Zonnebrandcrème en make-up is vaak best een lastige combinatie. Welke zonnebrandcrème werkt nu echt prettig in combinatie make-up en hoe voorkom je rullende foundation?

Een zonnebrandcrème is in feite de beste crème voor je gezicht!

Ga je op zoek naar een dagcrème, dan kom je al gauw tot de conclusie dat er ontzettend veel keus is. In merken, maar ook in texturen, formules, verpakkingen en vooral ook in prijs. Het is echt een fabel dat een dure crème altijd beter is dan een goedkope(re) crème. Er zijn namelijk genoeg dure / luxe merken die goedkope ingredienten, danwel ingredienten in lage concentraties gebruiken. Aan de andere kant zijn er zeker ook goedkope merken die goede ingrediënten gebruiken, maar bijvoorbeeld minder geld uitgeven aan marketing en vanwege onder andere die reden hun prijzen dus relatief aantrekkelijk kunnen houden. Verwacht aan de andere kant ook niet dat in een pot crème van een paar euro altijd de beste ingredienten in de hoogste concentraties zitten. In feite is er één bepaald product waar je je huid altijd een plezier mee doet, en dat is een product met SPF. Overmatige en / of onbeschermde blootstelling aan zon is namelijk één van de voornaamste redenen dat je huid vroegtijdig veroudert. Door een gezichtscrème met SPF te kiezen zit je dus in veel opzichten al goed. Echter, ook de keus aan zonnebrandcrèmes voor het gezicht en dagcrèmes met SPF is gigantisch. Welke kies je nu? En gaat een zonnebrandcrème voor het gezicht eigenlijk wel samen met make-up? Moet je eerst je zonnebrandcrème aanbrengen en hoe kun je tussendoor bijsmeren wanneer je make-up draagt?

Wat is de juiste volgorde wanneer je zonnebrandcrème en make-up gebruikt?

De combinatie zonnebrandcrème en make-up is vaak een lastige. Want make-up aanbrengen gaat in feite alleen op een goede basis, en zeker niet élke zonnebrandcrème voor het gezicht vormt een mooie basis voor make-up. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat texturen te vettig of plakkerig zijn en je huid behoorlijk laten glimmen. Het is bovendien heel erg afhankelijk van je huidtype welke zonnebrandcrème bij je past. Wanneer je een vette huid hebt, zul je waarschijnlijk gebaat zijn bij een andere crème dan wanneer je huid erg droog is. De combinatie zonnebrandcrème en make-up is dus een lastige, maar zeker geen onmogelijke. In de ochtend breng je na het reinigen eerst je gezichtscrème, dán je product met SPF en dán je make-up aan. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een gezichtscrème met SPF in plaats van twee losse producten. Zoals ik al zei vormt niet elke crème een fijne basis voor je zonnebrandcrème en wanneer je daarna ook nog eens make-up gaat aanbrengen, kan het helemaal een gevecht worden. Wat je daarom moet weten is dat zonnebrandcrèmes vaak minder goed werken in combinatie met heel vettige crèmes. Kies dus bijvoorbeeld niet een olieachtige of boterige gezichtscrème in de zomer. Dan heb je namelijk de kans dat je zonnebrandcrème niet goed intrekt en dus niet optimaal zijn werk doet.

Hoeveel zonnebrandcrème gebruik je?

Wil je je huid optimaal laten profiteren van je zonnebrandcrème, dan is het belangrijk dat je een royale hoeveelheid gebruikt. Dat geldt natuurlijk niet alleen voor je gezicht, maar ook voor de hoeveelheid zonnebrandcrème die je op je lijf gebruikt. Echter, een royale laag zonnebrandcrème kan je huid overmatig laten glanzen en je make-up kan vervolgens gaan rullen. Helaas is hier niet echt een ‘gouden tip’ voor. Het enige wat je in feite kunt doen is verschillende producten proberen, om te kijken welke texturen je prettig vindt en welke goed bij jou werken. Kies dus liever niet voor heel vettige crèmes, maar ga bijvoorbeeld voor een luchtige fluide of lotionachtige textuur. Voor mijn gezicht heb ik twee absolute favorieten, en dat zijn de La Roche posay Anthelios SPF50 die ik al jaren elke zomer opnieuw koop en de Caudalie Vinosun protect SPF50, die ik onlangs ontdekte en waar ik heel enthousiast over ben. Beide producten werken voor mij erg goed in combinatie met foundation. Onder beide producten breng ik overigens nog een gewone gezichtscrème aan. Hiervan breng ik dan wel een minimale hoeveelheid aan. Ik kies in de zomer verder ook niet voor bijvoorbeeld essences, serums of primers in de ochtend, want die lagen over elkaar vind ik echt too much worden. Wat je verder kunt doen is een tijdje wachten met het aanbrengen van make-up nadat je je product met SPF hebt aangebracht. In bepaalde gevallen kan het helpen om je foundation niet met je vingers, maar met een kwast of een beautyblender aan te brengen om rullen te voorkomen.

Kan ik in plaats van een zonnebrandcrème make-up met SPF gebruiken?

Er bestaan talloze foundations en poeders met SPF. Op zich is daar niets mis mee en kun je die prima gebruiken. Echter, vaak beschermen ze niet zo goed als een zonnebrandcrème. Zoals ik al uitlegde moet je eigenlijk een royale laag zonnebrandcrème smeren om je huid er volop van te laten profiteren. Laat foundation en poeder nu net producten zijn die je juist niet royaal wilt aanbrengen. Je kunt dus zeker make-up met SPF gebruiken, maar zie deze producten dan niet als een vervanging van je zonnebrandcrème of je gezichtscrème met SPF. Zonnebrandcrème mengen met foundation is verder niet verstandig; door je zonnebrandcrème te mengen zal hij namelijk minder bescherming bieden.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.