Is je huid van slag? Dít zijn goede huidherstellende ingredienten die helpen om je huidbarrière te versterken en je huid weer gezond en mooi maken.

Is je huid van slag?

Je huidtype wordt bepaald aan de hand van de talgproductie. Produceert je huid weinig talg, dan heb je een droge huid. Produceert je huid veel talg, dan is je huid vetter. Zelf heb je niet veel invloed op je huidtype. Je kunt er met je huidverzorging bijvoorbeeld niet voor zorgen dat je huid opeens meer of juist minder talg gaat producten. Waar je wel meer invloed op hebt, is de conditie van je huid. Voorbeelden van huidcondities zijn onzuiver, vochtarm of gevoelig. De conditie van je huid kan niet in orde zijn en dat kan tal van verschillende oorzaken hebben. Hormonale veranderingen kunnen bijvoorbeeld van grote invloed zijn op de conditie van je huid. Tijdens je menstruatie, zwangerschap of de overgang kan je huid veranderen en (ernstig) van slag raken. Medicijnen, ziekte, stress, voedsel, alcohol, overmatige en / of onbeschermde blootstelling aan zon en gebrek aan slaap kunnen je huidbeeld eveneens verslechteren. Ook de producten die je gebruikt kunnen je huid uit balans brengen. Hoewel cosmetica die in Nederland op reguliere plekken verkocht wordt, in principe alleen veilige en geteste ingredienten bevat, zijn er nu eenmaal voldoende voorbeelden van cosmetische ingredienten te noemen waar niet iedere huid even goed op reageert. Denk hierbij aan parfum, en zeker wanneer die in hoge concentraties aan cosmetica zijn toegevoegd. Maar ook sulfaten, bepaalde conserveringsmiddelen zoals parabenen en Methylisothiazolinon en bepaalde zonnefilters zoals Avobenzone, Oxybenzone, Homosalate, Octinoxate en Octocrylene kunnen de huid irriteren. Ook natuurlijke ingredienten kunnen je huid uit balans brengen, bekende voorbeelden daarvan zijn lavendel, tea tree oil, munt en eucalyptus. Harde alcohol kan je huid eveneens irriteren, en dan vooral alcohol denat.

Je huidbarrière weer in balans brengen met huidherstellende ingredienten

Als je huid van slag is, is dat vaak het gevolg van een huidbarrière die uit balans is. Ik heb net al een aantal mogelijke oorzaken genoemd van een verstoorde huidbarrière. Je huidbarrière heeft normaal gesproken een beschermende functie, dat wil natuurlijk zeggen wanneer de barrière gezond is. Is dat niet het geval, dan kunnen ongewenste stoffen makkelijker je huid binnendringen. Denk hierbij aan bacteriën en virussen. Doordat je beschermende laag beschadigd is, is je huid minder weerbaar en ontstaan bijvoorbeeld (extreem) droge plekjes, schilfers, eczeem en puistjes. Dat is niet het enige probleem, want een beschadigde huidbarrière kan werkzame stoffen uit cosmetica ook minder goed opnemen waardoor je een vicieuze cirkel terecht komt, zeker wanneer je producten blijft gebruiken waar jouw huid niet goed op reageert. Gelukkig zijn er voldoende huidherstellende ingredienten te vinden die je kunnen helpen om je huidbarrière weer in balans te brengen.

huidherstellende ingredienten ceramiden

Ceramiden

Een mooi voorbeeld van huidherstellende ingrediënten zijn ceramiden. Ceramiden zijn lipiden oftewel vetten die van nature voorkomen in de huid. Je huid bestaat voor ongeveer de helft uit ceramiden en om die reden spelen ze dus een belangrijke rol bij een gezonde en dus ook een mooie huid. Wat doen deze zogenaamde ceramiden voor je huid? Simpel gezegd houden ceramiden je huid als het ware bij elkaar. Ze vormen een beschermende laag om vochtverlies van de huid tegen te gaan. Ook spelen ceramiden een belangrijke rol bij het soepel houden van de huid. Wanneer je jong bent, maakt je huid zelf ceramiden aan. Naarmate je ouder wordt, gaat dit natuurlijke proces minder snel. Zonschade kan verder een grote nadelige invloed hebben op de natuurlijke aanmaak van ceramiden. Is je huid langdurig en / of onbeschermd blootgesteld aan zon, dan kunnen er niet alleen minder ceramiden worden aangemaakt, ook zal de kwaliteit minder zijn. Ceramiden in cosmetica kunnen je huid helpen herstellen. Het is belangrijk om rekening te houden met het feit dat veel ingredienten die iets doen tegen huidveroudering niet stabiel zijn, zo ook ceramiden. Dit betekent dat ze hun werkzaamheid (rap) zullen verliezen wanneer ze worden blootgesteld aan zuurstof, licht en bacteriën. Om die reden kun je dus het beste cosmetica kopen in luchtdichte verpakkingen zoals tubes of pompflacons en liever geen crèmes in open potten. Ceramiden kun je op de INCI-lijst herkennen als ceramide AP, EOP, NG, NP, of NS. Phytosphingosine en sphingosine op hun beurt kunnen je huid stimuleren om ceramiden aan te maken.

Nog meer huidherstellende ingredienten in cosmetica

Andere mooie voorbeelden van huidherstellende ingredienten die je volop tegenkomt in cosmetica zijn glycerine en hyaluronzuur. Dit zijn beiden intensief hydraterende ingredienten die helpen om het vocht in de huid vast te te houden. Voldoende vocht is zeer belangrijk voor een gezonde huidbarrière. Hoewel je wellicht anders vermoed, helpt water niet om de vochtbalans van je huid te herstellen. Lang douchen of in bad liggen zal je huid namelijk alleen maar uitdrogen. Ook niacinamide of vitamine B3 is een mooi huidherstellend ingrediënt. Deze vitamine levert bewezen resultaat bij verschillende huidproblemen zoals vergrote poriën, fijne lijntjes en een ongelijkmatige teint. Bovendien helpt het ingrediënt ook de schade veroorzaakt door vrije radicalen te herstellen. Niacinamide op zijn beurt zorgt trouwens ook weer voor de aanmaak van eerder genoemde ceramiden. Een fijne en vooral betaalbare gezichtscrème waaraan zowel ceramiden, hyaluronzuur en niacinamide zijn toegevoegd is deze CeraVe moisturizer. Panthenol of vitamine B5 tot slot valt ook onder de huidherstellende ingrediënten. Panthenol is oplosbaar in water en mengt goed met andere ingrediënten, je komt het dan ook veelvuldig tegen in zowel cosmetica voor het gezicht als het haar. Panthenol heeft belangrijke herstellende en verzachtende eigenschappen en de hydraterende eigenschappen helpen bovendien vochtverlies door verdamping vanaf de huid te voorkomen. Hoewel panthenol ook veel in haarverzorging zoals shampoo en conditioner toegepast wordt, heeft je huid er het meest baat bij wanneer het wordt toegevoegd aan producten die je op je huid laat zitten, zoals crèmes en serums.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

1 Comment

  1. Fijne tips, mijn huid kan momenteel iets meer zorg hebben dan normaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.