Langer doen met cosmetica doe je onder andere door je producten op de juiste plek te bewaren én ze hygiënisch te gebruiken.

De houdbaarheid van cosmetica

Cosmetica is niet eeuwig houdbaar en kan dus bederven. De houdbaarheid van je cosmetica is afhankelijk van diverse factoren. Producten op waterbasis bijvoorbeeld hebben een kortere houdbaarheid dan producten op oliebasis. Ook de verpakking speelt een rol. Zo zullen producten in potjes sneller bederven dan producten in tubes of pompflacons. Ook wanneer verpakkingen doorzichtig zijn zal een product sneller bederven. In ieder geval zullen werkzame stoffen sneller hun werking verliezen wanneer ze veelvuldig worden blootgesteld aan licht, zuurstof en bacteriën. Ook is de houdbaarheid afhankelijk van de conserveringsmiddelen die gebruikt werden, de bewaarstoffen dus. Natuurlijke producten zijn over het algemeen minder lang houdbaar, omdat daar vaak minder en bovendien mildere bewaarstoffen voor gebruikt worden. Verwar houdbaarheid niet met werkzaamheid. Zonnebrandproducten en cosmetica waaraan bijvoorbeeld anti-oxydanten toegevoegd zijn, zullen op een bepaald moment misschien nog wel houdbaar zijn, maar de werking van filters en anti-oxydanten zal afnemen. Je zult je product in dat geval nog prima kunnen gebruiken, het product zal dan alleen minder tot helemaal niets meer voor je huid doen. Op elk cosmetica product staat een icoontje van een deksel met daarbij een getal. Dat getal staat voor het aantal maanden dat het betreffende product na opening nog houdbaar is. Dit is altijd een richtlijn en betekent zeker niet dat je elk geopend product direct weg zou moeten gooien wanneer die tijd verstreken is. Wanneer een product van kleur of textuur veranderd is, anders ruikt of zelfs stinkt is dat meestal een teken dat je product bedorven is. In dat geval kun je het product dus beter weggooien.

Cosmetica shoppen met korting

Waarschijnlijk voor velen van jullie herkenbaar: een (over)volle badkamer, voorraadkast of make-up tas hebben en toch blijf je maar cosmetica kopen. Shoppen voor cosmetica is nu eenmaal bijzonder leuk en ook ik zal het waarschijnlijk nooit afleren. Ik zorg er zelf ook altijd voor dat ik bepaalde cosmetica altijd in huis heb en ik heb er zelfs back-ups van. Momenteel is het weer summer black friday bij Notino en dat betekent dat je weer heerlijk cosmetica van je favoriete merken kunt shoppen met hoge kortingen. Zo ontvang je tot maar liefst 40% korting op merken als Estee Lauder, L’Oreal, Sheiseido, Clinique, MAC, NYX en Neutrogena. Cosmetica die altijd handig is om in huis te hebben, zijn wat mij betreft douchegels, handzepen, tandpasta, wattenschijfjes, wattenstaafjes, shampoo, deodorant, mascara en gezichtscrèmes. Dit zijn in ieder geval voor mij producten die ik echt dagelijks gebruik en waar ik altijd voorraad van in huis wil hebben. Summer black friday is dan dus een ideale gelegenheid om in te slaan. Denk ook vooral aan travelsize verpakkingen en zonnebrandcrèmes voor je zomervakantie!

