De meest voor de hand liggende manieren om een fijne geur in huis te krijgen is met geurkaarsen, geurstokjes of roomspray. Wat is nu beter?

Een fijne geur in huis met geurkaarsen, de voor- en nadelen

Geur doet iets met je humeur. Wanneer er een onprettige geur in je huis hangt of het om wat voor reden dan ook echt stinkt, kun je je daar echt minder fijn door voelen. De beste remedie is wat mij betreft nog altijd om dagelijks een raam open te zetten. Frisse lucht doet al heel veel! Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je huis extra lekker te laten ruiken. Er zijn tal van manieren om een fijne geur in huis te creëren, en de meest voor de hand liggende manieren zijn dan natuurlijk om dat te doen met geurkaarsen, geurkaarsen of een roomspray. Maar welk product kies je nu? Het grote voordeel van geurkaarsen is natuurlijk dat je er dubbel van kunt genieten: je hebt én een kaarsje aan wat er vaak al gezellig uitziet, én er wordt een lekkere geur verspreidt. Het is heel erg afhankelijk van welk merk je kiest en natuurlijk ook nog eens voor welke geur je gaat, maar vaak ruik je een geurkaars vooral op de plek waar de kaars brandt. Wil je graag een geurkaars in je woonkamer, zet hem dan op je salontafel als je daar het meest of het langs zit. Dan heb je er het meest plezier van. De meeste kaarsen blijf je ruiken zolang de kaars aanstaat. De meeste geuren verdwijnen zodra je de kaars uitblaast. Met een kaars zit je natuurlijk altijd met ‘brand-gevaar’. In principe kun je dus alleen geurkaarsen branden op plekken in huis waar je zelf ook aanwezig bent. Als er een geur is die mij nooit gaat vervelen wanneer het om geurkaarsen gaat, dan is het wel de geur van kaneel. Zo ontdekte ik dus vorig jaar de geur Cinnamon spiced vanilla en nu heb ik dan de Bath & bodyworks geurkaars Cinnamon & clove buds. Deze geur bestaat uit kaneelblad, kruidnagel en nootmuskaat. De geur van kaneel is wel echt overheersend, maar hij is dus minder zoet dan de geur Cinnamon & spiced vanilla. Ik moet zeggen dat ik zelf eigenlijk niet kan kiezen tussen de twee geuren, want ik vind ze allebei heerlijk. Je ruikt de kaars eigenlijk al wanneer hij gewoon op tafel staat en niet brand, maar zodra je hem aansteekt, wordt het wel echt extra gezellig in je woonkamer. Dit is een geurkaars die ik zeker weer opnieuw ga bestellen zodra hij is opgebrand.

Geurstokjes, de voor- en nadelen

Ik heb zelf altijd een beetje haat / liefde verhouding met geurstokjes. Het grote voordeel van geurstokjes ten opzichte van zowel geurkaarsen als een roomspray is dat je er op élk moment van de dag plezier van hebt. De stokjes verspreiden namelijk 24 / 7 hun geur. Je doet er slim aan om de stokjes eens in de zoveel tijd even om te draaien, bijvoorbeeld om de week. Op die manier kunnen ze zich opnieuw volzuigen en vaak wordt de geur dan ook weer intenser. Wanneer je de geur té intens vindt, kun je er ook wat stokjes uithalen. Wat ik zelf altijd een nadeel vind van geurstokjes is dat de geurende vloeistof vaak troebel en zelfs wat viezig wordt. Ik ben nog altijd van mening dat dat komt door stof en vuildeeltjes die er in vallen. Om deze reden vind ik geurstokjes nooit zo mooi staan in huis. Ook vind ik de verpakkingen van geurstokjes vaak niet zo mooi. Wat ik zelf graag doe is een refill bijvoorbeeld overschenken in een schoon vaasje. Bij Notino kun je losse zwarte geurstokjes kopen, die vind ik persoonlijk ook al mooier dan de standaard bamboe kleur die de meeste merken leveren. Een andere tip is om je refill niet in één keer leeg te schenken in je glaasje. Schenk liever steeds een deel ervan in en als de vloeistof dan op een gegeven moment echt troebel is, dan gooi je dat laagje weg en vul je hem opnieuw met een verse geur. Zolang je geurstokjes niet in de buurt van een verwarming zet, heb je hier van alle geurende producten voor in huis waarschijnlijk ook het langst plezier van. Verder doen geurstokjes het vooral heel goed in wat kleinere ruimtes zoals een toilet, badkamer of hal. Door ze op je bureau te zetten, heb je er ook plezier van tijdens het werken.

Een fijne geur in huis met een roomspray, de voor- en nadelen

Een roomspray is vooral heel geschikt om te gebruiken wanneer je direct een lekkere geur in huis wilt. Daarom worden ze natuurlijk ook veel gebruikt op een toilet of badkamer. Maar met een roomspray kun je eigenlijk élke ruimte in huis lekker laten ruiken. Het voordeel is natuurlijk dat je er gewoon mee door je huis kunt lopen en kunt sprayen waar je maar wilt. Het is ook altijd leuk om een roomspray te gebruiken voordat je bezoek krijgt. Van alle geurende producten in huis vind ik echter dat je roomspray meestal het minst lang blijft ruiken.

OP WELKE MANIER(EN) ZORG JIJ GRAAG VOOR EEN FIJNE GEUR IN HUIS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.