Wil je een nieuwe badkamer laten plaatsen? Dat is een grote klus die aardig wat voorbereiding, tijd én geld kost. Dít leerde ik van de badkamer verbouwing.

Wat is je budget om een nieuwe badkamer laten plaatsen?

Willen jullie binnenkort een nieuwe badkamer laten plaatsen? Super leuk! De kans is groot dat je al uitgebreid inspiratie op aan het doen bent in badkamerwinkels, op Instagram en op Pinterest en in bijvoorbeeld woontijdschriften. Het spreekt voor zich dat wanneer je echt voor voor een complete badkamer renovatie gaat, de kosten hoger zullen zijn dan wanneer je bijvoorbeeld alleen de tegels of het badkamermeubel gaat vervangen. Gaan jullie de badkamer door iemand anders laten plaatsen? Het is dan belangrijk om te weten dat de arbeidskosten van deze persoon in veel gevallen hoger zijn dan de kosten van de badkamer zelf, dus de tegels, de douchewand, het toilet, de kranen en alles wat je maar bedenken kunt. Vergis je echt niet in deze kosten, want voor een kleine tot middelgrote badkamer moet je toch al vaak twee weken en al gauw zo’n zesduizend euro aan arbeidsloon uittrekken, zeker als echt alles gedaan moet worden. Er zijn een aantal dingen waar je op kunt besparen; wellicht kun je de oude badkamer zelf slopen? Of zijn er misschien dingen die je opnieuw kunt gebruiken? Zo hebben wij bijvoorbeeld ons oude toilet gehouden, omdat die nog in prima staat was. Ook kun je heel veel besparen door op aanbiedingen te letten. Er is altijd wel een bouwmarkt waar sanitair of kranen in de aanbieding zijn!

Houd rekening met de formaten van je meubels en de douchewand

Misschien wel de belangrijkste les die ik geleerd heb toen wij onze nieuwe badkamer lieten plaatsen; alles wat in die badkamer komt, moet ook in die badkamer kunnen komen! Zo hadden wij ons voorgenomen om een inloopdouche te nemen. Leuk, met zo’n heel grote zijwand. Al gauw vonden we er één die geheel aansloot op onze wensen en we bestelden en we betaalden. Totdat ik me plotseling, dágen daarna pas, opeens afvroeg hoe we die gigantische douchewand in vredesnaam naar boven moesten krijgen! Al snel bleek dat hij niet door het trapgat zou passen. Uiteindelijk hebben we dus een steiger moeten huren (extra kosten!) en is onze douchewand via de openslaande ramen op onze slaapkamer naar binnen gekomen. Echt heel belangrijk dus, om hier van tevoren rekening mee te houden!

een kleine badkamer inrichten

Bedenk goed wat je wilt als je een nieuwe badkamer laat plaatsen

Voor veel verbouwingen en renovaties geldt dat je je in principe niet halverwege kunt bedenken. Ga je een nieuwe badkamer laten plaatsen, dan moet er eerst aardig wat voorbereidend werk gedaan worden. Wil je bijvoorbeeld je wastafel of toilet op een andere plek, dan zullen er leidingen verlegd moeten worden. Dit kost extra tijd, en dus extra geld. Zitten je nieuwe tegels eenmaal op de muur en je bedenkt dan pas dat je eigenlijk het toilet in een andere hoek wilt, dan zal je klusjesman weer helemaal opnieuw moeten beginnen. In onze badkamer hebben wij gekozen voor een inbouwnis. Dit betekende dat er een voorzetwandje geplaatst moest worden waar die inbouwnis ingebouwd kon worden. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor inbouwkranen. Als je dat graag wilt, zul je dat moeten denken voordat er betegeld gaat worden!

Een nieuwe badkamer laten plaatsen met zwarte accenten? Bereid je voor op extra schoonmaakwerk

