Hoe lang is cosmetica houdbaar? Voor diverse producten gelden diverse richtlijnen. Een olie is bijvoorbeeld langer houdbaar dan een product op waterbasis.

De houdbaarheid van (gezichts)crèmes

Cosmetica is niet eeuwig houdbaar. Maar hoe weet je nu eigenlijk of een product nog ‘goed’ is of niet? Op elk cosmetica product staat een icoontje; een potje met een open dekseltje en een getal. Dat is in ieder geval al een ríchtlijn voor hoe lang je je product, na opening, kan bewaren. Als deze tijd verstreken is, kan de kwaliteit van het product niet meer gegarandeerd worden. Zes maanden bijvoorbeeld, of een jaar. Pin je hier niet op vast. Het heeft natuurlijk ook te maken met hoe intensief je een product gebruikt en waar en hoe je het bewaart. Producten op een hygiënische manier gebruiken kan zeker invloed hebben op de kwaliteit  en de levensduur ervan. Over het algemeen geldt; ruikt je product onaangenaam, is de textuur en / of de kleur veranderd, dan kun je het beter niet meer gebruiken. Crèmes in open potten zien er vaak luxe uit, maar zijn in feite een bron van bacteriën. Gebruik de crème dus altijd met schone vingers, een spatel of nog beter; ‘lepel’ de crème uit de pot met een wattenstaafje en gooi die daarna weg. Sluit de pot na gebruik altijd goed af, je doet er verder verstandig aan om de pot zo nu en dan langs de rand even schoon te maken met een tissue, zeker bij potjes met gekartelde randen. Over het algemeen geef ik de voorkeur aan crèmes in tubes en pompflacons, hier kunnen geen bacteriën of zuurstof bij, zodat de kwaliteit langer goed blijft en de werkzame stoffen blijven behouden. De richtlijn voor de houdbaarheid van crèmes in open potten is zes tot twaalf maanden.

De houdbaarheid van producten voor onder de douche

Bacteriën zijn dol op water. Je doet er dus goed aan om zo veel mogelijk te voorkomen dat je cosmetica in aanraking komt met water of dat er water in producten blijft staan. Met producten die je onder de douche gebruikt, kun je dat natuurlijk niet altijd voorkomen, maar je kan er wél voor zorgen dat er geen laagje water in je potten blijft staan, denk aan scrubs en haarmaskers. Sluit ze dus goed af na gebruik en het is super makkelijk om het eventuele laagje water dat er tijdens het douchen in is gekomen er na het douchen even uit te laten druppelen. Wanneer je dit soort producten niet op een dagelijkse basis gebruikt, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om ze buiten je douche te bewaren en ze alleen mee te nemen op momenten dat je ze daadwerkelijk gebruikt. De richtlijn voor de houdbaarheid van douchegels is twaalf maanden.

De houdbaarheid van parfum

Parfum heeft een lange levensduur, gelukkig maar. Je kan parfum beter niet in (zon)licht bewaren en in het beste geval op een donkere plek. Om die reden kun je parfum dus beter niet op een vensterbank of voor een raam zetten. In feite kun je parfum het best bewaren in het doosje. Parfum houdt verder ook niet van grote temperatuurschommelingen en om die reden is een badkamer eigenlijk ook geen ideale plek voor het bewaren van parfum. Voor parfum geldt over het algemeen dat wanneer de geur niet meer is zoals hij hoort te zijn, hij niet meer goed is. Parfum die echt oud is, gaat ronduit stinken. Ook kan parfum die al te lang staat van kleur veranderen. De richtlijn voor de houdbaarheid van parfum is zesendertig maanden.

De houdbaarheid van zonnebrandcrème

Gebruik zonneproducten altijd maar één jaar. Het is niet veilig om producten te gebruiken die al langer dan een jaar open zijn. En je gebruikt een zonnebrandcrème natuurlijk in de eerste plaats om je huid te beschermen. De werkzaamheid van de filters kan niet meer gegarandeerd worden als de verpakking al zo lang open is. Houdt er natuurlijk rekening mee dat dit soort producten behoorlijk wat te lijden hebben, doordat ze lang in de zon liggen, wanneer je ze bijvoorbeeld meeneemt naar het strand. De richtlijn voor de houdbaarheid van zonnebrandcrème is twaalf maanden.

GOOI JIJ WEL EENS COSMETICA WEG OMDAT DEZE NIET MEER GOED IS?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

7 Comments

  1. Ja, ik hou hier zeker rekening mee, alhoewel ik bij make-up iets minder nauw kijk, zo zonde!

  2. Heel fijn dit artikel! Ik gooi zo nu en dan zeker wat weg, maar ga hierbij vooral af bij de geur en de structuur. Toch zonde altijd hé!

  3. Ik ga vaak af op de geur. Want ik heb vaak geen idee wanneer ik een potje opengemaakt heb, al zou ik dat op mijn blog wel kunnen nakijken. Wanneer ik een review geplaatst heb, zo een paar weken voor die datum. En inderdaad, in de douche kan een geopende pot best ranzig ruiken als er water bij gekomen is.

  4. Dit is wel handig om aan herinnerd te worden. Ik doe vaak de producten die ik tijdelijk niet gebruik even in een la. Maar voor je het weet gaan er maanden over heen voordat je ze er weer bij pakt. Hmmm… Ik ga het toch maar eens uitzoeken.

  5. Fijn artikel! Qua parfums en zonnecremes houd ik me zeker niet aan de termijn want ik krijg ze binnen die tijd gewoonweg niet op en vind het zonde om ze weg te gooien. Ik let dan ook goed op de geur en textuur want zodra die verandert is het echt tijd om ze weg te doen.

  6. Qua zonnebrand houd ik me er wel weer aan.
    Bij de rest zoals gezichtscremes etc. geef ik mijn zintuigen gewoon goed de kost.
    Dit geldt ook voor makeup met uitzondering op oogpotlood en mascara,
    als ik met deze twee te lang door ga komt me dat duur te staan want dan raken mijn ogen geirriteerd en in het ergste geval zelfs ontstoken. Dus dat is max. 4 maand en dan gaat dat rustig weg.

  7. Een paar weken terug heb ik 8 flacons parfum kunnen weggooien, echt zonde! Make-up ben ik iets minder nauwkeurig mee, aangezien ik nog diverse MAC lipsticks heb die al minstens 5 jaar oud zijn. Met huidverzorging en zonnebrand let ik wel goed op de datum, daarom geef ik heel veel weg (krijg het toch nooit voor de datum allemaal op) x

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.