Alle dingen je wilt weten als je gaat starten, bezig bent of net een Roaccutane kuur afgerond hebt. 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Doxycycline tegen acne

Jaren lang heb ik rond gelopen met een zeer onzuivere huid. Dit was op een bepaald punt zó erg dat ik ’s ochtends niet meer in de spiegel durfde te kijken uit angst voor hoe mijn huid er die dag weer uit zou zien. Zonder make-up naar buiten? Nooit! Ik werd hoe langer hoe onzekerder over mijn huid, maar vooral ook maakte het me gefrustreerd en erg verdrietig. Via mijn huisarts werd ik doorgestuurd naar een dermatoloog. De dermatoloog schreef mij het antibiotica Doxycycline voor. Dit is een medicijn dat wordt voorgeschreven bij diverse bacteriële infecties, waaronder (heftige) acne. De werking van Doxycycline is het gevolg van remming van de eiwitproductie in de daarvoor gevoelige bacteriën, met als resultaat dat de acne daadwerkelijk minder wordt en uiteindelijk wegblijft, mits je het medicijn blijft gebruiken. Na een half jaar gebruik moest ik de kuur afbouwen en er uiteindelijk ook mee stoppen. Helaas was het toen een kwestie van weken voordat de klachten weer terug kwamen.

Wat doet Roaccutane en wat zijn de bijwerkingen?

Dat was het moment waarop ik Roaccutane voorgeschreven kreeg, en dat heeft mijn leven enorm veranderd. Dat klinkt extreem en misschien zelfs onbegrijpelijk voor mensen die nooit huidproblemen gehad hebben, maar mijn huid is zo mooi en gaaf geworden door het gebruik van deze medicijnen, dat mijn hele zelfvertrouwen een enorme boost heeft gekregen. Het actieve bestanddeel van Roaccutane ontleent zijn werking aan het onderdrukken van de talgproductie en het verminderen van de huidontsteking. Ik zal in deze blogpost niet uitgebreid uitweiden over hoe het medicijn precies werkt. Veel liever vertel ik over mijn ervaringen met het gebruik ervan. Ik heb Roaccutane gedurende een half jaar dagelijks gebruikt. Roaccutane heeft helaas een aantal nare bijwerkingen, waarvan ik zeker weet dat een ieder deze op een andere manier zal ervaren, dit heeft ook  te maken met de dosis die je voorgeschreven krijgt. Deze dosis is overigens afhankelijk van je gewicht én de mate van het huidprobleem. Al na een week gebruik werd mijn huid droog. Niet een beetje droog, maar echt extréém. Mijn huid werd zó droog dat ik geen foundation meer op kon; deze schilferde gewoon compleet van mijn gezicht af. Een visagiste gaf me in die periode het advies om alleen concealer te dragen, en dat was echt een supertip! Mijn favoriet is de Teint idole concealer van Lancome. Vind je het moeilijk om zonder make-up de deur uit te gaan? Een hydraterende primer kan helpen, zelf gebruik ik standaard de hydrating primer van Smashbox en een uitstekend budget alternatief is die van Etos eigen merk.

Je gezicht verzorgen tijdens een Roaccutane kuur

Je huid wordt dus extreem droog tijdens een Roaccutane kuur. Kies voor je gezicht een vette en intensief voedende crème, bijvoorbeeld op basis van sheaboter, zoals de Nutritic intense van La Roche posay. Gebruik deze elke dag, liefst zowel in de ochtend als in de avond. De slijmvliezen werden ook droog, met name mijn neus en ogen. Voor droge ogen worden regelmatig oogdruppels voorgeschreven bij Roaccutane gebruikers, ik zelf heb hier echter geen goede ervaringen mee; op de één of andere manier werden mijn ogen er nog droger en pijnlijker van. Wat mij enorm heeft geholpen is het dragen van een zonnebril om mijn ogen te beschermen, dus ook in de wintermaanden. Mijn neus voelde erg droog aan en ik heb regelmatig last gehad van (niet ernstige of pijnlijke!) bloedneuzen. Droge lippen zijn onvermijdelijk, ook dit is direct in de eerste week gebruik al begonnen; het dragen van lipsticks was voor mij niet meer mogelijk. Ook voor je lippen is smeren een absolute must. Zorg dat je altijd een lipbalm bij je hebt. Leg ze het liefst door het hele huis. NUXE Reve de miel is een fantastische vettige balsem die je lippen direct comfortabel laat aanvoelen. Mijn huid was erg gevoelig voor zonlicht en ik heb direct zonlicht op mijn huid dan ook zoveel mogelijk vermeden. Altijd smeren met een SPF50 heeft ook geholpen. De Anthelios zonnebrandcrème van La Roche posay is al jaren mijn favoriet. Zonnebanken is trouwens absoluut niet aan te raden, evenals het scrubben of epileren van je huid. Ik merkte altijd dat mijn huid roder werd wanneer ik bijvoorbeeld onverhoopt toch te lang in de zon had gezeten of had geëpileerd.

Je lijf verzorgen tijdens een Roaccutane kuur

Niet alleen de huid van mijn gezicht werd droog, ook mijn benen en vooral handen moesten eraan geloven. In de laatste drie maanden van het gebruik heb ik veel last gehad van droogte eczeem. Mijn advies bij droogte eczeem dat het gevolg is van het gebruik van Roaccutane is om dagelijks te blijven smeren met voedende crèmes die zo min mogelijk parfum bevatten. Hiervoor gebruikte ik graag de Cetomacrogol zalf. Deze is zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek en kun je onbeperkt gebruiken, in tegenstelling tot hormoonzalven die alleen op doktersrecept verkrijgbaar zijn en die je zeker niet te lang achtereenvolgens moet gebruiken. Mijn haar heeft ook altijd droog aan gevoeld, en is dat nu, jaren later, helaas nog. In de eerste paar maanden heb ik last gehad van haaruitval, vooral tijdens het wassen en borstelen van mijn haar. Veel mensen die Roaccatune gebruiken, maken melding van spier – en gewrichtspijn. Ook ik was daar geen uitzondering in; ik heb eigenlijk gedurende de hele periode last gehad van rugpijn, waardoor ik vaak vermoeid was.

Roaccutane en zwangerschap

Roaccutane mag in geen enkel geval worden gebruikt wanneer je zwanger bent, er bestaat namelijk een extreem groot risico dat de baby misvormd ter wereld zal komen wanneer je zwanger raakt tijdens het gebruik van Roaccutane. Je zult hiervoor ook een contract met je arts moeten tekenen, als in het feit dat je je hiervan bewust bent. Je komt maandelijks op controle bij je arts of dermatoloog, en meestal doe je tijdens deze controle ook een zwangerschapstest. Wat belangrijk is om te weten dat Roaccutane absoluut geen invloed  heeft op je vruchtbaarheid, ook niet na de behandeling.

Wat is het resultaat van een Roaccutane kuur?

Ik kan me enorm goed voorstellen dat deze hele lijst met niet al te fijne bijwerkingen mensen afschrikt, ik kan echter niet genoeg benadrukken hoe het mijn leven heeft veranderd. Mijn huid knapte letterlijk wekelijks zienderogen op, en omdat ik al na enkele weken resultaat zag, was het goed uit te houden om de medicijnen te blijven gebruiken. Ik ben nu inmiddels 28, en het is drie jaar geleden dat ik de medicijnen gebruikt heb; nog steeds is mijn huid mooi en gaaf. Na dit artikel heb ik meerdere artikelen geschreven over mijn ervaringen met Roaccutane tegen acne. Lees hier bijvoorbeeld hoe ik na vijf jaar terugkijk op de kuur. In dit artikel geef ik wat meer algemene informatie en vertel ik waar je allemaal rekening mee kunt houden tijdens en na het gebruik van een kuur.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

126 Comments

 1. Kan mij voorstellen dat het voor iemand met hevige huidproblemen er baat bij heeft, maar de bijwerkingen zijn wel pittig hoor. Gelukkig werkte het voor jou goed!

 2. Het hele verhaal is zo herkenbaar. Ook ik ben eerst begonnen met antibiotica. In samenspraak met Dermatologe overgeschakeld op Roac. De laatste paar maanden vond ik het zwaarst omdat je op dat moment echt genoeg hebt van alle bijwerkingen. Ik ben uiteindelijk wel blij dat ik zo’n kuur gevolgd heb, mijn huid is mooi egaal. Mijn haar is echter altijd wel droog gebleven, dus conditioners en maskers zijn een must.

  Zou ik deze medicijnenkuur gevolgd hebben als ik toen had geweten hoe ik mij zou voelen? Nee, dan niet.

  Liefs, Cindy x

  1. Christiana says:

   Oh joh, dat jij het ook gebruikt hebt, NOG meer overeenkomsten haha;-) Mijn haar is ook drama, ben bang dat dat altijd zo zou blijven:-( Ik wist van tevoren niet dat de bijwerkingen zo heftig zouden zijn, wordt wel gezegd natuurlijk, maar je moet het toch zelf ervaren. Ik zou het echter om die reden niet niét hebben willen doen. Ik ben nog steeds iedere dag blij met het resultaat, voor mij is het absoluut de moeite waard geweest!

 3. Herkenbaar, door medicijnen is me haar droog afgebroken en dun geworden,dat is 3jaar geleden en nog steeds is me haar in slechte conditie.

  1. Hoe is het nu met je haar?
   Mijn dochter heeft het gebruikt en na 2 Mndn begon het uit te vallen, heeft het nu 9 mndn gebruikt en kuur is voorbij.. maar tevens heel weinig haar nu…
   Is jouw haar toch alsnog n beetje bekomen?

 4. Ik wist wel dat het een heftig middel was, maar het klinkt ook écht niet fijn zeg! Je huid is nu wel supermooi en ik snap dat je het er voor over had als je nu wel veel beter in je vel zit.

 5. Als het op dit soort dingen aan komt zijn het allemaal keuzes die je moet maken. Wat is het belangrijkste voor jou? Ik heb zelf zware anti depressiva geslikt en bijwerkingen waren voor mij ook verschrikkelijk. Toch voelde ik mij wel iets beter. Nu ben ik er af en gelukkig dus ook van de bijwerkingen, maar de keus is zo persoonlijk! Als jij je iets uit kan halen wat je enorm gelukkig maakt, go for it! En dapper zeg, dat je het toch bent blijven slikken!

 6. Lorraine says:

  Ik herken zoveel in dit verhaal. Ik heb zelf ook roccutane geslikt en last gehad van alle bijwerkingen! Nu ik dit artikel lees wil ik toch weer graag beginnen…

 7. Lieke says:

  Je huid ziet er werkelijk prachtig uit! Hoeveel mg heb jij geslikt? Ik ben vandaag begonnen, de eerste maand slik ik 10 mg en wellicht dat ik daarna een hogere dosis voorgeschreven krijg. Heb je enige tips qua huidverzorging? Ik ben erg nerveus en ook bang voor een zogenaamde initial breakout, heb jij dit ervaren?

  Veel liefs, Lieke.

