Wil je een open kast stylen, maar heb je geen idee hoe je dit aan moet pakken? Een goede start is het bedenken van een kleurenpalet.

Kies een kleurenpalet

Het is om twee redenen handig om, voordat je een open kast gaat stylen, een kleurenpalet te kiezen. Op die manier creëer je namelijk een super mooi geheel, maar het is dan ook veel makkelijker om te bepalen wat je wel en niet in je open kast gaat zetten, zeker als je weinig inspiratie hebt. Heb je namelijk een kleurenpalet gekozen, dan kun je letterlijk je huis eens doorlopen om te kijken welke accessoires, snuisterijtjes, foto’s en schilderijtjes er in je open kast passen. Een kleurenpalet bestaat vaak uit twee of drie kleuren. Je kunt ook kiezen voor twee bij elkaar passende kleuren, een zogenaamde harmonieuze kleurencombinatie zoals blauw en groen, en dan voor een accentkleur gaan, zoals roze. Die blauw en groen tinten laat je dus overal terugkomen, en het roze op een enkele plek.

Hoogteverschillen

Hoogteverschillen werken áltijd goed in een open kast, dit maakt het geheel namelijk wat spannender dan wanneer je allemaal dingen naast elkaar plaatst die even groot zijn. Heb je nu toevallig veel accessoires die ongeveer even groot zijn? Je kunt zelf heel makkelijk hoogteverschillen creëren door spulletjes ergens op te zetten, bijvoorbeeld op een stapel boeken of tijdschriften. Maak je gebruik van lange kaarsen in je open kast en zijn je kaarsenstandaards allemaal van dezelfde hoogte? Brand je kaarsen niet altijd allemaal tegelijkertijd. Kaarsen van verschillende hoogtes geven een heel speels effect, probeer het maar!

Oneven aantallen

Net als hoogteverschillen creëren, werkt het werken met oneven aantallen ook áltijd. Twee vaasjes naast elkaar kan er wat saai uitzien, voeg er een derde aan toe en het geheel lijkt opeens veel interessanter.

Groeperen

Wanneer je lukraak losse snuisterijtjes in een open kast gaat zetten, kan dit er wat rommelig uitzien. Vaak is het dan leuk om deze spulletjes te groeperen, bijvoorbeeld op een dienblad.

Planten in je open kast

Je open kast gaat echt leven door het toevoegen van planten en bloemen. Kies voor planten van verschillende groottes en hoogtes. Met de potten kun je je dan weer houden aan je kleurenpallet. Op bijvoorbeeld de bovenste plank van je open kast kun je hangplantjes zetten. Deze zullen dan naar beneden groeien en dat geeft een heel leuk botanisch effect. Houd je niet van planten of heb je geen groene vingers? Tegenwoordig zie je ook veel droogbloemen! Mooi in een vaasje, en je hebt er helemaal geen omkijken naar. Enkele losse takjes eucalyptus in een mooi vaasje staan vaak ook al gezellig. Hetzelfde geldt voor bloemen. Vaak staat een groepje kleine vaasjes met daarin losse bloemetjes erg stijlvol. Wanneer je echt mooie vaasjes hebt, kun je er zelfs een paar leeg laten staan!

Omring jezelf met dingen waar je van houdt

Nu mag het misschien heel materialistisch klinken (en ach, eigenlijk ben ik natuurlijk ook gewoon best een material girl) maar ik word er gewoon blij van als ik omringd ben door mijn eigen spulletjes. Je mag best creatief en out of the box denken als het gaat om het stylen van je open kasten. Zet er gewoon lekker in waar jij blij van wordt. Zo heb ik in mijn werkkamer diverse tassen in mijn open kast staan. Dat zijn mooie spullen waar ik graag naar kijk. Ook is het leuk om gebruik te maken van stolpen om dingen onder te zetten, zoals foto’s, beeldjes, boekjes of parfums. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn trouwparfum onder een stolp staan.

