Waardoor wordt een koortslip eigenlijk veroorzaakt en kan ik een koortslip voorkomen? Wat moet ik doen als ik een koortslip heb?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Wat is een koortslip en hoe wordt een koortslip veroorzaakt?

Allereerst is het goed om te weten wat een koortslip nu eigenlijk precies is. De oorzaak is het zeer besmettelijke herpes simplex virus, veel mensen dragen dit virus bij zich. Wie besmet is, heeft het virus altijd bij zich, opgesloten in bepaalde zenuwcellen. Van tijd tot tijd wordt het virus actief en gaat dan via de zenuw naar de huid. Vanaf dat moment is het virus besmettelijk. Er kan dan een koortslip ontstaan. De naam koortslip doet vermoeden dat alleen de lip besmet kan raken, niets is echter minder waar; het hele gebied rondom de mond en zelfs de neus kan last hebben van koortsuitslag, en het is ook zeker niet zo dat de uitslag steeds op dezelfde plaats terug komt. Wanneer je daadwerkelijk een koortslip krijgt, betekent dit dat het virus dat je draagt actief is geworden. Het virus kun je trouwens niet met bijvoorbeeld medicatie wegnemen, je zult het altijd bij je dragen. Niet iedereen die het virus bij zich draagt, hoeft overigens last te krijgen van een koortslip. Er zijn bepaalde factoren die een koortslip kunnen ‘uitlokken’. Die factoren kunnen bij iedereen anders zijn, en de mate van de koortsuitslag kan zich ook bij een ieder anders uiten. Factoren kunnen bijvoorbeeld zijn: zonlicht, kou, lage weerstand, menstruatie of koorts. Een koortslip is zeer besmettelijk en kan al overgedragen worden met een zoen of drinken uit andermans glas. Voor baby’s kan aanraking met een koortslip levensgevaarlijk zijn!

Hoe herken je een koortslip?

Het is niet altijd makkelijk te herkennen wanneer er een koortslip aankomt, meestal begint het met een tintelend, brandend of jeukend gevoel, ergens rond de mond. Na een korte tijd ontstaat er dan een blaasje. Dit blaasje gaat stuk, er ontsnapt vocht, en dan ontstaat er een wondje. Op het wondje vormt zicht vervolgens een korstje, dit kan wat gelig van kleur zijn en er een beetje ‘viezig’ uitzien. Uiteindelijk laat het korstje los en dan is de koortslip weg. Over het algemeen genomen laat een koortslip geen blijvende sporen of littekens op het gezicht na, mits je er natuurlijk de juiste zorg aan besteedt. Zeker wanneer je weerstand lager is, kan de periode van het eerste tintelende gevoel tot aan het loslaten van het korstje best een tijdje duren, van enkele dagen tot zelfs weken. Ik geef je mijn tips hoe je op de beste manier met je koortslip om kan gaan.

Hoe kan ik een koortslip voorkomen?

Preventief is het altijd een idee om extra vitamines te nemen. Zorg natuurlijk sowieso voor een uitgebalanceerd dieet met voldoende vitamines, maar wat extra’s in de vorm van tabletten kan absoluut geen kwaad. L-Lysine tabletten bijvoorbeeld zijn verrijkt met vitamine C en verhogen op die manier het immuunsysteem. Het is een veel gebruikt middel voor mensen die vaak last hebben van een koortslip. Je koopt het gewoon bij de drogist, en het is zonder recept verkrijgbaar. Zorg het hele jaar voor een goede weerstand. Houdt je lippen soepel door het gebruik van een voedende lipbalm. Gebruik een lipbalm met SPF in het voorjaar en de zomer, zonlicht kan het virus namelijk triggeren. Besteedt de juiste aandacht aan een goede hygiëne, zowel binnen- als buitenshuis. Gebruik nooit lipstick testers in de winkel en leen je eigen make-up ook niet uit.

Wat moet ik doen als ik een koortslip heb?