Toen wij onze nieuwe badkamer lieten plaatsen, wist ik al gauw dat ik voor zwart wilde gaan. In goed overleg met onze klusjesman zijn we uiteindelijk gegaan voor een witte badkamer met zwarte accenten, alhoewel je ook zou kunnen zeggen dat we een zwarte badkamer met witte accenten hebben, want het zwart / wit is aardig goed verdeeld. Laat ik voorop stellen dat ik elke dag enorm blij ben met onze badkamer. Als ik ’s ochtends super moe uit bed strompel en dan vijf minuten later onder de douche sta met een heerlijke shampoo’tje en douchegelletje, kan ik onwijs genieten van die heerlijke plek. Maar zwarte tegels, een zwart badkamermeubel of zwarte kranen betekent wel dat je extra moet poetsen. Op zwart is kalkaanslag namelijk erg goed zichtbaar! Wij hebben nog even een waterontkalker overwogen, maar uiteindelijk hebben we dat zelf niet gedaan, omdat we er toch niet heel lovende reviews over lazen. Wat ik mezelf nu heb aangewend is om de zwarte kranen en de zwarte wanden na het douchen sowieso goed droog te maken met een doek, dat scheelt sowieso al veel poetswerk.

HEB JIJ JE BADKAMER AL EENS LATEN VERBOUWEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

19 Comments

 1. Weet niet hoe het bij een sanitairwinkel is bij wij schrokken inderdaad van het arbeidsloon en dat verschilde ook erg. Uiteindelijk met iemand in zee gegaan en die bleek niet te kunnen kitten….en had in de inloopdouche bevroren kit gebruikt (wisten wij veel) als kit bevroren is geweest verliest het de waterdoorlaatbaarheid met als gevolg gigantische lekkage, er moest opnieuw gekit worden en dus een extra kostenpost van Euro 2.000. In dit huis wilden we het bad laten verwijderen en hebben daar meerdere offertes voor opgevraagd: kwam tussen de 4.000 en 8.000 Euro (zonder materiaal)….Conclusie: Als de markt oververhit is zoals nu dan wordt er blijkbaar maar wat gevraagd. We laten het bad dus maar gewoon zitten. Nog een tip: zet alles (maar dan ook echt alles) op papier in 2-voud en laat het ondertekenen.

  1. Christiana says:

   Arbeidskosten zijn inderdaad vaak hoger dan de kosten van de badkamer zelf. Bij ons was dat ook zo. Wat een ellende hebben jullie gehad, vreselijk. Dat doet me denken aan onze eerste badkamerverbouwing toen wij dit huis net gekocht hadden. We hadden via via een contact die de badkamer voor ons zou doen. Hij had de hele badkamer eruit gesloopt en toen zei hij: ik wil het dubbele bedrag ontvangen! Daar hebben we ook allemaal ellende mee gehad en uiteindelijk zijn wij ook nooit heel blij geweest met die badkamer. Het was allemaal heel slordig gedaan en niet goed afgewerkt. De douchekraan zat zelfs op zijn kop, ongelofelijk toch? Gelukkig hebben we met onze nieuwe klusjesman veel betere ervaringen. Hij heeft dan ook ons halve huis inmiddels verbouwd. Super goede tip van jou om de afspraken op papier te zetten, bedankt voor deze waardevolle toevoeging! Ik zal deze zeker eens meenemen in een nieuw artikel hier op de blog.

 2. Moet natuurlijk zijn dat bevroren kit juist water doorlaat…

 3. Twee jaar geleden hebben wij de badkamer verbouwd en dat hebben we zelf gedaan, dus dat scheelde centjes. We hebben tekeningen gemaakt hoe we het wilden hebben en daaruit hebben we gewerkt en het is precies zo geworden. Blij mee!

  1. Christiana says:

   Als je het zelf kunt doen, scheelt dat inderdaad veel geld! En dan kun je alles ook helemaal naar wens maken.

 4. Goed om te weten dat zwart zoveel schoonmaakwerk vereist – ga ik niet doen dus, hahaha. Ik ben wel blij dat de badkamer in mijn huis al vrij nieuw was en naar mijn smaak. Een badkamerverbouwing lijkt me geen pretje vanwege het gedoe en de hoge kosten.

  1. Christiana says:

   Dat is het ook niet! Ook dat je bij andere mensen moet douchen is eigenlijk super onhandig. Maar gelukkig hadden we die mogelijkheid in ieder geval wel. Na onze badkamer hebben we onze keuken nog laten verbouwen, maar dat vond ik wel wat minder ‘heftig’ en onhandig moet ik zeggen. Alhoewel ik nu voorlopig wel even klaar ben met verbouwen;-)

 5. Interessant om te weten dit! Dat laatste punt ga ik ook onthouden, want een zwarte badkamer leek me altijd zo mooi om te hebben. Misschien dan toch niet zo praktisch voor mij 😉 Een badkamerverbouwing lijkt mij ook een mega-klus. Ik ben heel blij dat ik al happy was met de badkamer die ik heb. Ik zou zelf voor een ander badkamermeubel gekozen hebben dan wat er bij mij in zat, maar denk dat ik dat er maar gewoon in laat zitten. Die droombadkamer komt dan vast wel in een volgend huis 🙂

  1. Christiana says:

   Het is ook echt een mega klus! Zoals ik al schreef; ik vond het tijdelijk niet hebben van een keuken echt veel minder erg dan het niet hebben van een badkamer. Zo onpraktisch, maar we kunnen er nu wel iedere dag heerlijk van genieten.

