Wat hebben soda, een tandenborstel en een citroen met elkaar gemeen? Dat ze allemaal gebruikt kunnen worden als hulpmiddel bij slimme schoonmaaktips.

Slimme schoonmaaktips voor de vriezer, fornuis en magnetron

Ik ben absoluut niet vies van een beetje poetsen, maar de vriezer schoonmaken? Brrr, dat stel ik altijd graag uit. Het gaat allemaal wel een stuk sneller wanneer je eerst een pan water kookt en die onderin zet. Op die manier ontdooit je vriezer sneller! Vergeet vooral niet om een grote oude handdoek op de vloer te leggen, zodat het (vaak stinkende…) water niet over je keukenvloer gaat lopen. Heb je last van slechts een beetje ijsvorming in de vriezer en wil je dit tussendoor snel schoonmaken? Vul dan een plantenspuit met heet water en spuit dit water op het ijs. Het ijs zal simpelweg gaan smelten en hierdoor ben jij er snel vanaf. Om trouwens te voorkomen dat je vriezer snel vies en rommelig wordt, kun je etenswaren in je vriezer heel goed bewaren in afsluitbare trommeltjes en doosjes. Doosjes uit de supermarkt zijn vaak niet heel stevig en wanneer je afsluitbare doosjes gebruikt voorkom je dat etenswaren er uit vallen en los in de lades komen te liggen. De RVS kookplaat maak ik dagelijks schoon met de roestvrijstaal reiniger van HG. Dit is een super zachte reiniger die geen krassen maakt op het RVS. Ik heb wel eens een ander (goedkoper) product geprobeerd, maar ik kom toch elke keer weer hier op uit. De pannendragers echter, dat is een ander verhaal. Eventjes geleden ontdekte ik echter dat pannendragers heel goed zijn schoon te maken met soda. Hiervoor laat ik de gootsteen vollopen met zo heet mogelijk water. Je kan ook gekookt water uit de waterkoker toevoegen. Ik giet vervolgens soda in het water en de pannendragers laat ik dan twee uurtjes weken. Halverwege draai ik ze even om, omdat ze te groot zijn om in één keer in de gootsteen te passen. Net als de vriezer ontdooien vind ik het schoonmaken van de oven en de combimagnetron ook niet echt het leukste klusje dat er bestaat. Maar ook voor dit klusje bestaat een slim trucje. Snijd één of twee citroenen in partjes en gooi deze partjes in een kom met water. Zet vervolgens de inbouw combimagnetron een paar minuten aan. Door de hitte weken de resten als het ware los en kun je ze daarna eenvoudig verwijderen met een zachte doek. Om te voorkomen dat je combimagnetron snel vies wordt, kun je er voor elk gebruik een velletje bakpapier in leggen. Dit kun je na elk gebruik vervangen, dat is natuurlijk wel zo hygiënisch.

Stickers van servies verwijderen en vazen schoonmaken

Dit is niet echt een schoonmaaktip, maar wel een zeer handige ‘algemene’ huishoudelijke tip die ik al jaren toepas. Heb je nieuw servies of glaswerk gekocht en zitten daar van die lelijke prijsstickers op die je er nauwelijks afkrijgt? Breng er een laagje pindakaas op aan, laat enkele uren (of een hele nacht) intrekken en je zult zien dat de stickerresten er daarna super makkelijk afgaan met een stukje keukenrol. HG stickerverwijderaar werkt ook perfect voor het verwijderen van stickers, maar dit stinkt wel behoorlijk. De binnenkant van vazen schoonmaken is vaak best lastig, vanwege de vormen van de vaas, en daarbij het feit dat zo’n vaas natuurlijk hartstikke breekbaar is. Een handige tip is om de vaas te vullen met schoon water en daar een scheut bleekmiddel aan toe te voegen. Hierdoor worden de bacteriën gedood en zul je echt merken dat je bloemen langer mee gaan. Ik voeg zelfs wel eens eens piepklein scheutje bleekmiddel toe als er een vaas bloemen in staat. Dit was overigens een tip van mijn bloemenman, en die mag je denk ik wel een expert noemen.

