Een zinloze beauty gewoonte is bijvoorbeeld heel veel shampoo gebruiken, omdat je denkt dat je haar daar schoner van wordt.

Zinloze beauty gewoontes met handcrème en deodorant

Handcrème als eerste aanbrengen op de handpalmen. Echt super veel mensen doen dit, terwijl de handpalmen vrijwel nooit heel droog zijn. Slimmer is het om handcrème op de rug van je hand aan te brengen, vervolgens goed in te masseren op de vingers en de nagelriemen en wat je dan nog over hebt kun je op de handpalmen inmasseren. Een andere zinloze beauty gewoonte is halverwege de dag deodorant aanbrengen als je niet meer zo fris ruikt. Zweet is van zichzelf geurloos. Het zijn de bacteriën die zweet laten stinken. Wanneer je eenmaal naar zweet ruikt, zit deze geur dus ook al in je kleding. Halverwege de dag deodorant opdoen is dan dus vrij zinloos. Beter is het om, als je de mogelijkheid hebt, je oksels echt even te wassen en een schoon truitje aan te doen.

Zinloze beauty-gewoontes met crème en shampoo

Heel veel, liefst schuimende, shampoo gebruiken omdat je denkt dat je haar daar schoner van wordt. Dat schuim schoon betekent, is natuurlijk al lang achterhaald. Een shampoo schuimt op doordat er sulfaten aan shampoo zijn toegevoegd. Deze vind je op de INCI-lijst terug als SLS of SLES. Sulfaten hebben een reinigende werking, je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in tandpasta, cleansers voor het gezicht en douchegel, maar ze kunnen de huid, en in het geval van shampoo dus de hoofdhuid, onnodig uitdrogen en irriteren. Er bestaan tegenwoordig ook veel SLS- en SLES vrije shampoos. Deze schuimen niet tot nauwelijks en maken je haar toch goed schoon. Ook een gezichtscrème of een gezichtsmasker aanbrengen zonder eerst de huid te reinigen is vrijwel zinloos. Ook al draag je geen make-up, dan nog moet je je huid reinigen, en zeker voor het aanbrengen van een crème. Door bijvoorbeeld stof, rook en vuil uit de lucht, maar ook door talg en onzuiverheden kunnen de werkzame stoffen in je crème niet goed hun werk doen en is het eigenlijk zinloos om te smeren.

Je polsen tegen elkaar aanwrijven na het opsprayen van parfum

Tot slot is het tegen elkaar aanwrijven van je polsen wanneer je net parfum hebt opgesprayd ook volstrekt zinloos. Er wordt wel beweerd dat je hiermee de geurmoleculen zou ‘breken’. Maar dit blijkt toch een fabeltje te zijn. Ga namelijk maar na hoe vaak je polsen ‘iets’ raken gedurende de dag, om te beginnen alleen al je kleding bijvoorbeeld. Wel is het zo dat je de geur ontwikkeling hier mee kan versnellen, en in feite is dat niet echt positief. Maar voegt het iets toe om je polsen na het opsprayen van parfum tegen elkaar aan te wrijven? Absoluut niet dus.

HEB JIJ STIEKEM OOK EEN PAAR ZINLOZE BEAUTY-GEWOONTES?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

16 Comments

 1. Dat van de handrem wist ik dus nog helemaal niet, dus goed om te weten. Voortaan eerst op de bovenkant aanbrengen.

  1. Christiana says:

   Klopt! Vaak zijn de handpalmen helemaal niet zo droog en de rug van de hand juist wel. Je hebt er dus veel meer aan om de handcrème dan ook daadwerkelijk op de rug van je hand aan te brengen!

 2. Natascha - Beautyopinie says:

  Ja, ik wrijf ook altijd mijn polsen tegen elkaar als ik parfum aanbreng. Gewoonte haha

  1. Christiana says:

   Gewoonte inderdaad, heel veel mensen doen het;-)

 3. Ik probeer altijd mijn handpalmen te mijden maar automatisch komt de crème er toch op. Verder doe ik niets van dat soort dingen, ook niet het wrijven met parfum. Gek genoeg las ik laatst weer dat het weer niet erg was, af en toe kan ik het ook niet meer volgen, haha!

  1. Christiana says:

   Het is ook inderdaad niet ‘slecht’ voor de parfum, zoals vaak beweerd wordt. Maar in feite wrijf je met je polsen natuurlijk continue tegen ‘iets anders’ aan, zoals je kleding bijvoorbeeld. Parfum moet dus gewoon wel tegen die ‘wrijving’ kunnen. Het voegt dus alleen niets toe om zelf met je polsen over elkaar heen te wrijven wanneer je net parfum op gesprayd hebt;-)

 4. Oeeps, ik ben schuldig! En het stomste is nog dat ik zelf ook wel weet dat het niet zo werkt. Handcrème altijd aan de binnenkant op smeren, terwijl inderdaad wat je zegt, daar zullen geen kloven zijn, Het enige wat ik nooit doe is mijn polsen tegen elkaar wrijven na het opspuiten van parfum.

 5. Het wrijven van de polsen na het sprayen van parfum blijf ik steeds doen, ook al weet ik dat het onzin is…uit gewoonte denk ik? 🙂

 6. Nooit nagedacht over die handcreme, terwijl het inderdaad ZO logisch is!

 7. Dat van de handcrème is herkenbaar…een gewoonte ook denk ik.

 8. Haha ik wrijf dus altijd mijn polsen tegen elkaar als ik parfum heb gebruikt. Ook al weet ik dat het zinloos is, toch blijf ik het doen!

 9. haha hmm polsen wrijven dat doe ik eigenlijk nooit, maar ik zie het altijd mensen doen! Je hebt er wel een goed artikel van gemaakt. Nog een fijne dag wijfie!

 10. Wat handig! Maar ik vind schuimende shampoo’s wel heel erg fijn in gebruik…

  1. Christiana says:

   Schuimende shampoos voelen inderdaad wel vaak fijn aan;-) En als je eenmaal overstapt op sulfaatvrije shampoos die dus niet of nauwelijks opschuimen, dan moet je daar vaak ook heel erg aan wennen.

 11. Ben blij dat ik dit lees! Heb er echt wat van opgestoken. Ik smeer handcrème namelijk standaard als eerste op mijn handpalmen. Dacht daar dus nooit zo bij na 😉 . Ga ik vanaf vandaag niet meer doen. Van de schuimende shampoos wist ik het. Dat ze schuimen vind ik soms wel handig omdat je dan goed kunt zien of de shampoo helemaal uit je haar is. ‘S morgens reinig ik mijn gezicht niet echt. Ik maak het wel nat maar gebruik geen reiniger. Misschien toch maar eens doen. ‘S avonds doe ik dat weer wel.

 12. Dat van de handcrème ben ik ook schuldig aan… Nooit over nagedacht eigenlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.