Stralend middelpunt, of liever wat subtieler? Het uitkiezen van nieuwe verlichting kun je maar beter goed aanpakken. Een stappenplan.

Het uitkiezen van nieuwe verlichting op basis van functie

Bedenk voor het uitkiezen van verlichting, welke functie deze verlichting in jouw interieur heeft. Natuurlijk, verlichting moet licht geven, maar moet deze verlichting vooral sfeervol of functioneel zijn, of allebei? Een bureaulamp bijvoorbeeld, moet functioneel zijn. In een werkplek, garage of schuur kies je bijvoorbeeld voor een led tl armatuur, omdat je daar ook eerder iets functioneels zoekt dan iets sfeervols. Een lamp in de woonkamer moet waarschijnlijk vooral sfeervol zijn. Kijk goed naar de ruimte waarin je de verlichting gaat plaatsen. Het spreekt voor zich dat bijvoorbeeld in een grote woonkamer meer verlichting nodig is dan in een kleine(re) woonkamer. En wellicht heb je op bepaalde plekken in die ruimte meer licht nodig dan op andere plekken. En heb je lichte of donkere muren? Dit zijn belangrijke factoren die van invloed zijn op de hoeveelheid en het soort licht dat je nodig hebt.

Wanneer kies je voor dimbare verlichting?

Dimbare verlichting is vooral heel handig voor wanneer je bepaalde plekken in huis voor meerdere doeleinden gebruikt; denk bijvoorbeeld aan je keuken. Tijdens het eten wil je vooral een gezellige sfeer, maar veel mensen werken bijvoorbeeld ook aan hun eettafel. Dan heb je natuurlijk meer licht nodig en dat is een reden om bijvoorbeeld in de keuken voor dimbare verlichting te kiezen. Ook de slaapkamer is een mooi voorbeeld. Ik lees bijvoorbeeld altijd graag voor het slapen gaan, en daarvoor heb ik goed licht nodig. Als je gewoon lekker in bed ligt te relaxen en daarbij licht wilt, is het dan fijn als je je verlichting kan dimmen.

De hoogte en locatie van de lampen

Denk goed na op welke plekken je je verlichting gaat hangen of neerzetten. Hang je bijvoorbeeld een lamp boven je eettafel te hoog, dan kan de lamp een verblindende werking hebben. Verder moet verlichting op zo’n plek geplaatst worden dat je ook daadwerkelijk gebruik kunt maken van dat licht. Denk bijvoorbeeld aan je keuken; als je in je keuken aan het aanrechtblad bezig bent, moet de lamp niet op zó’n manier geplaatst zijn, dat je er als het ware met je rug voor staat en het licht op die manier belemmert. Hetzelfde geldt voor verlichting in de badkamer. Deze moet functioneel zijn en op de juiste plek geplaatst worden, zeker omdat je vaak juist in de ochtend en in de avond in die badkamer bezig bent, wanneer het buiten nog danwel al donker is.

Het uitkiezen van nieuwe verlichting voor een bepaalde plek in huis

Op veel plekken in huis moet verlichting in de eerste plaats functioneel zijn. Als het ergens donker is, moet je met een simpele druk op de knop het licht aan kunnen doen. Losse staande lampen bijvoorbeeld, zijn heel leuk en sfeervol in huis, maar niet altijd even praktisch. Stel je namelijk maar voor dat je in het donker op zoek moet gaan naar de lichtschakelaar van deze lamp. Kies dus bijvoorbeeld in je hal of in je gang voor wandlampen of plafondlampen die aangesloten zijn op de gewone lichtknop. Het voordeel van losse staande lampen is natuurlijk wel weer dat ze makkelijk te verplaatsen zijn.

BEN JIJ TEVREDEN MET DE VERLICHTING IN JOUW INTERIEUR?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

13 Comments

 1. Leuke en handige tips! In onze woonkamer ben ik nog een beetje zoekende. De hoek bij de eettafel is nog wel wat donker. Maar om de eettafellamp aan te houden, vind ik ook niet handig. Misschien dat ik eens op zoek ga naar een vloerlamp.

  1. Christiana says:

   Een vloerlamp erbij is altijd een goed idee! En er zijn genoeg leuke te vinden tegenwoordig;-)

 2. Ik ben wel tevreden met onze verlichting, maar wij hebben dan ook een lampen-tic. Sommige lampen mogen wel mooier wat mij betreft maar qua sfeer klopt het wel. Of qua werklicht. Ik vind het in ieder geval altijd gezellig als we de lampen aan doen en handig, we hebben nu zo een afstandsbediening waarmee je in één keer tegelijk alle lampen kan aan doen. Beste koop sinds tijden!

  1. Christiana says:

   Ah, dat is inderdaad super handig! Wij hebben op ons tv meubel twee lampen staan en daar kun je best lastig bij. Nu heeft Andre die dus ook aangesloten of zo’n afstandsbediening, gemak dient de mens;-)

 3. Wat een handige tips en zeker goed om hierover na te denken voordat je verlichting plaatst. Ik heb zelf altijd een hekel aan lampen die te laag hangen (waardoor je bijvoorbeeld de tv niet meer kunt zien of er steeds tegenaan loopt). Iets wat ik ook belangrijk vind, is om niet te heftige lampjes in de lampen te draaien. Het liefst kies ik dan ook, net als jij, op sommige plekken voor dimbare lampen. Niets zo erg als ’s ochtends bij het opstaan direct verblind worden door iets te felle lampen 😉

  1. Christiana says:

   Klopt! Wij hadden laatst een nieuwe lamp in de hal opgehangen (Andre dan) en daar konden drie lampen in. Dat hadden we gedaan, maar het leek net alsof we in de disco stonden;-) Die hebben we dus ook maar vervangen voor iets minder heftigs!

 4. Goede tips en zo belangrijk voor de sfeer in de ruimte. Ik ben ook van de dimbare lampen en we hebben nu ook verschillende kleurtjes en sfeertjes waar we uit kunnen kiezen. Zo leuk!

  1. Christiana says:

   Dat lijkt me ook gezellig, verschillende kleurtjes. Zo kun je steeds een ander sfeertje creëren!

 5. Ik ben een bofbips met een man die mijn designs maakt. Ik teken de lampen uit en hij maakt het en af en toekomt hij binnen met een eigen knutsel!

  Een lamp is echt sfeerbepalend!

  1. Christiana says:

   Super knap! Lijkt me wel heel tof en leuk, allemaal creatieve mensen om je heen, jouw moeder maakt ook altijd van die mooie dingen, toch?

 6. Wat kan je toch altijd heerlijk schrijven en je tips zijn ook altijd welkom!
  En over dimlichten heb je ook gelijk, vooral op je slaapkamer of badkamer is dat een must!

  1. Christiana says:

   Wat lief en leuk om te horen;-)

 7. Wij zijn nog steeds op zoek naar een goede vloerlamp, die we in de hoek bij de bank kunnen zetten. Phoe wat vind ik dat moeilijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.