Slimme schoonmaaktips voor tegeltjes

Het ligt er natuurlijk een beetje aan wat voor tegeltjes je in je keuken hebt, maar eenvoudige tegeltjes kun je prima schoonmaken met water waaraan je een scheut glansspoelmiddel hebt toegevoegd wat je normaal gesproken voor je vaatwasser gebruikt. Voegen maak je vervolgens makkelijk schoon met bleekmiddel. Kijk trouwens uit met schuursponsjes. Deze kunnen ‘groen’ afgeven op je voegen. In plaats van een schuurspons te gebruiken, kun je de voegen schoon borstelen met een tandenborstel. Tot slot, de keuken is een plek die de hele dag door veelvuldig gebruikt wordt. Bepaalde plekken zijn een broeiplaats voor bacteriën. Bekende voorbeelden zijn natuurlijk het vaatdoekje en de afwasborstel. Het is absoluut geen overbodige luxe om het vaatdoekje dagelijks te vervangen voor een schoon exemplaar. Zorg er verder ook voor dat zo’n doekje niet kletsnat in de gootsteen blijft liggen. Bacteriën zijn namelijk dol op water. Je afwasborstel is ook zo’n bron van bacteriën. Ik was deze regelmatig mee in de vaatwasser.

HEB JIJ NOG EEN SLIMME SCHOONMAAKTIP VOOR IN DE KEUKEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

21 Comments

 1. Goede tips! Vooral om de afwasborstel in de vaatwasser te doen.

  1. Oh nee, die vriezer schoonmaken vind ik ook niks! Blegh! Maar wat een geweldig goed idee van die pindakaas. Ik ga het eens proberen, want ik ben wel benieuwd. Hihi!

   1. Christiana says:

    Ja, dat werkt echt! Maar je moet het wel echt even een tijdje laten zitten, bijvoorbeeld een nachtje. Het vet van die pindakaas weekt die sticker als het ware los. Ik pas het al jaren toe;-)

 2. Handige tips! Ik gebruik ook wel eens een bruistablet voor een kunstgebit om vazen schoon te maken. Dat werkt ook goed.

  1. Christiana says:

   Die kende ik nog niet! Leuke tip, ga ik onthouden;-)

 3. Wat een handige tips! Die van de afwasborstel ga ik zeker onthouden, want ik zat me laatst nog aan een vieze afwasborstel te ergeren. Wat een slim idee ook trouwens om de pannendragers schoon te maken. Ook die ga ik binnenkort eens toepassen.

  1. Christiana says:

   Ja, we leggen die afwasborstel er gewoon elke avond in als de vaatwasser aan gaat, hartstikke handig;-)

 4. Wat een goede tips! Ik gebruik er zelf ook enkele van. Ik heb niet echt een keuken tip, maar ik,spuit de tegels van mijn badkamer in met autowas. Zo kan kalk minder hechten, omdat het water sneller er van af glijd.

  1. Christiana says:

   Wat een goede tip, die kende ik nog niet;-)

 5. Ik ben altijd dol op schoonmaaktips! Niet dat ik heel de dag sta te poetsen maar ik ben liever slim bezig als het om schoonmaken ga en test alles uit! Ik gebruik er veel van je lijstje! Ik ga zeker eens glansspoelmiddel op de tegels in de badkamer gebruiken. 😀

  1. Christiana says:

   Haha, same here! Ware huisvrouwen zijn we haha;-)

 6. Handige tips voor de grote schoonmaak! De vriezer, magnetron en de pannendragers staan ook op mijn lijstje om nu eindelijk een keer te doen. Dat zijn van die klusjes die je altijd vergeet , of eigenlijk, liever vergeet omdat je er geen zin in hebt haha. Superhandige tip om pindakaas te gebruiken bij het verwijderen van stickers op het sercies, dat trucje kende ik nog niet!

