De meningen over siliconen in gezichtscrème zijn nogal verdeeld. Waarom worden ze eigenlijk toegevoegd? En moet je ze nu wel of niet vermijden?

Waarom worden er siliconen aan gezichtscrème toegevoegd?

Siliconen worden gevormd uit silicium, dit komt voor in graniet en zand. Ze zijn geur- en kleurloos, zeer stabiel en bovendien bestand tegen invloeden van bacteriën, zuurstof en licht. Siliconen worden in allerlei verschillende cosmetica producten toegevoegd. Zo kom je ze onder andere tegen in bodycrèmes, primers, conditioners en in gezichtscrèmes dus. Siliconen in haarverzorging zullen iets anders werken dan in crèmes voor het lichaam of het gezicht, maar in feite hebben alle siliconen sowieso twee dingen met elkaar gemeen; ze maken een textuur vaak prettiger smeerbaar en ze vormen een laagje over het haar en op de huid. Dat laagje zorgt er dan voor dat het haar en de huid zacht(er) aanvoelen. Siliconen kunnen er ook voor zorgen dat oneffenheden op de huid minder zichtbaar zijn. Hoe weet je nou of je crème siliconen bevat? Vaak voel je al aan een textuur of deze siliconen bevat. Siliconen maken de textuur van een crème sowieso vaak wat dikker en zachter. Daarmee wil ik dus trouwens absoluut niet zeggen dat élk product met een dikke en zachte textuur siliconen bevat. Ook smeert een gezichtscrème waaraan siliconen toegevoegd zijn vaak heel prettig uit. Maar je weet pas echt of er siliconen in gezichtscrème zitten door op de INCI-lijst te kijken. De meest voorkomende soorten siliconen zijn cyclomethicone, dimethicone, cyclopentasiloxane en cyclohexasiloxane.

Zijn siliconen in gezichtscrème slecht?

Siliconen in gezichtscrème vormen dus een laagje op de huid. Niet alleen laat dit laagje de huid zacht(er) aanvoelen, ook maakt dit laagje het lastiger voor irriterende stoffen en allergenen om de huid binnen te kunnen dringen. Andersom kunnen siliconen er ook voor zorgen dat vocht minder goed uit de huid kan ontsnappen. Dit is eigenlijk een beetje vergelijkbaar met hoe minerale olie in cosmetica werkt. Minerale olie is zelfs nog beter in staat om de huid te beschermen tegen vochtverlies. Toch is het juist ‘dat laagje’ dat ervoor zorgt dat sommige mensen siliconen proberen te vermijden. Siliconen in gezichtscrème zouden de huid namelijk verstoppen. In feite is dit niet echt het geval, simpelweg doordat de moleculaire structuur van siliconen dit onmogelijk maakt. Het gaat bij siliconen namelijk om grote moleculen met veel ruimte ertussen. Hierdoor vormen ze een laagje, maar laten siliconen de huid nog wel ademen. Toch wil ik er nog een belangrijke kanttekening aan toevoegen. Dat siliconen in feite de poriën niet kúnnen verstoppen, wil niet zeggen dat elke huid er goed op reageert. Zoals ik al vaker heb uitgelegd; geen enkele fabrikant kan met zijn product garanderen dat er niemand is die er slecht op reageert. Zo reageren sommige mensen bijvoorbeeld slecht op lanoline of op parfum, of op gezichtscrèmes dus, waaraan siliconen toegevoegd zijn. Het is dus aan jou of je siliconen wel of niet probeert te vermijden.

PROBEER JIJ SILICONEN IN GEZICHTSCRÈME BEWUST TE VERMIJDEN OF LET JE ER EIGENLIJK NIET OP?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

  1. Nee ik let er eigenlijk totaal niet op en sommige crémes bevallen gewoon beter dan andere. Ik had een sample van Origins van de GinZing die beviel prima en kocht een full-size allemaal puistjes en vlekjes. Waar dat aan ligt weet ik niet. Wel ooit een primer gehad waar veel silliconen inzaten en dit vond ik niet prettig.

    1. Christiana says:

      Sommige formules met siliconen voelen inderdaad niet prettig aan, ik heb dat zelf wel regelmatig gehad met bepaalde primers waar mijn make-up daarna helemaal overheen rulde. En verder kan irritatie overal door komen. Ik heb het zelf soms ook met bepaalde producten en dan kan ik ook niet altijd achterhalen waar het door komt.

  2. Nee ik let er niet echt op, maar ik merk het vaak wel meteen aan een crème als het er wel of niet in zit. Vroeger vond ik het bij primers juist fijn, maar nu grijp ik wel eerder naar siloconenvrije primers.

    1. Christiana says:

      Ik zie zelf ook steeds meer siliconenvrije producten en ook siliconenvrije primers. Juist bij primers snap ik op zich wel de toevoeging, maar werken siliconen soms helaas averechts omdat make-up er erg door kan gaan rullen.

  3. Eigenlijk let ik hier nooit zo op, maar je blog zet me wel aan het denken dat ik daar misschien toch eens naar moet kijken. Ik merk dat ik de laatste tijd wat gevoelig reageer op gezichtscrèmes, dus misschien helpt dit al een beetje.

    1. Christiana says:

      En je weet nu dus hoe je ze kan herkennen;-)

  4. Ik let daar ook niet op en vind het geen probleem als ze erin zitten. Vaak hebben primers dat erin zitten en dan krijg je zo een zijdezacht egaal canvas…

  5. Ik let er sowieso op of er parabenen in producten zitten. Wanneer die erin zitten skip ik ze. Ik vind het jammer dat veel merken ze nog gebruiken. Zag ze bij voorbeeld bij Kiehl’s en Lush in sommige producten. Verder liever geen synthetische parfum en alcohol. Maar ik kan nog wel eens een uitzondering maken wanneer ze bij voorbeeld onderaan de INCI lijst staan.

    1. Christiana says:

      Zelf vermijd ik siliconen niet en ik heb nog nooit echt slecht gereageerd op parabenen. Maar eigenlijk vind ik parabenen anno nu ook een beetje not done. Zeker omdat er genoeg alternatieven zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.