Ben je hélemaal klaar met de rommel? Wil je meer overzicht in je keuken? Volg dan nu dit stappenplan voor het organiseren van je keukenlades!

Organiseren van je keukenlades; haal eerst álles eruit!

Anno nu zien we steeds meer kasten met lades, ook in de keuken dus. Niet zo verwonderlijk, want uiteindelijk is een la een stuk praktischer dan een kast. Een la kun je namelijk helemaal opentrekken en zo kun je altijd een stuk beter zien wat er allemaal in zit, in tegenstelling tot kasten waarvan je heel vaak niet meer weer wat er nu eigenlijk allemaal achterin staat. Als je je keukenlades opnieuw wilt gaan indelen en organiseren, begin je er goed aan om eerst álles er uit te halen.

Organiseer je spullen

Hoewel veel keukens voor een groot deel dezelfde soort spullen zullen bevatten, vinden we in elke keuken natuurlijk ook weer unieke spullen. Als je bijvoorbeeld erg van bakken houdt, zul je veel bakspullen hebben. De ene persoon heeft weer bijvoorbeeld heel veel verschillende kruiden en een ander bewaart voorraad weer grotendeels in de voorraadkast. Wanneer je je spullen dus gaat categoriseren, is het daarbij belangrijk om te kijken welke categorieën echt bij jou en je levensstijl passen.

Geef elke keukenla een functie

Ik heb het al vaker gehad over het geven van een functie aan een ruimte, en dat kun je dus natuurlijk ook doen met een keukenla. Als je van tevoren bedenkt welke spullen je graag in een bepaalde la wilt bewaren, is het makkelijker om deze la netjes en overzichtelijk te houden. Al je spullen hebben dan namelijk een vaste plek. Wij hebben in onze keuken alleen maar lades, en wij hebben bijvoorbeeld een la met bestek, een la met glazen, een la met keukentexiel, een la met alleen maar voorraadpotten, een la met boodschappen en een la met vazen, kaarsjes, bloempotten en andere woonaccessoires. En uiteraard hebben we ook een rommella met medicijnen, elastiekjes, flesopeners, scharen, lange aanstekers voor kaarsen en meer van zulke dingen. Gun jezelf ook echt zo’n rommella en zoek hem regelmatig uit.

organiseren van je keukenlades

Organiseren van je keukenlades, bedenk een slimme indeling

Een keuken moet er natuurlijk mooi uitzien, maar vooral heel erg praktisch zijn. Dat geldt ook voor de indeling van de lades. Een keuken is een plek waar je meerdere keren per dag bezig bent. Je wilt niet hoeven te zoeken naar spullen en je wilt overal makkelijk bijkunnen. Een praktische tip voor het indelen van je keukenlade is bijvoorbeeld dat je bestekla dicht bij je fornuis zit. Zeker wanneer je in die bestekla kookgerei zoals pollepels, spatels en opscheplepels bewaart en die je dus zó wilt kunnen pakken tijdens het koken. Verder kijk ik ook altijd naar wat ik echt met regelmaat gebruik. Die dingen wil ik makkelijk kunnen pakken. Bepaalde schoonmaakmiddelen zoals afwasmiddel, spiritus, wasmiddel en laminaatreiniger gebruik ik echt vaak. Andere spullen zoals bewaar ik in de trapkast, daar hoef ik niet elke keer bij te kunnen. In de plantenspuitjes links zit glasspray en groene zeep. De glasspray gebruik ik dagelijks voor onze glazen eettafel en de groene zeep voor ons marmer aanrechtblad. Groene zeep is normaal gesproken een vaste substantie, maar omdat we dit dagelijks gebruiken hebben we er al een kant en klare oplossing van gemaakt. De fles met glasspray is te hoog voor in de keukenla, en dan is zo’n plantenspray dus ook een uitkomst. Losse spulletjes zoals vaatwastabletten bewaar ik in een voorraadpot.

De indeling van je keukenlades

Wij hebben een keuken van Ikea en het fijne is dat Ikea ook tal van opbergers voor in de keukens en dus ook voor in de lades heeft. Dat is praktisch, want je wilt niet dat alle spullen heen en weer door je lades gaan schuiven. In onze bestekla die je hierboven ziet hebben wij bijvoorbeeld de VARIERA bestekbak. Deze is gemaakt van bamboe, iets prijziger dan de kunststof varianten, maar het geheel oogt natuurlijk wel heel netjes. Ook ben ik groot fan van de VARIERA bakken. Dit zijn witte bakken die verkrijgbaar zijn in verschillende afmetingen en zo kun je goed kijken welke bakken je praktisch vind. Ik probeer een la altijd zo veel mogelijk te ‘vullen’ met bakken, zodat ik geen loze ruimtes over houdt.

