Het is er weer tijd voor; slippertjes en open sandaaltjes! Nog een beetje onzeker over je wintervoeten? Ik geef je vier tips voor mooie voeten.

Eelt verwijderen en scrubben zijn de beste tips voor mooie voeten

Daar is hij dan eindelijk weer, de zon! Ik bloei echt altijd helemaal op wanneer de zon schijnt. Het is dan natuurlijk wel zo dat je lijf weer even het één en ander aan extra ‘onderhoud’ nodig heeft. Nu verzorg ik mijn voeten eigenlijk het hele jaar door wel redelijk goed, maar zodra het echt weer tijd is om mijn slippertjes en open sandaaltjes uit de kast te pakken, doe ik toch wel een beetje éxtra mijn best. Eén van de eerste tips voor mooie voeten die je kunt toepassen is natuurlijk eelt verwijderen. Dat doe je met een eeltvijl, die je gewoon bij de drogisterij kunt kopen. Je kunt een elektrische vijl, een gewone handvijl of een puimsteen gebruiken, net wat je zelf handig vind. Ik vind het zelf altijd prettig om zo’n vijl te gebruiken voordat ik ga douchen. Wat mij betreft werkt een vijl namelijk het prettigst op een droge huid. Heb je erg veel last van eelt, dan kan het prettig zijn om je voeten eerst in een voetenbad te laten weken. Eelt laat zich dan namelijk wat makkelijker verwijderen. Zorg er wel voor dat je voeten droog zijn wanneer je daadwerkelijk met je vijl of puimsteen aan de slag gaat. Een andere manier om eelt te verwijderen is om een zogenaamde fish spa behandeling te ondergaan. Ik heb dat jaren geleden eens gedaan en zonder dollen; mijn voeten zijn daarna nooit meer zo zacht geweest als in die weken daarna. Tijdens zo’n behandeling ‘knabbelen’ de garra rufa visjes als het ware de dode huidcelletjes van je voeten. Na het verwijderen van eelt is het tijd om te scrubben. Door te scrubben verwijder je dode huidcelletjes. Scrubs heb je in alle soorten en maten en logischerwijs zijn er dus ook allemaal verschillende scrubdeeltjes, zoals suiker, zout of gemalen noten. Er bestaan speciale voetenscrubs, maar in feite kun je in principe gewoon elke willekeurige scrub voor je voeten gebruiken. Voor mijn gezicht kies ik altijd een zo zacht mogelijke crèmige variant, maar omdat de huid van je voeten een stuk dikker en dus minder kwetsbaar is, is het vaak juist wel fijn om voor je voeten een wat grovere scrub te gebruiken, zoals scrubs op zoutbasis. Hoewel eelt verwijderen het best gaat wanneer je huid droog is, is het verstandig om je voeten voordat je ze gaat scrubben eerst nat te maken. Wat je verder ook kunt doen is vanaf nu starten om elke avond een exfoliant op je voeten aan te brengen. Een exfoliant bevat glycolzuur of salicylzuur die de dode huidcellen als het ware loswéken. Daarmee is exfoliëren wat anders dan scrubben, waarmee je dode huidcelletjes als het ware afschúúrt.

Je voeten verzorgen en voeden

Heb je eelt verwijderd en je voeten gescrubt, dan is het tijd om je voeten goed in te smeren. Gebuik niet zo nu en dan een crème voor je voeten, maar doe dat vanaf nu gewoon lekker elke dag. Ook voor een crème geldt weer dat je echt niet persé een speciale voetcrème nodig hebt. Wanneer je namelijk een willekeurige ingrediëntenlijst van een voetcrème naast die van van bijvoorbeeld een bodylotion neer legt, zul je in feite weinig verschillen zien. Des te droger je voeten, des te vetter de crème mag zijn. Crèmes op basis van sheaboter bijvoorbeeld zijn erg fijn voor (zeer) droge voeten. Ook vaseline en crèmes met ureum zijn prettig om te gebruiken. Het is natuurlijk wel zo dat een vettige crème wat langer de tijd nodig heeft om in te trekken. Om die reden is het vaak fijn om in de avond een voetcrème te gebruiken, bijvoorbeeld voordat je gaat slapen. Op die manier hoef je niet met je nét ingesmeerde voeten in je sandaaltjes. Het is tegelijkertijd ook weer zo dat des te droger je voeten zijn, des te sneller de crème intrekt. Heb je in de afgelopen maanden je voeten niet of nauwelijks ingesmeerd en ga je daar nu weer mee starten, dan is de kans groot dat je crème razendsnel in zal trekken.

