Weinig mensen zullen heel blij en geïnspireerd raken wanneer ze slechts uitzicht hebben op een printer en een nietmachine. Ik geef je 5 tips voor een inspirerende thuiswerkplek.

Zorg voor voldoende opbergruimte en een plek om te relaxen

Ieder mens zal zijn of haar inspiratie ergens anders vandaan halen. Ik haal mijn inspiratie ook overal vandaan, maar één ding staat sowieso vast; ik heb orde en netheid nodig om me heen. Toen mijn werkplek verbouwd werd en ik dus noodgedwongen beneden moest zitten om te bloggen, merkte ik dat dat niet zo goed was voor mijn creatieve proces. Wat ik dus altijd heel belangrijk vind voor een inspirerende thuiswerkplek is voldoende opbergruimte, een dichte kast dus, waar ik alle praktische (en vaak minder mooie) spullen in kan opbergen. Ik heb daarnaast zelf ook nog een open kast op mijn werkplek, maar die gebruik ik dus echt alleen voor mooie spullen. Ik ben momenteel enorm blij met mijn thuiswerkplek, maar één van de dingen waar ik het meest content mee ben, is het feit dat ik nu een plek heb om te zitten, naast mijn bureaustoel dus. Soms wil je gewoon even stoppen met werken en je hoofd leeg maken of tussendoor eens wat lezen, zonder daarvoor echt uit de kamer te gaan. Sowieso is het belangrijk om tussendoor af en toe een pauze te nemen. Ik merk altijd dat dat mijn creatieve proces veel goeds doet. Bovendien vind Sketch de stoel ook heerlijk om op te liggen. Ze klimt er zelf op via het gouden poefje. Ook voldoende (en goed) licht vind ik belangrijk voor een inspirerende thuiswerkplek. In de meest ideale situatie heb je licht van buiten en daarnaast ook goede verlichting, sowieso in de vorm van een plafondlamp, en natuurlijk is een bureaulamp ook reuze handig. Je zult misschien (ook) in de avond werken en bovendien heb je gedurende de wintermaanden nu eenmaal minder natuurlijk daglicht dat lekker naar binnen stroomt.

een inspirerende thuiswerkplek

Een inspirerende thuiswerkplek heeft een plek waar je jouw ideeën kwijt kunt

Bloggen is natuurlijk een creatief proces. Meestal heb ik meer dan genoeg inspiratie waar ik echter niet altijd direct iets mee kan. Voor een inspirerende thuiswerkplek vind ik het dan ook fijn om iets bij de hand te hebben waarin of waarop ik mijn ideeën kwijt kan. Zo heb ik altijd een schriftje op mijn bureau liggen waarin ik bijvoorbeeld concepten voor artikelen opschrijf, meestal zijn dit titels of onderwerpen. Dit is mijn manier, maar er zijn natuurlijk tal van andere manieren om je ideeën in of op kwijt te kunnen. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘ongoing’ moodboard op je werkplek hebben. Zoiets is heel makkelijker met een prikbord. Hier kun je steeds nieuwe dingen op prikken, vandaar dat ik het een ongoing moodboard noem. Je kunt hier nieuwe ideeen op kwijt, maar ook teksten, foto’s of beelden die je inspirerend vind. Ook mijn open kast vind ik een inspirerende plek. Ik style hem zo nu en dan ook weer anders, en ik blijf het fijn vinden om er naar te kijken.

