Ga je zelf een tuin ontwerpen? Ik deed dat ook en ik heb daar heel veel van geleerd. Dít zijn vier belangrijke dingen om rekening mee te houden.
Zelf een tuin ontwerpen? Houd rekening met de ligging van de tuin!
Ga je zelf een tuin ontwerpen, dan is het heel belangrijk om rekening te houden met de ligging van de tuin. Is er veel zon in je tuin? En zo ja, wanneer dan? En waar? Bedenk vervolgens of je graag in de zon zit of juist liever in de schaduw. Aan de hand daarvan kun je de grote lijnen van je tuinontwerp uiteen gaan zetten. Toen ik bezig was met het ontwerp voor de tuin in mijn oude huis, heb ik bij voorbaat al gekozen voor een tuin-overkapping. Ik kan er namelijk helemaal niet goed tegen om heel lang volop in de zon te zitten. De tuin overkapping was dan ook een heel welkome en zalige plek waar ik echt uren heb doorgebracht, omdat ik er niet pal in de zon zat. De eettafel stond verder ook op een plek waar rond etenstijd toch meestal wat meer schaduw stond, en dat is wel zo fijn. Ook voor de beplanting is het belangrijk om te weten op welke plekken veel zon of juist veel schaduw staat. De ene plant houdt nu eenmaal meer van zon en kan er beter tegen dan de andere plant. Wil je elektriciteit in je tuin, of heb je dat wellicht al? Vaak is het handig om elektriciteit in de buurt van je terras te hebben. Ook wanneer je een vijver hebt of wilt, is dat belangrijk. Waar je ook over na kunt denken is het uitzicht wat je hebt vanaf verschillende plekken in je tuin. Wanneer je bijvoorbeeld vanaf je loungebank of je eettafel continue tegen je containers of een lelijke schutting van de buren zit aan te kijken, kan dit echt heel storend zijn.
Echt gras of kunstgras?
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat een betegelde tuin betekent dat je weinig onderhoud hebt. In feite is niets minder waar. Juist wanneer je veel (of zelfs alleen maar) tegels in je tuin hebt, zul je merken dat je veel tijd moet steken in het verwijderen van onkruid tussen die tegels. Het is dus sowieso slim en bovendien ook hartstikke leuk om voor gras in je tuin te gaan. Er zijn dan twee keuzes, namelijk echt gras of kunstgras. Zoals ik net al uitlegde is het heel belangrijk om zorgvuldig te kijken naar de ligging van je tuin. Aan de hand daarvan kun je dan kijken of echt gras geschikt is. MOOWY maakt het je met hun uitgebreide assortiment aan graszaad al wel wat makkelijker. Wil je namelijk graszaad kopen, dan kun je in hun webshop terecht voor graszaad voor bijvoorbeeld een speelgazon, een siergazon en zelfs voor een gazon dat (deels) in de schaduw ligt. Een echt grasveld is enorm leuk in je tuin, maar het heeft natuurlijk wel wat onderhoud nodig, zowel in het voor- hoog als het naseizoen. Heb je een grasveld in de tuin, dan is de maand mei een mooie maand om te zaaien. Ook zul je vanaf nu waarschijnlijk regelmatig de grasmaaier er bij moeten halen. Omdat de temperaturen nu hoger en stabieler zijn zal gras nu weer goed gaan groeien.
De verharding bepaalt voor een groot deel de sfeer in je tuin
Ga je zelf een tuin ontwerpen, dan is het belangrijk om heel goed na te denken over de verharding die je wilt. In feite kun je de verharding voor in je tuin zien zoals de vloer in je huis. De vloer vormt de basis van je interieur en hiermee zet je dus al direct een bepaalde sfeer neer. Zo is het ook met de verharding in je tuin. Ik heb de laatste jaren een heel duidelijke woonsmaak ontwikkeld en over het algemeen vind ik het heel makkelijk om interieur gerelateerde keuzes te maken, maar ik weet nog dat ik de keus voor de verharding voor in de tuin toendertijd heel erg moeilijk vond. Uiteindelijk ben ik voor wat kleinere tegels gegaan en gelukkig bleek dat uiteindelijk een perfecte keus geweest te zijn. Ik vind kleine tegels persoonlijk een stuk gezelliger ogen dan grote terrastegels. Waar je dan wel weer rekening mee moet houden als je voor kleine(re) tegels gaat, is dat dit arbeidsintensiever is dan grote tegels. Kleine tegels leggen duurt langer dan grote tegels, en hiermee kunnen de arbeidskosten dus wel oplopen.
Zelf een tuin ontwerpen? Een tuin heeft tijd nodig!
Wanneer je in je huis een muur gaat verven of behangen, dan kun je in feite direct al volop van het resultaat genieten. Ga je zelf een tuin ontwerpen, dan moet je er rekening mee houden dat die tuin er na de aanleg wellicht niet direct al uitziet zoals je in gedachten had. Met een gazon zit je in feite al direct goed, of je nu voor echt gras of kunstgras in je nieuwe tuin gaat, maar met de beplanting is het meestal een ander verhaal. Des te ouder en dus groter de planten zijn, des te meer geld ze ook kosten. Je kunt natuurlijk naast vaste groenblijvende planten ook gaan voor eenjarige planten, daar kun je direct van genieten. Kies je dus voor jonge planten, dan ben je in het begin goedkoper uit, maar dan zal je tuin er niet direct helemaal ‘groen’ en kleurrijk bij staan. Om die reden is het denk ik slim om voor een combinatie te gaan van wat oudere vaste planten en eenjarige planten. Wat ik zelf verder ook ervaren heb, is dat het toch ook wel een beetje experimenteren is met beplanting. Ik had nooit eerder een tuin gehad, dus voor mij was het ook uitvinden welke beplanting wel en niet goed ‘werkte’ in de tuin. Zelf heb ik heel goede ervaringen gehad met ligusters, hedera, olijfbomen en eucalyptus.
HEB JIJ EEN TUIN OF EEN BALKON? BEN JE DAAR TEVREDEN MEE?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.
Ahh wat staat Sketch toch weer superleuk op de foto’s! Ja, de ligging van de tuin bepaalt alles denk ik, wil je wel of niet veel zon, maar ook welke planten kunnen er.
Wij hebben net een overkapping geplaatst met een glazen dak en glazen wanden. Echt zo blij mee! De rest van de tuin moet daarom even wachten…😉