Wist jij dat spiegels op een bepaalde plek in huis voor onrust kunnen zorgen? Dít zijn de beste tips voor het gebruik van spiegels in je interieur.

Spiegels in een kleine ruimte

Een spiegel is in de eerste plaats natuurlijk hartstikke handig, maar verder is een spiegel natuurlijk ook een prachtig object in je interieur. Maar wist je dat spiegels op een bepaalde plek in huis ook voor onrust kunnen zorgen, of een niet zo fijn gevoel? Dit zijn de beste tips voor het gebruik van spiegels in je huis. Eén van de beste tips om een kleine ruimte groter te laten lijken, is om er een spiegel in op te hangen. Ik weet dat veel mensen een beetje ‘bang’ zijn voor grote objecten in een kleine ruimte, maar juist door een grote spiegel op te hangen in een kleine ruimte creëer je diepte, waardoor die ruimte dus groter lijkt! Heb je een ruimte met een laag plafond, dan kun je door een spiegel verticaal op te hangen, je ruimte optisch hoger laten lijken. Een horizontale spiegel kan een ruimte breder laten lijken. Een grote spiegel aan het eind van een smalle gang is ook een tof idee!

Maak een statement met spiegels in je interieur

‘You shouldn’t be afraid to dream a little bigger darling’. Wees niet bang om iets ‘groots’ in je interieur te brengen. Een gróót vloerkleed, een gróte kamerplant, of in dit geval; een gróte spiegel. Een statement spiegel dus! Maak van je spiegel een eyecatcher. Als je namelijk een vrij grote, kale muur hebt waar je één klein spiegeltje aan hangt, kan dat er heel pathetisch uitzien. Niet alleen is zo’n grote spiegel praktisch, het kan ook echt een wow-effect aan je interieur geven. Laat een spiegel indien mogelijk altijd iets moois reflecteren’ Alles wat je voor een spiegel plaatst, wordt gereflecteerd. Zorg er dus voor dat je een spiegel ophangt of neerzet op een plek waar hij iets moois kán reflecteren. Wanneer je een spiegel bijvoorbeeld tegenover een rommelige kapstok hangt, of een lelijke deur, dan kijk je in feite twee keer tegen die rommelige kapstok of lelijke deur aan. Daar wordt je natuurlijk niet vrolijk van! Wil je graag in een spiegel in je toiletruimte, kijk of je hem op zó’n manier kunt ophangen dat hij het toilet niet reflecteert.

De hoogte van de spiegel

Houd met het ophangen van een spiegel altijd goed rekening met de mensen die er in huis wonen. Een spiegel hang je vaak in de eerste plaats op om er in te kijken, en als de spiegel net te hoog of te laag hangt voor sommige mensen, levert dat gegarandeerd irritatie op! Sta je vaak met twee (of zelfs meer) personen tegelijkertijd in je badkamer? Zorg dan voor een grote spiegel zodat je er tegelijkertijd gebruik van kunt maken. Buiten het feit dat je tegenwoordig natuurlijk al overal schitterende spiegels kunt vinden, kun je zelf ook creatief doen met spiegels. Probeer eens een manshoge spiegel aan de smalste kant van een eettafel. Als je dan bijvoorbeeld ook een mooie bos bloemen op die tafel zet, of een leuk dienblad met kaarsen bijvoorbeeld, wordt dat gereflecteerd en krijg je een super gaaf effect. Ook leuk: een spiegelwand waarin je speelt met spiegels die verschillend van grootte en wellicht zelfs van vorm zijn. Verder hoef je spiegels natuurlijk ook niet altijd verticaal op te hangen, een spiegel horizontaal ophangen kan erg mooi zijn, zeker bijvoorbeeld boven een bank. Wil of kun je niet boren of ben je nogal grillig wat je interieur betreft; je kunt een spiegel ook neerzetten op een dressoir of gewoon op de grond natuurlijk, als je een wat grotere spiegel hebt. Ben je een beetje uitgekeken op je spiegel, wellicht kun je de rand bewerken met spraypaint.

KIES JIJ EEN SPIEGEL UIT OP FUNCTIONALITEIT OF LET JE ER VOORAL OP OF HIJ MOOI IS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

12 Comments

 1. Tijdens het opmaken moet voor mij de spiegel functioneel zijn, maar op andere plekken van het huis moet het er vooral mooi uitzien en bij het interieur passen.

  1. Christiana says:

   Dat is trouwens een hele goede, had ik zelf nog helemaal over nagedacht tijdens het schrijven van dit artikel, terwijl ik elke ochtend zit te balen tijdens het opmaken omdat ik te weinig zie! Nu het wat langer donker is, is dat heel lastig inderdaad.

 2. Wat een leuke tips! Ik ben gek op spiegels en heb zelf in mijn woonkamer een heel grote zonnespiegel hangen. De spiegel zelf is overigens piepklein; vooral de stralen zijn groot 😉 Wel een goede tip trouwens om de spiegel iets moois te laten reflecteren. Zo komt een spiegel een ruimte echt goed tot zijn recht. Zelf vind ik spiegels in de gang ook altijd een goed idee. Dan lijkt het net wat groter.

  1. Christiana says:

   Ja, ik weet welke spiegel je bedoelt, die is inderdaad prachtig! En het geheel is natuurlijk erg groot en een ware statement in je woonkamer.

 3. Ik heb nu voornamelijk de spiegels uit functionaliteit maar het lijkt me erg leuk om er meer mee te gaan doen in ons interieur. Vooral de reflectie vind ik een mooi idee.

  1. Christiana says:

   Klopt! Daar kun je echt leuke dingen mee doen;-)

 4. Spiegels vind ik zo mooi in het interieur! Ik heb alleen bij mij in de woonkamer nog geen één hangen. Het is zo lastig om de perfecte spiegel te vinden. Maar ik vind de spiegel die jij laatst opgehangen hebt wel heel tof!

  1. Christiana says:

   Ja, die is van UsiMaison! Ben ik echt super blij mee;-)

 5. Ik heb eigenlijk nooit nagedacht over een andere functie dan functionaliteit voor een spiegel…. Je blog zet me aan het denken, dank !

  1. Christiana says:

   Wat leuk om te horen;-)

 6. Vroeger had ik een grote spiegel op een dressoir staan, nu alleen maar functionele spiegels. Maar inderdaad, je kan heel mooi kleine ruimtes optisch daarmee vergroten!

 7. Ik hou echt van spiegels! ik kom op het moment ook allemaal leuke interieurs tegen op Pinterest met spiegels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.