inspirerende thuiswerkplek

Maak je thuiswerkplek persoonlijk

Verder is het leuk om je thuiswerkplek persoonlijk te maken. Er zullen weinig mensen zijn die heel geïnspireerd raken wanneer ze slechts uitzicht op een printer en een nietmachine hebben. Er zijn tal van manieren om een inspirerende thuiswerkplek te creëren met persoonlijke items. Eén van de meest makkelijke manieren is met iets groens. Dat kan een bosje (droog)bloemen zijn, maar natuurlijk ook planten. Ik vind planten echt dé manier om (eigenlijk letterlijk) meer leven in een ruimte te brengen. Verder kun je denken aan foto’s, decoratieve objecten, (geur)kaarsen, boeken, een mooie karaf voor water (deze van ASA heb ik zelfs sinds kort op mijn bureau staan), een thee- of koffiepot met bekers of glazen (eventueel op een dienblad) en een leuke trommel of voorraadpot met iets lekkers erin. Met een vloerkleed of schilderij breng je ook kleur, sfeer en gezelligheid in een ruimte. Tot slot ben ik van mening dat het extra leuk is om ook van alledaagse en praktische voorwerpen, of in dit geval bureau-accessoires, mooie varianten te vinden. Door ze op een dienblad te zetten, ziet het geheel er ook al weer extra leuk uit. Deze ideetjes maken het thuiswerken toch allemaal al een stuk gezelliger?

WERK JIJ VANUIT HUIS? HEB JIJ EEN INSPIRERENDE THUISWERKPLEK?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

11 Comments

 1. Ik werk niet thuis naar heb wel een fijn plekje gecreërd waar ik mijn blogs schrijf en aan mijn boek werk. Het is een fijne plek met mijn persoonlijke spulletjes om mij heen en waar ik echt graag zit.

  1. Christiana says:

   Heerlijk is dat, zo’n plek!

 2. Ilona says:

  Wat heb je prachtige plek gecreërd zou niet misstaan in een interieurtijdschrift. Werk niet thuis maar Ed soms en gelukkig hebben we in het nieuwe appartement een extra kamer die als werk/muziek/relax plek kan dienen. Inderdaad belangrijk om wat fijne spullen om je heen te hebben. Kan mij overigens ook voorstellen dat mensen het thuis werken zat worden als je in een klein appartement woont en alles aan de tafel o.i.d. moet doen.

  1. Christiana says:

   Ik kan me dat ook helemaal voorstellen! Wij hebben allebei de luxe van een eigen plek, maar er zijn natuurlijk genoeg mensen die aan de keukentafel moeten zitten, omdat er verder gewoon geen plek in huis is. Ik hoor het afgelopen jaar trouwens wel veel dat mensen (eindelijk) een rommelkamertje hebben aangepakt en daar een thuiswerkplek van gemaakt hebben, dus dat is natuurlijk wel heel leuk.

 3. Een kamer is bij ons volledig omgetoverd tot de beauty-kamer. Hierin vind je alles wat ik geweldig vind qua beauty en staat er een bureau. Echt mijn favoriete plek in huis!

  1. Christiana says:

   Super leuk! Die willen we natuurlijk heel graag een keertje zien in een blogpost:-)

 4. Echt heel mooi! Tja, en mijn thuiswerkplek… We hebben een poging gedaan om het wat leuker te maken met plantjes, dus het voldoet wel. Maar ja, uiteindelijk blijft het een bureau in de logeerkamer, haha.

 5. Prachtige plek hoor! Hier geen thuiswerk plek met mijn werk.

 6. Ik zit heerlijk met uitzicht op de tuin, dus ook wat groen in de buurt. Toevallig gisteren een lade kastje bij Action gekocht, zo een plastic ding met 3 lades waar ik nu al mijn pastels en waterverf en kwasten heb liggen. Dat ruimt lekker op, ik had overal potten staan met kwasten, heel rommelig was dat!

  1. Christiana says:

   Oh wat fijn, zo’n uitzicht, zoiets kan inderdaad ook heel inspirerend werken, en zeker tijdens het schilderen natuurlijk.

 7. Ik werk ook thuis en toevallig was ik bezig met het opruimen van mijn werkplek en opnieuw inrichten. Ik vond het erg saai met allemaal zwarte accessoires dus ik heb en bureau organizer gekocht van Bigso Box of Sweden met een blad motief. Eens heel iets anders, maar ik word er blij van. Vind het een stuk gezelliger en ook minder zakelijk staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.