  1. Christiana says:

   Dankjewel Lieke, ik durf niet te zeggen welke dosis ik had, het is inmiddels al weer vier jaar geleden dat ik begonnen ben. Ik had niet echt last van veel acne, maar wanneer ik last had, was het vooral plaatselijk en echt erg heel heftig. Veel Roacutane gebruikers ervaren dat het eerst erger wordt, en pas na enkele weken minder. Ik heb dit zelf minder ervaren, wel had ik al direct de eerste week van een extreem droge huid. Zorg voor voldoende hydraterende verzorging, voor zowel je huid als je lijf, vergeet ook de verzorging van je lippen niet. Wanneer je last hebt van droge ogen, helpt een zonnebril goed. Wees voorbereid op nare bijwerkingen, maar probeer het vol te houden, Roaccutane slaat bij vrijwel iedereen aan en maakt je huid nagenoeg perfect! Héél veel succes, je kan altijd mailen als je nog ergens mee zit.

 8. Ik zag je verhaal nadat ik was gaan zoeken op roaccutane en droge lippen. Ik slik nu ongeveer anderhalve maand roaccutane en mijn lippen zijn zo uitgedroogd dat er telkens barstjes in ontstaan. Ik was wel benieuwd naar de tea tree oil stick waar je het over hebt, van welk merk is die en waar heb je die gekocht?
  Dankjewel alvast!

  1. Christiana says:

   Deze is van Herbal Authority en kocht ik de de Tuinen!

  2. Ik ben nu 15 dagen bezig met ruaccutane en heb heel veel last van pelletjes dus een super droge huid, hoe lang heb jij daar last van gehad is dat enkel in de eerste maand dat dat heel erg is of blijven die pellen gedurende de hele kuur? En welk product kan je daaraan doen omdat minder te hebben?

   1. Christiana says:

    Ik heb zelf gedurende de hele kuur een extreem droge huid gehad, maar in het begin was het wel het ergst. Ik ben ook begonnen in de winterperiode en doordat het dan ook buiten kouder is, is je huid sowieso vaak droger. Als je Roaccutane gebruikt, is het super belangrijk om je huid goed te verzorgen met ‘vette’ producten, zoals een olie of bijvoorbeeld een crème met sheaboter / kariteboter. Als je zo’n product twee keer per dag gebruikt, weet ik zeker dat je daar veel baat bij zult hebben.

 9. Ik ben deze week begonnen met de Roaccutane, maar ik heb nog geen last van een droge huid, lippen of ogen. Zelf ben ik erg bang voor deze nare bijwerkingen. Wanneer begonnen ze bij jou?

  1. Christiana says:

   Dat begon bij mij al vrij snel, zo vanaf de tweede / derde week.

   1. Hoe lang heb je hiervan last gehad?

    1. Christiana says:

     Gedurende de hele kuur, in de laatste maanden had ik ook last van droogte eczeem. maar dit staat ook allemaal in het artikel:-)

 10. annemarie says:

  Ik herken zoveel in je verhaal!!
  Ik ben in sept begonnen met roaccutane en heb ook flinke last van bijwerkingen!!
  Ik heb ook heel veel last van mijn ogen, spierpijn, keelpijn, oorpijn, rugpijn
  Maar het meeste last heb ik van mijn ogen en ben daarvoor ook bij de oogarts geweest en ik produceer te weinig traanvocht en wat ik produceer is ook niet goed. Ik heb nu andere oogdruppels en ooggel gekregen! Hopelijk werkt het en anders moet ik weer terug naar de oogarts!!

  Maar wat ziet je huid er toch mooi uit!
  Ik ben blij dat de medicijnen bij mij ook aanslaan want als dat niet zo was dan was ik gestopt!!
  Ik wist dat er zoveel bijwerkingen erbin horen maar iedereen ervaart het anders! En je moet dit zelf ook meemaken om erover te kunnen praten!!

  Hopelijk blijft je huid voort altijd zo mooi!!

  Groetjes

 11. Ik slik de medicijnen vanaf december(30mg), maar bij mij wordt het helaas alleen maar erger! Zou dit gedurende maanden nog kunnen verbeteren denk je?

  1. Christiana says:

   Jazeker, bij de meesten wordt het helaas eerst erger voordat het beter wordt. Probeer het vol te houden, uiteindelijk ga je écht resultaat zien! Heel veel succes!

 12. Slik Roaccutane nu 2 weken 2x 20mg op een dag. Mijn god wat zijn mijn lippen droog!! Auw. Op mijn wangen is het al een stuk verminderd, alleen wordt het nu rond mijn kind erger. Geduld geduld. Nu ben ik bezig met mijn tattoos weglaseren, en heb flinke brandblaren eraan over gehouden wat ik normaal niet heb. Zou dit te maken kunnen hebben met de Roaccutane?

  1. Christiana says:

   Ja, die droge lippen, dat begint inderdaad heel gauw al! Heel goed blijven hydrateren en veel water drinken. Wat de brandbaren betreft, oei, dat is vervelend. Ik weet wel dat je huidbarrière wat aangetast wordt, je huid wordt heel erg (over)gevoelig en vatbaarder voor dingen waar je normaal gesproken misschien geen last van zou hebben. Maar dit zou ik echt even met je dermatoloog overleggen. Succes ermee hoor!!

   1. Ga ik navragen, bedankt voor je reactie! En succes iedereen 🙂

  2. randa says:

   hey Justa, ik zag dat je het welfde deed, als wat ik nu wil doen, ik slik nu ook al 3 weken de roaccutane en ik ben van plan mijn tattoos weg te laseren, maar ik was bang er littekens van over te houden, omdat ik het tijdens de kuur doe… heb jij er littekens van overgehouden?

  3. Beste Justa, Heb je wel goed de bijsluiter gelezen? Hier staat namelijk duidelijk in dat je gedurende de kuur de huid niet mag behandelen met de laser, geen peelingproducten mag gebruiken etc.

 13. Hallo allemaal, hoelang duurt het voor je daadwerkelijk zichtbaar resultaat hebt?

  1. Christiana says:

   Het is afhankelijk van hoe erg de acne is en welke dosering Roaccutane je voorgeschreven hebt gekregen. Bij sommige wordt de acne eerst erger voordat het beter word. Ik zag binnen een maand al resultaat. Heel veel succes ermee!

 14. Wauw wat ziet het er bij goed uit zeg! Ik ben iets meer dan twee weken bezig met 20 mg per dag, vandaag naar de dermatoloog geweest en overgestapt op 2x 20 mg. Ik zeg vlak voor mijn ongesteldheid dat het iets erger werd, wat voor mij normaal is, maar verder gaat het eigenlijk best goed.Ik ben alleen een beetje bang dat ik te optimistisch word en dat de break-out een enorme domper wordt, als die nog komt. Hoe voelde jij je emotioneel voor en tijdens de kuur, als ik dat mag vragen?

  1. Christiana says:

   Dankjewel! Het verschilt bij iedereen natuurlijk, maar ik heb dus helemaal geen breakout gehad. Ik zag al snel verbetering en dat bleef ook de goede kant op gaan. Ik voelde me emotioneel niet heel anders dan normaal (alhoewel neerslachtigheid wel een bijwerking van ROA is die vaak genoemd wordt!) wel waren de bijwerkingen zoals de rugpijn best heftig, daar was ik ook wel vaak moe van. Maar ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe ontzettend blij ik ben dat ik de kuur gedaan heb, mijn huid is er énorm van opgeknapt en daardoor heb ik echt meer zelfvertrouwen gekregen. Heel veel sterkte en succes! Niet opgeven, want het is ZO de moeite waard!

 15. Dajenne says:

  Wat ben ik blij dat ik jou artikel tegenkwam!
  Alvast bedankt voor al je tips haha
  Ik begin binnenkort aan deze kuur en ik ga er gewoon voor!
  De bijwerkingen moet ik maar voor lief nemen en er van uit gaan dat t het uiteindelijk allemaal waard is.
  Ik heb sinds mijn achtste al last van acne en ben inmiddels 17.
  Het wordt wel weer eens wat haha.
  Ik ben benieuwd!

 16. Ben 18 nov 2014 begonnen met roaccutane. 2 x per dag 10 Mg. Lichtste dosis. Had geen acne maar wel kleine puistjes wat al jaren aanhield. Nooit op m’n rug of grote ontstekingen. Alles van de dokter geprobeerd ( zalfjes, antibiotica van 3 weken, andere pil etc) niets hielp. Van de dermatoloog toch deze kuur hierdoor gekregen. En nu mag ik 3 weken eerder stoppen. Moest sowieso n half jaar. Morgen mijn laatste pil en ben zo blij! Geen puist op m’n gezicht. Zou het iedereen aanraden, ook met de bijwerkingen. Had zelf droge lippen. Maar met t wonder potje van Oriflame prima onder controle te krijgen. In t begin ook droge ogen en soms waren ze ook wel dik. Droge neus, moe en soms hoofdpijn. Ook wel af en toe last van stemmingswisselingen. Ik heb deze maanden geen druppel drank gedronken en denk ook echt dat dit in t voordeel werkt. Voor alle meisjes die hier over twijfelen… Alleen jij zelf kan de keuze maken. groetjes L

 17. Hallo christiana,
  Ik ben afgelopen maandag begonnen met de kuur. Sinds gister gelijk al last van droge huid, ogen en lippen! Maar ik ben ontzettend blij dat er eindelijk iets is waarvan bijna iedereen verbetering ziet. Al jaren bezig met verschillende middeltjes die niets geholpen hebben! Ik heb veel aan jouw verhaal gehad, ga gelijk allerlei zalfjes halen. En waar kan je de tea trea oil stick kopen? Ik gebruik zelf vaseline maar ben daar niet erg tevreden over.
  Alvast bedankt!

  1. Christiana says:

   Hi Roos, wat fijn om te lezen dat je er iets aan gehad hebt. Ik kan me héél goed voorstellen hoe blij je bent dat je de kuur voorgeschreven hebt gekregen. De tea tree oil stick kocht ik altijd bij de Tuinen. Vaseline legt inderdaad een ‘beschermend’ laagje op je lippen, maar hydrateert niet, en dat heb je nu natuurlijk wel nodig. Veel water drinken helpt en met de zomer in aantocht is het super belangrijk om goed te smeren met een hoge factor. Heel veel succes, hopelijk zie je algauw resultaat! Liefs Christiana

 18. Linda says:

  Hoi Christiana,

  Allereerst een complimentje over je huid want het ziet er echt fantastisch uit!! Ik kan me helemaal vinden in jou verhaal en ben superblij dat ik hem nu tegenkom… Ik kamp al vanaf mijn 10e met heftige acné en ben inmiddels 28.. Heb écht werkelijk ALLES al geprobeerd behalve de Roaccutane kuur. Heb zalfjes gehad die je lakens uitbleken en waarmee je niet in de zon mag (Differine Gel) en een Antibiotikakuur en nog 1001 andere dingen.. Werkelijk NIETS helpt bij mij.. Omdat het ook probleem ook niet aan de oppervlakte ligt maar diep vanbinnen.. Het enigste moment dat mijn huid een beetje “rustig” is geweest was toen ik aan de Diana pil zat… Deze krijg ik van mijn dokter niet meer voorgeschreven omdat het eigenlijk gewoon rotzooi is.. Begrijpelijk natuurlijk maar ik neem het haar wel een beetje kwalijk dat ze zelf nooit over de Roaccutane kuur is begonnen. Omdat mijn beste vriendin hier nu mee bezig is (die aanzienlijk minder last heeft van acne als mij) ga ik een afspraak maken bij haar dermatoloog in de hoop dat ik ook met deze kuur kan starten (of liever.. Ik ga daar niet weg voordat ik met deze kuur mag starten) 🙂 Het zit bij mij op mijn gezicht, nek, hals en rug.. Helemaal zat nu.. Als ik deze kuur krijg ga ik je verhaal zeker weer eens opzoeken om even een boodschappenlijst te halen 🙂

  Heel erg bedankt alvast!

