Of je ze nu kant en klaar koopt of zelf droogt, met deze tips blijven je droogbloemen langer mooi. 

Je droogbloemen langer mooi houden

Houd je droogbloemen het liefst binnen. Droogbloemen kunnen niet goed tegen vocht en ze zijn al helemaal niet opgewassen tegen regen. Vaak zijn droogbloemen dus niet zo geschikt voor in een tuin. Je kunt tegenwoordig op diverse plekken droogbloemen kopen. Losse bloemen, maar ook kant en klare bossen met droogbloemen. Ook zie je vaak gedroogde bosjes van een dezelfde soort bloemen. Ik vind het zelf leuk om verschillende bosjes te kopen en daar dan vervolgens mix boeketjes van te maken. Je kunt ook zelf bloemen drogen. Of je nu zelf bloemen droogt, of ze kant en klaar koopt, het is verstandig om ze even in te sprayen met een haarlak. Hierdoor behouden ze hun vorm beter en zijn ze minder breekbaar. Je houdt je droogbloemen verder langer mooi onder een stolp. Net zoals alle andere accessoires in je huis, zijn droogbloemen erg gevoelig voor stof. Om stof op je droogbloemen te voorkomen, is het een super leuk idee om je droogbloemen onder een stolp te bewaren. Een ander idee is om je droogbloemen in een glazen kistje te leggen. Zo blijven je droogbloemen bovendien stofvrij. Ook al heb je je droogbloemen ingespoten met haarlak, dan nog zijn ze heel kwetsbaar. Droogbloemen knakken en breken snel. Houdt hier rekening mee wanneer je er bijvoorbeeld een boeketje of een krans van gaat maken, maar ook wanneer je ze in of uit een vaas haalt of simpelweg verplaatst. Heb je even genoeg van je droogbloemen, maar wil je ze wel bewaren? Bewaar ze in een ruime doos waar de stelen en bloemen echt de ruimte hebben en dus niet tegen de randen ‘gepropt’ liggen. Bewaar deze doos vervolgens op een droge locatie die niet te warm of te koud wordt. Een schuur of garage is bijvoorbeeld een minder goede locatie om droogbloemen te bewaren.

HEB JIJ AL DROOGBLOEMEN IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Goede tips. Ik heb een aantal droogbloem boeketjes en spuit ze altijd in met haarlak. Ze blijven echt mooi en ik heb ze al een tijd.

 2. Wat een fijne tips! Nooit bij stilgestaan dat haarlak daar een goede optie voor is, maar eigenlijk wel heel slim bedacht. Ik heb net een stolp bij Ikea besteld, dus misschien wel een leuk idee om daar droogbloemen in op te bergen 🙂

  1. Christiana says:

   Wat leuk dat je ook een stolp bij Ikea besteld hebt! Ik ben heel benieuwd wat jij er onder gaat zetten. Volgens mij hebben de mensen die de online bestellingen van Ikea inpakken het razend druk, ik lees overal om me heen van mensen dat ze iets bij Ikea besteld hebben;-)

 3. Handige tips! Ik heb een paar bosjes droogbloemen en ze zien er nog mooi uit. Die haarlak tip ga ik proberen!

 4. Goede tips, ik wist dat niet van die haarlak. Heb zelf in september vorig jaar een hortensia in een glazen doos gedaan (eerst gedroogd) maar deze begint nu toch wat bruin te worden. Vanmiddag wat kunstbloemen besteld via de Ikea website.

  1. Christiana says:

   Oh, dat vind ik ook zo mooi; droogbloemen in een glazen doos! Ik heb een paar maanden geleden hortensia’s gedroogd en ik moet zeggen dat ze er nog heel mooi uitzien. Ik ben benieuwd hoe lang ik er nog plezier van kan hebben.

 5. Ik heb nog steeds geen droogbloemen in huis en nog diverse keren gekeken bij Tuinwereld en de bloemist. En ik vind ze zo leuk! En praktisch natuurlijk. Van de zomer bloeit de hortensia weer in onze tuin en ik ga zeker proberen om deze te drogen!

  1. Christiana says:

   Doen hoor, Babs! Ik ben ook echt gek op hortensia’s, samen met pioenen zijn dat mijn favoriete bloemen. Ik heb een paar maanden geleden hortensia’s gedroogd en dat ging super snel. Serieus na enkele dagen waren ze al gedroogd. Ik ben nu gele rozen aan het drogen. Ik heb even rond gezocht op internet, en het schijnt dat rozen zo’n drie weken de tijd nodig hebben om helemaal te drogen. Ze hangen nu een week ondersteboven en ze zijn nu wel heel erg aan het krimpen, op dit moment vind ik het er nog niet heel veelbelovend uitzien, ik ben dus benieuwd hoe ze er over twee weken uitzien;-)

 6. Slimme tips! Droogbloemen zijn natuurlijk een stuk duurzamer dan gewone snijbloemen, omdat je er langer van geniet. Maar dan moeten ze wel lang meegaan! Ik merk dat mijn droogbloemen inderdaad kwetsbaar zijn als ik ze verplaats. Ik heb ze nu in potten en vazen in de berging staan zodat ik kan afwisselen. Nu past dat nog, maar een doos kan ook een mooie oplossing worden.

  1. Christiana says:

   Dat is inderdaad ook slim, om ze gewoon in potten en vazen te laten staan. Een ideale oplossing als je daar de ruimte voor hebt;-)

 7. Ik heb inderdaad droogbloemen in huis, maar de haarlak tip kende ik nog niet. Er hangen er nu weer een paar te drogen, dus die ga ik even insprayen!

 8. Wat een handige tips, die van haarlak had ik ook nog nooit gehoord, thanks! Momenteel heb ik in ons huis ook drie gedroogde boeketten staan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.