Wil je je woonkamer opnieuw inrichten, maar weet je niet goed hoe? Probeer in ieder geval dezé veelgemaakte fouten te vermijden.

(Te) weinig tijd nemen en alles in dezelfde winkel kopen

Probeer overhaasten echt te vermijden bij het inrichten van je woonkamer. Hoe cliché het ook klinkt, een interieur moet groeien. Niet alleen is het financieel vaak niet mogelijk om alles tegelijk te kopen, vaak kun je de dingen die je graag zou willen, ook niet eens direct vinden. Wat ik verder ook echt zelf heb ervaren, is dat het soms tijd kost om te weten wat je woonkamer ‘nodig’ heeft. Als je al even in je huis woont, dan weet je op een gegeven moment wat je favoriete plekjes zijn, waar je graag zit en waarom. Verder ontdek je ook vanzelf welke dingen je graag anders zou willen in je woonkamer. Probeer ook het kopen van alles van één merk te vermijden bij het inrichten van je woonkamer. Hierdoor kan je interieur namelijk al snel een wat showroom-achtige vibe krijgen, en dat wil je natuurlijk niet. Ga gerust voor basics van Ikea, zoals een bank, een fauteuil en een open kast. Het is dan tof om je interieur verder aan te kleden met design items of bijvoorbeeld juist vondsten van de kringloopwinkel of rommelmarkt.

(Te) veel matchende kleuren kun je beter ook vermijden bij het inrichten van je woonkamer

Kleurgebruik is natuurlijk erg belangrijk in een interieur. Vaak gaat het echter mis wanneer je te hard probeert om kleuren zoveel mogelijk met elkaar te laten matchen. Het is simpelweg een feit dat dit gewoon vaak niet lukt, omdat kleuren er op verschillende materialen toch weer heel anders uit kunnen zien. Een blauwe tint ziet er bijvoorbeeld op een linnen kussenhoes gegarandeerd anders uit dan op een velours of zijden hoes. Wat je wel kunt doen is bijvoorbeeld lichtblauw en donkerblauw met elkaar combineren. Of kies voor contrasterende kleuren, zoals blauw en oranje.

Niet goed meten en bezuinigen op de ‘verkeerde’ dingen

Ga je je woonkamer opnieuw inrichten. Meet alles dan van te voren goed op! Je hebt natuurlijk echt een probleem als je nieuwe eetkamerbanken van Robuustetafels.nl letterlijk niet onder je eettafel passen. Maar ook met te kleine meubels en accessoires kun je de plank echt misslaan. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor een te klein vloerkleed onder je salontafel , of te korte gordijnen. Ook bezuinigen op de ‘verkeerde; dingen is een veel gemaakte fout bij het opnieuw inrichten van de woonkamer. Nu is ‘verkeerd’ natuurlijk wel een beetje een relatief begrip, want wat ik belangrijk vind in een interieur, hoef jij natuurlijk helemaal niet belangrijk te vinden. Over het algemeen kun je wel zeggen dat een mooie afwerking van je huis erg belangrijk is. Ik geef een (extreem) voorbeeld. Je splinternieuwe (design) bank komt waarschijnlijk totaal niet goed tot zijn recht voor een muur met afgebladderd behang. Investeer ook liever eerst in meubels en pas dan in accessoires. Als de basis eenmaal maar staat en goed is.

WAAROP BEZUINIG JIJ NOOIT ALS HET OM JE INTERIEUR GAAT?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

9 Comments

 1. Dat een interieur moet groeien, daar heb je helemaal gelijk in. En dat vind ik juist ook zo leuk! Af en toe kom je leuke dingen tegen die je interieur net weer wat gezelliger maken. De ene keer is het in een winkel en de andere keer als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Dat maakt je huis ook echt een thuis.

  1. Christiana says:

   Klopt! Ik weet nog toen wij hier kwamen wonen. ‘Ach, een paar maandjes, dan is alles af’. Dacht ik nog. Nou, mooi niet haha;-) Het is eigenlijk een proces dat nooit stilstaat en al helemaal nooit af is, maar ik ben dan natuurlijk ook sowieso graag bezig met het interieur.

 2. Het schatten van afmetingen is inderdaad vaak lastig. In een showroom kan een bank heel klein ogen, thuis blijkt het dan een loei van een bank te zijn. Ik bezuinig eigenlijk op alles, behalve op een goed matras. Want een matras moet gewoon goed liggen.
  Toevallig gisteren de slaapkamer helemaal veranderd, wat een klus. De zware linnenkast, alle andere kasten verplaatst en het bed. Nu staat alles veel beter, veel meer ruimte. Het is soms de moeite waarde om alles te verschuiven. Blij mee!

  1. Christiana says:

   He, wat fijn Babs, dat je nu zoveel ruimte hebt opeens! Ik kan me voorstellen dat het zware werk heel erg de moeite waard is geweest. Zo heb ik bijvoorbeeld laatst de meubels op mijn werkplek allemaal anders neergezet, ook dat gaf al een bizar groot verschil.

 3. Bij het lezen over het showroominterieur moest ik even grinniken. De vorige bewoners van mijn huis hadden zo’n woonkamer. Alle meubels uit dezelfde serie van dezelfde winkel, want: lekker makkelijk 😉 Ik heb de grote vitrinekast van hun overgenomen, maar ben blij dat ik verder gewoon mijn eigen meubels bij diverse winkels (en tweedehands) heb uitgezocht. Dat maakt een woonkamer toch net iets meer eigen. Meten is ook wel iets waar ik echt de tijd voor moet nemen. Ik heb ooit een vloerkleed gekocht dat net te groot was. Superonhandig! Sindsdien meet ik alles maar netjes op.

  1. Christiana says:

   Ah ja, meubels en accessoires die eigenlijk te klein zijn voor een ruimte ogen vaak een beetje ‘verloren’, maar dingen die te groot zijn, zijn natuurlijk ronduit onpraktisch. Meten is weten;-)

 4. Hier heb je ook weer gelijk, mensen gaan overhaast een kamer vullen.. maar dit pakt in de meeste gevallen slecht uit. Verder moet je er soms ook gewoon tegenaan lopen. Ook moet een interieur dus groeien, ik ben ook nog steeds aan het wisselen en er komen langzaam steeds meer accessoires bij. Ook ben ik nu enorm blij met mijn bureaustoel, en wat zit dit lekker zeg haha.. zoveel beter die dan plastic stoel van bol.com. Soms moet je ook iets meer investeren in een product zodat je er extra van kan genieten.

  1. Christiana says:

   Klopt! Dat is ook iets wat ik echt ‘geleerd’ heb; je kan beter iets langer voor bepaalde dingen sparen en het dan in 1 keer goed doen, dan genoegen nemen met iets waar je niet helemaal achter staat, om wat voor reden dan ook. Zeker voor dingen in huis, want je zit er toch maar elke dag tegen aan te kijken.

 5. Wij bezuinigen nooit op meubels. Dat moet goed en degelijk zijn, buitenom dat het natuurlijk ook in de ruimte moet passen. En inderdaad: interieur moet groeien. Daar ben ik al wel achter sinds dat ik je volg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.