Roos is een versnelde aanmaak én afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken, bij hoofdroos gaat dit proces veel sneller. Waardoor wordt dit veroorzaakt?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is hoofdroos en waardoor wordt het veroorzaakt?

In feite is roos niets meer dan een versnelde aanmaak én afstoting van huidcellen. Normaal vernieuwt de hoofdhuid zich in drie weken, wanneer je last hebt van roos gaat dit proces twee keer zo snel. Bij een ‘normale’ huid zijn de schilfertjes die loslaten van de huid klein en onzichtbaar. Omdat bij mensen met roos het productie proces sneller verloopt, ontstaan er méér schilfers en gaan deze bovendien aan elkaar kleven, zodat de schilfers groter en zichtbaar zijn. Roos is absoluut niet besmettelijk en het zorgt er ook niet voor dat je haar uitvalt. Bij het ontstaan van roos speelt een normale huidschimmel een rol: Pityrosporum ovale. Bestrijding van deze schimmel zorgt voor verbetering. Maar toch, de schimmel komt bij iedereen voor, en roos niet. Er spelen dus andere factoren mee in het vraagstuk waarom de ene persoon wel last heeft van roos en de ander niet. De meningen over de oorzaak van roos, verschillen nogal. Allereerst is het natuurlijk belangrijk om naar de conditie van je hoofdhuid te kijken. Deze wordt vet gehouden (en daardoor beschermd!) door talg. De ene persoon produceert meer talg dan de ander. Mensen met roos hebben over het algemeen een vettere hoofdhuid. Factoren die meespelen, kunnen bijvoorbeeld zijn: stress, (verkeerde of bepaalde) voeding, verminderde weerstand en medicijngebruik. Verder kan je hoofdhuid geïrriteerd raken door bepaalde haarverzorgingsproducten die je gebruikt, zowel om je haar mee te wassen als om te stylen, en kunnen erfelijke factoren een rol spelen, je kan aanleg hebben om last van roos te krijgen, of helemaal niet. Verder hebben meer mensen last van roos wanneer de temperaturen omlaag gaan, in de winter dus. Dat daarnaast in deze periode de verwarming juist omhoog gaat en het binnenklimaat droger wordt, kan ook een (niet onbelangrijke!) rol spelen in de vorming van roos.

Wat kun je doen aan hoofdroos?

Gelukkig zijn er dingen die je kan doen aan hoofdroos. Ik heb zelf al zolang ik me kan herinneren bepaalde periodes last van roos, ik merk het vooral in periodes dat ik veel stress heb, én wanneer ik bepaalde shampoos gebruik. Met het laatste wil ik absoluut niet zeggen dat alle budget shampoos roos veroorzaken, maar ik heb bijvoorbeeld het afgelopen jaar diverse budget shampoos gekocht en gebruikt (Kruidvat eigen merk en Yves Rocher bijvoorbeeld) waarmee ik binnen twee weken weer behoorlijk last had van roos. Veel aan je haar zitten is trouwens ook niet bevorderlijk, het overmatig borstelen bijvoorbeeld, of, wat ik heel veel doe; krabben of pulken aan de hoofdhuid! Vervang je borstels en kammen regelmatig, of was ze af en toe in een sopje met milde shampoo. Probeer agressieve (anti-roos) producten te vermijden, en gebruik anti-roos shampoo zeker niet als je standaard shampoo! Ik heb het altijd in huis, voor periodes dat ik weer meer last heb, maar over het algemeen hoef ik zo’n shampoo maar één of enkele keren te gebruiken voor direct resultaat.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN HOOFDROOS?

© ByChristiana tekst, Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

15 Comments

  1. marjolein says:

    Heel herkenbaar dat stressvolle periodes en verkeerde shampoo roos geven. Ikzelf heb ook last bij kruidvat en etos shampoo. Na 1x wassen al zelfs. Met john frieda heb ik het minste last. Helaas een stuk duurder, maar als ik dan geen jeuk, overmatig talg en schilvers meer heb heb ik dat er voor over.

    1. Christiana says:

      Ja, kan ik me heel goed voorstellen;-)

  2. Ik heb er ook regelmatig last van! Eerst nooit, maar sinds ik mijn arm heb gebroken vorig jaar maart wel. Ik denk dat het door de pijnstilling van toen + verminderde weerstand kwam ofzo, heel vervelend in elk geval. Ik gebruik zelf juist heel zachte shampoo’s (zonder SL(E)S), omdat de anti-roos shampoo’s vaak juist heel agressief zijn en het daardoor alleen maar erger maken… Maar misschien kan ik het wel weer een keer proberen.