  Groetjes Linda

  1. Christiana says:

   Dankjewel Linda, voor je lieve compliment! Ik ben blij om te horen dat je nu via je vriendin terecht kunt bij een dermatoloog die ROA voor wil schrijven, er zijn inderdaad nog steeds dokters en dermatologen die de bijwerkingen te zwaar vinden wegen, en het dus niet voor willen schrijven. Ik wens je alle succes toe, hopelijk kun je snel beginnen en zie je ook al gauw resultaat!

 19. Hoi Christiana,

  heb je geen foto’s van je huid voorheen? Ik heb sinds 2009 grote onderhuidse ontstekingen ( dikke bulten gevuld met etter en pus) op mijn rug, schouders, nek, onderrug. Ik slikte voorheen de Diane pil maar toen wilde ik in 2008 graag kindjes en toen kwam de grote ontstekingen uitbraak.

  In 2009 naar de dermatoloog geweest, maar vanwege kinderwens geen roaccutane voorgeschreven gekregen maar een antibioticum kuur en wat zalfjes. In 2013 had ik een mega grote onderhuidse ontsteking op mijn rug die operatief verwijderd moest worden. D.m.v een snee kon de etter en pus eruit. sorry voor de details… Ik heb hier een prachtig litteken voor teruggekregen NOT! Zelfs mijn keizersnede litteken is mooier.

  Vorig jaar in 2014 wegens veel stress een enorme uitbraak. Nu in 2015 een enorme pukkel in mijn hals en nu was ik er klaar mee. straks gaan dei grote bulten in mijn gezicht zitten en dat wil ik niet.

  Ik ben nu 41 jaar en sinds afgelopen maandag aan een kuur van 60 mg per dag begonnen, ik weeg 66 kilo dus dit mag. Ik ga deze kuur 4 maanden doen. Pfff ben wel bang en huiverig voor de bijwerkinge hoor. Maar dit is mijn laatste redmiddel om van die dikke onderhuidse ontstekingen af te komen.

  Tot nu toe alleen branderige ogen en een wat trekkerige huid. Ik smeer goed met bodylotion van Vaseline, smeer mijn handen 10 x per dag in met een vette handcreme, mijn gezicht smeer ik in met een goede dag en nachtcreme van guinot en daaronder nog een serum. S’ nachts smeer ik uit voorzorg al Sudocreme op mijn gezicht en mondhoeken. Nog meer tips om te voorkomen dat je uitdroogt?

  Mijn huid is vrij dik en vettig, en heb nu nog vet haar……dit zal binnenkort veranderen….

  Groetjes Tanja

  1. Christiana says:

   Hi Tanja, het is ook belangrijk om behalve te smeren ook elke dag voldoende water te drinken. Nu de zon weer zo lekker schijnt natuurlijk ook goed smeren met een hoge factor! Succes!

 20. Angela says:

  Hoi,
  Zoals iedereen: ik herken mijzelf volkomen in je verhaal. Ik heb een paar vraagjes..
  Werd je rugpijn steeds erger? En ging het meteen over nadat je stopte? Kon je wel sporten tijdens de kuur?
  En ik hoor dat je na de kuur sneller bruin word. Klopt dat?
  Alvast bedankt!
  Angela

  1. Christiana says:

   Hi Angela, rugpijn bleef tijdens het gebruik wel ongeveer gelijk, het was bijvoorbeeld wel erger in de winter toen het heel erg koud was. We hadden die winter heel veel sneeuw! Een elektrische deken in de nacht kan dan helpen! Sporten kan, maar niet heel intensief. Het ging inderdaad vrij snel over zodra ik stopte met de kuur. Tijdens het gebruik van ROA is het niet raadzaam om de zon in te gaan. Je huid is namelijk super gevoelig en daardoor kun je veel sneller verbranden dan normaal. Zelf heb ik nooit gehoord dat je na de kuur sneller bruin wordt…integendeel wat mij betreft: sinds ik de kuur gehad heb is mijn huid wel veel gaver, maar nog steeds heel gevoelig voor de zon! Ik kies er dus bewust voor om niet te zonnen. Mocht ik onverhoopt toch te lang in de zon zitten, dan merk ik dat echt aan mijn huid en krijg ik rode plekjes en soms zelfs kleine pukkeltjes. Je moet daar echt rekening mee houden; dat je huid ook ná de kuur heel gevoelig blijft. Succes ermee!

   1. Angela says:

    Bedankt voor al je antwoorden

 21. Wat een verbluffend resultaat!
  Ik heb vorig jaar ook 8 mnd roaccutane geslikt.
  Ik ben in april gestopt. Toen zag mijn huid er ook perfect uit.. helaas, helaas, sinds een maand of 2 is de acne weer terug en het wordt steeds erger. Over 2 wkn kan ik weer bij de dermatoloog terecht

  1. Christiana says:

   Hi Sanne, oh dat is echt vervelend om te horen! Ik moet zeggen dat ik naar aanleiding van dit artikel ontzettend veel mensen heb gesproken die ook een ROA kuur gehad hebben, en dat het volgens mij maar heel zelden voor komt dat er acne na gebruik weer terug komt. Bij mij is het inmiddels ook al weer jaren geleden en nog steeds is mijn huid heel gaaf, wel nog steeds enorm droog overigens. Wat ik nu kan bedenken is dat jouw dosering wellicht te laag is geweest? Aan de duur kan het denk ik niet gelegen hebben, acht maanden is best lang! Gebruik je nog steeds milde producten om je huid te verzorgen?

   1. Ik ben nog steeds zoekende naar de juiste verzorgingsproducten, omdat mijn huid zo wisselt qua acné, droogheid etc.

    Ik heb eerst 6 maanden op 30mg per dag gezeten en de laatste 2 maanden op 20mg per dag. Geen idee of dat te laag is geweest, ik ben niet heel groot/zwaar..
    Ik ben heel benieuwd wat de dermatoloog voorstelt..

    Bijna niemand ziet het trouwens, maar ik voel het wel. Voor m’n gevoel heb ik duizenden kleine pukkeltjes met her en der een grotere.. Maar veelal ook onderhuids dus..

 22. Hey!

  Ik sukkel eigenlijk al een dikke vier jaar met acne. Niet op m’n wangen, maar vooral voorhoofd, neus en kin. Ook zoals jij werkelijk alles geprobeerd: antibiotica, crèmes en momenteel al 2jaar de Diane anticonceptiepil. Deze heeft voor mij een lichte verbetering maar lang niet goed genoeg. Nog steeds heb ik nu goede en minder goede momenten met mijn huid. Ik overweeg al een jaar om Roaccutane te nemen, maar durf het niet en bij het lezen van alle nevenwerkingen heb ik alsnog sterk m’n twijfels. Ik draag immers lenzen en weet niet of dit problemen zou kunnen veroorzaken met die droge ogen. Momenteel ziet het er naar uit dat ik Roa zou nemen van oktober tot april (of langer). Mijn grootste vraag is als volgt: kon je make up dragen tijdens je kuur? Want dit is namelijk het enige wat mijn zelfbeeld een beetje in stand houdt. Zonder durf ik nauwelijks buitenkomen. Ik draag concealer en ook nog poeder.. Ik zie er enorm tegenop, maar ik word er soms echt depressief van en zo kan het voor mij niet langer. Werd het bij jou meteen beter? Hoeveel mg nam je per dag? Kan je nu zonder problemen in de zon zitten (ik doe dit namelijk veel te graag)?
  Het ergste wat me zou kunnen overkomen is dat het erna terugkomt.. Heb je hier nog steeds geen last van? En is dat zo voor de meeste mensen?

  Alvast hartstikke bedankt om dit te lezen!
  Elise

  1. Christiana says:

   Hi Elise, ik snap heel goed dat je er lang over na moet denken. Ik kan met recht zeggen dat de ROA kuur mijn leven in positieve zin enorm beinvloed heeft. Ook ik was altijd enorm onzeker en durfde zonder make-up echt de deur niet uit, nu heb ik daar geen enkel probleem meer mee. Het antwoord op je vraag; ik kon tijdens de kuur geen foundation dragen, welke creme ik er ook onder had, foundation rulde letterlijk al tijdens het aanbrengen van mijn gezicht af! Ik heb dus plaatselijk een zeer dekkende concealer gebruikt (lancome long lasting concealer is mijn favoriet!) en dat ging wél goed. Ik zag binnen een maand al resultaat van mijn huid en heb ook geen uitbraak gehad! Ik weet helaas niet meer hoeveel mg. ik gehad heb, het is al jaren geleden voor mij. Inmiddels kan ik nog steeds niet goed tegen de zon, uitgebreid zonnen is er voor mij niet bij. Zelf vind ik dat geen enkel probleem, maar als je het echt heel graag doet, snap ik dat dit een overweging is. Je huid wordt door een roa kuur wat dunner en zeer gevoelig, maar wel heel mooi!!! Ik hoor echt zelden dat de problemen na de kuur terugkomen, bij mij is het in ieder geval dus niet gebeurd.
   Het is een héle toer zo’n roa kuur, onderschat het niet, maar…ik ben nog steeds elke dag opnieuw blij dat ik het gedaan heb. Ik hoop van harte dat je er iets aan hebt. Ik wens je heel veel succes met het maken van de beslissing, zit je nog ergens mee; mail me gerust!

   1. Alvast superbedankt voor alle info! Ik weet tot op dit moment nog steeds niet wat ik ga doen.. Het gaat zo op en af en bij de goede momenten wil ik het dan niet, maar bv nu dan weer wel 🙁 Jij hebt nooit de Diane pil of dergelijke genomen? Want nu neem ik deze soms door en merk ik dat dat beter gaat dus mss zou ik eerst dit proberen tot in oktober.. Nog eens bedankt!!

    Elise

    1. Christiana says:

     Nee, de Diane pil heb ik nooit genomen. Wat je ook zou kunnen proberen is Doxycycline, dit is een antibiotica dat de aanmaak van bacteriën remt (die dus de oorzaak zijn van acne) Ik heb dit ook voorgeschreven gekregen voor de ROA kuur. Helpt erg goed, bij mij alleen helaas tijdelijk. Zodra ik hiermee stopte, kwam het weer terug. Het medicijn heeft echter veel minder bijwerkingen en er zijn mensen bij wie het wel op lange termijn werkt. Wellicht kun je hier eens info over inwinnen!

