Nu we in lockdown zitten, zul je waarschijnlijk vaker online shoppen. Online woonaccessoires kopen is leuk, maar hoe voorkom je een miskoop?

Online woonaccessoires kopen

Online woonaccessoires kopen is gelukkig prima te doen en één van de allergrootste voordelen hiervan is waarschijnlijk wel dat er éindeloos veel keus is in online webwinkels met woonaccessoires en meubels. Maar aangezien je de spullen niet in het echt kunt zien of kunt vasthouden liggen miskopen natuurlijk wel op de loer. Ik geef je een aantal tips om miskopen te voorkomen wanneer je online op zoek gaat naar woonaccessoires, meubels, verf en behang. Wat altijd handig is, is om gebruik te maken van websites die betrouwbare en relevante informatie over online shops verzamelen, zoals ervaringensite.be. Hier staan dus ook ervaringen van mensen op die jou voorgingen met het bestellen via diverse online woonwinkels.

Verdiep je in het retourbeleid

Wanneer je online woonaccessoires koopt, ga je er uiteraard niet van uit dat je (al) je aankopen weer retour moet sturen. Maar het is dus wel belangrijk om je goed te verdiepen in het retourbeleid. Het komt in feite bijna niet meer voor dat je een product echt helemaal niet kunt retourneren (op uitverkoop producten na), maar bepaalde online shops hebben wel bepaalde voorwaarden aan het retourneren van bestelde producten gehangen. In bepaalde gevallen moet je bijvoorbeeld zelf de kosten van het retourneren betalen en in het geval van meubels kan dat flink oplopen. Zo heb ik het zelf eens gehad met een daybed wat uiteindelijk toch niet goed in het interieur paste. Ik zou 39 euro retourkosten moeten betalen, maar uiteindelijk kon ik het in de fysieke winkel zelf kosteloos retourneren. Je moet dan natuurlijk wel de mogelijkheid hebben om (grote) items zelf te retourneren en er moet een fysieke winkel zijn. Het loont ook altijd heel erg de moeite om ervaringen van andere online shoppers te lezen over bepaalde winkels, zeker wanneer je een online aankoop wilt gaan doen bij een webshop die je nog niet (goed) kent. Houdt er verder rekening mee dat producten die voor jou op maat worden gemaakt, vaak helemaal niet geretourneerd kunnen worden.

Geef jezelf wat opties

Wanneer je je verdiept hebt in het retourbeleid bij het online woonaccessoires kopen, is het vervolgens altijd slim om jezelf wat opties te geven tijdens het bestellen. Ik kan me inmiddels redelijk een voorstelling maken van bepaalde accessoires, meubels of kleuren en hoe die allemaal in huis gaan passen. Maar toch blijft het soms moeilijk om je vanaf foto’s op een scherm een voorstelling te maken. Soms is het dus handig om van een bepaald item meerdere stuks te bestellen. Op die manier kun je ze in het echt zien en ook daadwerkelijk in de ruimte waar je ze neer wilt zetten / leggen / hangen en dus in het geheel. Op deze manier heb ik mijzelf in ieder geval heel wat interieur miskopen bespaard.

Online meubels, verf, behang of woonaccessoires kopen, maak gebruik van social media

Ook social media gebruik ik zelf vaak wanneer ik online shop voor bepaalde dingen in huis. Met woonaccessoires is het wellicht iets lastiger om hier meer informatie over te vinden op social media, maar wanneer je bijvoorbeeld online behang, verf of meubels van de wat bekendere merken of winkels wilt kopen, hoef je de naam van de kleur of het behang maar bij Google in te typen en je krijgt vanzelf allemaal foto’s van hoe die kleur of hoe dat behang bij mensen thuis er op de muur uitziet. Vooral Pinterest is hier geschikt voor, maar met een beetje zoeken kom je op Instagram vaak ook heel ver. Veel winkels hebben tegenwoordig ook een blog en / of een plek waar klanten reviews achter kunnen laten. Ik lees dat soort reviews echt altijd voordat ik overga tot een online aankoop.

Maak gebruik van stalen

Ga je online shoppen voor verf of behang, maak dan gebruik van de mogelijkheden die webshops bieden. Bij steeds meer merken en webshops kun je terecht voor stalen, zeker als het gaat om stalen van behang, verf en stof. Voor de grote tuin make-over twee jaar geleden was ik online op zoek naar kunstgras en zelfs daar werden stalen van opgestuurd, gewoon in een brievenbuspakje. In de meeste gevallen worden die gratis thuis gestuurd, soms moet je een bijdrage aan de verzendkosten doen. Toen ik de slaapkamer liet verven met Flexa verf, heb ik kleurtesters besteld. Die waren een paar euro per stuk, maar op deze manier was ik wel 100% zeker van de kleur die ik op de muur wilde hebben. Denk er ook vooral aan om meerdere stalen tegelijkertijd te bestellen! Een bepaalde kleur kan er namelijk in zijn eentje tof uitzien, maar wanneer je er dan een (soortgelijke) kleur naast houdt, kan het zo zijn dat je die kleur opeens veel mooier vind en bovendien ook beter vind passen in het geheel.

ONLINE WOONACCESSOIRES KOPEN, DOE JIJ DAT GRAAG? OF GA JE LIEVER NAAR EEN WINKEL TOE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

6 Comments

  1. Natascha - BeautyOpinie.nl says:

    Ik ga echt liever naar een winkel. Met dit soort dingen maar nog wel meer hoor. Heel vaak valt iets namelijk me in het echt tegen haha. Of ik dan de afbeeldingen niet goed kan inschatten ofzo? Ik weet het niet, maar écht zien en voelen is voor mij wel een pre. En kan dat echt niet? Dan is makkelijk retourneren een must haha. Ik probeer het zo min mogelijk te doen maar zeker bij dure aankopen verdiep ik me daar wel in.

  2. Ik vind naar de winkel gaan toch altijd wel het fijnst. Gelukkig gaan ze bijna weer open. Vind het nadeel vaak dat iets toch opeens groter of kleiner uit kan pakken dan de bedoeling was. Of de kleur toch verkeerd was. Als je dan online besteld is een goed retourbeleid wel zo fijn inderdaad.

  3. Beide. Al vind ik een fysieke winkel leuker, online doe ik puur voor het gemak. In de winkel kan je beter ook voelen, de kleur beter bekijken en de grootte. Dat is online een stuk lastiger of helemaal niet van toepassing.

  4. Ik ga zelf liever naar een winkel toe. Als ik online kijk, dan verdiep ik me inderdaad in de retourvoorwaarden.

  5. Naar de winkel gaan heeft zeker mijn voorkeur. Ik wil het object toch graag in het echt zien.

  6. Ik ga het liefst naar de winkel toe, zeker met woonaccessoires. Ik wil ze toch even in het echt zien en bevoelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.