Heb je vaak last van eczeem in de zomer? Hoe komt het eigenlijk dat je er juist nu last van hebt en wat kun je eraan doen?

Beware

Wat is eczeem en waar wordt het door veroorzaakt?

Wanneer je last hebt van eczeem, kan dit steeds opnieuw terugkomen. Zelf heb ik het vaak tijdens de wisseling van seizoenen, maar eczeem in de zomer komt ook erg veel voor. Hoewel zonlicht juist een positief effect kan hebben op de huid met eczeem, kan (overmatig) transpireren eczeem juist triggeren en dát is dus de reden dat eczeem in de zomer ook vaak voorkomt. Vaak wordt gedacht dat eczeem voornamelijk te maken heeft met het feit dat je huidbarrière uit balans is. Je huid fungeert als het ware als een beschermende barrière tegen ‘indringers’ van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Eczeem is in feite een verzamelnaam voor huidaandoeningen, waarbij de huid een ontstekingsreactie vertoont. Hoe dit wordt veroorzaakt is dus vaak een combinatie van inwendige en uitwendige factoren. Zo kan eczeem ook vaak plotseling opkomen, zeker nu het zo warm is. Eczeem kan zich uiten in verschillende maten, maar meestal gaat het om plekken van je huid die extreem droog en zelfs schilferig kunnen zijn, ze kunnen jeuken en er rood uitzien. Soms lijkt eczeem zelfs een beetje op een rauwe of verbrande huid, afhankelijk van hoe erg het is. Ook kan eczeem zich uiten in bultjes of blaasjes. Het kan overal op je lichaam voorkomen, en ook op je gezicht.

Eczeem in de zomer, kun je het voorkomen?

Eczeem in de zomer is niet altijd te voorkomen, er zijn echter zeker wel dingen waar je op kunt letten. Een huid die gevoelig is voor eczeem, is in veel gevallen ook gevoeliger voor andere dingen, zoals zon. Ik raad dus altijd aan om te smeren met een SPF50. Smeer ook vooral royaal en zorg ervoor dat je geen zonnebrandcrème van vorig jaar gebruikt, in ieder geval dus geen verpakking die al vorig jaar geopend is. Deze zonnebrandcrème zal jouw gevoelige huid namelijk niet meer zo goed beschermen zoals zou moeten. Een ongeopende verpakking van vorig jaar moet nog prima kunnen. Je zou kunnen kiezen voor een zonnebrandcrème met minerale filters in plaats van chemische filters. Zelf heb ik ook een gevoelige huid en reageer ik niet slecht op producten met chemische filters. De enige filter die ik zelf echt niet wil gebruiken is Oxybenzone, op de INCI-lijst vind je deze terug als Benzophenone-3. Deze wordt namelijk heel vaak in verband gebracht met irritaties van de huid. Hoge concentraties parfum kunnen een eczeemhuid ook triggeren. Vergeet ook vooral niet te kijken naar het wasmiddel dat je gebruikt. Je kunt kiezen voor parfumvrije cosmetica, maar als je dan vervolgens onder lakens gaat liggen en kleding en handdoeken gebruikt die je gewassen hebt met zwaar geparfumeerde wasmiddelen heeft dat weinig zin. Scrubben raad ik niet aan met een eczeemhuid. Wil je toch graag scrubben, gebruik dan een zeer milde scrub, bijvoorbeeld op suikerbasis. Wat je ook kunt doen is een scrub voor het gezicht voor je lichaam gebruiken, deze zijn sowieso al zachter voor de huid. Echt grove scrubs op zoutbasis zou ik laten staan wanneer je snel last hebt van eczeem in de zomer. Door te scrubben wordt je huid gevoeliger en dus ook gevoeliger voor zon. Voorkom verbranding van je gevoelige eczeemhuid door overmatige en onbeschermde blootstelling aan zon te vermijden. Eczeem is vaak ook een gevolg van een verstoorde huidbarrière en je kunt je voorstellen dat een huidbarrière enorm uit balans raakt wanneer je huid verbrand raakt door de zon.

last van eczeem in de zomer

Wat kun je aan eczeem in de zomer doen?

