Je make-up verwijderen is belangrijk om je huid gezond en mooi te houden. Maar hoe doe je dat eigenlijk écht goéd?

Je make-up verwijderen vs. je huid reinigen

Je kunt een fantástische crème gebruiken voor het slapen gaan, maar wanneer je niet éérst je make-up verwijdert en je huid reinigt, zal je huid niet optimaal kunnen profiteren van de werkzame stoffen in die crème. Ingrediënten kunnen zich namelijk niet door een laag van make-up en vet, in het geval van je huid talg, heen werken. Bovendien kan slapen met make-up op je huid onrustig maken en je poriën verstoppen. De huid rondom je ogen is een stuk dunner en dus gevoeliger. Laat je je oogmake-up ’s nachts zitten, dan kan dat die dunne huid onnodig irriteren en wimpers kunnen zelfs ‘breken’. Draag je geen make-up, ook dan is het belangrijk om je huid te reinigen en wanneer je wel make-up draagt, dan is het goed om te weten dat het verwijderen van make-up en het reinigen van je huid twee verschillende stappen zijn. Wanneer je make-up hebt verwijderd, is je huid namelijk nog niet echt schoon.

Je make-up verwijderen, waar kun je dat mee doen?

Juist omdat je make-up verwijderen en je huid reinigen twee verschillende stappen zijn, bestaan er ook tal van verschillende producten voor deze twee stappen. Zo bestaan er speciale removers voor make-up voor de ogen. Deze removers kunnen ook make-up van de lippen en wenkbrauwen verwijderen. Juist omdat oog make-up vaak wat zwaarder is, bestaan er speciale removers voor dit soort make-up. Draag je waterproof make-up, dan kun je ook daar speciale removers voor vinden. Zelf verwijder ik make-up altijd met een micellair water. Hoewel micellair water er in een flacon dan wel uitziet als gewoon water, is dat het natuurlijk niet. Micellair water bevat namelijk zogenaamde surfactants. Een surfactant is opgedeeld uit twee delen, namelijk een hydrofiele kop en een lipofiele staart. De kop houdt van water en de lipofiele staart is dol op vet. De moleculen van micellair water helpen vet en make-up te combineren met water, waardoor het oplost. De lipofiele staart die zich aangetrokken voelt tot water hecht zich namelijk aan het vuil en de make-up op de huid en de hydrofiele kop steekt naar buiten. Hierdoor ontstaat er een bolletje, die je wegveegt met een wattenschijfje. Met micellair water kun je zowel make-up van je gezicht als van je ogen verwijderen. Voorheen gebruikte ik altijd twee verschillende producten voor het verwijderen van make-up van de ogen en gezicht, maar ik ontdekte dat je met de meeste micellaire watertjes ook prima oog make-up kunt verwijderen, zeker wanneer je net zoals ik alleen een niet-waterproof mascara gebruikt. Ik heb inmiddels enorm veel varianten uitgeprobeerd, en ik heb ervaren dat het ene micellair water wel wat ‘krachtiger’ is dan de andere variant. Mijn favoriete micellair water is dat van Garnier. Je kunt je make-up ook verwijderen met make-up removers op olie-basis of met een melk.

Extra tips voor het verwijderen van make-up

Er zijn dus verschillende producten te vinden om je make-up te verwijderen. Draag je dagelijks make-up, dan wil je natuurlijk graag een cleanser die make-up grondig verwijdert, maar die tegelijkertijd wel zacht is voor je huid. Hoe je vervolgens omgaat met je cleanser, speelt natuurlijk ook een rol. Draag je zware oog make-up, dan is een goede tip om je wattenschijfje eerst een heel klein beetje nat te maken voordat je deze besprenkelt met je oog make-up remover, dat vervolgens even tegen je oog aan te drukken en dan pas te wrijven. Op die manier ‘week’ je de make-up als het ware al een beetje los. Je hoeft in principe ook niet hard te boenen, de remover doet het werk namelijk wel voor jou. Ik gebruik altijd meerdere wattenschijfjes voor het verwijderen van make-up en ik ga door tot mijn laatste wattenschijfje schoon is en geen sporen van make-up meer bevat. Je kunt hiervoor natuurlijk ook herbruikbare wattenschijfjes gebruiken, die je kunt wassen in je wasmachine. Na het verwijderen van je make-up kun je je huid reinigen met een cleanser in de vorm van een mousse, of bijvoorbeeld een cleanser op crème-, olie- of gel-basis, die je met water afspoelt.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

1 Comment

  1. Saskia says:

    Ik gebruik al jaren hetzelfde product om mijn make-up te verwijderen. Ik ben er nog steeds ontzettend blij mee en neem er ook echt goed de tijd voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.