 23. Suzanne says:

  Hoi Christiana,

  Ik ga vandaag beginnen met 10 mg. Sinds mijn negentiende erg last van ontstekingen (ik ben nu 22, voor die tijd altijd een mooie huis gehad). Ze gaan weg als ik antibiotica gebruik, maar als ik stop komt het meteen weer terug. In de laatste jaren vaak zelf antibiotica gekocht, omdat ik ten einde raad was en er zo ontzettend onzeker over was/ben. Ik geef zelf groepslessen, dus ben benieuwd hoeveel last ik van mijn spieren ga krijgen. Hopelijk wordt het het allemaal waard.

  Groetjes Suzanne

 24. Wat fijn om te horen dat het goed heeft gewerkt.

  Ik heb vroeger last gehad van milde acne eigenlijk alleen maar op mn voorhoofd. Tja puberteit. Na een bepaald leeftijd was het ook gewoon verdwenen. Nu ben ik 23 en OOH wat een hel heb ik mee gemaakt. Zomaar ineens uitbarstingen op mijn wangen en kaaklijn en ook niet eens puisten gewoon dikke onstekingen die maar rood/paars bleven.
  Ik ben doorverwezen naar een dermatoloog, ook ik kreeg eerst de doxycyline voorgeschreven voor 3 maanden. Het was helemaal genezen maar helaas kwam het na een half jaar weer terug maar lang niet zo erg. Ik was er helemaal klaar mee!
  En maar weer nr de dermatoloog en eindelijk kreeg ik de roaccutane voorgeschreven.

  Ik had daarvoor zoveeeel positieve reacties gelezen en natuurlijk ook negatieve reacties.
  Maar toch wou ik er graag mee beginnen. Het kon me echt niks schelen wat de bijwerkingen waren, want was er geestelijk klaar mee !

  De 2e week van mijn kuur zag ik gelijk al een verschil! Kreeg mn zelfvertrouwen weer terug en ging ervoor !
  3e week kreeg ik stuk of 3 onstekingen bij, maar dat is wel normaal de eerste maand had de dermatoloog mij dat verteld. Dussss geen paniek.
  4e week nog paar onstekingen erbij, maar de 5e week was het gelijk wat rustiger en begon alles beter te genezen. Ben nu bezig met de 6e week en alle onstekingen zijn zo goed als weg ! Wel nog paar rode vlekken maar dat heeft natuurlijk tijd nodig. Ik moet de kuur van 40mg per dag totaal 4maanden gebruiken hoop dat het weg blijft ! En voor de anderen die het gebruiken hoop ik het ook!!!

  De bijwerkingen die ik heb zijn nog niet zo erg als ik gedacht had. Nja droge lippen maar dat is makkelijk te doen met vaseline of la roche posay lipbalsum. Ook ben ik sneller moe en moet ik in de middag altijd heeel even slapen. Ook heb ik beetje last van me rug… maar ik geef het niet op!

  Dus ik zal de roaccutane echt aanraden aan de mensen die er erg last van hebben en ermee zitten. De mensen die het aan de tijd over willen laten heb ik echt respect voor dat ze dat aan kunnen. Ik kon het geen enkel moment !

  1. Christiana says:

   Wat een herkenbaar verhaal Elif! Fijn dat de kuur ook bij jou goed is aangeslagen, je gaat de rest van je leven plezier hebben van het resultaat!

 25. Marjolein says:

  Hoi allemaal,

  Ik hoop nog wat wiJzer te worden. Mijn verhaal in het kort. In september ben ik in 3 maanden 20 kilo afgevallen, ben ik de helft van mijn hoofdhaar verloren, ben binneste buiten gekeerd door doktoren, maar er kwam niets uit. Afgeschreven als stress. De kilo’s zijn er geleidelijk weer aangekomen, maar heb sindsdien vet hoofdhaar gehouden. Mijn haar is dezelfde dag moddervet, dat was al erg, totdat ik in maart, een aantal maanden later een aantal pukkeltjes op mijn rug kreeg, en een aantal weken later kreeg ik acne in mijn gezicht en zat mijn hele rug onder. Ben naar de huisarts geweest, en kreeg minocycline voorgeschreven. Na een aantal zag ik mijn gezicht opklaren, geen pukkeltje meer. Mijn rug werd erger, en kreeg zelfs exceem. Ben naar de dermatoloog geweest en die zag het meteen. En heb ik roa voorgeschreven gekregen. Slik het nu nog geen week, kan niet veel zeggen, alleen dat als ik warm eet of drink ik een rood hoofd krijg en ik het geviel krijg dat ik koorts heb, dat neemt na een aantal minuten weer af. Ik hoop zo dat ik pukkel/puist vrij wordt en dat mijn haar niet zo snel vet wordt, want het is echt bagger vet, en de rest van mijn haar is gort droog. Zie er tegenop dat mijn haar weer slecht word.

 26. Hoi, wat goed om te horen dat het bij jou goed is gegaan. Mijn vraag is: had jij ook last van roodheid? Ik heb dus zware break out gehad de eerste 2 maanden en op de plekken waar acne zat, is het nu (2 maanden later) nog steeds rood. Ik ben nu bezig met me 4e maand en twijfel of ik moet stoppen of niet. Ik had zo nu en dan puistjes voorheen en niet echt heftige acne. Het lijkt net of het erger is geworden door roa nu. Heb nu vlekjes en kleine putjes omdat littekenvorming nu sneller gaat door dunnere huid. Heb je geen littekens ervan over gehouden?

  1. Christiana says:

   Ik heb wat littekentjes op mijn kin, maar nauwelijks zichtbaar. Die roodheid kan ook komen doordat je huid super gevoelig is door het gebruik van de Roaccutane, het is namelijk wel herkenbaar. Wanneer je beautyproducten gebruikt die net wat te heftig zijn (wanneer er bijvoorbeeld SLS zit, veel parfum of alcohol) of wanneer je je bijvoorbeeld niet goed beschermt met een zonnefactor (SPF) kan al roodheid verschijnen. Blijf vooral dagelijks goed smeren met een rijke dagcrème zodat je huid soepel blijft (je zult vast wel merken dat je huid droog wordt, een droge huid kan ook roodheid tonen!) en probeer overmatig zonlicht te vermijden. Bij mij waren dat dingen die wel hielpen. Heel veel succes ermee!

 27. Hallo,

  Wat een verhalen..ik kan me er helemaal in vinden! Ik heb al last sinds mijn 12e tot aan nu ik 27 jaar ben…ik heb voorheen ook van alles geprobeerd. Allerlei zalfjes allerlei behandelingen..zelfs laser behandelingen tegen acne maar helaas geen resultaat! Het heeft me echt heeeeeeeeeel veeeel geld gekost! Toen ik 16 was heb ik een kuur van roa gekregen, ik moet zeggen er ging een wereld voor me open, ik voelde me nog nooit zo zeker als toen! Alles was weg. ik kon me haast niet voorstellen dat ik ook ”normaal” kon zijn zonder dat ik werd aangekeken…me hele gezicht zat er namelijk onder..tot 2 jaar later kwam het terug.. ik wilde totaal die paardenmiddel niet meer slikken omdat me lippen en huid er enorm droog van werden, tevens is het super slecht voor je lichaam! dus ik bleef het maar proberen met antibiotica en de Diane pil, differin gel etc etc. Er zijn periodes waar ik minder last heb en nu is het weer heel erg geworden. Ik zit toch weer te overwegen om aan de Roa te gaan..dat i s echt mijn laatste redmiddel want antibiotica helpt niet meer bij mij! Ik heb dinsdag een afspraak bij de dermatoloog, ben benieuwd of ik het direct mee krijg!

  Het is wel een feit…als je dat slikt krijg je een enorm mooie gave huid! En uit de zon blijven!

  Ik hou jullie op de hoogte

  Groetjes
  Annie

  1. Christiana says:

   Hi Annie, Wat ontzettend vervelend om te horen dat de klachten bij jou terug kwamen! Ik heb de afgelopen jaren echt ontzéttend veel mensen gesproken die ROA gehad hebben, en het is nu echt de eerste keer dat ik over een ’terugval’ hoor, wellicht heb je al baat bij een korte kuur of en lagere dosering? Heel veel succes ermee dinsdag!

 28. Hi! Ik word jaloers van alle goede verhalen en aflopen die ik lees op internet. Zit zelf op het moment op 6,5 week en ben sinds een week van 40mg naar 50 gegaan wat waarschijnlijk 60 gaat worden over 1,5 maand (even de bijwerkingen afwachten). En oh my god, ik voel me dood ongelukkig. Allemaal rode vlekken en bulten op mn linkerwang. Een bult op mn kin die maar niet weg wilt. Overal waar ik maar even aan zit wordt gelijk knalrood. Ik weet niet wat ik moet doen?! Afblijven is, zoals we allemaal weten, ZO moeilijk! Ik verdomme nu wel verbetering gaan zien, maar sinds ik omhoog ben gegaan is het echt erger geworden.. Begin ook gewoon te denken dat het bij mij niet gaan werken?! Ookal ben ik nog niet eens op de helft. Ja, ik heb even goede spirit nodig. ?

  1. Christiana says:

   Hi Lisa, wat vervelend dat het nog even niet zo goed gaat. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat je huid super gevoelig wordt door het gebruik van de Roaccutane. Welke gezichtsverzorging gebruik je nu? Het kan zijn dat de producten te agressief zijn en die roodheid (mede) veroorzaken. Door de kou buiten en de verwarming binnen word je huid vaak nog droger, gevoeliger en daarmee roder. Bij de een zie je natuurlijk sneller resultaat dan bij de ander, en ik weet zéker dat ook jij uiteindelijk resultaat gaat zien. Ik kan me enorm goed voorstellen hoe frustrerend het is om deze, toch vrij heftige, medicatie te slikken en tot nog toe zonder resultaat. Maar probeer het vol te houden. Wanneer je ermee stopt, krijg je sowieso geen resultaat. Probeer zo goed mogelijk voor je huid te zorgen, met milde producten, liefst die geschikt zijn voor een droge huid, Smeer dagelijks met hydraterende cremes en drink voldoende water. Heel veel succes, hou vol meid!

 29. Hoi Christiana

  Inmiddels naar de dermatoloog geweest en heb roa gekregen 40 mg per dag voor minimaal een jaar…super blij ermee! Volgens de derma kan het inderdaad weer terug komen…ligt aan de hormonen aangezien ons lichaam veranderd.

  Ik slik het sinds vrijdag en heb nu al resultaat…puistjes drogen uit en bijwerking alleen droge lippen waarschijnlijk moet me huid nog volgen haha.

  Lisa wacht het even af, het werkt echt …alleen heeft het even tijd nodig. Is het anders geen idee om naar de schoonheidsspecialiste te gaan?
  Gebruik wel je wel goede producten?
  Ik heb bij sommige mensen gelezen dat het eerst erger wordt en vervolgens gaat het weg. Ik heb ook witte puistjes maar ik zit er totaal niet aan…ze gaan vanzelf kapot tijdens het douchen, je huid is namelijk super gevoelig door roa.

  Hou nog even vol ik heb vroeger zelfs 60mg geslikt was ook havy en niet direct resultaat gezien pas na 2 maanden.
  Succes!

