Ga je binnenkort naar een nieuw huis en moet je je planten verhuizen? 5 Tips zodat je groene vriendinnen heelhuids overkomen.

Je planten verhuizen

Voor mijn laatste verhuizing waren er aardig wat mensen die op mijn planten aasden, want die ‘ging ik toch niet allemaal meenemen, of wel?’. Wel dus! Ik heb ze állemaal meegenomen, en met bepaalde planten was dat best een tour, want er zaten vrij grote bij. Bovendien gingen mijn spullen tussendoor naar de opslag, want na de scheiding en de verkoop van mijn oude huis had ik niet direct een nieuw huis. Uiteindelijk heeft het nog ruim een half jaar geduurd voordat ik mijn spullen uit de opslag haalde, omdat mijn nieuwe appartement eerst nog helemaal verbouwd werd. Het behoeft waarschijnlijk geen uitleg, maar planten kun en mag je niet opslaan in een opslag. Zo’n ruimte is volledig donker, je planten gaan daar dus niet overleven. Ga je je kamerplanten verhuizen, houdt dan rekening met de temperatuur. De meeste kamerplanten houden niet van heel lage of juist heel hoge temperaturen. Ga je je planten verhuizen, zorg er dan voor dat ze in de winter niet te lang buiten in de (vries)kou staan en in de zomer niet te lang in de brandende zon. Zelf had ik een verhuiswagen, maar er reed ook een auto mee tijdens mijn verhuizing. Juist vanwege de kwetsbaarheid van planten heb ik ervoor gekozen om mijn planten zoveel mogelijk in die auto te vervoeren. Maak je alleen gebruik van een verhuiswagen, dan kun je je planten het best als laatst in die verhuiswagen zetten.

Moet je je planten water geven voor het verhuizen?

Het is niet aan te raden om je planten water te geven vlak voordat je gaat verhuizen. Sowieso kunnen je potten (onnodig) zwaar worden door dat water en dat is zeker niet handig tijdens het verhuizen. Bovendien loop je kans dat er water uit de potten gaat lekken, zeker bij grote planten die je wellicht deels neer moet leggen wanneer je niet genoeg staruimte tot je beschikking hebt tijdens het verhuizen.

Kleine planten verhuizen

Je kleine planten verhuizen gaat het makkelijkst in een grote doos of een krat. Hierin kun je ze naast elkaar zetten. Je kunt op de bodem eventueel nog krantenpapier leggen tegen het eventuele lekken. Kijk hierbij wel goed uit dat bladeren niet verstrikt raken in elkaar. Ter bescherming kun je nog bubbelfolie of bijvoorbeeld handdoekjes tussen de potjes plaatsen, zodat ze beter beschermd zijn wanneer ze eventueel wat heen en weer schuiven. Vul eventuele loze ruimtes in je doos of krat ook vooral op met krantenpapier of textiel. Zorg verder voor een stabiele ondergrond in de verhuiswagen zodat de potjes niet omvallen en je hele doos straks bezaaid is met aarde. Pak je planten als laatste in, ze zullen niet blij worden als ze dagen lang in een dichte doos staan. Gebruik je een krat die aan de bovenkant open is, dan kun je ze best wat eerder inpakken.

Controleer op beestjes voordat je je planten gaat verhuizen

Ga je je kleine planten samen verhuizen in een grote doos? Controleer ze dan van tevoren op beestjes. Hiermee voorkom je dat ál je planten straks last hebben van ongedierte. Rouwvliegjes bijvoorbeeld zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot, die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad behalve eitjes leggen en rond vliegen. Hun larven vreten echter de wortels van planten kapot. Hoe weet je nu of je plant last heeft van rouwvliegjes? Rouwvliegjes merk je het snelst op bij het water geven van je planten of kamerplanten. Ze vliegen dan op uit de potgrond. Rouwvliegjes bestrijden kan op allerlei manieren. Het hoeft zeker niet met gif! Probeer bijvoorbeeld eens een oplossing van gekookt water en kaneel. Wat ook kan helpen is het strooien van wat koffiedik, thee, tabak of zelfs zand op de potgrond van je planten.

Je planten verhuizen voor of tijdens een verbouwing

Ga je verbouwen in je nieuwe huis? Vergis je dan vooral niet in de hoeveelheid rotzooi en stof die daarbij vrijkomt, vooral tijdens de sloopwerkzaamheden. Je doet er dus verstandig aan om je planten, als dat natuurlijk mogelijk is, pas na de verbouwing te verhuizen. Wellicht kun je ze tijdelijk onderbrengen bij iemand anders. Planten zullen niet direct doodgaan van (veel) stof, maar blij worden ze er ook zeker niet van. Is er echt geen mogelijkheid om je planten tijdelijk elders onder te brengen? Wellicht lukt het wel om ze in een aparte kamer te zetten. Ik heb zelf tijdens verbouwingen in mijn huis heel goede ervaringen met een zogenaamde stofdeur. Deze beschermt een ruimte waarin niet verbouwd wordt heel goed tegen stof. Wil je die ruimte binnenlopen, dan hoef je alleen maar de rits te openen, het lijkt eigenlijk gewoon een beetje op het idee van een tent.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Related articles

1 Comment

  1. Goeie tips! En bedankt ook voor de tip en link naar de site over het bestrijden van rouwvliegjes. Want daar heb ik sinds de coronatijd (geen idee of er verband is hoor, vast toeval) erg last van in mijn planten. Roxasectgif spuiten tegen de mugjes en planten water geven met kaneel-water helpt maar ten delen. En sinds ik dat van de zomer eigenlijk weer een beetje ben vergeten is het weer een ware plaag geworden. Meerdere planten zijn er uiteindelijk (zo goed als) aan dood gegaan. Ik zal ook eens het bestrooien van de aarde met koffiedik of thee proberen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.