Tranende ogen door zonnebrandcrème is erg vervelend. Er zijn echter zeker dingen die je kunt doen om het enigszins te voorkomen en dít zijn ze.

Tranende ogen door zonnebrandcrème

Het is volop zomer en dat betekent natuurlijk dat je je huid dagelijks goed moet beschermen met een product met SPF. Er bestaan speciale zonnebrandcrèmes voor het gezicht en als cosmetica adviseuse krijg ik vaak de vraag of deze producten nu echt daadwerkelijk veel verschillen ten opzichte van zonnebrandcrèmes voor het lichaam. Het is natuurlijk afhankelijk van welk merk je gebruikt, maar er zijn zeker wel verschillen tussen producten ontwikkeld voor het gezicht en producten voor het lichaam. Zo bevatten producten voor het gezicht minder vaak parfum en zijn de texturen over het algemeen wat minder vettig en glanzend. Je kúnt natuurlijk wel gewoon een zonnebrandcrème voor het lichaam op je gezicht gebruiken, zeker wanneer je sowieso al geen gevoelige huid hebt. Mocht je er op vakantie bijvoorbeeld achter komen dat de zonnebrandcrème voor je gezicht op is, kun je je gezicht zonder zorgen insmeren met een product voor het lichaam. Dat is altijd beter dan helemaal geen product met SPF aanbrengen. Andersom is overigens niet aan te raden, maar dat is in feite meer uit financieel oogpunt. Zonnebrandcrèmes voor het gezicht zitten vaak verpakt in kleinere tubes en zijn tegelijkertijd vaak duurder, terwijl je voor je lichaam natuurlijk (veel) meer van zo’n product nodig hebt dan voor je gezicht. Ook wanneer je een speciale zonnebrandcrème voor je gezicht gebruikt, kun je last hebben van tranende en / of prikkende ogen en dit is best vervelend op zomerse dagen. Tranende ogen door zonnebrandcrème, waar wordt dat door veroorzaakt en belangrijker nog, kun je dit voorkomen? De meest voor de hand liggende reden dat je tranende ogen door zonnebrandcrème krijgt is door de aanwezigheid van de filters. In een product met SPF kunnen chemische filters, minerale filters of een combinatie van beiden zitten. Minerale filters zijn zinkoxide en titaniumdioxide. De lijst met chemische filters is enorm groot. Uitzonderingen daargelaten, maar vaak zijn chemische filters de oorzaak van tranende ogen. Een zonnefilter is een fantastische uitvinding, want als je een product met SPF op de juiste manier gebruikt, beschermt het je huid heel erg goed. Zonnefilters kunnen echter de huid ook irriteren en zeker de huid rond de ogen. De huid rond de ogen is namelijk een stuk dunner en dus kwetsbaarder, dus als er irritatie optreedt, gebeurt dat nu eenmaal het snelst rond de ogen. Je ogen kunnen gaan prikken en de logische reactie daarop is dat je ogen gaan tranen. Dit gebeurt eigenlijk vrijwel automatisch omdat je ogen als het ware proberen om van dat prikkende gevoel af te komen. Hierdoor kom je echter in een soort vicieuze cirkel terecht. Door het traanvocht gaat je zonnebrandcrème ‘uitlopen’ waardoor er alleen nog maar méér van in je ogen terecht komt.

Hoe kun je tranende ogen voorkomen?

Helemaal voorkomen ís gewoon heel erg lastig, maar er zijn zeker een aantal dingen die je kunt doen om het enigszins te voorkomen. Merk je dat je echt heel erg snel last hebt van tranende ogen steeds wanneer je zonnebrandcrème hebt aangebracht, overweeg dan eens een product met alleen maar minerale filters. Hiermee wil ik niet zeggen dat een minerale filter beter is dan een chemische filter, maar in déze kwestie is het zeker een mogelijkheid dat producten met een minerale filter minder irriteren. Houdt er wel rekening mee dat producten waaraan alleen minerale filters zijn toegevoegd en waarbij geen gebruik is gemaakt van nano-technologie wit uitslaan op je gezicht. Breng het product verder niet te dicht rond de ogen aan. Om welke reden dan ook geen fan van minerale filters? Zonnebrandcrèmes heb je in alle mogelijke prijsklassen en het ene product is het andere niet. Des te vloeibaarder oftewel dunner de textuur, des te sneller hij uit zal lopen, zeker wanneer je (veel) transpireert. Zodra het product dan in je ogen komt, gaan je ogen prikken en al gauw tranen. Vaak zijn zonnebrandcrèmes voor de vette huid minder dun van textuur, of kijk eens voor een zonnebrand in een stickvorm. Laat een zonnebrand in een sprayvorm voor je gezicht verder liever staan en vermijd ook parfum in zonnebrandcrèmes. Des te hoger parfum op de ingrediëntenlijst staat, des te hoger de concentratie ervan en des te groter de kans dat zo’n product gaat irriteren. Sla het gebruik van oogcrème verder ook even over en bewaar dit liever voor je avondroutine. Sterker nog, wees minimaal met de producten die je allemaal op je huid gebruikt op een heel warme dag. Wellicht ben je gewend om essence, serum. moisturizer, primer en een SPF aan te brengen, maar des te meer lagen je aanbrengt, des te meer kans er is op irritatie. Wanneer je gaat transpireren, komen deze producten in je ogen terecht en dat gaat gegarandeerd irriteren. Ook kun je eens kijken of het helpt om oogmake-up eens over te slaan wanneer je vaak last hebt van tranende ogen door zonnebrandcrème. Vergeet tot slot het belang van een zonnebril niet. Een zonnebril is een super leuk accessoire voor de zomer en ik draag mijn zonnebrillen altijd zo groot mogelijk. Echter, een zonnebril geeft je ogen ook echt meer rust en verkleint de kans op irritatie aanzienlijk. Verder maakt het met een grote zonnebril op je neus ook niet meer uit dat je een dagje geen make-up (op je ogen) draagt.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Related articles

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.