  Groetjes Annie

  1. Christiana says:

   Ah Annie, wat goed dat je weer een kuur gekregen hebt. Ik had dus serieus nog niet eerder gehoord dat het terug kon komen:-( Bij mij begon het inderdaad ook met droge lippen, droge huid volgde eigenlijk al binnen een week;-) Keep the spirit up:-)

 30. Hoi,
  Ik heb ook bijna 8 maanden ROAC geslikt en met resultaat een gave huid na 25 jaar modderen. Heel blij dus. Ben nu bijna 4 weken gestopt en merk de laatste dagen dat mijn lippen iets minder droog worden. En de spierpijn in mijn heupen en rug is weg, dat vond ik echt de vervelendste bijwerking! Ben op zich heel blij met het resultaat, baal wel van mijn haren die voor mijn gevoel stuk dunner en breekbaarder zijn geworden. Ik hoop dat dat nog beter wordt.
  Ik wou even mijn tips delen om de droge lippen en droge huid te overleven:
  – cetomacrogol zalf voor mijn lippen en na het douchen voor mijn hele lijf. Heel vet spul, alleen bij de apotheek te kopen (7 euro). Het enige wat echt werkt, alleen gele zalf van purol doet het ook wel aardig. Al die lippenbalsems maakten het voor mij verder alleen maar erger.
  – voor mijn gezicht: moisturizer voor een droge huid van Uncover Skincare (merk van huidarts Jetske Ultee). Ook echt superspul.

  1. Christiana says:

   Hi Lisa! Wat fijn dat je mooie resultaten hebt bereikt met de kuur! Dankjewel voor het delen van jouw tips, velen zullen daar ongetwijfeld baat bij hebben! Het probleem met het droge / dunne haar is helaas ook bij mij bekend. Nog steeds is mijn haar heel breekbaar en ik trek vaak grote plukken haar uit mijn borstel , ik ben bang dat dat nooit meer helemaal goed komt:-(

 31. Hoi Christina en de andere bikkels,

  Na veel overwegingen ben ik uiteindelijk ook begonnen met roaccutane. Ik ben nu 2 maanden onderweg en de bijwerkingen vallen gelukkig mee. Wel een gevoelige huid en doge lippen helaas. Ben heel erg benieuwd, verdwijnen de droge lippen weer nadat je de kuur hebt afgemaakt?

  Succes allemaal!

  George

  1. Christiana says:

   Hi George, tijdens de kuur waren mijn lippen extreem droog, dat wordt wel heel wat minder nadat je gestopt bent gelukkig ( bij mij althans;-)) maar het blijft droger dan voorheen. Veel smeren dus met lipbalsem, en vooral op koude dagen zoals vandaag! Heel veel succes!

  2. Voor de lippen een wondermiddel gebruikt mijn zoon ook
   ORIFLAME lippenbalsem, is er in verschillende smaken, zoek maar eens op internet, het is echt een wonderpotje

   succes Josje

 32. Hey, bedankt voor je artikel! Ik ben bijna aan het einde van mijn kuur Roa en ben ook erg tevreden met het resultaat. Maar nu vraag ik me af welke huidverzorging (reiniging + dagcrème) jij gebruikt na de behandeling? Gewoon voor normale huid, of nog altijd voor acnehuid? Bedankt!!

  1. Christiana says:

   Fijn om te horen dat je ook blij bent met het resultaat. Mijn huid werd tijdens de ROA kuur erg droog en is dat nu (bijna zes jaar later) nog steeds. Ik gebruik dus producten voor een droge huid. Aanraders vind ik de Cold protection cream van Sans soucis voor overdag en voor ‘ s nachts het overnight mask van Origins. Beiden toppers voor een (extreem) droge huid. Veel succes ermee!

   1. Dankjewel!!

 33. Ik heb 3 kinderen die acne hebben of hebben gehad. na alle bekende middeltjes waaronder ook minocycline (na stoppen hiermee kwam alles meteen weer terug).
  Alle 3 hebben ze Roacutane gebruikt, de jongste is nu 4 maanden bezig, hij heeft een paar jaar geleden ook een kuur gehad maar het kwam weer terug, het probleem was dat hij een te korte kuur kreeg van 4 mnd, nu heeft hij een nieuwe dermatoloog, zij vertelde dat het minimaal 8 mnd gebruikt moet worden. Mijn dochter heeft ook een korte kuur gehad en kreeg het ook weer terug. Mijn oudste zoon had zeer ernstige acne en heeft het na de Roacutane nooit meer terug gehad, hij heeft niet een erg lange kuur gehad en heeft nog wel een vette huid.
  Dan iets over de droge lippen, op internet las ik ergens het advies over ORIFLAME lippenbalsem, dit is echt een wondermiddel, het is er in verschillende smaken. Ik zoek nog wel iets tegen de droge ogen. En heeft iemand een tip over wat te gebruiken van de zomer in de zon?

  1. Christiana says:

   Hi Josje, bedankt voor het delen van jouw tip over de Oriflame lippenbalsem. Droge ogen vond ik zelf inderdaad ook een groot probleem en het rare is dat ik hier nog steeds last van heb. Oogdruppels kun je op doktersadvies voorgeschreven krijgen, maar daar raakten mijn ogen juist geïrriteerd van. Het dragen van een zonnebril hielp en helpt wel bij mij, zelfs als de zon niet heel fel is. Qua zonbescherming kan ik de SPF50 van La Roche posay aanraden, die kun je bij de apotheek krijgen. Die koop ik sinds de ROA kuur elke zomer opnieuw. Beschermt heel goed en volledig zonder irritatie. Ik vermijd uitgebreid zonnebaden trouwens wel. Mijn huid is daar toch wel gevoelig voor. Succes gewenst voor je kinderen!

 34. Hoi!

  Wat een goede blog en je huid is inderdaad heel mooi! Ik slik nu ruim 3 maanden de roacutanne en na de 2e maand neem ik 50mg (1e 2 mnd 40mg). Ik heb veel last van branderige ogen en vooral droge lippen. Verder valt het gelukkig reuze mee. Qua verbetering valt het nog tegen… wordt wel minder maar gaat een stuk minder snel als dat ik dacht. Dit kan komen omdat mijn dosering verhoogd is waardoor het weer eerst erger kan worden.
  Ik vroeg me af of jij tijdens de kuur kleine littekentjes zag van pukkels waar je toch aan hebt gezeten (als je dat gedaan hebt) want ik zie dat dus wel (ben zo iemand die daar gewoon niet vanaf kan blijven..) en vraag me af of die dan alsnog weggaan..

  Groetjes Linda

  1. Christiana says:

   Hi Linda, bij de één is resultaat wat sneller zichtbaar bij de ander, maar probeer goed vol te houden, want uiteindelijk ga je ECHT resultaat zien! Fijn dat de bijwerkingen op je droge ogen en lippen na, meevallen. Ik heb alleen op mijn kin wat héél kleine littekentjes. Nog voordat ik de ROA kuur gedaan heb, heb ik daar een tijd lang een speciale behandeling bij de schoonheidsspecialiste voor gehad, die gebruikte een speciale olie met speciale massage technieken om de littekens te verminderen. Helaas waren die behandelingen erg kostbaar en zag ik vrij weinig resultaat, Nu is dat ondertussen al flink wat jaren geleden hoor, dus wellicht is er tegenwoordig iets beters voor. Tijdens en na de kuur zijn deze littekentjes eigenlijk niet minder geworden. Gelukkig zijn ze bij mij goed te camoufleren met make-up;-)) Ik wens je heel veel succes toe! Hopelijk gauw een mooi resultaat!

 35. Hallo,
  Mijn zoon van 16 jr neemt sinds december 2015 ook roaccutane. Bij hem verbetert het helemaal niet! Integendeel zijn huid staat vol met rode vlekken en puisten en ze blijven vol etter zitten. Ik ben ondertussen naar een andere dermato gegaan en deze heeft hem een week geleden medrol en antibiotica voorgeschreven bovenop de dosis roaccutane(40mg) die hij nu neemt. Dit is toch niet meer normaal dat dit zolang duurt eer er beterschap komt! Hij ziet het echt niet meer zitten. Ik had hem misschien beter die kuur niet aangeraden en gewacht tot die zwarte puntjes die hij had vanzelf weggingen. Enige ervaring met deze situatie? Leen

  1. Christiana says:

   Hi Leen, wat ontzettend frustrerend moet dat zijn, dat hij al een half jaar bezig is en nog geen resultaat ziet! Tot nog toe ben ik vrijwel alleen maar in contact gekomen met mensen die al snel resultaat zagen, in ieder geval binnen enkele maanden. De dosis die je voorgeschreven krijgt is afhankelijk van het gewicht en de ernst van het probleem. Is zijn dosering wellicht te laag? Qua antibiotica kan Doxycycline helpen, vooral tegen roodheid. Door een ROA kuur wordt de huid verder zeer gevoelig voor alles. Welke producten gebruikt hij verder om het gezicht te verzorgen, wellicht iets te agressieve producten? Zeer goed beschermen met een zonnefactor is ook belangrijk. Heel veel succes!!

 36. Hey hey, ik heb ook de roaccutane kuur er net opzitten. Wel zijn mijn wangen nog erg rood heb jij dit ook gehad? Veel liefs marleen

  1. Christiana says:

   Excuses Marleen, ik had je reactie helemaal over het hoofd gezien! Ja, ik herken dat wel, die rode wangen. Houdt er rekening mee dat je huid kwetsbaarder en gevoeliger is geworden door de ROA-kuur. Roodheid in het gezicht is vaak een vorm van irritatie van de huid. Kies milde producten geschikt voor de droge / gevoelige huid om je gezicht te verzorgen. Probeer agressieve producten waarin veel sulfaten en alcohol zit te vermijden. Ook is het belangrijk om je huid goed te beschermen met een zonnefactor. Wees voorzichtig met scrubben en zonnebanken. Ik hoop dat de kuur een mooi resultaat gegeven heeft. Veel succes toegewenst!

 37. Hoi Christina,

  Momenteel ben ik bezig met de ROA-kuur. Ik zit nu in mijn 4e week, maar merk sinds vorige week al dat mijn haar dunner en droger wordt, dat ik meer last heb van haar uitval en af en toe een jeukende hoofdhuid. Nu heb ik al niet heel dik haar van mezelf en de haren die ik heb zijn me dus erg dierbaar…

  Ik twijfel of ik moet stoppen met de kuur hierdoor, maar wil dit eigenlijk niet omdat ik mijn huid nu al zie verbeteren. Ik lees bij jou dat jij hier tijdelijk last van hebt gehad hoe lang heeft het aangehouden? En heeft je haar uiteindelijk ook weer de dikte gekregen die het had (zijn uitgevallen haren teruggekomen)? Heb je gedurende de kuur nog speciale shampoos gebuikt?

  Hoe hoog was de dosis in mg die jij dagelijks slikte?

