gezegd niet zo snel, omdat ik er gewoon geen gevoel voor heb. 😅 Ik zou willen dat ik het net zo goed zou kunnen als jij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.