Je kunt echt heel veel doen in korte tijd. Ik geef je inspiratie voor twintig keukenklusjes die je kunt doen terwijl je pizza in de oven ligt.

Keukenklusjes

Niet iedereen is natuurlijk even dol op opruimen en schoonmaken. Vaak is het dan ook nog eens zo dat hoe langer je dingen uitstelt, hoe meer je er tegen op gaat zien en hoe langer je uiteindelijk over zo’n klusje doet. Plekken zoals de keuken en badkamer worden nu eenmaal snel vies, omdat we er met z’n allen veel gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je echt heel veel kunt doen als je maar een kwartiertje de tijd hebt, zelfs als je maar een paar minuten hebt! Ligt er dus een pizza in de oven waar je op wacht? Dit zijn twintig dingen die je kunt doen totdat je aan tafel kunt!

 1. Je vaatdoekjes, handdoek en theedoek vervangen voor schone en de vieze direct in de wasmand gooien.
 2. Je aanrechtblad afnemen met een schone doek.
 3. Het zeefje in de gootsteen legen in de prullenbak en vervolgens je gootsteen schoonmaken met een schuursponsje.
 4. Een boodschappenlijstje maken.
 5. Je voorraad nakijken op datums, alles wat over de datum is weggooien.
 6. Je halflege voorraadpotten weer netjes bijvullen, maak ze eventueel eerst nog even schoon.
 7. Je rommella en / of bestekla helemaal leeghalen, schoonmaken en bepalen wat er weg kan en wat je wilt houden.
 8. Je prullenbak legen en eventueel even schoonmaken.
 9. De vaatwasser in- of uitruimen. Tip; was je afwasborstel regelmatig mee in je vaatwasser!
 10. Je kookplaat schoonmaken, mits hij niet boven je oven met daarin die pizza zit natuurlijk.
 11. De voorkant van je kastjes en / of de handgrepen afnemen met een schoon doekje. Heb je een losstaande koelkast, dan kan ook daar direct een doekje overheen.
 12. Je plantjes water geven en / of je boeket bloemen herschikken en schoon water geven.
 13. Je kraan schoonmaken. Doe dit liever niet met een schuurspons. Wij hebben de gouden NYVATTNET kraan van Ikea en die gaat weer prachtig glanzen wanneer ik deze schoonmaak met een zachte doek waar ik glasreiniger op spray.
 14. Een wandplank leeghalen, schoonmaken en opnieuw stylen met mooi servies en bijvoorbeeld wat gezellige kleine plantjes.
 15. Je koelkast herorganiseren. Kijk direct of er eventueel iets over de datum is en wat er nog aan je boodschappenlijstje toegevoegd kan worden.
 16. Een la of glasplaat uit je koelkast leeghalen en schoonmaken.
 17. Je houten snijplank schoonmaken met een beetje zout en citroensap. Sprenkel hiervoor wat citroensap op de plank. Hier strooi je vervolgens het zout overheen. Met een stuk keukenrol wrijf je vervolgens het zout over de citroensap. Dit laat je ongeveer tien minuten staan. Klaar!
 18. Je beker of pot met keukengerei helemaal leeghalen en schoonmaken.
 19. De keukenvloer stofzuigen.
 20. Alle rondslingerende spullen die niet in keuken thuishoren, opbergen op de plek waar ze wel horen te liggen!
BEN JIJ VAN DE SNELLE KEUKENKLUSJES TUSSENDOOR OF DOE JE LIEVER EENS IN DE ZOVEEL TIJD EEN GROTE SCHOONMAAK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

14 Comments

 1. Goede tips! Ik doe dit soort klusjes ook als ik moet wachten op een gerecht. Lekker efficient 🙂

 2. Ik doe heel vaak alles even tussendoor, vaak geen vast plan. Zeker als ik zie dat iets vies is, dan ben ik soms niet te stoppen! Laatst nog de koelkast flink schoongemaakt. 🙂

  1. Christiana says:

   Ik ben precies zo. Soms denk ik ook wel eens, oh, even de voorkant van een deurtje van een keukenla schoonmaken, en voordat ik het weet, heb ik de hele la alweer leeg geruimd;-)

 3. Daar zitten slimme dingen tussen waar ik nog niet aan gedacht had! Goede tip ook voor het schoonmaken van je houten snijplank. Dingen die over de datum zijn hoef je trouwens echt niet per se weg te gooien. Goed kijken en ruiken, en de tht-datum kun je sowieso bij veel dingen negeren.

  1. Christiana says:

   Klopt inderdaad, ‘droge’ dingen zoals kruiden, kunnen vaak nog wel even mee. Maar een pak melk bijvoorbeeld, brrrr, daar wil je liever niet uit drinken als het enkele dagen over de datum is;-)

 4. Handige tips, in die tijd kun je inderdaad heel veel van dit soort klusjes doen!

 5. Handige tips ik doe ook meestal dat soort (kleine) klusjes al ik aan het koken ben. Ik maak standaard iedere week 1 keukenkastje of lade schoon. en voor het wekelijkse boodschappen altijd een paar glazen planken met een oplossing van schoonmaakazijn en water. Soms sla ik een beetje door en wil ik teveel en te snel met gisteren als resultaat een aangebrande risotto die nauwelijks eetbaar was 🙂 Toen toch maar die pizza.

  1. Christiana says:

   Haha, ah zonde! Maar dan is een pizza een goed alternatief inderdaad. Wij hadden laatst dus precies het tegenovergestelde. Wij hadden twee pizza’s in de oven, en toen we hem er uit wilden halen, kantelde hij en viel hij zo flats tegen de keukenlades aan. Overal pizza en saus. Dus toen kon ik als alternatief geen pizza eten, haha;-)

 6. Zo zie je maar dat veel klusjes eigenlijk heel snel gedaan kunnen worden (en toch stel ik ze redelijk vaak uit haha) x

  1. Christiana says:

   Ik heb ook zo diverse dingen die ik graag uitstel, maar op de een of andere manier niet in de keuken. Ach, ik denk dat we zo allemaal onze klusjes hebben die we minder graag doen;-)

 7. Goede tips! Vooral die van het zout en citroensap voor de snijplankjen. En ik heb ook laatst voor de eerste keer een afwasborstel in de vaatwasser gedaan. Best handig om hem schoon te krijgen.

  1. Christiana says:

   Ja, dat is super handig, ik was de afwasborstel ook regelmatig mee in de vaatwasser!

 8. Wat een leuk rijtje met tips! Ik doe het liefst ook in kleine stapjes.

 9. Wat een handige tips! Sowieso een goed idee omdat even tussendoor te doen. Die van de afwasborstel af en toe mee doen in de vaatwasser vind ik briljant, ga ik volgende keer doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.