  Alvast bedankt voor je reactie 🙂

  1. Christiana says:

   Hi Merel, fijn dat je al resultaat ziet! Helaas…dat je haar droger wordt hoort er echt bij. Bij mij gebeurde dat ook. Ook dat mijn haar uitviel. Ik ben inmiddels bijna zeven jaar verder sinds ik gestopt ben met de ROA-kuur, en die haaruitval is uiteraard wel gestopt, maar ik moet zeggen dat mijn haar nog wel steeds behoorlijk droog is. Zorg er dus goed voor met milde shampoo’s, en als je kleurt of stylingtools zoals stijltangen gebruikt, zorg dan voor een goede bescherming van het haar. Ik kan zelf alleen maar zeggen dat ik nog steeds élke dag blij ben met het ROA-resultaat en dat ik het feit dat mijn haar iets droger is geworden, voor lief neem. Helaas is het al zo lang geleden dat ik niet meer weer welke dosis ik toen kreeg. Deze is overigens bij iedereen anders , afhankelijk van je gewicht en de mate van het probleem. Heel veel succes!

 38. Jurriaan says:

  Mijn kuur zit er bijna op en uiteindelijk toch resultaat. Wel last van droge lippen en huid, verder viel het wel mee eigenlijk. Voor droge lippen haal ik bij de apotheek cicaplast van la roche posay, werkt perfect!
  De dermatoloog gaf aan dat de bijwerkingen zoals droge lippen en huid verdwijnen na het stoppen van de kuur. Nu lees ik hier dat sommige nog steeds last hebben van deze bijwerkingen. Maar is het ook niet minder geworden na loop van tijd?

  Succes allemaal!

  1. Christiana says:

   Hi Jurriaan, fijn dat het er bijna op zit en dat het mee viel voor je. Dank voor je tip over Cicaplast, daar zullen veel mensen wat aan hebben! Die hele extréme droogte van lippen en huid ging inderdaad wel snel over nadat ik gestopt was met de kuur. Nu, zo’n zeven jaar later, zijn mijn lippen echt helemaal normaal, maar mijn huid is daarna altijd droog gebleven. Heel goed blijven hydrateren dus. Succes met de laatste loodjes.

 39. Vandaag begonnen… zeer angstig voor de bijwerkingen. Fijn om ook postievere berichten te lezen.. waren de bijwerkingen zoals droge huid/lippen/ogen/roodheid beter te verdragen qua uiterlijk Zicht dan de acne die te zien was voor jullie? Ik kamp nu sinds een jaar met heftige acne op mijn kin. En kom nu al soms dagen de deur niet uit.. ik hoop dat dit met Roa niet erger zal worden maar op pijntjes en klachten na qua zicht dragelijker. Thanks voor de tips!

  1. Christiana says:

   Goedemorgen S. Ik snap dat je het heel spannend vind! Een roa-kuur is niet niks hoor. De bijwerkingen waren voor mij ABSOLUUT beter te verdragen dan de acne. Ik voelde me hier namelijk vreselijk onzeker en heel vaak verdrietig door. Natuurlijk moet je voor jezelf een weg zien te vinden qua bijwerkingen (zeker wanneer je huid straks extreem droog wordt), maar zodra je resultaat gaat zien, neem je dat op de koop toe. Ik deed dat tenminste wel. Heel veel succes, hou vol!

 40. Ik twijfel heel erg om deze kuur te gaan volgen.. Wat ik mij afvroeg, wat merk je van de bijwerkingen na de kuur? Het heeft tijdens enorme impact op je lever etc, maar is en blijft dit ook het geval na het stoppen?

  1. Christiana says:

   Hi Sarah, zelf heb ik geen gezondheidsproblemen overgehouden aan de kuur. Je kan dit soort vragen voorleggen aan je arts of dermatoloog en die kan ook meer over eventuele risico’s uitleggen. Wel is mijn huid en haar na gebruik heel erg droog gebleven.

   1. Ik ben nu 5,5 week bezig met Roa. Vorige week is mijn dosis verdubbeld en ik zit nu op de 40mg. Na 4 weken begon ik al verbetering te zien, wat volgens mijn dermatoloog wel een gelukstreffer is 😉 De eerste 3/4 weken kreeg ik wel iets meer last van kleine ”uitbraakjes” maar niet overdreven. Nu mijn dosis sinds 1,5 week verhoogd is, merk ik ook dat er wat meer bijwerkingen bij komen.. Hiervoor had ik lichte schrale lippen, wat gevoeligere ogen. Nu heb ik behoorlijke schrale lippen, en toch wel constante ”(spier)pijn” in mijn rug. ‘S ochtends en ’s avonds het bed in en uit, voel ik me net een oma, maar het is het MEER DAN WAARD.

    Ik slik zelf ook vitamines bij, 2 zinkpillen per dag, vitamine voor de haargroei (omdat ik veel las dat dit droog werd en bleef) en vitamine E.

    Alcohol drink ik ook nog, uiteraard met mate. En heb hier geen last van (gehad). Fijn dat er elke 4 weken een check-up word gedaan.

    Ik heb nog even te gaan, maar voor de twijfelaars, ik raad het echt iedereen aan.

    Gr.

 41. Christiana says:

  Bedankt SA voor deze opsteker! Echt top dat het ondanks de bijwerkingen goed gaat en dat je blij bent met je besluit. Heb zelf ook nog echt ELKE dag plezier van mijn mooie huid;-) Nu het zo koud is buiten is het met die droge lippen en huid helemaal een kwestie van veeeeeel smeren! Succes nog!

 42. Hi Christiana,

  Ik ben drie maanden geleden begonnen met het gebruik van de Roa. Ik ben echt heel tevreden met hoe mijn huid er tot nu toe al uit ziet. Ook ik heb zo veel verschillende crèmes al geprobeerd sinds 5 jaar geleden, waarbij het ook allemaal niet werkte of maar voor korte tijd.

  Ik begon de eerste maand met 10 mg. Dit moest eigenlijk 30 mg zijn (1x 10 en 1x 20), maar door miscommunicatie begon ik dus verkeerd. De maand erna moest ik beginnen met 60mg, dus dit was een te grote stap.
  Mijn dokter vertelde me dat ik dan eerst een maandje 40 mg moest aanhouden en daarna meteen overstappen op 60 mg. Sinds dit moment kreeg ik hoofdpijn en had ik last van wazig zien met mijn ogen. Ook kon ik me moeilijker concentreren. Ik vroeg me af of jij hier ook last van hebt gehad of of het normaal is dat ik hier last van heb?

  Naast deze bijwerkingen ben ik wel echt super tevreden met de verbetering die ik wekelijks zie. Ik heb nooit echt last van ernstige acne gehad (het was nog geen ramp), maar mijn huid was zo rood altijd dat ik rond liep als een tomaat, dus ik ben heel erg blij dat nu niet meer iedereen denkt dat ik 24/7 bloos xD.

  Voor mijn huid gebruik ik een voedende en hydraterende Ureum crème van de apotheek. Deze werkt echt super maar als je deze op doet net voordat je gaat fietsen kan het zijn dat vuiltjes aan je huid blijven plakken, wat natuurlijk niet zo fris is.

  Verder wilde ik nog vragen of je toevallig weet of er een grenswaarde zit bij de hoeveelheid alcohol dat je mag drinken tijdens de behandeling. Dit vond ik best wel onduidelijk in de bijsluiter. Na één avondje 4 wijntjes, één biertje en één shotje voelde ik me een tijdje niet zo goed. Dit kan ook vast ergens anders door komen, maar ik was even benieuwd of dat dit misschien, als ik dit nog eens zou doen, te veel zou zijn voor een avond.

  Drie maanden gehad, nog drie te gaan. Ik ben nu dus op de helft, dus even doorzetten nog xD Mijn dosis zal gelijk blijven, dus ik ga er van uit dat mijn bijwerkingen niet veel erger meer zullen worden 😉

  Groetjes S. 🙂

  1. Christiana says:

   Hi S. Super bedankt voor het delen van jouw ervaringen. Het wazig zien, daar heb ik zelf geen last van gehad, maar het is inderdaad een bijwerking. Wat betreft alcohol. Zelf drink ik het nooit en heb ik het ook nooit gedaan, maar het mag wel, met mate, tijdens een ROA kuur. Te veel alcohol is niet goed voor de lever. Isotretinoïne geeft in zeldzame gevallen leverafwijkingen. Daarom met mate dus in combinatie met een kuur. Volgens artsen is een tot twee glazen per dag gewoon mogelijk. Zelf vind ik dit overigens nog aardig wat maar nogmaals ik drink zelf nooit, dus daar zal het ook aan liggen;-) Ik denk inderdaad niet dat de bijwerkingen erger worden, bij mij bleef het ook aardig stabiel allemaal. Maar door de kou kan de droogte van huid en lippen nu wel wat erger worden. Goed blijven smeren, heel veel succes hoor!!

   1. Heel erg bedankt voor je reactie! Nu ben ik in ieder geval wat gerust gesteld over het wazig zien 🙂 Zelf drink ik ook niet zo vaak alcohol, alleen op feestjes. Goed dat ik dit nu weet! Sinds die ene keer ben ik maar aan de ijsthee gegaan voor de zekerheid, wat achteraf dus best een goede keus was :p
    Komt in ieder geval helemaal goed, heel erg bedankt!
    Groetjes

  2. Hi,

   Ik ben nu bijna 8 weken bezig met de kuur.. Ik moet eerlijk toegeven dat ik mij de afgelopen week behoorlijk slecht voel.. Ik zit nu aan de 40mg. En merk toch wel flink verschil met de 20 mg. Mijn huid is niet heel erg droog, alleen mijn lippen. De bijwerkingen waar ik mee kamp zijn: Wazig zien, Moe zijn, Gewrichtspijn, Neerslachtigheid. Nou ben ik ook sinds een week grieperig, en vraag ik mij af of het misschien in combinatie met de kuur dan wat heftiger is.. Natuurlijk is het ook koud, en heb je dan vaker meer last van je lijf. Het moeie, luie, spierpijnerige gevoel neemt wel echt flink de overhand, maaaaaaaaaar.

   Met mijn huid gaat het wel echt stukken beter! Op hier en na wat kleine puistjes af en toe… Dus het is het waard! Het is gewoon echt even doorbikkelen. Ik probeer me hier op de blijven focussen en de rest even voor lief te nemen. Ik kan niet wachten tot ik in de lente klaar ben!

   En dan is het het zeker weten waard geweest.

   1. Christiana says:

    Hi XXX, super bedankt dat je je ervaringen hier gedeeld hebt. Dat neerslachtige gevoel is herkenbaar, en inderdaad zeker in de winter. Mijn ROA kuur had ik ook in de winter, en in combinatie met de donkere , koude dagen en de spierpijn en de vermoeidheid is het soms best heftig allemaal. Fijn dat het in ieder geval zo goed gaat met je huid;-) Daar doen we het tenslotte natuurlijk allemaal voor hè! Ik putte daar zelf dus ook super veel energie uit waardoor het dus makkelijker vol te houden is . Heel veel succes met de kuur!

    1. Jurriaan says:

     Doordat zonlicht niet goed is voor je huis tijdens de kuur, kan je last krijgen van vitamine D te kort. Waardoor je een neerslachtig gevoe kan krijgen. Tip: ga naar de drogist en koop een potje vitamine D.

