Nieuw en tweedehands combineren in je interieur? Ik geef je 3 tips voor meer eenheid. Op deze manier maak je van je vintage vondsten echte eyecatchers in je interieur.

Nieuw en tweedehands combineren in je interieur

Vind je het leuk om Marktplaats of rommelmarkten af te struinen en ben je regelmatig in de kringloopwinkel te vinden? Of zijn er plotseling mooie vintage of zelfs antieke erfstukken in jouw bezit gekomen? Vind je het nu lastig om je tweedehands schatten met je nieuwe (design) meubels of accessoires te combineren? Er zijn gelukkig een aantal handige trucjes die je kunt toepassen om met deze accessoires en meubels, die vaak behoorlijk uiteen liggen qua stijl, tóch een eenheid te vormen.

Werk met een kleurenpalet

Als je meubels en woonaccessoires uit verschillende stijlen met elkaar wilt combineren, is het altijd handig om te werken met een kleurenpalet. Kies bijvoorbeeld drie kleuren en laat die kleuren steeds terugkomen in de spullen waarmee je je interieur styled. Op die manier creëer je al gauw eenheid. Werk ook vooral met verschillende kleurnuances. Heb je bijvoorbeeld (onder andere) voor de kleur blauw gekozen in je interieur? Combineer dan vooral pastelblauw met bijvoorbeeld koningsblauw. Dit werkt vaak stukken beter dan wanneer je meubels of accessoires in twee exact dezelfde tinten probeert te vinden.

Nieuw en tweedehands combineren, zorg voor balans

Ben je de laatste tijd helemaal into de retro, de kitscherige of juist de landelijke woonstijl en wil je die wat verder doorvoeren in je interieur door tweedehands vondsten te scoren? Zorg dan voor balans! Als je wat andere invloeden aan je interieur wilt toevoegen is het in de eerste plaats slim om die accenten gedoseerd toe te gaan voegen. Kies bijvoorbeeld eerst wat kussentjes of vazen in retrokleuren, voordat je een hele bank in deze stijl aanschaft. Op die manier kun je namelijk op je gemak kijken hoe de nieuwe stijl je bevalt. Sla verder ook niet door in een bepaalde stijl. Als je opeens heel je huis gaat vol zetten met kitscherige lijstjes op kitscherige tafeltjes onder kitscherige schilderijen kan het al gauw too much worden. Je wilt natuurlijk ook niet het gevoel hebben dat je een kringloopwinkel binnenloopt zodra je je voordeur open doet.

Verschillende materialen combineren

Wil je nieuw en tweedehands combineren, dan ga je zeer waarschijnlijk te maken krijgen met meubels en accessoires van verschillende materialen. Verschillende materialen combineren in een interieur is zeker mogelijk. Het is vaak het leukst om hierin contrasten te zoeken. Ga dus niet perse voor alleen maar hout, maar combineer een oud houten krukje of kastje juist met een moderne metalen lamp. Marmer is trouwens ook heel goed te combineren met hout.

Wees creatief met je tweedehands vondsten

Heb je een toffe tweedehands vondst gedaan, maar twijfel je of hij goed in je interieur past? Ga dan creatief aan de slag om ervoor te zorgen dat het wél een eenheid wordt met de rest van je meubels en accessoires. Een houten kastje kan geverfd worden en voorzien van andere knopjes of greepjes. Een metalen bijzettafeltje kan gespraypaint worden. Een oude prent kan worden voorzien van een nieuwe (moderne!) lijst en aan de andere kant kan een lijst die je heel mooi vind gevuld gaan worden met een nieuwe door jou zelf gekozen print. Ga ook creatief om met de functie van je spullen. Een dienblad is niet alleen leuk in de keuken met voorraadpotten of bekers erop, het is ook leuk in de badkamer met je favoriete parfums of crèmes. Koffiekopjes of snackschaaltjes kunnen gebruikt worden als bloempotjes, drinkglazen als bloemvaasjes of waxinelichthouders. Een kruk of stoel kan dienst doen als nachtkastje. Mooie Delfts blauwe bordjes gevonden op de rommelmarkt? Daar hoef je natuurlijk niet perse van te eten! Je kunt ze bijvoorbeeld ophangen in een gallery wall. De kleine varianten kun je gebruiken op je kaptafel of nachtkastje voor bijvoorbeeld sieraden. Een mooi tafelkleed kan verder bijvoorbeeld dienst doen als bedsprei!

HEB JIJ VEEL TWEEDEHANDS VONDSTEN IN JE INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

7 Comments

 1. Leuke tips! Vroeger struinden wij alle rommelmarkten af maar nu vinden wij er steeds minder leuks… Je moet echt geluk hebben. Bij ons in de buurt zie je veel serviesdingen van Action en zij vragen er bijna hetzelfde bedrag voor, wat ik heel jammer vind. De echt leuke oude items, daar vragen zij weer de hoofdprijs voor. Nu hebben wij wel wat leuke items van oma en opa en die vind ik wel heel bijzonder, ook omdat er een emotionele waarde aan zit.

  1. Christiana says:

   Klopt Babs, je moet ook echt geluk hebben! Ik speur altijd vooral naar Delfts blauw, en daar durven ze ook wel aardig wat voor te vragen in de meeste kringloopwinkels. Wat nog wel een goede tip is, is de kringloopwinkel in Utrecht in de buurt van de Ikea. Ik weet even niet hoe die straat heet, maar daar staat ook heel wat moois (of eigenlijk staat de zaak propvol) en daar zijn de prijzen echt top! Heel vriendelijke eigenaar ook. Verder heb ik op de rommelmarkt wel altijd veel geluk, tot nog toe dan;-) Jammer dat we daar alleen nu niet naartoe kunnen!

 2. Mooie tips! Ik heb eigenlijk niet veel tweedehands, als ik de dingen die ik van mijn moeder kreeg (eerder van hara geweest) niet meetel dan. 😉

 3. Wat een handige tips! Ik vind het ook leuk om nieuwe en vintage items te combineren, maar vind het niet altijd makkelijk om iets leuks te vinden. Bij kringloopwinkels vind ik vaak niet echt mijn ding.

 4. Mooie tips. Ik heb een aantal brocante items in ons interieur maar ik zorg er voor dat het niet te overdadig wordt. De balans tussen oude spullen en nieuwe vind ik mooi.

 5. Goede tips! Ik heb zelf weinig tweedehands vondsten op een schattig bijzettafeltje na dat we een tijd terug bij de Intratuin vonden die een soort vintage/kringloop hoekje had. Bij de Kringloop hier in de buurt vind ik eigenlijk nooit echt wat.

  1. Christiana says:

   Je moet ook wel een beetje geluk hebben hoor, er is veel verschil in aanbod tussen kringloopwinkels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.