Ga ja verhuizen en moet je je huis verkoopklaar maken? Begin hiér dan eens mee.

Je huis verkoopklaar maken, zorg voor een goede eerste indruk

Hoe cliché het ook mag klinken; een goede eerste indruk kun je maar één keer maken. Die goede eerste indruk begint natuurlijk buiten. De meest eenvoudige dingen die je kan doen voor een goede eerste indruk zijn het weghalen van onkruid bij de voordeur en controleer dan ook direct even de rest van de betegeling voor je huis. Dode planten in potten of lege potten kunnen eigenlijk ook niet. Deurbel kapot? Plaats een nieuwe. Zorg voor schone ramen en kozijnen. Zet eventuele vuilcontainers indien mogelijk op een minder prominente plek als ze normaal gesproken altijd voor je huis staan. Zorg ook voor een opgeruimde tuin. Een complete tuinverbouwing is echt niet nodig, maar zorg wel voor een onkruidvrije tuin, tegels die netjes geveegd zijn en zorg er ook voor dat er geen afval of andere dingen in de tuin liggen of staan die er niet horen.

Je huis verkoopklaar maken, zorg voor een frisse geur

Je huis verkoopklaar maken begint allemaal met het opruimen en schoonmaken van je huis. Vergis je hier niet in; geur doet erg veel met menselijke emoties. Een huis waar het ‘vreemd’ of onprettig ruikt of waar het zelfs stinkt, is niet aantrekkelijk voor potentiële verkopers. Je kan allerlei dingen doen om je huis lekker fris te laten ruiken. Simpel gezegd begint dat met het verwijderen van dingen die onfris ruiken en het open zetten van de ramen, zodat er frisse lucht binnen komt. Ik zou zelf niet aanraden opeens je hele huis vol te gaan zetten met geurkaarsen en geurstokjes. Geur is iets persoonlijks en een geur die jij lekker vind, kan iemand anders helemaal niet lekker vinden. Een fris en schoon ruikend huis echter, daar word iedereen blij van.

Ruim op en haal overbodige spullen (tijdelijk) weg

Ruikt je huis lekker fris, dan is het tijd om (grondig) op te ruimen. Er mogen zeker spullen in huis staan. Op deze manier inspireer je potentiële kopers namelijk al hoe hun toekomstige droomhuis er uit kan komen te zijn qua inrichting. Maar sommige mensen vinden het gewoon heel erg moeilijk om door heel veel spullen heen te kijken. Ga je je huis verkoopklaar maken, dan kan het zinvol zijn om eens kritisch naar je (open) kasten te kijken, maar ook naar de spullen die in het zicht zijn op je aanrechtblad of in de badkamer. Natuurlijk mag er een zeeppompje en een beker met een tandenborstel staan, maar een koper komt niet kijken naar jouw huis voor jouw prachtige verzameling parfumflessen of servies. Haal het teveel aan spullen dus tijdelijk weg. Berg rondslingerende spullen, zoals speelgoed, post, tijdschriften en afstandsbedieningen op.

Geef elke ruimte een functie

Je wilt potentiële verkopers graag het gevoel geven dat ze zichzelf al helemaal in jouw huis zien zitten. Je kunt ze daar al vast een beetje bij helpen door hen ‘inspiratie’ te geven voor wat ze met jouw huis en de kamers kunnen doen. Een klein kamertje waar bijvoorbeeld én een bureau, én een logeerbed, én kledingkasten én een heleboel ondefinieerbare rommel staat, oogt niet alleen lelijk en ongezellig, je geeft mensen hiermee ook het gevoel van ‘Maar wat ís dat nu eigenlijk voor ruimte? Wat kán ik hier nu eigenlijk straks mee?’ Maak van dat kleine kamertje dus een logeerkamer, of een werkplek. Sla overige spullen elders op. Dit geldt voor alle ruimtes in je huis. Logischerwijs staan er op je aanrechtblad keukenspullen of kookboeken, en ligt er tijdens bezichtigingen geen laptop.

