In mijn nieuwe appartement koos ik voor een blauwe Ikea AXSTAD keuken. Ik laat deze uitgebreid aan je zien en vertel je er alles over.

De oude keuken

Toen ik mijn appartement kocht, zat er een landelijke, crème-kleurige keuken in. Op zich zag die keuken er nog prima uit, maar het was echt totáál niet mijn smaak. Ik had in mijn budget rekening gehouden met een nieuwe keuken, en die is er dus ook gekomen. Helaas kreeg ik te maken met een aantal flinke tegenslagen. Zo duurde de montage van de nieuwe keuken uiteindelijk zes weken in plaats van twee dagen. Nu is er natuurlijk niet zes weken non-stop aan die keuken gewerkt, maar omdat vrijwel alles wat mis kon gaan, ook daadwerkelijk mis ging, liep de montage flinke vertraging op en moesten de monteurs steeds terugkomen. Ook was ik noodgedwongen om duizenden euro’s boven mijn budget te gaan. Op dat moment was de oude keuken er al uit en stond mijn nieuwe keuken al klaar, in dozen welteverstaan, maar hij was dus al besteld en geleverd. Maar laat ik bij het begin beginnen. De oude keuken moest er dus uit. Ik had mijn nieuwe blauwe Ikea AXSTAD keuken al maanden voor de daadwerkelijke sleuteloverdracht besteld, dus ik had ruim de tijd om dat allemaal te regelen. Ik koos er toendertijd voor om mijn nieuwe keuken door Ikea te laten monteren en zij hebben ook de optie dat je je oude keuken kunt laten verwijderen. Om die kosten te besparen besloot ik de keuken voor een schappelijke prijs op Marktplaats aan te bieden. Ik kreeg nog dezelfde dag een reactie van een meneer die ook netjes een aanbetaling deed. Hiermee wilde ik voorkomen dat ik te maken had met iemand die meerdere opties had en mij uiteindelijk toch met de keuken liet zitten. Op de afgesproken dag kwamen er echter drie sterke mannen mijn keuken uitbreken. Het ging echt verbazingwekkend snel en op het aanrechtblad na dat brak tijdens het demonteren, hebben ze de hele oude keuken er zonder problemen uitgehaald. Dat is dus direct een goede tip voor wanneer je zelf met een nieuwe keuken bezig bent. Niet alleen hoef je op deze manier zelf niet te slopen, je hebt ook geen kosten voor het afvoeren van je keuken.

Farrow & Ball broccoli brown in de keuken

Je keuken door Ikea laten ontwerpen

Ik wilde oorspronkelijk voor een zwarte keuken gaan, maar dat was totdat ik bij Ikea zag dat ze nu dus ook blauwe fronten in de collectie hebben. Ik hoefde er echt geen seconde over na te denken en tot op de dag van vandaag ben ik nog steeds enorm blij met de keus voor een blauwe keuken. Blauw is echt mijn favoriete kleur voor het interieur en ik heb de kleur blauw dan ook in alle ruimtes in mijn appartement gebruikt. Ik wist ook al voor welke kraan en deurgrepen ik wilde gaan. Verder wilde ik de indeling van de oude keuken voor zover mogelijk behouden. Deze indeling was namelijk prima, en je moet natuurlijk rekening houden met (flinke!) extra kosten wanneer je leidingwerk wilt of moet (laten) verplaatsen. In de oude keuken zaten bovenkasten. Hiervoor heb ik niet opnieuw gekozen. Dit was niet zozeer vanuit financieel oogpunt, maar meer omdat ik zelf niet zo’n fan ben van bovenkasten en bovendien had ik de ruimte ook niet nodig. Om heel eerlijk te zijn ben ik niet een echte keukenprinses en zo gek veel keukenspullen heb ik dus ook niet. Ondanks het feit dat ik eigenlijk al precies wist wat ik wilde, koos ik er dus toch voor om de nieuwe keuken door Ikea te laten ontwerpen. Er komt namelijk veel meer bij kijken dan alleen het uitzoeken van fronten en accessoires en op deze manier weet je zeker dat er aan alles gedacht wordt. Het laten ontwerpen van een keuken door Ikea kost € 39. Bestel je uiteindelijk die keuken, dan wordt dat bedrag weer in mindering gebracht op de totaalprijs van je keuken. Je keuken laten ontwerpen kan ik dus van harte aanbevelen.

ikea keuken met blauwe fronten AXSTAD

Het aanrechtblad en de achterwand van mijn blauwe Ikea AXSTAD keuken

In mijn oude huis had ik een marmer aanrechtblad. Dat vind ik nog steeds prachtig, maar een marmer blad is natuurlijk wel een grote investering. Voor mijn nieuwe keuken ben ik dus gegaan voor een marmer look aanrechtblad en een dezelfde achterwand. Voor het aanrechtblad koos ik het SALJAN maatwerkblad en voor de achterwand koos ik de SIBBARP panelen. SALJAN is verkrijgbaar in diverse kleuren. In mijn keuken zit het zwart marmerpatroon. Het patroon van het maatwerkblad en de achterwand zijn hetzelfde, alleen de dikte is anders. Zo heeft het aanrechtblad een dikte van 3.8 cm. en de achterwand heeft een dikte van 1.3 cm. Ondanks het feit dat het dus geen echt marmer is, vind ik toch dat zowel de achterwand als het aanrechtblad een luxe uitstraling hebben. Het aanrechtblad is gemaakt van spaanplaat, laminaat, ongebleekt papier en heeft een kunststof rand. In tegenstelling tot echt marmer kan dit materiaal echter alles hebben. Je kunt er zonder problemen een hete kop thee opzetten en schoonmaken kan eigenlijk ook met alle middeltjes.

