Het is er weer tijd voor, zonnebrandcrème! Maar hoe weet je eigenlijk of je zonnebrandcrème nog goed is? Hoe lang kun je zo’n product bewaren?
De houdbaarheid van cosmetica
Cosmetica heeft een houdbaarheidsdatum. Geen enkel product blijft eeuwig goed. Hoe lang een product houdbaar is, is van allerlei factoren afhankelijk. De verpakking speelt daarbij sowieso een belangrijke rol. Licht en lucht (zuurstof) kunnen sowieso een nadelige invloed hebben op de kwaliteit van je cosmetica. Wanneer producten dus continue blootgesteld worden aan licht en lucht, zal de kwaliteit sneller achteruitgaan. Producten in ondoorzichtige verpakkingen zullen dus al langer houdbaar zijn. Ook hebben pompflacons en tubes eigenlijk de voorkeur boven open potten. De manier waarop je je cosmetica gebruikt en bewaart is ook van invloed op de kwaliteit en houdbaarheid. Heb je dus een product dat verpakt is in een open pot, zorg er dan voor dat je zo’n product hygiënisch gebruikt. Wanneer je de crème steeds met je vingers uit een pot haalt, zullen bacteriën sneller toeslaan wat, zoals je je wel kunt voorstellen, niet erg goed is voor de kwaliteit van je product. In plaats van de crème met je vingers uit de pot te halen, kun je voor een spateltje kiezen. Het is dan wel belangrijk om zo’n spateltje na elk gebruik te desinfecteren met gedenatureerde alcohol, anders heeft het alsnog weinig zin en kun je net zo goed toch je vingers gebruiken. Nog beter is het om een schoon wattenstaafje te gebruiken die je daarna weggooit. Bacteriën zijn verder dol op water. Zorg er om die reden voor dat er geen laagje water in je cosmetica terecht komt of blijft staan. Tijdens mijn werk als cosmetica adviseuse hoor ik nog wel eens dat mensen shampoos en douchegels ‘aanwateren’ om er op die manier langer mee te doen, maar dit moet je dus echt niet doen. Bewaar je producten verder het liefst op een koele en donkere plaats. Een vensterbank is bijvoorbeeld geen goed idee, zeker niet voor parfums. Het ene product is sowieso langer houdbaar dan het andere, ongeacht de verpakking of de conserveringsmiddelen (bewaarmiddelen) die gebruikt zijn. Olieachtige texturen zijn bijvoorbeeld langer houdbaar dan waterige texturen. Op elk cosmetica product staat een icoontje van een pot met een dekseltje waarop een getal staat. Dat getal staat voor het aantal maanden dat een product na opening houdbaar is. Dit is natuurlijk slechts een richtlijn. Het is absoluut niet zo dat je een product direct niet meer kunt of zou mogen gebruiken als je een maand of zelfs meerdere maanden verder bent dan de houdbaarheidsdatum.

Hoe weet je of je zonnebrandcrème nog goed is?
Met het icoontje heb je dus een richtlijn. Vind je het altijd prettig om verschillende geuren en producten af te wisselen en heb je dus meerdere producten tegelijkertijd open, dan kun je bijvoorbeeld een stickertje op de verpakking plakken met de datum waarop je een product geopend hebt. Het belangrijkste is echter om gewoon je zintuigen te gebruiken. Wanneer een product of in dit geval een zonnebrandcrème van geur, kleur en / of textuur veranderd is, kun je er meestal vanuit gaan dat het product niet meer goed is. Een zonnebrandcrème zal vaak eerst zijn geur verliezen en kan uiteindelijk zelfs gaan stinken. Wat je ook vaak ziet met een zonnebrandcrème die niet meer goed is, is dat deze donkerder wordt van kleur. De textuur kan zelfs klonterig worden. Als dát gebeurt, is het product écht oud. Het spreekt voor zich dat een product dat (ver) over de datum is en dus niet meer goed is, niet langer prettig is om te gebruiken. Een zonnebrandcrème die niet meer goed is evengoed gebruiken echter, kan zelfs gevaarlijk zijn. Je gebruikt zo’n crème in de eerste plaats om je te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon, en buiten het feit dat het product zelf niet meer goed, zal de werkzaamheid van de filters grotendeels of zelfs compleet zijn afgenomen. Je gebruikt dan dus een zonnebrandcrème om je te beschermen tegen de zon, maar doordat de werkzaamheid van de filters is afgenomen, doet zo’n product helemaal niets meer voor je. Je mag er vanuit gaan dat je een zonnebrandcrème die je vorig jaar geopend hebt, dit jaar niet meer voldoende zal beschermen. In de meeste gevallen zal zo’n product waarschijnlijk nog niet van kleur, geur of textuur veranderd zijn, maar toch kun je hem beter niet meer gebruiken. Om deze reden is het dus niet heel zinvol om je zonnebrandproducten in grote hoeveelheden in te slaan. Koop liever elk jaar een nieuwe verpakking. Ik raad ook altijd af om zonnebrandproducten in outlets te kopen. Vaak zijn dit toch al wat oudere producten. Je kunt natuurlijk wel gewoon je zonnebrandproducten inslaan wanneer ze bij de drogist of parfumerie in de aanbieding zijn. Hoe weet je nu dus of je zonnebrandcrème nog goed is? In de eerste plaats moeten zowel de geur, kleur als textuur nog in orde is en hij moet vooral niet het jaar daarvoor reeds geopend zijn.
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.