Bedenk slimme (tijdelijke) oplossingen voor de minder praktische of mooie plekken in je huis

Opruimen, opruimen, opruimen dus. Maar je huis verkoopklaar maken, moet vaak nog een beetje verder gaan dan dat. Ik denk dat we allemaal wel bepaalde plekken in ons huis hebben die om wat voor reden dan ook minder praktisch zijn, vanwege de indeling, de spullen die er staan of een combinatie daarvan. Enkele voorbeelden; je hebt geen droger en wanneer je je was op wasrekken hangt, staat direct je hele woonkamer vol. Wanneer je die wasrekken tijdens bezichtigingen volop in het zicht laat staan, geef je mensen al het idee; in dit huis is dus blijkbaar geen goede plek voor een wasrek. En dat wil je ze niet meegeven. ‘Verstop’ je wasrekken desnoods tijdelijk waar ze echt niet in het zicht staan. Het gaat er op dat moment niet om of het praktisch is, het gaat er om dat je mensen het gevoel geeft dat er ruimte genoeg is. Hetzelfde geldt voor stofzuigers, strijkplanken, emmers, koffers, dozen en dat soort dingen. Nog een voorbeeld; heb je geen plek voor een voorraadje toiletrollen in je toilet en staan ze altijd bijvoorbeeld los op de vloer? Laat er nu dan gewoon eentje aan de toiletrolhouder hangen en berg de rest elders op.

Je huis verkoopklaar maken, fris het één en ander even lekker op

Wil je je huis verkoopklaar maken, dan is het echt niet nodig om een totale verbouwing te doen. Door het laten plaatsen van een nieuwe keuken of badkamer wordt je woning niet opeens veel meer waard, en bovendien zijn zulke dingen altijd een kwestie van smaak. Wij hebben bijvoorbeeld een zwarte keuken, maar stel je voor dat mensen graag liever een landelijke, witte keuken willen. Wat wel zeer de moeite waard is als je je huis verkoopklaar gaat maken, is je huis opfrissen; zorg dat kabels en snoeren weggewerkt zijn, gaatjes in wanden opgevuld, wellicht kunnen bepaalde muren een fris (wit / neutraal) verfje gebruiken. Repareer eventueel dingen die kapot zijn / los hangen / los zitten / los liggen.

ALS JIJ VOORNEMENS BENT OM JE HUIS TE VERKOPEN, KUN JE DAN IETS MET DEZE TIPS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. 

1 Comment

  1. Goede tips! Mijn advies zou zijn om ook fotolijstjes met dierbaren of grote foto’s aan de wand weg te halen tijdens bezichtigingen en voor de foto’s. Eenheid is zeker belangrijk. 4 huizen verkocht in 4 jaar weet ik inmiddels wel wat wel en niet moet. In ons eerste appartement dat we verkochten had ik heel veel kleur (in 1 kamer 3 verschillende gekleurde wanden) en een zilveren! muurtje in de gang. Destijds zelf nog nooit op Funda gekeken en wij zagen het niet maar achteraf was dat dus de reden dat het huis niet ‘in trek’ was. Was ook in 2017 nog voor de gigantische stijging van de prijzen. In ’s Hertogenbosch besloten we een styliste in de arm te nemen die ons appartement in stijl aankleedde met veel goud en zwart en de tafel dekte met servies wat wij niet hadden. Bleek een goede investering. Jij zou zoiets ook goed kunnen Christiana. Oh ja en neem je huisdier mee wanneer er bezichtigingen zijn niet iedereen is gecharmeerd van een aanhalige kat of erger eentje die wegloopt wanneer de (tuin) deuren opengaan. Vanzelfsprekend is de kattenbak ook uit het zicht en ruik je die niet. Wij waren eens in een appartement, de kat was weg maar de bak lag vol drollen en de met vloerbedekking beklede trap was bedekt onder de haren. Maar eigenlijk moet een makelaar je daar ook op wijzen. Weer een (te) lang stuk maar dat was je wel gewend 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.