Wat bij mij altijd helpt wanneer ik de eerste tintelingen voel, is deppen met gedenatureerde alcohol. Hiermee droog je je wondje als het ware uit en zal er sneller een korstje ontstaan. Bij mij helpt dit dus écht! Met koortslipcrème kun je het genezingsproces versnellen. Houdt er wel rekening mee dat het virus resistent kan worden voor dit soort crèmes, en je er uiteindelijk niets meer aan hebt. Gebruik je toch een crème? Breng dit altijd hygiënisch aan, gebruik bijvoorbeeld een wattenstaafje dat je na gebruik weggooit, raak de plek niet aan met je handen. Verwissel je handdoeken dagelijks. Krab niet aan het korstje, wanneer het wondje gaat genezen, zal het gaan jeuken, maar dat is juist een goed teken! Wees zeer voorzichtig met het gebruik van je beautyproducten wanneer je last hebt van een koortslip, gebruik je crèmes uit potten alleen met een schone spatel of een wattenstaafje, zorg er in elk geval voor voor dat je crème niet in aanraking komt met de koortslip. Hetzelfde geldt voor je lipsticks, laat ze liever even liggen, pak ze pas weer als je koortslip volledig weg is. Ik zweer bij de Tea trea lipbalm van Holland & Barrett, deze desinfecteert, maar houdt je lippen ook zacht en gehydrateerd.

Kan ik make-up dragen met een koortslip?

Het kan natuurlijk wel. Houdt er wel rekening mee dat het gebruik van make-up (concealer bijvoorbeeld) en poederkwasten rondom de koortsuitslag het genezingsproces niet echt ten goede kan komen. Denk hierbij natuurlijk ook aan de make-up testers in winkels, met name de lipproducten. Vermijd deze wanneer je een koortslip hebt. Wanneer je überhaupt een koortslip wilt vermijden wanneer je er sneller last van hebt, kun je de testers in winkels in het algemeen trouwens beter niet gebruiken, ik doe het zelf ook niet. Wanneer je in een openbare gelegenheid bent, vraag een rietje voor je drankje (of zorg altijd voor wat extra verpakte rietjes in je tas) en vermijd zo het rechtstreeks drinken uit een (vies) glas en als je het écht niet vertrouwt, kun je altijd nog je eigen bestek meenemen. Laat mensen maar raar naar je kijken, ik neem aan dat ze liever willen dat jij hygiënisch met je koortslip omgaat, dan dat zij volgende week zelf met een koortslip rondlopen? Zoenen moet je ook maar even vermijden.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN EEN KOORTSLIP?

© ByChristiana tekst, Erica Budding fotografie. All rights reserved.

4 Comments

 1. Petra says:

  Tja, een koortslip is echt erg vervelend en je geeft hier goede tips om regelmatigere uitingen van de koortslip te voorkomen…ik zelf ben dus zo een “lucky basterd” die het virus wel bij zich draagt, maar waar het echt haast nooit tot uiting komt…de laatste keer dat ik een zichtbare uitbraak wad was tijdens de zwangerschap van mijn jongste zoon ( 21 jaar terug)…Mijn man daar in tegen heeft bv alleen uitbraken als hij echt koorts heeft of ziek en die zie je dan op zijn wangen…Natuurlijk zijn kan je het niet helemaal voorkomen, maar wij zijn wel op dat gebied mierenmeuten…en zo gebruiken wij bv thuis ook echt altijd “ons eigen kopje”om uit te drinken…Ook mijn kinderen hebben mij thuis allemaal een eigen kopje ( heel handig, allemaal verschillende kleurtjes) tenslotte vind iedereen het vervelend om met een koortslip rond te lopen, dus willen we ook dit bij elkaar niet activeren…maar je kan het haast niet voorkomen dat je besmet raakt, maar de klachten verminderen kan dus wel…
  Wel heb ik gemerkt dat wat voor de een werkt, voor de ander helemaal niet hoeft te werken, dus is het vaak wel even uitvinden wat bij je past om dit te behandelen…
  Mooi en erg informatief artikel

  1. Christiana says:

   Ik vind mezelf soms ook een ‘fiemel’ in dit soort dingen, maar ja; als we het op deze manier kunnen voorkomen, dan is dat heel wat waard hè;-)

 2. Jetske says:

  Ik ga dit artikel onthouden. Ik heb er gelukkig zelf nog nooit last van gehad

 3. Ik heb het nu twee keer gehad – gelukkig niet zo erg en ook alleen op mijn lip. De eerste keer was toen ik mijn arm gebroken had (en dus een heel lage weerstand had omdat mijn lichaam alleen maar bezig was met het genezen daarvan) en een jaar later in dezelfde maand had ik het weer. Doet niet echt pijn ofzo, maar ik moet mezelf wel heel erg bedwingen er niet aan te zitten en ik vind het zo’n vervelend idee dat ik er mensen mee kan besmetten. Leuk artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.