Wallen en donkere kringen onder je ogen. Hoe ontstaan die, en nog belangrijker; hoe kom je er zo snel mogelijk weer vanaf? Of is dat niet zo eenvoudig?
Wat zijn donkere kringen onder de ogen?
Je ogen verraden veel van je emoties. Ze zullen twinkelen wanneer je je blij voelt, maar voel je je verdrietig of moe, dan zullen je ogen dat altijd verraden doordat ze niet ‘meelachen’ met de rest van je gezicht. De huid rondom je ogen is een stuk dunner, en dus kwetsbaarder dan de rest van je gezicht. Geen wonder dus, dat vrijwel alle merken speciale producten voor de oogcontouren ontwikkelen. Er is ook nogal een verschil tussen wallen en donkere kringen. Vaak worden donkere kringen verward met wallen, maar waar donkere kringen direct onder de ogen dus echt létterlijk donker gekleurd zijn, is er bij wallen sprake van een verdikking rond de ogen. Een belangrijke oorzaak van donkere kringen onder de ogen is vochttekort, vaak niet alleen van je huid, maar ook binnenin je lijf kan de vochtbalans in de war zijn. Naarmate je ouder wordt, wordt de huid ook dunner, dit is een heel normaal proces. Bij een vochttekort of een ouder wordende huid kijk je als het ware door de huid heen, en worden de blauwige bloedvaten en het bot zichtbaar; dit oogt als een donkere kring. Een slechte bloedsomloop kan donkere kringen veroorzaken. In feite zou je dus kunnen stellen dat een gezonde bloedsomloop zou moeten bijdragen aan de verminderen van donkere kringen. Dat is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Een bloedsomloop die niet helemaal gezond is, kan allerlei verschillende oorzaken hebben: te weinig beweging, ongezonde of weinig gevarieerde voeding, een gebrek een frisse lucht, te weinig slaap, ziekte, allergie, medicijngebruik, stress. Ijzer, vitamine K en vitamine B12 zijn belangrijke voedingsmiddelen wanneer je van binnenuit iets wilt doen aan je donkere kringen.
Wat kun je doen aan donkere kringen onder de ogen?
Soms bevat de huid onder de ogen te veel pigment, dit wordt ook wel hyperpigmentatie genoemd. Als dit de oorzaak is van donkere kringen kun je daar in feite weinig aan doen, behalve de boel camoufleren.Vaak komt dit voor bij mensen met een donkere huid. Het is dus zeker niet zo dat alleen mensen met een lichte huid last kunnen hebben van donkere kringen. (te) Veel blootstelling aan de zon kan dit probleem trouwens erger maken. Een zonnebril draag je dus niet alleen voor de sier. Een vochttekort kun je natuurlijk aanpakken, door te zorgen dat je lichaam voldoende vocht (water!) binnenkrijgt én vast kan houden. Koffie en alcohol kun je beter laten staan. Uiteraard kun je speciale vochtinbrengende crèmes gebruiken die de oogcontouren van extra vocht voorzien. Donkere kringen kun je het beste camoufleren met speciale concealers, die oplichtende deeltjes bevatten. Let er goed op dat je niet een té lichte tint pakt, dan kan het effect averechts zijn.
Wat zijn wallen onder de ogen en wat kun je eraan doen?
Wallen zijn zichtbare verdikkingen onder de huid, die vaak worden veroorzaakt doordat de huid letterlijk aan stevigheid verliest, slapper wordt dus. Wanneer we ouder worden, verdwijnt een deel van het vet onder de huid. Het bindweefselschotje dat het vet op zijn plaats houdt wordt slapper. Zwaartekracht trekt de gezichtshuid letterlijk naar beneden. Hierdoor zakt de huid samen met het vet onder je ogen en ontstaan er wallen. Het zijn in feite vochtophopingen die een permanente zwelling veroorzaken. Wallen kunnen in de ochtend vaak ‘erger’ zijn, dit heeft alles te maken met het feit dat wanneer ons lichaam zich in een horizontale positie bevindt, vocht zich makkelijker kan ophopen in het bindweefsel. De aanleg voor wallen kan genetisch bepaald zijn, en helaas zijn wallen vaak minder makkelijk te camoufleren dan donkere kringen. Veel merken hebben speciale oogrollers ontwikkeld om de zwelling rond de ogen te verminderen. Wanneer je zo’n roller op de juiste manier gebruikt, kun je er inderdaad baat bij hebben. Speciale gel in oogrollers verdeel je rondom je oogcontouren en deze masseer je met een soort strijkende beweging in, vanaf de binnenste ooghoek tot aan de slapen, wanneer je afsluit met een subtiele druk beweging, activeer je op die manier de lymfecirculatie. Belangrijk daarbij om te weten is dat de lymfecirculatie als belangrijkste functie het reinigen van je lichaam heeft. De gel in combinatie met de juiste beweging kan op deze manier als het ware een drainerende (vochtafdrijvende) werking op de wallen hebben.
HEB JIJ WEL EENS LAST VAN WALLEN EN DONKERE KRINGEN?
© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.
Wat een fijn en duidelijk artikel! Ik heb al mijn hele leven last van donkere kringen onder mijn ogen, die vooral goed zichtbaar zijn door mijn heel lichte huid. Als kind vond ik het altijd onwijs vervelend. Tegenwoordig ben ik gewend om altijd concealer (ik gebruik een fijne van Essence) te gebruiken voordat ik de deur uit ga. Lang leve goede concealers, waardoor je er echt een stuk minder van ziet! 🙂 Ook goede tips trouwens om donkere kringen van binnenuit tegen te gaan. Ik weet dat voldoende drinken en slapen voor mij aandachtspuntjes zijn. Ik denk dat ik de kringen daar ook al minder erg mee zou kunnen maken.
Mijn wallen probeer ik soms te camoufleren door een lichtere concealer onder de wal aan te brengen, dus daar waar de huid “invalt”. Zo breng je het optisch naar voren. Voor foto’s gebruik ik nog wel eens zo een glad trekkend product, dan wordt alles tijdelijk mooi plat. Ik denk dat als je huid heel erg verslapt is dat het dan niet meer werkt, dan zou een cosmetische ingreep de oplossing kunnen zijn!
Handig artikel Christiana! Thnx for sharing 🙂
First things first: geweldige foto!
Zeker handig artikel! Ik denk dat veel vrouwen veel te ruw met dat stukje huid omgaan. Ik merk nu soms wel dat ik in de ochtenden iets meer in de kreukel lig maar ook dat is dan wel normaal (alleen niet gezellig).
Helaas werkt niks meer tegen mijn overtollige huid onder de ogen. Ik ga volgende week er dus iets aan laten doen.