Water staat op vrijwel iedere ingrediëntenlijst helemaal bovenaan. Waarom eigenlijk? En doet dit water ook iets iets voor je huid?

Heeft water een hydraterende werking?

Het is eigenlijk helemaal niet zo heel gek dat veel mensen denken dat water een hydraterende werking op de huid heeft. Echter het tegendeel is waar. Water hydrateert niet, maar onttrekt juist vocht uit de huid. Het beste voorbeeld daarvan is om in een bad met (alleen) water te gaan liggen. Let maar eens op hoe gerimpeld je daar dan op een bepaald moment uit stapt. Ik hoor nog steeds dat mensen hun gezicht ‘reinigen’ met alleen water. Echter, dat kán helemaal niet. Wanneer je je gezicht wast met water, zul je (waarschijnlijk en zeker op den duur) een trekkerig gevoel ervaren, maar je huid wordt er ook zeker niet schoon van. Het is heel belangrijk om je huid elke dag te reinigen, ook wanneer je geen make-up draagt. Echter vetten (in het geval van je huid dus talg) en vuil en make-up kúnnen niet oplossen in water. Een voorbeeld: schenk eens een laagje olijfolie in een glas en voeg daar vervolgens een scheut water aan toe. Je zult zien dat het water gewoon op dat laagje olie blijft drijven. Giet er vervolgens eens een laagje afwasmiddel bij. Dan zul je zien dat de laagjes zich met elkaar gaan mengen. In dit voorbeeld is de olijfolie natuurlijk dan het vet en vuil van je huid en het afwasmiddel je cleanser.

Waarom wordt er dan toch water toegevoegd aan cosmetica?

Aqua is vaak het allereerste ingrediënt dat je op een INCI-lijst tegenkomt. Dat betekent dat de concentratie ervan hoog is. Een groot deel van de producten die je gebruikt, bestaan dus voor een groot deel uit water. Water wordt vaak toegepast als basis of als oplosmiddel voor andere ingrediënten. Door de toevoeging van (onder andere) water kan een textuur dunner en dus vloeibaarder en dus makkelijker smeerbaar zijn. Het spreekt voor zich dat er niet gewoon kraanwater in cosmetica zit. Aan cosmetica wordt gezuiverd en gedestilleerd water toegevoegd. Super belangrijk natuurlijk, want bacterien zijn dol op waterige texturen. Een product waaraan kraanwater toegevoegd zou zijn, zou dus super onderhevig zijn aan bederf. Er zijn ook merken die ’thermaal water’ gebruiken. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld de apothekersmerken Avène en Vichy. Zij halen hun water uit een bepaalde diep in de grond gelegen bron en dat water zou dan weer kalmerende eigenschappen op de huid hebben.

Is water in cosmetica slecht?

Nee, water is niet slecht en de aanwezigheid ervan in cosmetica kan ook geen kwaad. Water is namelijk ‘herkenbaar’ voor het lichaam. Ons lichaam bestaat immers voor een groot deel uit water. In principe kan niemand dus allergisch reageren op water in cosmetica. Aan de andere kant ‘doet’ water in feite ook niets voor je huid. Water van zichzelf is bijvoorbeeld niet kalmerend, herstellend of verzorgend. Bovendien kan een grote concentratie water ten koste gaan van de aanwezigheid van goede ingrediënten waar je huid wel daadwerkelijk iets aan heeft. Er bestaan merken die geen druppel water aan hun formule toevoegen, zoals het Duitse biologische merk Santaverde, maar het komt echt zelden voor.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

6 Comments

 1. Heerlijk artikel weer, heb hem met veel plezier gelezen. Ik dacht al wel dat water vooral diende voor de textuur, maar hoe of wat voor soort water ze gebruiken, wist ik niet. Erg interessant dus! Vooral de ’test’ met olijfolie, water en afwasmiddel geeft een duidelijk beeld voor het effect van water op een huid. V

  aak is een handcrème met water als hoofdbestandsdeel helemaal niet zo goed, want.. het droogt de handen juist uit. En daardoor ga je meer en meer smeren. Hetzelfde principe als lippenbalsems met minerale olie. Ik geloof dat Herôme ooit een handcrème zonder water had, maar dat weet ik niet zeker. Maar dat is wel een dingetje waar ik voortaan strenger in ga zijn!

 2. Ik wist dat water eigenlijk niet veel doet, beter is om Aloë Vera te gebruiken. Ik merkte dat een crème zonder water en met A.V. mijn huid genas na een verbranding.

 3. Interessant om te weten! Ik had zelf niet echt een idee waarom water wordt toegevoegd en vaak helemaal bovenaan staat op de INCI lijst, vooral omdat het goedkoop is 😉. Heb weer wat van je geleerd vandaag, bedankt 👍🏻!

 4. Fijn leesbaar en intressant. Dank je 💆‍♀️

 5. Hi maar in de producten van santaverde staat alcohol best hoog in de lijst en dat is al helemaal een no go

  1. Christiana says:

   Alcohol wordt vaak toegevoegd als conserveringsmiddel, het zorgt ervoor dat je product langer goed blijft. Er zijn verschillende soorten alcohol die aan cosmetica toegevoegd worden, de zogenaamde zachte en harde alcoholen. De zachte alcohol, bijvoorbeeld cetearyl alcohol is niet uitdrogend of irriterend voor je huid, dus daar hoef je je geen zorgen over te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.