Nog meer tips voor mooie voeten en nagels

Bij mooie voeten horen natuurlijk ook mooie nagels. Hoewel het knippen van de nagels van je vingers wordt afgeraden, kun je de nagels van je tenen prima knippen. Het is hiervoor het makkelijkst om een speciaal teennagelknippertje te gebruiken. Knip je nagels altijd recht af, om ingegroeide nagels te voorkomen. Hoewel je je teennagels waarschijnlijk het liefst zo kort mogelijk knipt, moet je toch zorgen dat je je teennagels niet té kort knipt. Hiermee voorkom je ingescheurde nagels en bovendien een eventuele ontsteking van het nagelbed. Zijn je nagels wit-geel, groen of bruin van kleur en ‘brokkelig’? Dan kan het zijn dat je last hebt van een kalknagel. Je kunt trouwens een enkele nagel hebben waarbij je dit probleem hebt, met een beetje pech heb je het probleem op meerdere nagels. Dit is niet gevaarlijk, maar wel ontsierend. Wanneer je last hebt van kalknagels werken crèmes of zalfjes met terbinafine of itraconazol erg goed.

Blaren voorkomen en genezen

In het lijstje met tips voor mooie voeten horen natuurlijk ook wat tips om blaren te voorkomen en te genezen. Blaren voorkomen begint eigenlijk al bij schoenen die goed passen. Blaren op je voeten ontstaan namelijk door druk of wrijving. Draag schoenen die niet te strak, maar ook zeker niet te los zitten. Zelf geloof ik nooit zo in de term ‘uitlopen’. Als schoenen direct al niet lekker zitten, gaan ze vaak na verloop van tijd helaas niet opeens wel lekker(der) zitten. Ik kom nog wel eens de tip tegen dat vaseline kan helpen om blaren te voorkomen, maar blaren kunnen juist ontstaan wanneer je voeten warm en ‘nat’ zijn. Hoewel vaseline erg goed is om te gebruiken wanneer je voeten droog zijn, zou ik het gebruik van vaseline zelf dus niet aanraden om blaren te voorkomen. Het is zeker niet altijd waar dat je dure (alhoewel duur natuurlijk een relatief begrip is) schoenen altijd lekker(der) lopen of beter zitten. Toch is het vaak zo dat een wat duurdere schoen wel een wat beter voetbed heeft. Zelf heb ik goede ervaringen met schoenen van Tamaris, Fred de La Bretoniere, Lascana en Manfield. Ook Skechers schoenen schijnen heel comfortabel te zitten. Ik loop zelf eigenlijk altijd eerst een klein stukje op nieuwe schoenen voordat ik ze direct een hele dag aantrek. Wat je altijd kunt doen wanneer je gevoelig bent voor blaren is om preventief een blarenpleister te plakken in je nieuwe schoenen. Met blarenpleisters heb ik zelf altijd goede ervaringen, zowel preventief als wanneer je (helaas) al een blaar te pakken hebt. Ze verlichten namelijk direct al na het opplakken de druk tijdens het wandelen. Een blarenpleister fungeert namelijk als het ware als een soort tweede huid en omdat ze zo glad zijn neemt de wrijving direct af. In principe geneest een blaar onder de voet vanzelf. Wil je een blaar toch doorprikken? Steriliseer om te beginnen dan de naald. Prik vervolgens de blaar op één plek door en zorg ervoor dat je al het vocht er goed uit laat lopen. Hiervoor gebruik je bijvoorbeeld een steriel gaasje. Daarna plak je de blaar af met een blarenpleister zodat hij goed kan indrogen.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link

1 Comment

  1. Ik kijk ernaar uit dat het weer slippers en sandaaltjes weer is! 🙂 Fijn tips alvast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.