Opbergruimte in een open kast

Vaak kies je voor een open kast omdat je het leuk vind om je spulletjes op een bepaalde manier te displayen. Dan is het natuurlijk wel leuk als je ook daadwerkelijk móóie spulletjes in die open kast zet, zodat het geen verzamelplek wordt van zooi. Merk je dat je toch geneigd bent om allerlei ditjes en datjes op die kast te zetten, omdat je bijvoorbeeld weinig ruimte elders hebt? Dan kun je ook kiezen voor mooie manden of opbergdozen voor in je open kast. Mooie voorraadpotten zijn bijvoorbeeld ook leuk voor waxinelichtjes! Ik brand nu weer veel kaarsjes en zo heb ik die altijd bij de hand. Helemaal leuk natuurlijk als potten, dozen en manden qua kleur in je kleurenpalet passen. Zo kun je toch al je losse rommeltjes kwijt en blijft je open kast netjes!

Een open kast hoeft niet helemaal vol te staan

Hoewel ik in huis over het algemeen niet bepaald voor ‘less is more’ ga, is een open kast juist de perfecte plek waar het allemaal wel wat minder mag. Zo’n open kast hoéft niet helemaal vol te staan. Een plank tussendoor waarop slechts één enkele plant staat, kan vaak erg mooi zijn.

HEB JIJ EEN OPEN KAST IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

10 Comments

 1. Ik vind een open kast echt zo ontzettend mooi!

 2. Natascha - Beautyopinie says:

  Ik vind het zo mooi (vooral die bakkerskasten!) maar ga zelf bijna altijd voor een dichte kast. Simpelweg omdat ik alles er dan in kan gooien zonder er over na te denken 😉

  1. Christiana says:

   Snap ik! Zo’n open kast moet je inderdaad wel ‘bijhouden’, en blijven afstoffen, haha;-)

 3. Leuke tips voor mocht ik toch ooit een open kast aanschaffen. Leuk om deze in te richten en af en toe wat te veranderen.

 4. Ik heb alles dicht, ik had een open kast, maar door de stof moest ik telkens niesen!
  En nu ben ik blij met het opgeruimde gevoel.

  1. Christiana says:

   Oh bah, nee, de hele tijd moeten niezen is ook maar niets. Ja, met open kasten moet er wel veel gestoft worden. Ik heb er op zich niet al te veel spulletjes in staan, dus dat gaat bij mij altijd best nog snel;-)

 5. Mooi! Handige tips ook.

 6. Wat leuk! Ik heb beneden niet echt een open kast, maar wel enkele legboorden die ik ook leuk vind om in te richten. Hangplanten vind ik ook heel leuk als resultaat!

 7. Wat prachtig en wat ziet jullie interieur er super uit! Je kunt je zelf wel “verhuren” als styliste bijvoorbeeld voor huizen die verkocht moeten worden. Ons huis staat te koop en wij hebben een styliste ingeschakeld….een hoop geld en geen mooie foto’s ik vond het bagger. We hebben uiteindelijk een goede fotolens gehuurd en zelf nog wat foto’s gemaakt. Ik heb intussen ook veel van Ikea geleerd ook om dingen te groeperen en hoogteverschillen te maken. Tenslotte mag ik je vragen waar jullie de salontafel hebben gekocht?

  1. Christiana says:

   Wat een super lief compliment, aw! Wat jammer dat het inhuren van de styliste zo’n tegenvaller was. Ik had het er toevallig laatst nog over dat zoiets me dus serieus heel leuk lijkt om te doen;-) Ik kijk regelmatig op Funda, even lekker binnenkijken bij iedereen, en verbaas me er inderdaad toch wel vaak stiekem over in welke hoedanigheid bepaalde huizen te koop gezet worden. Ik denk dan ook vaak; ‘Dat moet toch heel anders (veel beter!) kunnen?!’. Onze salontafel hebben we inmiddels al weer een tijdje en zijn we nog steeds enorm blij me. Ik heb net even voor je gekeken en online is hij nog steeds te koop! Het is model ‘Ostana’ van Leenbakker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.