Feiten en fabels over hoofdroos. Maar hoe weet je nu wat je moet geloven? Is hoofdroos bijvoorbeeld besmettelijk?

Hoofdroos is besmettelijk is een fabel over hoofdroos

Wanneer je last hebt van hoofdroos, is er sprake van een versnelde aanmaak én afstoting van huidcellen. Normaal gesproken vernieuwt de hoofdhuid zich om de drie weken, wanneer je last hebt van roos gaat dit proces twee keer zo snel. Bij een ‘normale’ huid zijn de schilfertjes die loslaten van de huid klein en onzichtbaar. Omdat bij mensen met roos het productie proces sneller verloopt, ontstaan er méér schilfers en gaan deze bovendien aan elkaar kleven, zodat de schilfers groter en zichtbaar zijn. Hoofdroos kan tal van oorzaken hebben en er bestaan dan ook tal van fabels rondom hoofdroos. Dit zijn de meest gehoorde fabels over hoofdroos. Hoofdroos is niet besmettelijk. Als iemand in huis last heeft van hoofdroos, hoef je je geen zorgen te maken, want je kan zelf geen last krijgen van hoofdroos door iemand met hoofdroos aan te raken en je kan het zelf ook niet overbrengen. Roos kan allerlei oorzaken hebben zoals een verhoogde talgproductie, het gebruik van ‘verkeerde’ of te agressieve producten, wisseling van seizoenen, overgang van warme naar koude ruimtes, stress en aanleg. De ene persoon is simpelweg gevoeliger voor hoofdroos dan de ander. Hoofdroos is absoluut geen kwestie van een slechte hygiëne. Het is dus een fabel dat hoofdroos ontstaat doordat je je haar niet goed, of niet vaak genoeg wast.

Van hoofdroos kun je haaruitval krijgen

Hoewel hoofdroos ontzettend vervelend is, is het niet gevaarlijk. Wanneer je last hebt van hoofdroos, gaat niet plotseling je haar uitvallen en hoofdroos betekent ook niet dat je (vervroegd) kaal gaat worden. Dat je met roos het beste standaard een anti-roos shampoo kunt gebruiken, is ook echt een fabel over hoofdroos. Het is namelijk juist niet verstandig om een anti-roos shampoo als je standaard of dagelijkse shampoo te gebruiken. Anti-roos shampoo bevat bepaalde toevoegingen die de versnelde aanmaak van huidcellen remmen en ook bacteriën en huidschimmels verminderen. Bovendien bevatten anti-roos shampoos vaak een middel dat jeuk helpt te verminderen. Deze toevoegingen heb je natuurlijk alléén nodig gedurende periodes dat je daadwerkelijk last hebt van hoofdroos. Ik heb tijdens de wisseling van seizoenen ook vaak last van hoofdroos. Ervaring heeft mij geleerd dat enkele keren wassen met een anti-roos shampoo al voldoende is. Ik stop er zelf weer mee zodra de hoofdroos weg is.

Je mag geen stylingproducten gebruiken als je hoofdroos hebt

Roos wordt niet veroorzaakt door stylingproducten. Je kan en mag dus gewoon stylingproducten gebruiken gedurende periodes dat je last hebt van hoofdroos. Restanten van deze stylingproducten kunnen de hoofdhuid wel onnodig irriteren, dus je doet er goed aan deze er weer zorgvuldig uit te wassen. Let op; roos kan veroorzaakt worden als een reactie van jouw hoofdhuid op bepaalde ingrediënten of toevoegingen die in haarproducten zitten. In dit geval zou je dus hoofdroos kunnen krijgen, maar dan is het meer een reactie op een specifiek ingrediënt. Het is dus een fabel dat je van stylingproducten in het algemeen hoofdroos krijgt.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN HOOFDROOS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Interessant om te lezen! Zelf heb ik gelukkig geen last van roos (even afkloppen!), maar handig om te weten wat wel en niet klopt over dit fenomeen. Vooral het punt over anti-roosshampoo is iets wat ik niet had geweten. Mijn eerste reactie zou waarschijnlijk zijn om non-stop ter preventie met anti-roosshampoo te wassen als ik er eens last van zou hebben. Goed om te weten dat dat dus niet handig is!

  1. Heel af en toe heb ik er wel last van. Ik wil het er dan altijd uitkammen, maar dat is niet heel gemakkelijk.

  2. Christiana says:

   Nee, het is inderdaad geen goed idee om standaard met een anti-roos shampoo te wassen, omdat er toevoegingen aan gedaan zijn die je natuurlijk alleen nodig hebt als je daadwerkelijk last hebt van hoofdroos. De meeste mensen hebben niet standaard last van roos, maar echt in bepaalde periodes, en er dan een shampoo bij pakken is helemaal prima en werkt vaak ook goed.

 2. Ik heb er ook wel last van, heel vervelend maar gebruik af en toe een haarlotion en dan gaat het wel goed.

  1. Christiana says:

   Het is inderdaad heel vervelend! Fijn dat je iets hebt gevonden wat voor jou goed werkt;-)

 3. Ik heb er gelukkig geen last van…Wel als ik weer op mijn hoofd zit te krabben. (Meer een neurotisch rustgevende gewoonte van mij). Jeroen heeft er wel last van, en af en toe koop ik een anti-roos shampoo. Maar voor de rest helpt een milde shampoo ook goed voor hem!

  1. Christiana says:

   Ik denk dat het sowieso goed is om standaard een milde shampoo te gebruiken als je vaker last hebt van hoofdroos. Hoofdroos is toch vaak een teken dat je een wat gevoelige(re) hoofdhuid hebt. Krabben helpt inderdaad niet echt mee haha;-) Ik heb soms inderdaad ook wel eens erg last van jeuk (natuurlijk vooral in periodes dat ik hoofdroos heb) en dan ga ik ook uit frustratie krabben. Meestal wordt het daardoor juist alleen maar erger:-(

 4. Mijn zoon heeft er heel veel last van. Gewoon sneu om te zien. We hebben nu een shampoo die wat doet, is van Shebamed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.