Je gezicht scrubben, waarom moet dat eigenlijk? Waarmee kan je dat doen en zijn er ook momenten dat je beter niet kunt scrubben?

Je gezicht scrubben, waarom is dat goed voor je huid?

Srubben is dé manier om de mooie glow weer terug te geven aan je huid. Je huid is continue aan het werk; huidcellen vernieuwen zich elke dag. Zij banen zich een weg naar de huidoppervlakte en daar laten ze uiteindelijk los. Althans, de meeste. Sommige huidcellen blijven ‘liggen’, klonteren vast en blijven zo op je huid plakken. Hierdoor kan je huid er doffer uitzien. Je huid kan je eenvoudig helpen door één of twee keer per week te scrubben; dit is niets meer dan het verwijderen van die samengeklonterde dode huidcellen waardoor je huid de glans weer terug krijgt. Het is niet nodig om je gezicht elke dag te scrubben. Te vaak scrubben kan zelfs schadelijk zijn voor je huid. In principe is één keer in de week scrubben voldoende. Voordat je gaat scrubben moet je huid helemaal schoon zijn. Eventuele make-up moet dus verwijderd worden. Het is verder belangrijk dat de huid vochtig is voordat je gaat scrubben. Om die reden vind ik het zelf altijd heel prettig om mijn gezicht te scrubben onder de douche. Maar je kunt ook prima bij de wastafel scrubben. Je kunt je huid van tevoren nat maken met een washandje of gewoon met je handen. Breng de scrub aan op je huid en masseer deze zachtjes met ronddraaiende bewegingen in. Vergeet ook niet de plekjes langs je neusvleugels en tussen je wenkbrauwen. Je kunt je hals en eventueel decolleté ook prima meenemen tijdens het scrubben. Vermijd de oogcontouren. Je hoeft geen druk te zetten, de scrub doet het werk wel voor jou. Na het scrubben spoel je je huid goed af met water. Daarna is het vaak prettig om een gezichtscrème aan te brengen.

Met welke scrub kun je je gezicht scrubben?

Er bestaan heel veel verschillende soorten scrubs. Er zijn dus ook speciale scrubs voor het gezicht. Deze zijn vaak een stuk zachter dan bijvoorbeeld bodyscrub. Vaak hebben gezichtssscrubs een crème- of gel-basis, waaraan dan de scrubdeeltjes zijn toegevoegd. Scrubddeeltjes kunnen bijvoorbeeld afkomstig zijn van suiker of verpulverde of gemalen noten. Zelf zou ik een scrub op zoutbasis niet adviseren voor het gezicht. Zo’n wat grovere scrub is geschikter voor het lichaam. In plaats van een scrub kun je ook een exfoliant gebruiken. In een exfoliant wordt gebruik gemaakt van fruitzuren, die de dode huidcellen van je huid losweken. Vaak is deze loswekende stof salicylzuur of glycolzuur.

Wanneer kun je beter niet scrubben?

Heb je een zeer gevoelige of geïrriteerde huid, dan zou ik uitkijken met het scrubben van je gezicht. Ook wanneer de huid door de zon verbrand is, kun je beter niet scrubben. Het is nu natuurlijk niet de tijd om te gaan zonnebaden, maar scrubben voordat je dat de zon in gaat is ook geen goed idee. Verder zou ik je gezicht scrubben niet aanraden wanneer je (erg veel) last hebt van acne. Door het scrubben kun je je puistjes als het ware kapotmaken, wat de acne alleen maar kan verergeren. Met een moddermasker kun je je acne-huid dan vaak wel weer blij maken. Door bepaalde medicijnen kan je huid ook overgevoelig raken. Gebruik je bijvoorbeeld Roaccutane tegen acne, ook dan kun je eigenlijk beter niet scrubben.

SCRUB JIJ JE GEZICHT WEL EENS? WAT IS JOUW FAVORIETE SCRUB?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

9 Comments

 1. Wij doen meestal eens per week boodschappen in Zaltbommel en op weg daar naartoe kwamen we langs een dorpje waar “Polski Smak” op een winkel stond dat bleek een Poolse supermarkt te zijn en nieuwsgierig als ik ben zag ik dat ze daar verzorgingsproducten hadden van Ziaja ik kocht o.m. de Rozenboter micropeeling en is voor mij een prettig product en gebruik is 1 x per week. Om de prijs hoef je het ook niet te laten Euro 3,50….Zag later ook de er een Nederlandse webwinkel is met al hun producten.

 2. Omdat ik een milde gezichtsscrub gebruik, doe ik dit ongeveer twee keer per week dat is voor mijn huid echt wel nodig. Met 1x per week heb ik snel last van “velletjes” en dat ziet er dan met make-up ook niet zo mooi uit x

 3. Eigenlijk scrub ik bijna nooit. Mijn lichaam probeer ik in ieder geval 1x per maand te scrubben, maar ik mijn gezicht scrub ik eigenlijk niet. Ik vergeet dit soort dingen vaak, net als maskertjes. Die krijg ik gewoon heel slecht in mijn routine.

 4. Ik scrub mijn gezicht één keer per week met een milde scrub omdat ik last heb van eczeem plekjes en ik daardoor voorzichtig moet zijn.

 5. Ik vind het wekelijkse scrubmomentje altijd zo fijn! Voelt mijn huid weer helemaal zacht aan. Ook ik vind het onder de douche het prettigst om te doen, en daarna lekker een fijne nachtcrème op voor het slapen.

 6. Ja, ik scrub mijn gezicht (en mijn lichaam) ongeveer één keer per week, ik vind het echt een belangrijk onderdeel van mijn verzorgingsroutine.

 7. Natascha - Beautyopinie says:

  Ik vind het dus echt heerlijk! Probeer het zeker 1 keer per week te doen maar nu heb ik een hele milde die ik om de 2 dagen kan gebruiken 🙂

 8. Wat een goede tip van Illona! Ik scrub mijn gezicht af en toe, ik vind dat gladde resultaat altijd zo zalig. Wij hebben ook zo een Polski Sklep ofzo in de stad en Ziaja is inderdaad heel goedkoop en prima spul!

 9. Ik probeer één keer per week te scrubben. De laatste tijd gebruik ik een peeling en scrub in één: De Philosophy the microdelivery vitamin C/peptide resurfacing peel. Hele mond vol, maar die is echt fantastisch! Wel heftig voor je huid als je een gevoelig huidje hebt. De scrub van Clay and Glow is wat zachter voor de huid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.