Je huid dagelijks reinigen en hydrateren, gezond eten en bewegen zijn allemaal goede voornemens voor je huid.

Dagelijks reinigen is een goed voornemen voor je huid

Je kan nóg zo’n kostbare gezichtscrème gebruiken, maar wanneer je niet eerst je huid reinigt, zal je huid er maar weinig profijt van hebben. Een crème kan zich namelijk niet door een laag vet (talg in het geval van je huid), vuil en make-up heen werken. Ook wanneer je geen make-up draagt, is het belangrijk om dagelijks te reinigen. Draag je wel make-up, zie het verwijderen van make-up en het reinigen van je huid dan als twee verschillende stappen. Hiervoor is het prettig om dan ook daadwerkelijk twee verschillende producten te gebruiken. De meeste ‘normale’ cleansers zijn namelijk niet ontwikkeld om make-up te verwijderen, en vaak lukt het verwijderen van waterproof make-up al helemaal niet met een gewone cleanser. Voor het verwijderen van make-up van je huid, je ogen, lippen en wenkbrauwen kun je bijvoorbeeld een micellair water gebruiken. Om je huid te reinigen kun je daarna een cleanser in de vorm van een crème, gel, olie of mousse gebruiken, die je met water afspoelt.

Voldoende water drinken

Water drinken is goed voor je, dat weten we inmiddels. Wanneer je (veel) te weinig water drinkt, kun je letterlijk uitgedroogd raken. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water, en tegelijkertijd verliezen we dagelijks ook heel wat vocht, door naar het toilet te gaan en natuurlijk doordat je transpireert. Dat vocht moet dus continue aangevuld worden, om te voorkomen dat je lichaam uitgedroogd raakt. Verder regelt vocht je lichaamstemperatuur, zodat je niet oververhit raakt (je gaat dus zweten), maar water transporteert ook voedingsstoffen in je lichaam en afvalstoffen naar buiten. Het is helaas niet zo simpel dat je van alleen maar voldoende water drinken direct een mooie(re) huid zal krijgen. Water passeert het lichaam namelijk te snel om echt effect te hebben op hoe je huid eruit ziet. Vochttekorten in je huid (een vochtarme huid dus) kún je simpelweg niet aanvullen door heel veel water te drinken, net zoals dat je door in een bad te gaan liggen het vochtgehalte van je huid niet op peil kunt brengen. In tegendeel, heel lang in een (warm) bad liggen, zal je huid zelfs behoorlijk kunnen uitdrogen. Aan de andere kant is het dus wel zo dat wanneer je te weinig drinkt, jijzelf maar ook je huid letterlijk uitgedroogd zal raken. De aanschaf van een stijlvolle waterfles is dus zeker geen overbodige luxe voor de goede voornemens voor je huid.

Je huid hydrateren en beschermen

Naast dagelijks reinigen horen hydrateren en beschermen natuurlijk ook in het lijstje met goede voornemens voor je huid. Wat je leeftijd ook is, en welk huidtype je ook hebt, voldoende hydratatie is altijd belangrijk. Goede hydraterende ingredienten zijn glycerine en hyaluronzuur, zeker wanneer je huid vochtarm is. Is je huid droog, dan is je huid vooral gebaat bij voedende ingredienten, zoals sheaboter. Je huid beschermen doe je met een product met SPF. Er bestaan gezichtscrème s met SPF, maar je kunt ook een los product met een hoge factor aan je routine toevoegen. Gebruik je make-up met een SPF? Dat is op zich prima, maar houdt er rekening mee dat een SPF in feite alleen optimaal werkt wanneer je er een royale laag van aanbrengt. Make-up is echter juist vaak niet een product waarvan je een heel royale laag wilt aanbrengen. Zie SPF in je make-up zoals in een foundation of poeder, dus liever als een extraatje naast een crème waaraan een SPF is toegevoegd.