  1. Christiana says:

   Herkenbaar, vooral de vriezer schoonmaken stel ik liefst zo lang mogelijk uit. Terwijl als je het dan eenmaal een keer gedaan hebt, denk je achteraf; dat viel toch best mee? Echt een keer proberen, die pindakaastruc. Ik pas het al jaren toe. Je moet het wel de tijd geven hoor, bijvoorbeeld een nachtje er op laten zitten. Dan weekt het vet van die pindakaas de sticker als het ware los.

 7. Mijn vaatwasborstel mag ik ook wel vervangen haha, mijn vaatdoek was ik iedere week!
  Thanks voor de tips weer, fijne dag nog lieverd!

  1. Christiana says:

   Ja gelukkig is een afwasborstel ook niet een heel grote uitgave, dus af en toe een nieuwe kopen is geen overbodige luxe;-)

 8. Afvoer reinigen (als voorzorgsmaatregel doe ik dat ca. 1 x per maand): Kopje soda en dan kopje azijn toevoegen. (gaat bruisen) na een kwartiertje wat kokend water erdoor. Natuurlijk ook toepasbaar in toilet en badkamer.

  Niet echt een tip maar besparing. Als je vaat normaal vuil is voldoet een 1/2 vaatwastablet (volgens monteurs beter voor de machine ook).

  Ook met (olijf) olie kun je stickers verwijderen.

  Drupje glansspoel toevoegen aan het water om de ramen te wassen.

  Voorkomen dat de vuilniszak gaat lekken: wat proppen krantenpapier nadat je de zak verwisseld hebt.

  Lekker luchtje in de stofzuiger: druppel wat etherische olie naar keuze op een half wattenschijfje en zuig dit op.

  1. Christiana says:

   Ah wat een goede en originele tips! Die van dat glansspoelmiddel voor de ramen ga ik de volgende keer proberen. Ik heb toevallig afgelopen zondag de ramen in de keuken gezeemd en ik doe dat altijd gewoon met spiritus. Maar dit ga ik echt toepassen. En wat de stofzuiger betreft; ik kende wel de tip van een beetje waspoeder opzuigen, maar ook deze kende ik nog niet. Leuk dat je ze gedeeld hebt Ilona, thanks!

 9. De tip van een glansspoelmiddel voor tegels is een slimme! Nu heb ik geen vaatwasser meer maar zeker om te onthouden. Ik gebruik regelmatig soda of baking soda om iets schoon te maken. Werkt als een trein. En Action heeft (niet bepaald eco vrees ik), een ontvetter van Dubro en als je die op vet spuit lost het direct op en druipt dan weg. Even schoonmaken met een doekje en vetvrij! Werkt als een trein!

  1. Christiana says:

   Klopt! Met soda kun je heel veel schoonmaken. Wij gebruiken het ook vaak voor de gootsteen, dan gaat deze ook echt mooi ‘blinken’. Ik vrees dat ik zelf ook niet altijd heel ‘eco’ bezig ben als het gaat om schoonmaken. Ik gebruik bijvoorbeeld best vaak keukenrol in plaats van keukendoekjes, zoals bijvoorbeeld voor het schoonmaken van het toilet. Ik vind dat gewoon hygiënischer omdat ik de keukenrol daarna dan weggooi, maar goed voor het milieu is het natuurlijk niet.

 10. Die tip voor de combimagnetron wil ik zeker uitproberen, die kende ik namelijk nog niet en het schoonmaken van dit ding echt een hels karwei! Dus wanneer ik het me makkelijker kan maken, heel graag! Maakt het nog uit hoe hoog je de magnetron zet? Hoeveel watt gebruik jij hier meestal voor en hoeveel minuten?

  1. Christiana says:

   Je kan hiervoor de magnetron op de hoogste stand zetten en gewoon een paar minuutjes laten draaien. Het is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van hoe vuil je magnetron is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.