Wil je graag een open kast in je keuken stylen, maar weet je niet hoe je moet beginnen of lukt het maar niet om er een geheel van te maken? Dan wil je dít even lezen.

Een open kast in je keuken stylen

Open shelving, you’ll hate or you’ll love it. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat een open kast alleen echt leuk is wanneer hij gestyled is en er netjes uit ziet. Eigenlijk zijn open kasten dus niet zo heel geschikt voor rommelkonten. Zelf ben ik heel erg georganiseerd en dus gek op open kasten en wandplanken en vooral op het stylen ervan. Ik heb dan ook op meerdere plekken in huis zowel open planken als wandkasten. Wil je zelf ook een open kast in je keuken stylen? Dan geef ik je hiervoor graag wat inspiratie.

Zorg voor een mooie achterwand

Een open kast in je keuken stylen begint eigenlijk met een mooie achterwand. Je kunt namelijk nóg zo’n prachtige kast hebben en vol zetten met je mooiste servies en woonaccessoires, maar wanneer je open kast voor een lelijke of onafgewerkte muur staat, komen zowel je open kast als je spullen eigenlijk niet mooi tot hun recht. Zelf heb ik gekozen voor behang in de keuken. Het leuke van behang vind ik altijd dat je hiermee heel makkelijk en snel een bepaalde sfeer creëert. Wat ik verder zelf altijd zo prettig vind met behang is dat je eigenlijk geen miskoop kunt doen. Met verf moet je altijd maar afwachten hoe een kleur uitpakt op de muur. Dit is natuurlijk vooral afhankelijk van de kleur zelf, maar ook van de structuur van de muur, de lichtinval die je in de keuken (of in welke andere ruimte in je huis dan ook) hebt, maar óók van de kleur van je keuken. Zo versterken bepaalde kleuren elkaar, terwijl andere kleuren elkaar juist afzwakken. Verf is natuurlijk wel wat neutraler en het voordeel daarvan is weer dat je er wellicht wat minder gauw op uitgekeken bent. Ik vind het zelf altijd leuk als meubels en woonaccessoires een mooi geheel met elkaar vormen. Heb je een druk behangetje voor je keuken op het oog, maar ben je bang dat er geen ‘match’ is met bijvoorbeeld je drukke servies en woonaccessoires die je in die open kast wilt gaan zetten? Werk dan met een kleurenpalet. Hierbij laat je bepaalde kleuren uit het behang terugkomen in je servies, of andersom natuurlijk. Verder kun je uitstekend verschillende printjes met elkaar combineren. De gouden tip hiervoor is om kleine en grote patronen met elkaar te combineren. Wanneer je bijvoorbeeld een behang kiest met kleine bloemetjes en je gaat hiervoor servies met kleine bloemetjes zetten, dan kan het geheel wat druk en daardoor rommelig ogen. Kies je echter voor kleine bloemen of een kleine streep en combineer je die met grote bloemen of met bijvoorbeeld een grote polkadot print, dan zit je al gauw goed, écht!

Ikea Vittsjo open kast stylen in de keuken inspiratie

Maak gebruik van hoogteverschillen en oneven aantallen

De keuken is een plek waar je druk bezig bent en waar vaak veel gebeurt. Een keuken moet dus in de eerste plaats praktisch zijn en je open kast in de keuken dus ook. Maar je wilt waarschijnlijk ook dat het geheel er leuk uitziet. Een styling maak je interessant door te werken met hoogteverschillen. Hierbij maak je dus gebruik van woonaccessoires die niet allemaal even groot zijn. Met servies is dit eigenlijk nog makkelijker, want hiermee kun je natuurlijk stapeltjes maken die verschillend van hoogte zijn. Zo kun je kommetjes en bekers stapelen, maar ook bijvoorbeeld een stapel kommetjes op een stapel bordjes zetten. Ook met opbergdozen en blikken kun je makkelijk verschillende hoogtes creëren. Sowieso is het leuk om blikken, opbergers en voorraadpotten te gebruiken in de open kast in je keuken, zodat je niet tegen allemaal lelijke en halflege verpakkingen aan zit te kijken. Werk verder ook met verschillende vormen, zoals strak en organisch. Ook oneven aantallen werken vaak goed wanneer je een open kast in je keuken gaat stylen. Kies er dus voor om in plaats van twee of vijf items op een plank te zetten, in plaats van twee of vier. Even aantallen zien er namelijk vaak wat saai uit.

Zie je open kast als een geheel

Open kasten heb je natuurlijk in allerlei varianten, maar één van de overeenkomsten die alle open kasten hebben is dat ze vakken en in ieder geval planken hebben. Met de open kast die ik zelf in de keuken heb, ligt het behoorlijk voor de hand om te stylen per vak. Wat echter juist ook leuk is, is om hiermee te variëren. Je kunt namelijk op de ene plank gaan stylen per vak, en dan daaronder stylen per plank. Hierdoor creëer je makkelijk variatie. In elke keuken heb je natuurlijk ook spullen die er minder leuk uitzien om in het zicht te hebben, maar die je wel dagelijks gebruikt. Voor deze spullen kun je wellicht een mand zoeken die precies in één van de vakken past. Zo’n mand an sich is trouwens ook weer een heel leuke en tegelijkertijd praktische afwisseling in het geheel van je styling.

Ikea zwarte VITTSJO open kast stylen in de keuken inspiratie

Een open kast in je keuken stylen met ‘groen’

Een open kast in je keuken stylen met alleen servies kan wat saai ogen. Je maakt je styling direct aantrekkelijker door er wat groens aan toe te voegen. Zelf ben ik gek op planten en zo heb ik zelf dus ook gekozen voor planten in mijn open kast in de keuken. Kies vooral voor planten van verschillende hoogtes. Om een mooi geheel te creëren kun je eventueel kiezen voor bloempotten uit hetzelfde kleurenpalet als je servies en / of je behang. Vaasjes met droogbloemen zijn ook erg leuk in je keuken. Bloemen die je bijvoorbeeld heel makkelijk kunt drogen zijn rozen en hortensia’s.

Creëer eenheid met dienbladen

Heb je je mooie woonaccessoires en je favoriete servies in je open kast in de keuken gezet, maar lukt het nog steeds niet goed om er een geheel van te maken? Dienbladen zijn het antwoord! Door spullen te groeperen op een mooi dienblad creëer je heel makkelijk een geheel. In plaats van een dienblad kun je spullen ook groeperen op bijvoorbeeld een stapel (kook)boeken. Het is dan vaak wel leuk om boeken te kiezen van een wat groter formaat.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.