Is jouw huid ook zo toe aan de lente? Weg met je winterhuid met deze 4 handige tips, verzorgen, beschermen en een klein beetje faken.

Weg met je winterhuid door je huid te hydrateren

Hoewel we officieel nog midden in de winter zitten, zijn we waarschijnlijk met z’n alleen massaal toe aan lente. Lekker met die blote benen weer naar buiten en het eerste lente zonnetje op onze huid voelen. Ook je huid heeft het in de winter niet makkelijk. Buiten is het koud en binnen staat overal de verwarming aan. Vaak ziet de huid er tijdens de winter droog en dof uit, en voelt hij ook niet comfortabel aan. Om het over de afwezigheid van een stralende glow maar helemaal niet te hebben. Ik geef je vier tips om je huid weer te laten stralen, weg met je winterhuid. Een basic skincare routine zou eigenlijk altijd uit drie stappen moeten bestaan; reinigen, verzorgen en beschermen. Reinigen spreekt voor zich, onder verzorgen bedoel ik natuurlijk het gebruik van een moisturizer die ook daadwerkelijk bij je huid past. Een vochtarme huid heeft een tekort aan vocht en heeft dus vooral baat bij hydraterende ingrediënten zoals glycerine en hyaluronzuur. Een droge huid heeft vooral een tekort aan vetten en die wordt vooral blij van voedende texturen zoals boters en oliën. Heb je normaal gesproken niet een heel droge huid, dan kan dat in de winter best wel eens anders zijn. Soms kan een laagje vaseline dan wonderen doen. Ook de Cetomacrogol crème die je zonder recept bij de apotheek kunt krijgen kan wonderen doen voor een zeer droge huid, zelfs bij velletjes. Ik hoor regelmatig van mensen dat ze na het reinigen een trekkerige huid hebben, maar dat ze dan ’toch wel een crème gebruiken’. Kijk dan eens kritisch naar je cleanser. Deze werkt misschien te uitdrogend en is gewoon te heftig voor jouw huid. Een moisturizer zou je niet moeten gebruiken om het eventueel uitdrogende effect van een cleanser te compenseren. Een cleanser moet je huid in de eerste plaats namelijk al gewoon niet uitdrogen.

Weg met je winterhuid door te scrubben of te exfolieren

De manier om je huid weer te laten stralen is om een scrub of exfoliant te gebruiken. Met een scrub ‘schuur’ je de dode huidcelletjes als het ware van je huid af, terwijl je met een exfoliant gebruik maakt van fruitzuren, die de dode huidcellen van je huid losweken. Dit doe je dan bijvoorbeeld met glycolzuur of salicylzuur. De gouden regel bij het gebruik van fruitzuren is dat je dit met beleid doet. Begin met eens per week. Bovendien is het belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Gebruik zo’n product dus bijvoorbeeld in de avond en niet voordat je de zon in gaat. Er bestaan ook lotions en essences met glycolzuur. Deze breng je na het reinigen aan op je huid. Een scrub dien je altijd te gebruiken op een huid die reeds vochtig is.

Een luchtbevochtiger

Gedurende de winter is de luchtvochtigheid in je huis vaak lager. Niet alleen ben je vatbaarder voor kwaaltjes als je steeds droge lucht inademt, ook je huid wordt er absoluut niet blij van! Overweeg eens een luchtbevochtiger. Er zijn trouwens nogal wat fabeltjes wat betreft water en je huid. Helaas is het niet zo dat door je huid aan water bloot te stellen, je huid letterlijk gehydrateerd wordt. Integendeel; van lang in bad liggen of (te) heet douchen, droogt je huid alleen maar uit. Ook van (veel) water drinken zal je huid helaas niet zienderogen opknappen. Wat dan wel weer een feit is, is dat je het aan je huid zal merken als je echt te wéinig water drinkt. Je huid zal namelijk letterlijk uitdrogen als je geen water drinkt.

Gebruik een primer

De juiste make-up kan ook wonderen doen voor je huid. Houdt er natuurlijk wel rekening mee dat je er met alleen make-up niet komt. Door te zorgen dat je je huid goed beschermt en verzorgt en de luchtvochtigheid in huis op peil houdt, kun je met make-up natuurlijk de finishing touch creëren. Voor een mooie glow zweer ik altijd bij een blusher en een primer. Zo’n primer breng ik aan na het gebruik van een dagcrème en voor mijn foundation. Momenteel ben ik fan van de Le blanc de Chanel en de Guerlain Météorites Base Primer. Een primer is trouwens geen vervanging van je dagcrème, je gebruikt de producten altijd in combinatie met elkaar. Ze zorgen letterlijk voor een goede basis voor je make-up, waardoor je je make-up niet alleen makkelijker kunt aanbrengen, maar door een primer zal de make-up ook mooier blijven zitten.

HEB JIJ LAST VAN EEN WINTERHUID EN KIJK JE OOK AL UIT NAAR DE LENTE?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

 1. Ik kijk zeker heel erg uit naar de lente en ook alvast naar de zomer! Ik heb vooral erg last van droge handen. Ze zijn nog nooit zo droog geweest. Er is echt niet tegenaan te smeren.

  1. Christiana says:

   Dar krijg je met al dat wassen hè;-) Ik neem mijn handcreme ook overal mee naartoe op dit moment!

 2. Ja ik kijk enorm uit naar de lente! Ik merk inderdaad dat mijn huid in de winter wat droger is. Hopelijk gaan de temperaturen snel weer omhoog!

  1. Christiana says:

   Ik merk het ook altijd in de winter dat mijn huid droger is en wat meer van slag is. Van mij mag het ook lente worden!

 3. Ja, ik wacht met smart op de lente… nu met die storm, maart roert zijn staart inderdaad. Ik ben lekker aan het exfolieren met mijn Philosophy setje en wat knapt mijn huid daarvan op!

  1. Christiana says:

   Oh fijn is dat hè, als je iets gevonden hebt wat ook echt iets voor je huid doet.

 4. Ik kijk zeker uit naar de lente! Mijn huid is op dit moment wel beter dan het was dus ik hoop dat het ook zo blijft 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.