Eczeem in de zomer wordt dus in veel gevallen veroorzaakt door overmatig transpireren. Niet meer transpireren is natuurlijk makkelijke gezegd dan gedaan. Toch zijn er zeker dingen die je kunt doen. Je kunt uiteraard gewoon blijven sporten als je last hebt van eczeem in de zomer, maar wellicht kun je eens kijken of je dit lekker vroeg in de ochtend kunt doen en op die manier het transpireren wellicht iets in de hand kunt houden. Kies ook liever voor polyester kleding dan voor katoen tijdens het sporten. Katoen kan tijdens het zweten namelijk enorm tegen je huid aan plakken waardoor eczeem ook verergerd kan worden. Lauwwarm douchen is goed, zet de kraan dus zeker niet te heet. Dep je huid na het douchen zachtjes droog. Vermijd (sterk) geparfumeerde producten, zowel tijdens als na het douchen. Parfum is en blijft één van de grootste boosdoeners voor de huid met eczeem. Kies voor luchtige materialen om te dragen, zoals linnen. De huid met eczeem kun je verzorgen met vettige en liefst ongeparfumeerde crèmes, zoals sheaboter of cacaoboter. Ook kun je natuurlijke zalf met propolis gebruiken voor de huid met eczeem. Propolis is een product van honingbijen dat ontstaat door het mengen van boomharsen en was. Het heeft eindeloze eindeloze toepassingsmogelijkheden. Zo staat propolis bekend om de versterkende invloed op het immuunsysteem, waardoor het de weerstand tegen virussen en ziekten kan vergroten. Ook kan zalf met propolis dus heel goed en veilig gebruikt worden voor de huid met eczeem. Verder kun je minerale olie zoals vaseline goed gebruiken bij eczeem. Het is een feit dat vaseline de huid afsluit en dus niets meer in de huid toelaat, ook geen vocht. Maar juist een beschadigde huid met eczeem kan hier dus baat bij houden, omdat de minerale olie zo een beschermende werking heeft. Gebruik echter niet altijd minerale olie, je huid heeft namelijk ook voeding en hydratatie nodig, en dat zijn juist dingen die je je huid niet geeft met een pot vaseline.

Moet je met eczeem naar de dokter?

Met eczeem hoef je zeker niet altijd naar de dokter. Eczeem is trouwens ook niet besmettelijk. Je kunt het dus niet aan iemand anders geven, ook niet door aanraking of door het gebruik van elkaars handdoeken. Echter, juist omdat een eczeemhuid zo gevoelig is, zou ik hygiënisch omgaan met je kleding, handdoeken en cosmetica wel altijd ten zeerste aanraden. In veel gevallen gaat eczeem vanzelf over, zeker wanneer je je huid goed beschermt en verzorgt. Eczeem kan echter heel hardnekkig zijn. Wanneer je het gevoel hebt dat je er echt alles aan gedaan hebt, kan de dokter een crème met corticosteroïden voorschrijven. Corticosteroïden zijn hormonen die in je lichaam in de bijnierschors worden aangemaakt. Zij hebben een krachtige werking tegen ontste­kings­processen en bijkomende verschijnselen van onder andere eczeem, zoals jeuk. Ook kunnen corticosteroïden een eventu­eel ver­snelde deling van huid­cel­len remmen, die vaak verantwoordelijk is voor schilfering van je huid. Dit soort crèmes moet je echter niet te lang achtereenvolgens gebruiken.

HEB JIJ WEL EENS LAST VAN ECZEEM IN DE ZOMER?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

1 Comment

  1. Ik heb het hele jaar door eczeem, afwisselend met heftige en minder heftige reacties. Alles al geprobeerd maar alleen de hormooncremes doen hun werk al zal ik er mee moeten leren leven dat eczeem niet meer overgaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.