Een doffe huid, roodheid, droogtelijntjes, trekkerig gevoel na het douchen? Grote kans dat jij een droge huid hebt. Dít kun je doen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is het verschil tussen een droge en een vochtarme huid?

Een droge huid is niet hetzelfde als een vochtarme huid, en beiden hebben dan ook behoefte aan andere verzorging. Een droge huid is een huidtype en hierbij is sprake van een tekort aan vetten (talg). Een vochtarme huid is een huidconditie en de naam zegt het in feite al, deze huid heeft een tekort aan vocht. Een huidtype is genetisch bepaald, terwijl de conditie van je huid onderhevig is aan allerlei factoren. Denk dan aan externe factoren zoals klimatologische invloeden en het gebruik van bepaalde (beauty)producten, en interne factoren zoals stress en hormonale veranderingen. Een droge huid heeft vetten nodig, terwijl een vochtarme huid vooral baat heeft bij hydraterende producten.

Hoe ontstaat een vochtarme huid?

Zoals gezegd, een droge huid is genetisch bepaald en hier heb je niet altijd evenveel invloed op. Een vochtarme huid echter, daar is nog best wat aan te doen. Want hoe wordt je huid nu eigenlijk vochtarm? Vaak is de huidbarrière van een vochtarme huid uit balans. Hierdoor kan je huid moeilijk vocht opnemen en ook daadwerkelijk vasthouden. Ook is het mogelijk dat het transport van water uit de diepere huidlagen naar de oppervlakkige huid te traag verloopt. Een beschadigde huidbarrière kan veroorzaakt worden door het gebruik van verkeerde cosmetica, bijvoorbeeld ‘agressieve’ cosmetica of cosmetica die eigenlijk niet past bij jouw huidtype of huidconditie. Te heet douchen, (overmatige) blootstelling aan de zon, (te vaak) scrubben en bepaalde medicijnen kunnen ook van invloed zijn.

De dingen die je niet moet doen met een droge huid in de winter

Op een vochtarme huid kun je invloed uitoefenen. Op een droge huid is dat wat minder makkelijk. Je kunt er immers niet voor zorgen dat je huid plotseling meer talg gaat aanmaken. Gelukkig kun je wel het één en ander doen om je droge huid goed te verzorgen, zodat je huid minder droog, minder geïrriteerd en comfortabeler aanvoelt. Ook kun je bepaalde dingen beter laten, zoals te lang douchen of in bad liggen. Water kan je huid namelijk enorm uitdrogen, en des te heter het water, des te meer het je huid zal uitdrogen. Gebruik liever geen producten die niet geschikt zijn voor jouw droge huid. Laat producten met harde alcohol staan. Alcohol kan ontsmettend werken, maar bepaalde vormen zoals alcohol denat kunnen je droge huid uitdrogen. Ook sulfaten kun je beter vermijden. Deze vind je op de INCI-lijst terug als SLS of SLES. SLS is de afkorting van Sodium Laureth sulfate en SLES is de afkorting van Sodium Lauryl sulfaat. Deze toevoegingen zorgen ervoor dat je huid of je haar ‘schoon’ wordt én laten een product opschuimen. Producten met sulfaten hoeven overigens niet persé altijd uitdrogend te werken, het is ook afhankelijk van de rest van de samenstelling van het product en de vraag of er zogenaamde terugvettende ingredienten zijn toegevoegd. Hoe hoger het ingrediënt SLS of SLES op de INCI-lijst staat aangegeven, des te hoger de concentratie. Ook is het verstandig om sterk geparfumeerde producten te vermijden.

De dingen die je wel moet doen met een droge huid

Een droge huid heeft vooral behoefte aan vetten en oliën, het belangrijkste bij een vochtarme huid is juist om de huidbarrière weer terug in balans te brengen.  Smeren dus, elke ochtend en elke avond. Waarmee? Dat lees je straks. Scrubben of exfoliëren kan wanneer je huid droog is, maar doe het met mate en het is vooral heel belangrijk om een bij jouw huid passende variant te vinden. Let erop dat deze twee vormen niet hetzelfde zijn. Scrubben is namelijk een mechanische vorm van het verwijderen van dode huidcellen, de ‘deeltjes’, dit kan bijvoorbeeld suiker zijn, maar ook zout of verpulverde of gemalen noten, die aan scrubs worden toegevoegd ‘schuren’ de dode huidcellen als het ware van je huid af. Daarmee is scrubben dus iets anders dan exfoliëren, hierbij maak je namelijk gebruik van fruitzuren, die de dode huidcellen als het ware van je huid losweken. Het is verder verstandig om zoutscrubs te vermijden, deze zijn vaak erg grof en vaak wat te heftig voor een droge huid.

Welke crème is fijn voor je droge huid in de winter?

Een droge huid heeft behoefte aan vetten, een vochtarme huid moet juist goed gehydrateerd worden. Pure, natuurlijke ingredienten zoals sheaboter, cacaoboter en arganolie zijn erg prettig om te gebruiken voor je droge huid in de winter. Op je droge huid kun je ook pure oliën gebruiken, zoals amandelolie. Je vochtarme huid zal weinig baat hebben bij crèmes met daarin alléén vetten of oliën. Wat je vochtarme huid juist nodig heeft zijn zogenaamde vochtbinders. Ingrediënten zoals panthenol, hyaluronzuur, glycerine en collageen zijn goede vochtbinders en helpen je huid om beter het vocht vast te houden, en al helemaal wanneer ze in combinatie met elkaar gebruikt worden. Ook kunnen ingredienten als deze een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel van beschadigde of verloren gegane intercellulaire lipiden. Lipiden is in feite een ‘moeilijk woord’ voor vetten die als huidbarrière dienen.

Hoe breng je make-up aan op een droge huid?

Mijn huid heeft periodes gekend dat deze zó droog was dat make-up er letterlijk afrulde. Heel vervelend. Je kunt met een droge huid bijvoorbeeld een primer gebruiken. Deze breng je aan na je dagcrème, een primer is géén dagcrème op zich dus. Een primer bevat vaak zogenaamde siliconen, deze vullen oneffenheden in de huid op waardoor de huid zachter en gladder zal aanvoelen en er ook zo uit zal zien. Je vormt hiermee een perfecte basis voor make-up. Primers komen in alle prijsklassen die je maar bedenken kunt, maar het is belangrijk om er één specifiek te zoeken voor een droge huid. Er bestaan bijvoorbeeld ook veel primers voor de vette huid die het glimmen beloven tegen te gaan. Ook hebben steeds meer merken speciale foundations voor een droge huid. In plaats van een foundation kun je ook een BB-cream proberen. Een BB-cream heeft de voordelen van een crème en een foundation in één. Kun je echt geen foundation vinden die prettig werkt voor jouw zeer droge huid, dan kun je ook eens proberen of je voldoende dekking hebt met alleen een concealer. Je kunt make-up ook aanbrengen met een beautyblender of een foundationkwast in plaats van met je vingers. Hiermee ‘dep’ je de make-up als het ware op je huid, terwijl je met je vingers meer een ‘wrijvende’ beweging maakt. Juist die wrijvende beweging kan je huid wat droger maken. Poeders kun je beter vermijden met een droge huid. Blusher zou je eens kunnen proberen in een stickvorm, deze zijn vaak nét wat romiger dan poederige blushers.

HEB JIJ EEN DROGE HUID?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.