     Verder ben ik drie weken verwijderd van het einde van m’n kuur. In het begin was het wennen aan de bijwerkingen; droge lippen, huid en ogen. Naarmate de kuur vorderde kon ik beter omgaan met de bijwerkingen. Achteraf viel het gelukkig mee!

     Volgens de dermatoloog gaan de bijwerkingen vanzelf weer weg, daar ben blij mee 🙂

     Succes allemaal!

 43. Ik ben nu ruim 11 weken bezig met Roaccutane, en ik moet zeggen dat je toch wel echt engelen geduld moet hebben…. Ik had stiekem verwacht er toch wel na 2 maanden (qua zicht) van af te zijn! Maar het is zeggen ze, dus een veel langzamer proces.

  Het schommelt enorm, dan gaat het beter, dan gaat het slechter. Mijn huid nu, is wel eens beter geweest, maar ook slechter. Zo gaat het eigenlijk de afgelopen 3 weken al.

  Ik zat op de 40mg, en ben nu een stapje terug gegaan naar de 30mg. Lichamelijk voelde ik me super moe en mentaal vrij down. Ik heb waarsch nog minimaal een half jaar te gaan en dat zou met 40mg niet echt lukken.

  Ik hoorde van dermatoloog dat je de pillen echt met eten MOET innemen, omdat het beter zijn werk gaat doen op vetten.

  1. Christiana says:

   Hi A, bedankt voor het delen van jouw ervaringen tot nog toe. De momenten waarop je resultaat gaat zien, zijn inderdaad best wisselend. Ik had zelf echt al binnen enkele weken resultaat en weinig terugvallen, maar ik heb inderdaad ook veel verhalen gehoord van mensen waarbij het allemaal wat langer duurde. Verstandig om de dosering wat aan te passen, zeker omdat je nog een tijdje moet. Maar probeer de moed niet te verliezen. Uiteindelijk komt het ECHT goed met je huid en je gaat écht de rest van je leven plezier hebben van de kuur. Heel erg veel succes gewenst!

 44. Hoi Christine! Tof dat jij je ervaring met ons deelt. Zelf begin ik binnenkort ook met roaccutane en ben een beetje zenuwachtig, omdat de bijwerkingen best heftig blijken te zijn. Het is dan fijn om ervaringen van anderen te lezen en me een beetje voor te bereiden op wat er allemaal bij komt kijken. Ik vroeg mij af we of jij misschien nog weet welk merknaam roaccutane je hebt geslikt? Was dat een apotheekmerk of ander merk? Ik kijk uit naar je reactie.

  1. *Christiana;) bedoel ik

  2. Christiana says:

   Hi Sofia! Oeh, het is voor mij al eventjes geleden natuurlijk, ik weet alleen dat er Isotretinoïne op de verpakking stond. Ik weet ook eigenlijk niet of Roaccutane door verschillende apothekersmerken verkrijgbaar is om heel eerlijk te zijn. Spannend, dat je gaat beginnen! Ik had het grootste deel van mijn kuur ook tijdens de winter en het is erg belangrijk om je huid (zowel gezicht als lichaam) en je lippen goed te beschermen met een hydraterende crème. Op mijn site vind je heel veel verschillende artikelen over allerlei soorten dagcrème / gezichtsmaskers / lippenbalsems die je kunt lezen. Heel veel succes en hopelijk gauw resultaat.

 45. Hoi!
  Echt super om te zien dat iemand zijn ervaringen deelt, ik heb er erg veel aan gehad! Vooral omdat op het interner veel negatieve ervaringen staan. Ik heb inmiddels een kuur van dik 7 maand erop zitten en mijn huid is helemaal egaal! Zo blij!! Verder ook geen bijwerkingen gehad op droge lippen na. Maar die droge lippen zaten me behoorlijk dwars. Maar ik was benieuwd of dat snel wegtrok nadat je gestopt was met je kuur. Ik ben nu net een week gestopt en het word wel ietsje beter. Maar ik las ergens dat het wel 6 maand kan duren en misschien wel nooit weggaat… Dus ik was benieuwd naar jou ervaring.

  Liefs!

  1. Christiana says:

   Hi Naik. wat ontzettend goed en fijn om te horen dat je hier iets aan gehad hebt! Lekker zeg dat het erop zit voor je en dat het resultaat er mag zijn. Die droge lippen had ik tijdens de kuur ook absoluut. BIj mij is dit echt naderhand beter geworden, maar het heeft wel even geduurd voor het echt ‘normaal’ was. Waar je natuurlijk wel even rekening mee moet houden is dat het nu buiten ook erg koud is en daar worden je lippen sowieso al niet blij van. Je kunt ze beschermen tegen deze kou met bijvoorbeeld vaseline. Ik merk wel altijd dat ik mijn lippen goed moet insmeren, meer dan voor de kuur, maar als ik dat maar doe is het gewoon oke en heb ik nergens last van. Veel plezier met jouw ‘nieuwe huid’.

   1. Beste allemaal! Ik ben nu 3 maanden bezig met de kuur. Na veel ups and downs, moet ik toegeven dat ik al 2,5 weken pukkel vrij ben! En wat geeft dit een enorme boost, het is een langzaam proces, en ik sluit het ook niet uit, dat er wellicht een periode komt dat het even terug is, maar het doet zijn werk. Als ik een puistje krijg, is dit ook zoals normaal binnen 24 uur weer verdwenen. Ik zit nu op de 30mg, en op droge lippen, droge ogen en wat spierpijntjes is het prima te doen.

    Ik heb waarschijnlijk nog wel even te gaan, en ik wil de kuur gewoon afmaken! Zodat ik aan de voldoende MG kom.

    Ik raad iedereen wel aan om er in de herfst mee te beginnen, zodat je in de zomer weer lekker de zon in kunt!

 46. Christiana says:

  Hi AV, bedankt voor het delen van jouw ervaringen. Ik had het grootste deel van mijn kuur ook tijdens de winter. Houdt er rekening mee dat je huid na gebruik ook gevoelig(er) is voor zon. Heel herkenbaar wat je zegt over dat als je toch een keer een puistje hebt, het binnen 24 uur weer verdwenen is. Dat heb ik exact hetzelfde! Heel af en toe krijg ik nog wel een een puistje, maar daar maak ik me nooit meer zorgen over zoals voor de kuur, want ik weet nu dat ie binnen no time weer verdwenen is. Heel veel succes met de rest van je kuur.

 47. Wat is dit ontzettend fijn om te lezen. Ik heb altijd een super gave huid gehad,tot ik zwanger werd.. Ik heb een prachtige dochter van inmiddels acht,maar jeetje.. Wat een gezoek,en wat een onzekerheid. Na differin,verschillende antibiotica (de laatste kuur was een half jaar) was er elke keer even resultaat maar zo snel ik ermee stopte kwam het binnen twee weken terug. Ik heb regelmatig echt huilend voor de spiegel gestaan,had het idee als mensen met me praatten,ze naar mijn kin keken in plaats van naar mij. Nu dus eindelijk een dermatoloog die me roac voor heeft geschreven. Ik ben nu pas twee weken bezig,mijn lippen en huid zijn droog,maar goed te doen met smeren. Ik kreeg behoorlijk rugpijn dus ik ben gaan googelen op bijwerkingen…wat een horrorverhalen. Ik ben blij dat ik hier terecht ben gekomen,om te lezen dat ja,het is heftig,maar het is het waard! Dank jullie wel hiervoor 🙂

  1. Hoi Manon,

   Hier ook na de zwangerschap een drama van een huid. Ik ga waarschijnlijk ook aan de kuur beginnen.

   Heb je al resultaat? En hoe gaat het met de bijwerkingen?

   Liefs

 48. Wendy says:

  Hai, het is voor jou al enige tijd geleden dat je roaccutane gebruikte. Hoe is het nu met je haar? Ik heb PCOS (hormoonstoornis) en daardoor te veel mannelijke hormonen. Dit uit zich bij mij in acne en alopecia androgenetica. Ben sinds 5 a 6 weken met de kuur begonnen en mijn (al veel te dunne) haar is voor de helft uitgedund. Is jouw haar weer wat mooier geworden?

  Groetjes Wendy

 49. Hoi Christiana,

  Aangezien dit een vrij oude post is hoop ik dat je jet nog leest. Wat is je huid prachtig geworden! Ik ga waarschijnlijk ook aan de kuur beginnen.

  Wat voor gezichtsreiniger gebruikte je tijdens de roaccutane kuur? Vooral omdat de huid zo droog wordt.

  Liefs
  Noelle

  1. Christiana says:

   Hi Noelle, jazeker, ik lees het allemaal;-) Dankjewel voor je lieve compliment. Ik ben nog steeds blij met het resultaat. Het is inmiddels al wat jaren geleden dat ik de kuur deed, dus helemaal precies weet ik het niet meer, maar ik gebruikte toen veel producten van La Roche posay, die kun je kopen bij de apotheek. Ze zijn heel mild en ideaal wanneer je huid zo droog en gevoelig is door de kuur. Wat ik ook echt een aanrader vind om te reinigen is de Anti-pollution cream cleanser van Clarins. Die is wel wat duurder, maar ZO heerlijk zacht en zo comfortabel voor je huid. Heel veel succes met de kuur als je er aan gaat beginnen!

   1. Bedankt voor je reactie! Die producten verkoopt mijn apotheek gelukkig ook.

    Ze zeggen dat je in totaal 120mg per kg lichaamsgewicht moet hebben gehad om de kans op terugkeer van de acne te verkleinen. Weet jij toevallig nog of je hier in totaal ook aan bent gekomen?

    Jouw huid geeft in ieder geval moed om ervoor te gaan!

   2. Christiana says:

    Ik gebruikte toen de mycroginon30. Het gaat erom dat je absoluut niet zwanger mag raken tijdens de kuur, omdat er bij de kuur een groot risico ontstaat dat de baby misvormd ter wereld komt…het is een vrij heftige kuur!!! Je zult elke maand op controle moeten bij de dermatoloog / huisarts en dan krijg je ook een zwangerschapstest.

  2. Christiana says:

   Helaas weet ik niet meer precies hoeveel mg. ik gehad heb. Ik heb zelf eigenlijk nooit gehoord dat het aantal mg. invloed heeft op de eventuele TERUGKEER van acne. Wel wordt het aantal mg bepaald aan de hand van je gewicht. Zelf heb ik geen terugval gehad. Ik heb ontzettend veel met mensen gesproken in de afgelopen jaren die ook een kuur gehad hebben, en ook van heb ik zelden tot nooit gehoord dat ze last hadden van een terugval. Ik heb alleen tijdens mijn menstruatie nog af en toe een puistje, maar dat is gewoon hormonaal. Het is wel belangrijk dat je de kuur echt volledig afmaakt.

   1. Hartstikke bedankt voor alle informatie!
    Nog een allerlaatste vraag. Ik heb begrepen dat je tijdens de kuur ook aan een anticonceptiepil moet. Nu heb ik enige tijd geleden de Yasmin pil gebruikt, maar deze verergerde de boel alleen maar.
    Welke anticonceptiepil slik/slikte jij?