    1. Christiana says:

      Yep, medicijngebruik kan het ook echt erger maken!

  3. In mijn puberteit kreeg ik ineens last van roos. Na enkele jaren werd het gelukkig minder en uiteindelijk was ik er vanaf. Nu heb ik het nog in bepaalde seizoenen: van winter naar lente of van herfst naar winter. Dan grijp ik meteen naar een shampoo tegen roos. Helaas heb ik geen goede ervaringen met het merk Guhl, dus ik zal deze antiroos-shampoo ook niet kopen.

  4. Mariko says:

    Hi!

    Ik heb ook last van een onrustige hoofdhuid, met gevolg roos of wellicht psoriasis. Hierdoor ben ik sinds 2 jaar terug overgestapt op parabenen en sulfaten vrije shampoo & conditioner –> wat een wereld van verschil zeg, het jeukt veel minder en roos blijft weg. Heerlijk.. En als klapper ook nog eens mij gelukt om m’n haren maar eens in de 2 weken te wassen, zonder dat het vettig wordt oid. –> Veel wassen (om de dag of 3x per week) is funest voor je haartjes en al helemaal voor je hoofdhuid.

    Ik gebruikte heel lang Dr Organic Morrocan Argan shampoo & conditioner (bij de Tuinen), maar sinds 3 weken terug ben ik overgestapt op Zarqa shampoo & conditioner (ook bij de Tuinen). Het laatst genoemde is naast het parabenen en sulfaten vrij ook nog eens parfum vrij. Heerlijk! 🙂 Misschien ook een aanrader voor je.. want de shampoos bij de drogisterijen enz —> Veel troep 😐

    1. Christiana says:

      Ah, wat goed dat je iets hebt gevonden wat goed werkt! Ik heb inderdaad ook eens shampoo van Dr. Organic gehad, die vond ik in het begin heel fijn, maar later werd mijn haar daar weer erg droog van. Zarqa ken ik alleen van naam, maar heb ik zelf nog nooit geprobeerd.

  5. Zo ver ik mij kan herinneren heb ik nog nooit last van roos gehad. Wel een erg fijn en goed artikel heb je geschreven. Je foto’s vind ik ook erg mooi!

    1. Christiana says:

      Ah, dankjewel;-)

  6. Petra says:

    Een heel erg goed geschreven artikel , wat vooral heel erg duidelijk is en misverstanden weg haalt…Gelukkig heb ik dit vervelende probleem niet, maar er staan wel dingen in die denk ik wel de klachten kunnen verminderen..

    Groetjes Petra

    1. Christiana says:

      Ja, ik hoop het ook altijd maar, dat mensen er iets aan hebben. Wanneer je zelf een bepaalde ‘klacht’ hebt, kun je natuurlijk beter je eigen ervaringen vertellen en daar zullen dan voor anderen ongetwijfeld herkenbare dingen tussen zitten;-)

  7. Heel herkenbaar, ook roos in perioden van veel stress. Ik gebruik altijd Head & Shoulders. Maakt mijn haar stevig en toch ook glad, het zit dan perfect en ben van mijn roos af. Maar inderdaad alleen als een kuurtje. Guhl is een goed merk, gebruikte ik vroeger vaak.

  8. Jetske says:

    Dit is echt een heel handig artikel. Ik had het er deze week toevallig met iemand over hoe komt dat nou precies we wisten allebei het antwoord niet. Maar nu wel! Ik heb er zelf ook last van. Ik legde de link ook niet waarom het soms terug komt en dan weer weg is. Handig dat ik nu in elk geval weet wanneer het erger gaat worden.

  9. Klinkt als een shampoo om te onthouden, vind het ook altijd zo vervelend, heb het gelukkig maar zelden maar als ik het heb, brrr!

  10. Wilma meijer says:

    Sinds de anti roos shampoo van Guhl vernieuwd is heb ik weer last van roos,
    en droge jeukende plekjes.
    Moet op zoek naar een andere shampoo die helpt.
    Volgens mij is er verschil tussen roos en droge jeukende plekjes met shilfertjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.