Wil je graag hortensia’s in de tuin? Ik geef je uit ervaring een aantal handige tips over wanneer en hoe je je hortensia’s het best kunt planten.

Wanneer kun je hortensia’s in de tuin planten?

De meningen over wat de beste tijd is voor het planten van hortensia’s, verschillen nogal. Zelf heb ik de beste ervaring met het planten van hortensia’s in de tuin in september. Door de jaren heen heb heb ik diverse hortensia’s geplant midden in de zomer, maar deze gingen toch vaak dood. De hortensia’s die we vorig jaar na de zomer (in september dus) geplant hebben, zijn inmiddels enorm gegroeid en staan er momenteel prachtig bij. Ik zou dus zeggen; hou het plantseizoen aan, wat loopt van september tot maart. Plant ze in ieder geval niet als het vriest.

Mogen hortensia’s in de zon staan?

Hortensia’s in de tuin mogen wel in de zon staan, maar liever niet de hele dag. Als een hortensia namelijk de hele dag in de volle zon staan zal er ook veel vocht uit de bodem verdampen. Of een hortensia het goed doet op een plek waar veel zon staat, is voor een groot deel afhankelijk van de vochtigheid van de grond. Des te vochtiger de bodem, des te meer zon de hortensia kan verdragen. Wij hebben ze zelf op een plek staan waar het een deel van de dag zonnig is. Heb je hortensia’s in potten staan, dan kun je die potten eventueel op een heel zonnige dag verplaatsen naar een plek met meer schaduw. Zorg er op een zonnige dag voor dat je hortensia voldoende water krijgt. Ik geef ze op warme dagen altijd zo vroeg mogelijk in de ochtend water. Denk erom dat je de wortels nat sproeit, en niet zozeer de bloemen zelf.

roze hortensia's in de tuin planten

Hoe moet ik hortensia’s in de tuin planten?

Een goede bodem helpt je hortensia’s met het opnemen van voedingsstoffen. Er zijn verschillende hortensia’s, en welke bodem het best is, is afhankelijk van de soort die je hebt. Een blauwe hortensia houdt van een zure bodem, terwijl een roze hortensia juist weer liever in een kalkrijke bodem staat. Het is trouwens heel goed mogelijk dat jouw hortensia verkleurt. Dit is bij ons ook gebeurt. Wij kochten vorig jaar blauwe hortensia’s, en dit jaar kwamen ze volledig roze terug! Dit heeft dus te maken met de zuurgraad van de grond waar je hortensia in staat. Een kalkrijke bodem heeft een hoge pH-waarde en een zure bodem heeft een lage pH-waarde. Hortensia’s die in zure grond staan (grond met een lage pH-waarde) zullen blauw kleuren. Daarentegen zullen hortensia’s die in een kalkrijke bodem staan roze kleuren. Ga je een gat voor je hortensia’s graven, houdt dan een diepte aan die twee tot drie keer zo groot is als de pot waar hij inzit. Voeg potgrond toe en meng dit met de aarde die al in je tuin ligt. Zeker wanneer het erg warm is, doe je er goed aan om de kluit van de hortensia van tevoren onder te dompelen in water. Op deze manier kunnen de wortels zich goed vol water zuigen. Graaf vervolgens je hortensia in. Zorg er tijdens het planten voor dat de bovenkant van de kluit gelijk is met de bovenkant van de grond. Heb je het gevoel dat je hortensia nog niet zo stevig staat? Sproei dan nog wat water bij, hierdoor zal de grond zakken waardoor de hortensia wat steviger komt te staan. Wil je meerdere hortensia’s in de tuin planten, houdt er dan voldoende ruimte. Hortensia’s groeien snel en willen daar graag de ruimte voor!

Hortensia’s in potten planten

Wil je je hortensia’s in de tuin graag in potten planten, dan heb ik ook nog een paar handige tips voor je! De wortels van hortensia’s groeien snel, zet je hortensia dus niet in te kleine pot. Verder is een goede vochtigheid belangrijk, maar de wortels moeten ook weer niet te nat staan, omdat ze anders kunnen gaan rotten. Zorg dus voor gaatjes in de bodem van je pot en voeg hydro-korrels toe. Hoe veel water je hortensia’s in een pot nodig hebben, is afhankelijk van weersomstandigheden. Wanneer de bloemen te weinig water krijgen, zullen de bladeren al gauw slap gaan hangen. Dat is dan een teken dat ze graag water willen hebben. Het voordeel van hortensia’s in potten, is dat je de potten eventueel kunt verplaatsen op dagen dat het heel erg warm / zonnig is. Ik vind hortensia’s in de tuin zeker niet de makkelijkste planten, maar absoluut wel de mooiste. Ik droom in ieder geval nog van een tuin vol hortensia’s!

HEB JIJ HORTENSIA’S IN DE TUIN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Ah hortensia’s prachtig ook één van mijn favoriete planten. Geen tuin meer maar ik vond de hortensia’s in onze tuin de mooiste planten die eigenlijk maar weinig verzorging en aandacht nodig hadden in vergelijking tot de rest van de tuin. Nu een balkon maar door de verhuizing eind juni én het slechte zomerweer is het er nog niet van gekomen dit aan te kleden. Volgend jaar willen we ook een veel potten met o.m. hortensia’s. Kocht er 4 weken geleden eentje bij AH die het verrassend goed doet (binnen). Ga nu voor het drogen van een aantal bloemen. WIst je overigens dat in de omgeving van Ter Aar veel hortensia kwekerijen zijn. Moesten eergisteren bij een keukenwinkel zijn voor een extra item in de keuken en toen zag ik dat. Was ook buitengewoon goedkoop in vergelijking met de markt of winkel. Ga dus weer een poging tot drogen wagen. Maar jij hebt ze lekker zelf in de tuin:-)

  1. Christiana says:

   Ik vind gedroogde hortensia’s ook zo mooi! Ik heb toevallig vorige week nog een poging gedaan met een blauwe hortensia uit mijn verjaardagsboeket, maar helaas is het niet gelukt.

 2. Wij hebben witte hortensia’s in de tuin. Ik sta er ieder jaar weer van te kijken hoe extreem ze groeien! Ik heb geen idee in welke grond ze zitten, maar het werkt 😉

 3. Ik heb een hortensia in de tuin in een pot en dit jaar ziet ie er wat magertjes uit… zal het door het rare weer komen?

  1. Christiana says:

   Het is inderdaad raar weer geweest, maar de meeste plantjes hebben het hier in de tuin wel echt goed gedaan. We hebben onze tuin natuurlijk vorig jaar helemaal opnieuw laten doen en ik was aan het eind van het seizoen vorig jaar best teleurgesteld dat de boarders niet echt ‘vol’ gegroeid waren. Hier begon alles in het voorjaar opeens heel hard te groeien.

 4. Ik heb een grote hortensiastruik in de tuin en deze heeft best mooi gebloeid. Nu ben ik een paar bloemen aan het drogen, ik hoop dat het lukt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.