Inspiratie voor je muur nodig? Voor mijn nieuwe huis loop ik over van de ideeën, dit zijn de plannen die ik tot nog toe gemaakt heb.

Beware

Inspiratie voor je muur

Ik kan soms gewoon niet geloven dat ik al over minder dan drie weken de sleutel van mijn nieuwe huis krijg. Ik bruis echt van de ideeën en ik kan niet wachten om alles uit te gaan voeren. Of eigenlijk moet ik eerlijk zijn en zeggen dat ik het meeste uit laat voeren, want ik ben nu eenmaal heel erg goed in het bedenken van leuke dingen, maar het uitvoeren, dát kan ik dan helaas wat minder goed. Door alle verbouwingen in het oude huis heb ik gelukkig heel wat geleerd. Omdat ik natuurlijk geen eindeloos budget heb, zal ik keuzes moeten maken. De volgorde van verbouwen is daarbij heel belangrijk. Ik wil in feite pas daadwerkelijk in mijn nieuwe huis gaan wonen als alle grote verbouwingen gedaan zijn en als ik er eenmaal zit, wil ik niet later opnieuw in de rotzooi zitten. De werkzaakheden die in het begin gedaan gaan worden, zijn in ieder geval het stuuc- en verfwerk en de verbouwingen van de badkamer, het toilet en de keuken. De muren worden dus gestuuct, maar voor bepaalde muren heb ik al wat ideeën. Ik geef je graag wat inspiratie voor je muur.

Verf

Ik heb het verven van muren de laatste jaren helemaal ontdekt. Vroeger ging ik vaak voor behang. Dat had eigenlijk twee redenen. Ik vind het enorm leuk hoe je met behang heel snel een totaal andere sfeer in een ruimte kunt creëren en bovendien vind ik behang altijd een heel veilige keus. Je ziet immers op de rol al hoe kleuren en prints er uit zien. Toch ben ik op een bepaald moment grotendeels overgestapt naar verf. Flexa bijvoorbeeld heeft kleurtesters. Hierin zit een kleine hoeveelheid verf waarmee je een klein vlak op de muur kunt verven. Het loont zeker de moeite om meerdere kleurtesters aan te schaffen, omdat je op deze manier goed kunt vergelijken. In feite bevat de kleurtesters meer dan genoeg verf om twee (wellicht wat kleinere) vlakken op een muur te maken. Dit is handig zodat je op twee verschillende plekken kunt testen, bijvoorbeeld in een wat donkerder hoek, maar ook bij een raam. Daar is de lichtinval natuurlijk heel anders en op deze manier kun je bepalen of je de kleur ook bij daglicht mooi vindt. Hoewel dit artikel gaat om inspiratie voor je muur, kun je ook zeker overwegen om je plafond (mee) te verven. Ik denk hier ook serieus over na. Mijn woonkamer gaat geverfd worden in de kleur Broccoli Brown van Farrow & Ball en de beide slaapkamers in de kleur Hague blue van Farrow & Ball. De plafonds in de slaapkamers worden wel wit, maar ik overweeg dus om het plafond in de woonkamer ook blauw te maken. Dat lijkt me heel gaaf.

Inspiratie voor je muur, behang

Hoewel ik het verven van muren dus helemaal ontdekt heb, ga ik toch ook weer op enkele plekken behang gebruiken. In de hal bijvoorbeeld komt het prachtige vogeltjes behang dat ik in mijn oude huis in de eetkamer had. Zeker in het begin had ik heel erg veel moeite met het loslaten van het huis en één van de dingen waarvan ik wist dat ik het heel erg zou gaan missen waren die blauwe vogeltjes. Het probleem was dat het behang nergens meer te krijgen was, het was namelijk een oude collectie. Wonder boven wonder vond ik het enkele weken geleden alsnog. Ook het toilet gaat behangen worden. De muur wordt in die ruimte voor ongeveer 70% betegeld, en de rest behangen. Wil je zelf je toilet behangen, of een andere kleine ruimte in je huis? Mijn advies is dan om echt de hele ruimte te doen en niet slechts één wandje. Door de hele ruimte te behangen maak je echt een statement.