    Liefs

 50. Hi!
  Ik weet dat het inmiddels al een tijdje geleden is dat je dit gepost hebt, maar toch wilde ik je nog een vraag sturen! Ik ga volgende week beginnen met de kuur… zit er erg doorheen door mijn Acne. Eigenlijk wilde ik deze pillen absoluut niet slikken, maar heb toch nog een keer de afweging gemaakt en besloten er nu mee te beginnen. Ben er zo klaar mee!
  Mijn vraag: Heb jij de kuur 1 keer geslikt of 2 keer? (dit hoor je vaker) En hoe ging het met alcohol drinken? Ook ben ik erg bang voor de haaruitval… ik heb al zo weinig haar. Had je hier uiteindelijk iets op gevonden? En is de droogte van je lippen en huid minder geworden?

  Liefs

  1. Christiana says:

   Ik snap helemaal wat je bedoelt. Ik was ook hélemaal klaar met hoe verschrikkelijk mijn huid er uit zag. Ondanks dat het een nogal omstreden middeltje is, heb ik er geen dag spijt van gehad. Ik heb de kuur 1 keer gedaan. Wat betreft je andere twee vragen; helaas kan ik je daar niet echt een heel duidelijk antwoord op geven. Alcohol drinken doe ik sowieso niet, want ik lust het gewoon niet. En wat betreft de haaruitval; daar had ik inderdaad best wel last van, de uitval stopte wel na de kuur, maar het bleef erg droog. Ik heb vorig jaar een operatie gehad en door de narcose is de conditie van mijn haar weer erg achteruit gegaan helaas. Ik denk dat die Roa kuur daar ook niet echt aan heeft bijgedragen. Droge lippen heb ik nauwelijks meer, op dit moment is mijn huid vooral vochtarm, maar met de juiste producten is dat eigenlijk niet zo’n groot probleem. Het blijft zéker niet zo droog als tijdens de kuur. Heel veel succes!!!

   1. Bedankt voor jullie snelle reacties! Fijn om te horen dat ik in ieder geval niet de enige ben die er zo een last van heeft. Soms denk ik dat ik me aanstel aangezien er natuurlijk veel ergere aandoeningen bestaan.
    Ook goed om te weten dat die droogte minder is na stoppen van de kuur.
    @Noelle, met hoeveel mg ben jij begonnen? Je klinkt erg positief! Ik ben blij dat het zo goed werkt, dit geeft me hoop!! Jij ook nog succes met je kuur!

    1. Nee, je bent absoluut niet de enige met dit probleem, al voelt dat soms wel zo. En er zijn veel ergere aandoeningen, maar ik kan je zeggen dat ik hier heel verdrietig over ben geweest en er meer dan klaar mee was. Ik begonnen met 30mg en als ik geen last heb van te erge bijwerkingen zal ik hier de hele kuur op blijven. Mijn dermatoloog heeft de beste ervaringen met de gehele kuur op een vrij laag aantal mg en zo blijven de bijwerkingen ook beperkt( wat natuurlijk per persoon kan verschillen). Het is een heftig middel, maar mijn enige redmiddel.

  2. Hoi Stef, ik las je berichtje en wilde graag reageren. Ik zit nu in mijn 5e week. Ik was net als jij heel bang voor de bijwerkingen, maar dag in dag uit doodongelukkig worden van je huid is ook vreselijk. Bij mij is alle ellende begonnen na mijn zwangerschap. Aan de zwangerschap heb ik haaruitval overgehouden, dus daar kan ik je ook niet echt antwoord op geven. Je lever heeft het best zwaar door de kuur, dus ik zou het drinken van alcohol wel beperkt houden. Ik heb laatst ook een aantal wijntjes gedronken en dat kan echt geen kwaad. Ik zit zoals ik zei in mijn 5e week en heb nog geen dag spijt gehad. Mijn huid is al vele malen beter dan toen ik begon. Ik ben er nog lang niet, maar het lijkt te werken. Buiten droge lippen, een drogere huid en wat meer moe dan normaal heb ik nog nergens last van.
   Succes met je kuur!

 51. Hi Christina,

  Wauw wat een resultaat! Ik heb de kuur zojuist voorgeschreven gekregen dus ben meteen online even research gaan doen. Nu vroeg ik me af of de resultaten na de kuur blijvend zijn? Hoe gedraagt je huid zich na de kuur? Krijg je wel gewoon af en toe nog puistjes of hoe zit dat?

  Oh en ik vroeg me af, hoe werkt het met vlekjes/littekens. Had je deze vooraf en zijn deze bijvoorbeeld minder zichtbaar geworden?

  Je hebt me in ieder geval tot dusver wel meer overtuigd om te beginnen. Hoewel ik niet een ernstige vorm van acne heb, durf ik toch echt zonder een concealer/foundation de deur niet uit.

  Alvast bedankt voor je reactie!

  1. Christiana says:

   Hi Kim, spannend dat je begonnen bent! Het resultaat van de kuur is absoluut blijvend, dus dat is goed nieuws. Je zult ervaren dat je huid tijdens de kuur extreem droog gaat worden, en helaas zal dat ook na de kuur zo blijven, alhoewel absoluut in veel mindere mate. Zorg ervoor dat je je huid elke dag goed hydrateert en vergeet je lippen ook niet in te smeren. Ik heb heel af en toe nog last van een enkel puistje, maar eigenlijk alleen wanneer ik ongesteld ben, dan is mijn huid altijd een beetje van slag. Maar verder? Ik ben nog elke dag blij met mijn beslissing om de kuur te gaan doen, want ik durfde net zoals jij, zeker niet zonder make-up de deur uit. Mijn zelf vertrouwen heeft er echt een flinke boost door gekregen. Wat littekens betreft; gelukkig had ik daar zelf niet echt last van, dus helaas kan ik je daar niet zo goed over informeren. Heel veel succes, zet hem op hoor!

   1. Ah super om te horen! Ik ga komende week beginnen, dus ben erg benieuwd. Thanks voor alle info en tips, heb er nu veel meer vertrouwen in!

 52. Julia Kruit says:

  Hoi, Wat ziet je huid er prachtig uit! Ik ben zelf nu een maandje bezig en ik zie echt al goed resultaat. Ik heb wel eens gelezen dat je kale plekken kan krijgen en erge haaruitval. (terwijl dit niet op mijn bijsluiter staat gek genoeg) Ik ben hier best wel bang voor. Hoe heb jij dit meegemaakt? Groetjes Julia

  1. Christiana says:

   Hi Julia! Dankjewel;-) Fijn dat je al resultaat ziet. Ik heb zelf tijdens of na de kuur geen last gehad van haaruitval , wel werd het helaas super droog. Naast intensief voedende producten (conditioner, serums, haarmaskers…) kun je hier volgens mij verder weinig aan doen / voorkomen. Heel veel succes!!!

 53. Hi,

  Is het proces lastig om aan roaccutane te mogen beginnen? Ik moet nu van de dokter 6 weken antibiotica slikken in de hoop dat mijn acne verdwijnt. Ik ben hier nogal sceptisch over. Haha, maar we gaan het zien. Ik heb gehoord dat je via je dokter naar een dermataloog wordt doorgestuurd en dat de dermataloog dan bepaald of je aan roaccutane mag beginnen. Klopt dat? Het enige waar bang voor ben is eventuele haaruitval, is dat tegen te houden op een één of andere manier?

  1. Christiana says:

   Hi Josh, waarschijnlijk krijg je een Doxycycline kuur, Ik heb deze zelf ook gehad voordat ik roaccutane kreeg. Met deze kuur zag ik al heel snel resultaat, helaas kreeg ik na dat ik gestopt was weer een terugval. Toen heb ik dus de roaccutane gekregen. Mijn kuur is inmiddels al weer zo’n negen jaar geleden en tegenwoordig is er steeds meer bekend over roa. Het is echt een paardenmiddel vanwege de heftige bijwerkingen, maar het werkt vrijwel altijd bij iedereen. Het kan zowel worden voorgeschreven door een huisarts als door een dermatoloog. Ik kreeg van de huisarts een doorverwijzing naar de dermatoloog en zij schreef het toen vervolgens voor. Ik heb nu nog steeds zelden last van een puistje. Ik wens je veel succes, geef het allemaal wat tijd!

 54. Beste Christiana,

  23 jaar lang acne…pil div. Antibiotica etc etc toch besloten om roaccutane te slikken.

  Ik heb een 7 maanden durende roaccutane kuur vorige week afgerond…6 maanden a 30 Mg en de laatste maand 60 Mg. Die laatste maand was behoorlijk pittig met bijwerkingen maar het resultaat mag er wezen!

  De gehele kuur was effaclar H creme mijn redding en voor mijn lippen werkte alleen lanoline vaseline glycerine…tubes gingen er doorheen.

  Ik hoop dat mijn acne wegblijft…Geloof het bijna niet en ben iedere ochtend gewoon bang dat het weer terugkomt 🙈

  Maar nu de VRAAG waar ik op alle forums geen antwoord op kan vinden….welke huidverzorging gebruik je na de kuur????

  Ik ben nu 1 week klaar met de kuur en de droogheid neemt iedere dag iets af. Ik heb helaas wel pigmentatie bij Mn haargrens op. Telefonisch contact opgenomen met dermatologie maar die zeggen dat ik een beetje verschillende verzorgingsproducten moet proberen….

  Ik durf niet zo goed iets te smeren bang dat het weer terugkomt …maar wil wel mijn huid beschermen en voeden.

  Graag hoor ik ervaringen voor huidproducten NA de roaccutane kuur.

  1. Ik heb precies dezelfde vraag! Welke producten gebruik(te) je na de kuur?

   1. Christiana says:

    Excuus voor deze zeer late reactie. Tijdens de Roaccutane kuur was mijn huid erg droog en gebruikte ik vooral heel voedende / vette crèmes, verrijkt met sheaboter. Nu is mijn kuur natuurlijk al heel wat jaartjes geleden ( ik ben inmiddels 34 jaar) en is mijn huid zeker niet meer droog, maar vochtarm. De huidbarrière is vermoedelijk wat aangetast door de Roaccutane kuur. Het komt erop neer dat mijn huid moeite heeft met het vasthouden van vocht. Nu gebruik ik altijd producten met hyaluronzuur. (Hyaluronic acid). Dit is een goede vochtbinder en vind je tegenwoordig in heel veel producten. Je kunt de zoekbalk in de rechter zijbalk op mijn site gebruiken. Als je daarin ‘Hyaluronzuur’ intikt, verschijnen er allemaal producten die ik geprobeerd hebt. Als er vanuit jullie nog meer vragen zijn over de verzorging van de huid na een roaccutane kuur, laat het mij weten, ik kan er dan eens een uitgebreid(er) artikel over schrijven.

 55. Was begonnen met Isocural 10 mg (Tretinoine) twee maal per week. Na de eerste week werd mijn linker wang heel gevoelig zelfs overgaand in lichte pijn bij het hydrateren. Dermatoloog die het me voorschreef, zei me 2 weken te stoppen. Bij nog geen verbetering moet ik stoppen met de tretyinoine. Nog iemand met dergelijke diagnosen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.