Ikea blauwe AXSTAD keuken inspiratie

De fronten van mijn blauwe Ikea AXSTAD keuken

De blauwe fronten máken wat mij betreft wel echt de keuken. De AXSTAD serie is trouwens verkrijgbaar in diverse kleuren, waaronder donkerbruin, wit en grijsgroen. De kasten zijn allemaal METOD. Deze kasten bestaat niet in alle kleuren, maar voor zover ik weet alleen in het zwart en in het wit. Voor mijn keuken zijn ze geleverd in het zwart. In principe moet het natuurlijk zo zijn dat alle fronten perfect aansluiten en je dus geen kieren tussen verschillende kasten hebt. Mocht het nu om wat voor reden dan ook toch zo zijn geweest dat ik ergens een kier had gehad, valt dat met zwarte kasten in combinatie met blauwe deuren in feite niet op. Gelukkig had ik een keukenmonteur die wist wat hij deed en mijn blauwe Ikea AXSTAD keuken is dan ook zeer netjes gemonteerd. Wat de kleuren van de mat blauwe fronten betreft; ik vind dit blauw echt het mooiste blauw wat er is. Het gaat om een heel klassieke tint, ik ben er waanzinnig blij mee en ik vind het blauw in combinatie met het messing en zwart marmer echt prachtig. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat de matblauwe fronten énorm vingerafdrukgevoelig zijn. Nu ben ik natuurlijk sowieso een echte poetsmiep, maar ik kan wel zeggen dat ik vrijwel dagelijks een doekje over de fronten haal, omdat ik me anders echt stoor aan de vlekken. De kraan is DELSJON en de messing grepen zijn BAGANNAS.

binnenkijken keuken van Ikea, blauwe AXSTAD keuken

Farrow & Ball Broccoli brown op de muur

Na het demonteren van de oude keuken kwam er een monteur van het montagebedrijf langs om het één en ander aan voorbereidend werk aan de leidingen en stopcontacten te doen. Daarna heb ik de hele keuken laten stuken. Dat moest enkele weken drogen en toen kon de nieuwe keuken gemonteerd worden. Toen de monteur echter kwam, kreeg ik te horen dat er een voorzetwand geplaatst moest worden vanwege een uitstekende gasleiding. Ik moest daar maar liefst twaalfhonderd euro extra voor neerleggen en bovendien moest die voorzetwand na het monteren opnieuw gestuct worden. Omdat ik echt enorm klaar was met al het klussen is mijn achterwand enkele maanden wit geweest. Ik merkte echter toch dat dat me steeds meer ging tegenstaan en uiteindelijk heb ik de achterwand laten schilderen in dezelfde kleur als mijn woonkamer, namelijk Broccoli brown van Farrow & Ball. Toen ik van start ging met de voorbereidingen voor de verbouwingen van mijn appartement, had ik een heel duidelijk een kleurenpalet in mijn hoofd. Dat kleurenpalet bestond uit Broccoli Brown en Hague blue van Farrow & Ball, en verder zou ik veel gaan werken met zwart, beige en goud. Na de scheiding merkte ik dat ik heel erg behoefte had aan rust, ook in mijn huis. Ik wilde minder prints en minder kleur, en vooral ook ruimtes die onderling allemaal met elkaar matchten. Uiteindelijk is dat goed gelukt en het leuke hiervan is vooral dat ik eindeloos meubels en accessoires door mijn huis kan verplaatsen. Omdat ik overal werk met hetzelfde kleurenpalet, kan alles overal staan.

Ikea VITTSJÖ zwarte open kast in de keuken stylen

Een open kast in de keuken

De oude keuken had bovenkasten en dus ontzettend veel opbergruimte. Nu ben ik om heel eerlijk te zijn absoluut geen keukenprinses en ik heb dan ook niet zo heel veel keukenspullen. Niet alleen was het (een stuk) goedkoper om geen bovenkasten te nemen, ik wist ook dat ik die extra opbergruimte toch niet nodig zou hebben. Wat ik wel heel erg graag wilde was een open kast in de keuken. Ik ben er een heel erge voorstander van om van alle spullen die ik in huis en dus ook in de keuken gebruik, mooie exemplaren te kopen. Zeker wanneer het gaat om bijvoorbeeld servies, bestek en keukenspullen die ik dagelijks meerdere keren gebruik, vind ik het gewoon fijn als die spullen er mooi uitzien. Wanneer je spullen er mooi uitzien, is het natuurlijk extra leuk om die spullen te laten zien. Ik koos dus voor een Ikea VITTSJÖ stellingkast in mijn keuken.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.