Een gallery wall met foto’s en posters

Ook ga ik opnieuw voor een gallery wall in mijn nieuwe huis. Waarschijnlijk ga ik beginnen met een gallery wall in de hal. Die wordt dus gecombineerd met het blauwe vogeltjes behang. Ik hou zelf niet van ‘strakke’ gallerywalls. Ik vind het juist leuk om foto’s en posters random op te hangen. Op deze manier is het ook heel eenvoudig om je gallery wall steeds verder uit te breiden. Ik heb in de afgelopen jaren al veel geschreven over gallery walls. Hierbij deel ik graag nog enkele tips. Om te voorkomen dat je gallery wall een allegaartje wordt, kun je kiezen voor een thema en / of een kleurenpalet. Kies bijvoorbeeld voor drie of maximaal vier kleuren en laat die kleuren steeds terugkomen in zowel je lijsten als de foto’s en posters die je gebruikt. Leg je gallery wall eerst uit op de grond. Vergeet niet om rekening te houden met eventuele schakelaars en stopcontacten. Daarna kun je de contouren met afplaktape op de muur uitzetten. Zo kan het bijna niet verkeerd gaan. Het is waarschijnlijk overbodig om te zeggen dat ik na de scheiding en tijdens het inpakken van mijn spullen afscheid heb genomen van al onze foto’s samen. In mijn nieuwe gallerywall zullen natuurlijk sowieso wel weer allemaal zalige foto’s van Sketch komen. Ik ga dat deze keer ook goed aanpakken. Ik heb in het verleden wel eens foto’s en posters via Hema af laten drukken, maar zij maken standaard gebruik van iets afwijkende maten. Heb je dus een lijst van twintig bij dertig centimeter, dan is je afdruk te klein en hou je een lelijke rand over. Ga ik straks een poster printen van Sketch, dan laat ik dat doen bij Reclameland, want daar kun je gewoon je eigen maat kiezen, dus ook eventueel een afwijkende maat. Zo’n poster kan natuurlijk ook ‘los’ in je gallerywall opgehangen worden, zonder lijst dus. Net zoals dat je bijvoorbeeld spiegeltjes of kleine wandplankjes in je gallerywall kunt hangen. Juist die variatie zorgt voor een uniek geheel en een ware eyecatcher in je interieur.

Nog meer inspiratie voor je muur, een schouw

Maar ik heb nog meer inspiratie voor je muur die wellicht wat minder voor de hand ligt. Zoals ik al zei laat ik de woonkamer schilderen in Brocolli brown van Farrow & Ball en verder laat ik de muren in de woonkamer in de eerste instantie even leeg. De reden daarvoor is dat ik eerst een tijdje in het huis wil wonen. Ik weet zeker dat ik dan mettertijd beter weet wat ik leuk ga vinden. Ik zou wel heel graag sierlijsten willen, maar daar heb ik nu gewoon geen budget voor. Waar ik echter nu al wel mijn zinnen op heb gezet is een losstaande schouw tegenover de bank. Eén van de dingen die ik absoluut niét mis uit mijn oude huis is het énorme tv-meubel. In fact, ik wil hélemaal géén standaard tv-meubel in mijn nieuwe huis. Mijn idee is een losstaande schouw met daarnaast een tv op een standaard. Op die schouw plaats ik dan bijvoorbeeld een mooie spiegel of een grote lijst met een poster. Ik ben nog zoekende naar de schouw, en ik heb ook al wat opties, maar het is iets wat ik pas wil bestellen zodra ik de sleutel heb. Ik hoop dat ik je hiermee wat fijne inspiratie voor je muur heb kunnen geven.

WELKE IDEEËN VIND JIJ LEUK VOOR JE EIGEN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

3 Comments

  1. Donna says:

    Dat is een leuke tip: een gallerwall met spiegeltjes of wandplankjes!

  2. Leuke ideeën. Een gallery wall met foto’s heb ik vorig jaar (of misschien alweer twee jaar geleden?) gemaakt naar aanleiding van jouw blog en voorbeeld, nog steeds heel blij mee. 🙂

  3. Ik wil zelf heel graag 1 muur een bepaalde kleur geven, maar ik durf niet haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.