Van water drinken krijg je een mooiere huid! Is het nu een feit of toch een fabel? Wat doet (veel) water drinken nu eigenlijk met je huid?

Waarom is water drinken belangrijk?

Water drinken is belangrijk voor je lichaam. Het is eigenlijk heel simpel; drink je te weinig of zou je helemaal niet meer drinken, dan droog je uit. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, en tegelijkertijd verliezen we dagelijks ook heel wat vocht, door naar het toilet te gaan en natuurlijk doordat je transpireert. Dat vocht moet dus continue aangevuld worden, om te voorkomen dat je lichaam uitgedroogd raakt. Verder regelt vocht je lichaamstemperatuur, zodat je niet oververhit raakt (je gaat dus zweten), maar water transporteert ook voedingsstoffen in je lichaam en afvalstoffen naar buiten toe. Het gevoel van dorst kennen we allemaal. Eigenlijk is dát al een seintje van je lichaam dat het vocht nodig heeft. Zou je die dorst negeren, dan zal je lichaam uiteindelijk gaan ’tegenstribbelen’ en kun je last krijgen van een droge mond, vermoeidheid en zelfs duizeligheid.

Hoeveel water moet je dan drinken?

Gemiddeld zou je als volwassen persoon 1,5 tot 2 liter water op een dag binnen moeten krijgen. Meer water dan dat is in feite niet nodig, uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld bij extreem hoge temperaturen of wanneer je (extreem) veel transpireert, tijdens het sporten bijvoorbeeld. Ook wanneer je ziek bent en bijvoorbeeld door diarree veel vocht verliest, is het essentieel om dat verlies weer aan te vullen. Maar in feite alles waar het woordje ’te’ voor staat, is af te raden. Er bestaat wel degelijk zoiets als ’te veel’ water drinken. Je nieren kunnen namelijk maar een bepaalde hoeveelheid water aan. Zou je (veel) te veel water achtereenvolgens drinken, dan kan er zelfs een watervergiftiging optreden.

Krijg je van water drinken een mooiere huid?

Misschien wel één de grootste fabeltjes op het gebied van huidverzorging; ‘Van water drinken krijg je een mooiere huid’. Maar is dat nu ook echt zo? In feite niet. Water passeert het lichaam namelijk te snel om echt effect te hebben op hoe je huid eruit ziet. Vochttekorten in je huid (een vochtarme huid dus) kún je simpelweg niet aanvullen door heel veel water te drinken. Hetzelfde fabeltje is dat je de vochttekorten kunt aanvullen door in een bad met water te gaan liggen. Sterker nog; je huid zal hier alleen maar van uitdrogen. Het is ook niet zo dat rimpels of puistjes zullen verdwijnen of verminderen als je (veel) water drinkt. Toch vind ik wel dat je het verhaal zo kunt stellen dat water drinken op een bepaalde manier wel een gunstige invloed heeft op je huid. Neem het volgende voorbeeld; stel dat je al je gesuikerde drankjes eens zou vervangen door water, dan zul je hier uiteindelijk effect van gaan zien. We weten allemaal dat suiker niet alleen een negatieve impact heeft op je gewicht, maar zeker ook op je huid! Het is dus niet per definitie zo dat je van het water drinken zélf een mooiere huid krijgt, maar dat water je in dit geval wel kan helpen aan een mooiere huid, omdat je er iets anders voor laat staan. Zorg er ook vooral voor dat je water blijft drinken, want ook te weinig drinken zal absoluut een negatieve impact hebben op je huid! Je huid kan letterlijk uitgedroogd water als er te weinig vocht binnenkomt.

DRINK JIJ VOLDOENDE WATER OP EEN DAG?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

4 Comments

  1. Ik drink genoeg water op een dag en inderdaad, als ik ziek ben neem ik nog wat meer. Want dan kan ik soms 3 keer ’s nachts mijn shirtje wisselen, zo veel zweet ik dan.
    Zijn er mensen die echt denken dat het helpt om in een bad te liggen? Bizar, water kan je niet via de huid naar binnen sluizen. Eigenlijk gelukkig maar, wat er dan allemaal in je lijf komt, hemeltje…

  2. Natascha - Beautyopinie says:

    Ik drink absoluut niet voldoende op een dag en heb wel eens het idee dat mijn droge huid een beetje daardoor komt. Smeren doe ik namelijk genoeg…

  3. Ik heb eigenlijk geen idee.. ik houd het nooit echt bij. Maar ik denk dat ik eerder te weinig drink. Ben er ook niet super dol op. Alleen van koolzuurhoudend water kan ik een beetje genieten. En tijdens het sporten heb ik ook altijd een grote bidon met water bij me die ik meestal zo goed als leeg drink.

  4. Ik dronk zeker niet genoeg water, misschien 2 glazen per dag.. sinds 3 dagen doe ik mijn uiterste best om 2 liter water te drinken en dat lukt heel goed! Ik zit alleen nu sinds 2 dagen helemaal onder de puistjes op mijn nek, hals en Onder mijn kin.. kan dit dan het effect van die afvalstoffen zijn die eruit komen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.