Je huid mooi(er) maken van binnenuit met voeding en supplementen

Je kan aan de buitenkant veel doen om je huid goed te verzorgen. Over het algemeen ziet een goed verzorgde huid er vaak ook gezond en mooi(er) uit. Je huid goed verzorgen doe je dus door je huid dagelijks te reinigen, te hydrateren en te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, zoals UVA- en UVB-straling. Dit doe je natuurlijk met een product met SPF. Dat je je huid op deze manier goed verzorgt, betekent helaas voor veel van ons niet automatisch dat je huid er ook direct geweldig uitziet. Gelukkig kun je ook van alles doen om je huid van binnenuit gezonder te maken. Vitamine C is bijvoorbeeld heel goed voor je huid. Vitamine C is namelijk nodig voor de opbouw van collageen. Collageen is een eiwit dat onder andere zorgt voor de stevigheid van je huid. Voor een strakke huid is vitamine C dus noodzakelijk. Vitamine C zit in heel veel voedingsmiddelen, maar je kunt natuurlijk ook supplementen met vitamine C slikken. Daarnaast is collageen ook goed voor je huid. Collageensupplementen innemen zorgt op de lange termijn voor een verbeterde hydratatie, elasticiteit en stevigheid van de huid. Zelf gebruik ik sinds een jaar naast vitamine C supplementen ook hyaluronzuur supplementen. Ik gebruikte al jaren serums, gezichtscrèmes en maskers met hyaluronzuur, maar nu ik alweer bijna veertig ben, leek het mij geen overbodige luxe om ook dagelijks supplementen met hyaluronzuur te slikken. Een fijne bijkomstigheid is dat supplementen met hyaluronzuur ook een mooie glow aan je huid geven. Naast voldoende gezonde voeding en supplementen zijn er ook dingen die je juist beter kunt laten wanneer je wilt werken aan de goede voornemens voor je huid. Te veel suikers zijn bijvoorbeeld helaas niet zo goed voor je huid. Wanneer je te veel suikers opneemt, kan er glycatie oftewel versuikering ontstaan. Bij dit proces zetten suikers zich vast op het collageen en de elastine in de huid, die daardoor verharden en niet meer kunnen herstellen. Uiteindelijk kan dat zorgen voor lijntjes en rimpels. Dit betekent natuurlijk absoluut niet dat je direct moet gaan stoppen met suiker eten, maar het is wellicht prettig om te weten dat een teveel aan suikers helaas niet alleen een nadelige invloed heeft op je lijn en het getal op je weegschaal.

Voldoende slapen en bewegen is ook goed voor je huid

Je herkent het vast wel; na een korte nacht en / of weinig slaap zie je er de volgende ochtend vaak niet op je best uit. Voldoende slapen is dan ook vrij essentieel voor een mooie huid. Ook voldoende bewegen is goed voor je huid. Hier zit natuurlijk ook weer een linkje in, want wanneer je voldoende beweegt of sport, is de kans dat je beter slaapt ook weer groter. Tijdens het sporten wordt je bloed sneller door je lichaam gepompt, hierdoor verbetert de doorbloeding. Door het stimuleren van de doorbloeding verbetert de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamscellen en dit heeft dan weer een positief effect op je huid. Wil je (meer) gaan sporten of bewegen, dan is het belangrijk om beweging te kiezen die echt bij je past en om iets te gaan wat je echt leuk vindt. Je kunt jezelf wellicht een maand lang met heel heel veel tegenzin een paar per week naar de sportschool slepen, maar dit ga je op de lange termijn waarschijnlijk niet volhouden. Kies dus iets wat wellicht laagdrempeliger is. Ga bijvoorbeeld dagelijks wandelen of wekelijks zwemmen. Ook kun je thuis aan je conditie werken, bijvoorbeeld met gewichten. Op Youtube staan heel veel video’s met oefeningen die je thuis kunt doen en waar je dus niet allemaal fitness apparaten voor nodig hebt.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.