langer doen met cosmetica

Langer doen met cosmetica

Wanneer je (veel) geld uitgeeft aan cosmetica, wil je natuurlijk zo lang mogelijk van je producten genieten en ze in ieder geval niet weg hoeven te gooien terwijl je verpakking nog niet eens leeg is. Dat begint allemaal met het openen van je cosmetica. Zorg er voor dat je niet heel veel verpakkingen tegelijkertijd open hebt. Natuurlijk is het leuk om wat af te wisselen met bijvoorbeeld showergels, parfum en lipsticks, maar onthoudt dat je elke keer toch maar één product tegelijkertijd kunt gebruiken. Een geopende mascara bijvoorbeeld kun je maximaal drie maanden gebruiken. Daarna zal hij in het meest gunstige geval indrogen zodat hij niet meer prettig aanbrengt en in het slechtste geval houdt je er een oogontsteking aan over. Zodra je een verpakking opent en je product wordt blootgesteld aan licht, lucht en bacteriën zullen werkzame stoffen hun werkzaamheid verliezen. Open dus het liefst pas een nieuwe verpakking zodra je een ander product opgemaakt hebt. Zorg er voor dat er geen laagje water in producten kan blijven staan. Bacteriën gedijen namelijk heel goed in water en dit is dus vooral van toepassing op producten die je onder de douche bewaart en dan in het bijzonder voor producten in open potten waar dus makkelijk water in kan blijven staan, zoals haarmaskers en bodyscrubs. Wil je langer doen met cosmetica, zet producten dan liever niet in de volle zon en / of boven een verwarming of voor een raam. Een vensterbank is in feite nooit een goede plek om cosmetica te bewaren. Bewaar je cosmetica verder hygiënisch. Deel cosmetica liever niet met anderen. Heb je crèmes in open potten? Gebruik die crème dan niet met je vingers. Een spatel gebruiken heeft alleen zin wanneer je die spatel na gebruik desinfecteert. Het beste is in feite om de crème te gebruiken met een schoon wattenstaafje die je na gebruik weggooit. Sluit je verpakkingen na elk gebruik.

Je cosmetica verpakkingen helemaal leeg maken

Langer doen met cosmetica doe je dus door je producten hygiënisch te gebruiken en je producten op de juiste plekken te bewaren. Maar hoe zit het met onhandige verpakkingen die je niet goed leeg lijkt te krijgen? Hier zijn wat handige trucjes voor. Heb je een tube waar je niets meer uit krijgt? Pak deze tube aan de onderkant vast en ga deze tube nu eens heel hard schudden. Zorg er dan wel voor dat de dop er goed opzit, anders zal je inhoud van de verpakking waarschijnlijk door de kamer heen vliegen. Dit trucje werkt echt enorm goed met alle tubes, je kunt het schudden ook best vaak herhalen en je zult zien dat er altijd toch nog meer product in de verpakking zit dan je denkt. Uiteindelijk kun je de tube openknippen om het allerlaatste restje er uit te halen. Van pompflacons kun je het beste het pompje afdraaien en de fles ondersteboven op een schoteltje zetten. Ook hier is schudden weer het toverwoord. Doe dat opnieuw met beleid om te voorkomen dat je bodylotion op de muren terechtkomt in plaats van op je benen. Doucheproducten waar nog een klein restantje in zit kun je aanvullen met wat water, even schudden en je zult zien dat je je showergel of handzeep toch nog een of twee keer kunt gebruiken. Zorg er voor dat je producten waar je water aan toevoegt nooit te lang laat staan, dit trucje moet je dus eigenlijk alleen toepassen bij het laatste of op-één-na laatste gebruik. Is je favoriete lipstick bijna op? Door een lippenceel te gebruiken, zul je je lipstick toch nog enkele keren kunnen gebruiken. Is je nagellak stroperig geworden? Voeg een scheutje nagellakverdunner toe en je zult er nog langer mee vooruit kunnen. Maak zo nu en dan de hals van het flesje nagellak ook schoon. Hierdoor voorkom je dat het flesje niet goed sluit, waardoor nagellak ook sneller zal indrogen. Wees verder ook vooral creatief met je cosmetica. Met een conditioner die je niet prettig vindt voor je haar, kun je prima je benen scheren. Met een gezichtscrème die niet genoeg voor je huid doet, kun je ook je handen of benen hydrateren. Weggooien is altijd zonde!

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.