Het op de juiste plekken bewaren van je cosmetica zorgt ervoor dat je er zo lang mogelijk plezier van hebt. En dít zijn die plekken.

De houdbaarheid van cosmetica

Alle cosmetica is beperkt houdbaar. Geen enkel cosmetica product blijft eeuwig goed. Hoe lang een cosmetica product houdbaar is, is afhankelijk van diverse factoren. De bewaarmiddelen of conserveringsmiddelen spelen daarbij sowieso een belangrijke rol. Een 100% natuurlijk product in in vrijwel alle gevallen minder lang houdbaar dan een niet-natuurlijk product, en dat heeft dus alles te maken met de bewaarmiddelen. Ook de verpakking van je cosmetica speelt een rol. Producten in open potten zullen eerder bederven dan producten in zogenaamde airless verpakkingen. Ook zijn ondoorzichtige verpakkingen eigenlijk beter dan verpakkingen waar je doorheen kunt kijken, omdat ook licht een nadelige invloed kan hebben op de houdbaarheid van je cosmetica. Gebruik je je vingers om crèmes uit potten te halen, dan zal ook dat een nadelige invloed hebben op de kwaliteit van je product. Cosmetica die niet meer goed is, kan van kleur, geur en textuur veranderen. De geur kan veranderen, teruglopen of het product kan ronduit gaan stinken. Verder kan een textuur veranderen van kleur, zo wordt een crème vaak donkerder van kleur en een textuur kan bijvoorbeeld klonterig worden, en nee, dan wil je het dus écht niet meer op je huid gebruiken.

De houdbaarheid van parfum

Een parfum is wel langer houdbaar dan bijvoorbeeld een mascara of een gezichtscrème in een open pot, maar kan evengoed bederven. Een parfum die niet meer goed is, verandert vaak van kleur. Hij wordt dan donkerder. De grootste verandering die je echter zult ontdekken bij een parfum die niet meer goed is, is het feit dat deze ronduit kan gaan stinken. Hoe lang een parfum houdbaar is, is afhankelijk van diverse factoren. Hogere concentraties alcohol in een parfum zullen de houdbaarheid sowieso verlengen, maar zelf weet je natuurlijk vaak niet hoe het zit met de exacte concentraties van alcohol. Ook zullen parfums in transparante flacons vaak eerder bederven dan parfums in ondoorzichtige flacons. Wat je zelf kunt doen om zo lang mogelijk van je parfum en andere cosmetica te genieten, is je producten bewaren op de juiste plekken. Heb je je lief verrast met een nieuwe flacon Versace Eros of een heerlijk parfum van Paco Rabanne, zorg er dan voor dat ook hij ze op de juiste plek bewaart. En dít zijn die ‘juiste plekken’ dus.

Het bewaren van je cosmetica, dit zijn in ieder geval de plekken waar je ze niet moet neerzetten!

Parfums en ook de meeste andere cosmetica kunnen erg slecht tegen licht. Eigenlijk zou je je parfums dus nooit in het licht moeten zetten, en zeker niet in direct zonlicht, zoals bij een raam of op een vensterbank. Waar cosmetica ook niet goed tegen kan, is warmte. Je cosmetica en parfums bewaren doe je dus beter op een koele(re) plek. Producten kunnen ook niet goed tegen temperatuur-schommelingen. Veel mensen bewaren parfums in de badkamer, maar juist vanwege die temperatuurschommelingen is dat ook eigenlijk niet de allerbeste plek.

Goede plekken om cosmetica te bewaren

Je cosmetica bewaren doe je het beste op een koele, donkere plek waar geen grote verschillen in temperatuur zijn. Ideaal zou zijn om ze dus in een afgesloten la of kast te zetten. Zorg er ook voor dat je de doppen altijd terugdoet op de producten en producten goed afsluit. Het is belangrijk dat er geen water in producten kan lopen. Dit is vooral belangrijk bij producten die je onder de douche op of je wastafel bewaart. Bacteriën gedijen namelijk heel goed in water. Water toevoegen aan producten die bijna leeg zijn, kan in principe eenmalig bij bijvoorbeeld waterige producten zoals douchegel en shampoo. Dit doe je dan bijvooreeld wanneer je het product voor de laatste keer gebruikt. Water toevoegen aan mascara of nagellak is een echte no-go. Een uitgedroogde mascara moet je gewoon weggooien en stroperige nagellak kun je soms nog wat opknappen met een druppeltje nagellakverdunner. Bepaalde producten zoals gezichtscrèmes en maskers kun je prima in de koelkast bewaren. Producten op olie-basis kun je juist beter niet in de koelkast zetten, want olie kan gaan stollen wanneer het heel koud is.

Extra tips voor het bewaren van cosmetica

Juist omdat veel beauty verpakkingen en vooral ook flacons van parfum vaak zo mooi zijn, kan ik het me heel goed voorstellen dat je ze juist in het zicht wilt hebben staan. Wat je dan bijvoorbeeld kunt doen is rouleren, zeker als je meerdere parfums hebt. Gelukkig zijn niet alleen de flacons vaak erg mooi, ook de doosjes mogen er vaak zijn. Wanneer je parfum in een doosje op je kaptafel bewaart, gaat hij ook al langer mee. Parfums kun je vaak kopen in verschillende formaten. Wanneer je heel erg van parfum houdt, maar vooral graag afwisselt met verschillende geuren, kun je eigenlijk beter kleinere flacons kopen. Deze zijn in verhouding dan misschien wel duurder, maar uiteindelijk is het toch het meest zonde om een halfvolle fles parfum te moeten weg gooien omdat de parfum niet meer lekker ruikt. Zorg er verder ook voor dat je niet talloze beauty verpakkingen tegelijkertijd open hebt. Een mascara bijvoorbeeld kan maximaal drie maanden mee. In principe kun je met een standaard formaat mascara makkelijk drie maanden doen, ook wanneer je dit product echt dagelijks gebruikt. Het is dan eigenlijk zonde om een nieuwe mascara te openen wanneer je oude exemplaar nog goed is. Mijn motto is altijd dat ik maar een product tegelijkertijd kan gebruiken. Natuurlijk is het leuk om af te wisselen met bijvoorbeeld een douchegel of een bodylotion, maar ik probeer mijn ontzettend kleine badkamer juist heel bewust niet te overspoelen met oneindig veel halflege verpakkingen.

WAAR BEWAAR JIJ JE COSMETICA?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsorde link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.