Zonneallergie kan heel plotseling opkomen, ook als je er nooit eerder last van hebt gehad. Zo herken je het en nog belangrijker, dit kun je er aan doen.

Wat is zonneallergie en hoe ontstaat het?

Zonneallergie kan ontstaan na blootstelling aan zon. Het kan bij iedereen voorkomen, wel zie je het vaker bij vrouwen dan bij mannen en verder komt het bij een lichte(re) huid ook vaker voor. Zonneallergie uit zich in bultjes en rode plekjes op de huid, het kan eigenlijk op alle plekken van je lichaam verschijnen waar de huid aan zon blootgesteld is. Vaak heb je ook last van flinke jeuk. Het ontstaat meestal als de huid plotseling wordt blootgesteld aan zon. In het voorjaar bijvoorbeeld, als het opeens heel erg lekker weer wordt en je huid na maanden weer wordt blootgesteld aan (veel) zon. Meestal wordt zonneallergie zichtbaar een aantal uren nadat je huid is blootgesteld aan zon. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat hoe langer je in de zon bent geweest, des te erger de klachten kunnen zijn. Het is alleen zichtbaar op de plekken van je lichaam die daadwerkelijk zijn blootgesteld aan zon. Het is dus mogelijk dat je bijvoorbeeld alleen last heb van zonneallergie op je onderarmen als je een t-shirt en een lange broek gedragen hebt. Je huid kan ook overgevoelig reageren op zonlicht in combinatie met bepaalde stoffen of medicatie. Je spreekt dan van foto-allergisch contact eczeem of van een fototoxische huidreactie. Het kan plotseling opzetten, maar als het een keer gebeurt hoeft het zeker niet zo te zijn dat je er de rest van je leven last van zult houden.

Hoe kun je het voorkomen?

Helaas is het probleem niet altijd helemaal te voorkomen. Wel zijn er een aantal dingen om op te letten. Zorg ervoor dat je blootstelling aan zon rustig opbouwt. Als de eerste zonnige dagen van het jaar zich weer aandienen, ga dan niet direct uren in de zon zitten, en zeker niet op het heetst van de dag. Draag beschermende kleding en vergeet ook vooral niet om je hoofd te beschermen met een petje of een hoedje. Zoals je waarschijnlijk wel weet bestaat zonlicht uit UVA en UVB straling. Zonneallergie word veroorzaakt door UVA-straling. Kies dus een zonnebrandproduct dat ook daadwerkelijk beschermd tegen zowel UVA- als UVB straling, zoals mijn favoriete zonnebrandcreme, de La Roche Posay Anthelios crème SPF50 of de Eucerin Sun Allergy Protect. Smeer royaal en al voordat je de zon ingaat. Herhaal dit ook als je echt gaat zonnebaden, en zeker als je zwemt of veel transpireert. Sowieso kan een gezonde huid zich beter wapenen tegen schadelijke invloeden van de zon. Je kunt het hele jaar werken aan het in stand houden van een gezonde huidbarrière door producten te gebruiken die ook echt bij je huid passen en geen irriterende stoffen zoals parabenen, sulfaten of hoge concentraties parfum bevatten. Ook je huid dagelijks hydrateren en beschermen is een must om je huidbarrière gezond te houden.

Wat moet ik doen als ik last heb van zonneallergie?

Behandel je huid zoals je ook een door de zon verbrande huid zou behandelen. Gebruik geen ijskoud water, maar ook zeker geen heet water op je aangedane huid. Douche met milde producten, liefst zonder SLS en parfum. Dep je huid na het douchen droog met een zachte, schone handdoek zonder hard te wrijven. Blijf sowieso uit de zon tot de plekjes helemaal weg zijn. Houdt er altijd rekening mee dat je huid ook gevoelig is voor zonlicht wanneer je denkt dat je in de schaduw zit. In veel gevallen gaan de klachten vanzelf over. Gebeurt dit niet, dan kan de arts een hydrocortison zalf voorschrijven. Dit helpt ook tegen die vervelende jeuk. Ook een aftersun kan je huid verlichting geven, kies wel voor een parfumvrije variant zoals de Eucerin aftersun.

HEB JIJ WEL EENS LAST (GEHAD) VAN ZONNEALLERGIE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

5 Comments

  1. Ja maar dat is gelukkig al een jaar of 20 geleden in Portugal hadden wij een fly-drive in een auto nog zonder airco en ik zat de gehele dag met mijn blote arm uit het autoraampje. Komkommer bracht gelukkig uitkomst.

  2. Oei, dat klinkt best heftig, zo’n zonne-allergische reactie! Gelukkig heb ik daar nog nooit last van gehad (even afkloppen!). Ik verbrand wel razendsnel, maar met goed insmeren kom ik zonnige dagen meestal wel goed door. Gelukkig!

  3. Melanie says:

    Dat herken ik heel erg; bultjes en jeuk! Al van kleins af aan last van zonne-allergie, dus weet eigenlijk niet beter. Niet dat dat het makkelijker maakt ;-). Dus voor mij is het altijd oppassen, goed voorbereiden en goed smeren met sowieso parfumvrije producten. Allerlei pilletjes etc geprobeerd; niets helpt het echt helemaal voorkomen bij mij, maar inmiddels wel een soort van ‘routine’ gevonden die het beste werkt (tot nu) en de vervelende bultjes zo lang mogelijk uitstellen. Het blijft vervelend!

  4. Volgens mij had ik daar vroeger wel eens last van. Nu niet meer gelukkig, in ieder geval niet als ik even buiten kom. Ik weet niet hoe het zal zijn als ik een dag in de brandende zon ga liggen, maar ik denk niet dat het dan wel gebeurd. Zeker met een goede zonbescherming. Kleine kinderen moet je natuurlijk altijd goed insmeren, zeker als zij de hele dag buiten spelen… Maar geen idee soms waar al die kinderen zijn de laatste jaren, veel zie je niet meer echt buiten spelen zoals wij vroeger deden.

  5. Het beste om zonneallergie te genezen is homeoplasmine zalf. Werkt echt goed bij mijn dochtertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.