 6. Goeie tip van de zwarte badkamer. Ik zie dat persoonlijk ook heel graag, maar op mijn vorig werk hadden ze een spikwitte keuken en heb ik daardoor beslist dit later in huis niet te nemen. Hoe vaak ik die kasten heb afgewassen is echt niet meer op te noemen. Je ziet er alles zo goed op.

  1. Christiana says:

   Onze vorige keuken en badkamer waren allebei wit. Nu zijn ze dus allebei zwart. Qua vlekken vind ik zelf dat je op zwart nog meer ziet, vooral vingerafdrukken op de keukenkastjes, die moet ik eigenlijk bijna dagelijks even schoonmaken. Gelukkig gaat dat heel makkelijk en zien ze er daarna weer spik en span uit;-)

 7. In onze koopwoning hebben wij toen zelf de badkamer verbouwd, zitbad (kleine badkamer ook) eruit en douche erin. Ik hoop echt dat de woningcoöperatie hier ooit wat gaat doen, maar het zit er niet in vrees ik. Een buurvrouw had al geklaagd dat er een vieze oude klapstoel in zat (van de vorige bewoner die slecht ter been was) maar zelfs die mocht ze niet verwijderen…

  1. Christiana says:

   Nou ja, dat is helemaal raar, dat ze die niet mag verwijderen. Dat lijkt me echt mega onpraktisch zo’n klapstoel, zeker als je hem zelf niet nodig hebt:-(

 8. Wat een mooie doucheruimte hebben jullie! Wij zijn een half jaar geleden verhuisd en de maanden daarvoor is ons huis verbouwd, incl. een compleet nieuwe badkamer. Dit hebben we laten doen, maar pfoe, wat een werk hadden ze eraan!

  1. Christiana says:

   Ah dankjewel Alexandra! Het is ook allemaal precies zo geworden zoals we graag wilden. Wat fijn dat ze bij jullie de verbouwing gedaan hebben toen jullie er nog niet woonden (dat begrijp ik althans uit je comment), dat scheelt voor jezelf echt een hoop stress.

 9. We hebben twee jaar geleden een volledig nieuwe badkamer laten plaatsen. De beslissing moest snel gaan in verband met de verhuizing. Nu komen we dingen tegen die ik liever toch anders had gedaan of gezien, maar dat blijf je denk ik wel houden. Er komen zoveel mooie, nieuwe dingen bij steeds. Die inbouwnis hebben we toen niet gedaan om extra daglicht te behouden in de douchecabine. Stiekem heb ik daar nu een beetje spijt van, want het zal prachtig geweest zijn voor blogfoto’s haha.

  1. Christiana says:

   Daar heb je ook wel gelijk in! Ik zie nu ook wel eens dingen waarvan ik denk: Wauw, dat zou ook tof geweest zijn. Maar gelukkig heb ik in ieder geval geen spijt van de keuzes die we voor de badkamer gemaakt hebben.

 10. Een jaar of drie geleden hebben we onze badkamer verbouwd. Op het stucen en het plaatsen van de leidingen na hebben we alles zelf gedaan. Waaronder het bouwen van tussen muurtjes waar een douchedeur in is komen te hangen. Het is helemaal naar onze zin geworden, we hebben best wat geld bespaard en het is echt onze badkamer. Ik doe dat overigens ook sinds we deze badkamer hebben: de kraan afdrogen meteen na het douchen, voorkomt absoluut kalkaanslag!

  1. Christiana says:

   Ja, dat is echt een goede tip, leuk om te lezen dat jij hem ook toepast. Het is een kleine moeite om dat na het douchen even te doen. Wat knap dat jullie voor een heel groot deel jullie badkamer zelf geplaatst hebben, wij doen het jullie niet na;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.