Stapelen, of liever niet?

In veel kasten wordt driftig gestapeld omdat het natuurlijk op zich ruimtebesparend is. Maar echt praktisch is het niet altijd. Bedenk van tevoren dus of je dingen wilt gaan stapelen. Zorg dan in ieder geval voor stevige stapels en plaats dingen die je het minst gebruikt onderop de stapel. Sommige dingen zijn niet te stapelen, zoals bepaalde potjes. Deze bewaar ik een Ikea VARIERA bak en dan dus liggend. Een ander idee is bovenstaande bordenhouder. Ik heb hem op het aanrecht staan, maar hij kan ook prima in een diepe la. Niet alleen praktisch voor borden, maar ook voor pannendeksels en snijplanken. Bakpannen kun je ook stapelen, je doet er goed aan om er een pannenbeschermer gemaakt van textiel tussen te doen, zodat ze niet beschadigen. Deze kun je gewoon bij de Action halen.

Je voorraad in potten

Wat er ook voor zorgt dat je keukenlades er georganiseerd uitzien, is je voorraad in voorraadpotten doen. Het oogt een stuk netter dan allemaal verschillende, geopende voedselverpakkingen, maar je houdt hiermee je keukenlades ook een stuk netter omdat je geen last hebt van ‘lekkende’ verpakkingen. Zelf heb ik gekozen voor glazen voorraadpotten zodat ik direct zie wat er in zit. Bepaalde producten, zoals rijst en pasta, gebruiken we vaak, maar bij producten die we minder vaak gebruiken, plak ik altijd een labeltje met een THT datum op de onderkant voor de voorraadpot. Zo weten we wanneer iets eventueel niet meer goed is. Glazen voorraadpotten kunnen ook makkelijk in de afwasmachine, haal wel even uit de rubber ring er van tevoren af.

HEB JIJ LADES IN DE KEUKEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Wij hebben alleen lades waarin bestek kan en die zijn helaas niet diep. Qua functionaliteit zit er wel logica in, zoals je ook beschrijft. Toevallig zei ik gisteren nog dat ik ze weer eens schoon moest maken, mooi klusje voor de zondag!

    1. Christiana says:

      Dat is inderdaad een leuk klusje voor het weekend;-) Wij hebben in deze keuken bewust alleen maar lades genomen, 1 opdiepe voor het bestek en voor de rest zijn het allemaal diepe lades. Ik vind lades altijd een stuk praktischer dan kasten.

  2. In de keuken nu 4 lades waarvan er nu eentje onbruikbaar is omdat we i.p.v. een keramische een inductiekookplaat hebben..Maar ja toen we dit appartement kochten was de keuken nog ok en die kan volgens mij nog zeker een jaar of 7 mee, maar dan kies ik ook voor een keuken van IKEA heb toch de ervaring (na 2 huizen en evenzovele nieuwe keukens) je bij een “gewone” keukenzaak wordt opgelicht…na het zetten van je handtekening zijn “ze” niet thuis. Ikea zal het een zorg zijn of je een keuken van Euro 5.000 of 10.000 aanschaft. De lades zijn wel prettig kocht toevallig bij Ikea zo’n bordenhouder die wij dan gebruiken voor schoteltjes en ook een aantal Variera bakken. Hebben jullie de Ikea keuken zelf geplaatst of door Ikea laten doen?

    1. Christiana says:

      Onze hele keuken is van Ikea, de apparatuur is van SMEG. Wij hebben de keuken eerst laten tekenen bij Ikea. Dat kostte 50 euro, maar bij aanschaf van een keuken krijg je dat bedrag weer terug als korting op je keuken. We hebben de keuken laten plaatsen door onze klusjesman die ook onze badkamer heeft gedaan, en nog veel meer klussen in huis. Het laten plaatsen door Ikea vonden we toch relatief ‘duur’. Zij rekenen, als ik het goed begrepen heb, voor het installeren een percentage van de keukenprijs. Hoe duurder de keuken, hoe hoger die prijs wordt. Maar al met al ben ik super blij met de keuken. Het is echt helemaal zoals we alles in gedachten hadden. De levering was ook onwijs snel. Na het bestellen werden alle kasten en onderdelen al binnen een week geleverd. Ik kan het aanschaffen van een keuken bij Ikea dus wel echt aanraden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.