Goed voor je huid zorgen is echt niet zo ingewikkeld. Wat je leeftijd ook is en welk huidtype je ook hebt, déze tips werken altijd!

Goed voor je huid zorgen

Helaas is niet iedereen gezegend met een mooie huid. Ook wanneer je heel goed voor je huid zorgt, kan je huid er toch niet altijd mooi en zelfs niet altijd gezond uitzien. Er zal tal van factoren die van invloed zijn op de conditie van je huid. Denk daarbij aan klimatologische invloeden zoals de invloed van zon en kou op je huid, je eetgewoontes, je slaappatroon, de producten die je gebruikt, maar ook stress, ziekte, medicijngebruik en hormonale schommelingen kunnen van grote invloed zijn op hoe je huid er uitziet. Wat je leeftijd ook is en wat voor huid je ook hebt, er zijn gelukkig een aantal relatief simpele dingen die je kunt doen om goed voor je huid te zorgen.

Let op de houdbaarheid van je cosmetica

Cosmetica blijft niet eeuwig goed. Elk cosmetica product heeft dan ook een houdbaardheidsdatum. Op elk product staat een icoontje van een open potje met een dekseltje. Hierbij staat een getal. Dat getal staat voor het aantal maanden dat een product na opening houdbaar is. Dit is altijd een richtlijn. Het is niet zo dat een pot crème na zes maanden per definitie over de datum is. Je zult zien dat er verschillen zijn tussen verschillende producten. Zo zijn producten met grotendeels natuurlijke en / of biologische ingredienten over het algemeen korter houdbaar. Dit heeft te maken met de bewaarmiddelen die gebruikt zijn. Ook producten op waterbasis zijn minder lang houdbaar dan bijvoorbeeld producten op oliebasis. Bacteriën gedijen namelijk erg goed in water. Crèmes in open potten zijn verder ook minder lang houdbaar dan crèmes in tubes of pompflacons. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat wanneer de textuur van een product veranderd is, je product niet meer goed is. Wanneer een crème bijvoorbeeld hard of klonterig geworden is, moet je hem gewoon weggooien. Ook kan de kleur van een product veranderen. Crèmes die over de datum zijn, worden vaak donkerder van kleur. Dit is trouwens ook het geval met parfum. Verder kan een crème die niet meer goed is, heel onprettig gaan ruiken of zelfs gaan stinken. Een crème of een willekeurig ander cosmetica product dat niet meer goed is, zal niets goeds meer voor je huid doen. Werkzame stoffen zijn immers verloren. Maar een crème die over de datum is, kan je huid ook onnodig irriteren. Goed voor je huid zorgen doe je dus met producten die nog goed zijn. Het begin van het nieuwe jaar is een mooi moment om je cosmetica eens uit te zoeken.

Reinig je huid dagelijks

In feite zijn er drie dingen die je dagelijks moet doen als je goed voor je huid wilt zorgen; reinigen, hydrateren en beschermen. Veel vrouwen die geen make-up dragen, denken dat ze hun huid niet hoeven te reinigen. Niets is echter minder waar. In feite moet elke huid dagelijks gereinigd worden. Bovendien zijn het verwijderen van make-up en het reinigen van je huid twee verschillende stappen, waar je vaak ook verschillende producten voor gebruikt. Zo lukt het in veel gevallen niet om je make-up te verwijderen met een normale cleanser en verder is je huid eigenlijk nog niet echt schoon wanneer je alleen nog maar je make-up verwijderd hebt met bijvoorbeeld een micellair water. Waarom is reinigen zo belangrijk? Gedurende de dag en nacht stapelen talg, dode huidcellen en overig vuil zich op. Wanneer je je huid niet of niet op de juiste manier reinigt, dan zal je huid er op een bepaald moment dof en onregelmatig uit gaan zien. Je moisturiser kan bovendien alleen zijn werk doen op een huid die goed gereinigd is. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het eigenlijk zonde is om überhaupt een crème te gebruiken wanneer je je gezicht niet eerst reinigt. De werkzame stoffen in je moisturiser kunnen zich namelijk niet door een ‘barrière’ van make-up of vuil heenwerken. Gebruik altijd een cleanser en reinig je huid niet met alleen water. Talg lost namelijk niet op in water. Na het reinigen kun je eventueel nog een gezichtstonic gebruiken om eventuele restjes make-up, vuil en cleanser te verwijderen. Een toner kan ook een hydraterende of een kalmerende werking hebben, afhankelijk van welke variant je kiest.

Goed voor je huid zorgen doe je met producten die goed bij je huid passen

Er is eindeloos veel keus in gezichtsverzorging en gezichtsreiniging. Er zijn verschillende merken in allerlei verschillende prijsklassen, en dan zijn er ook nog eens allemaal verschillende soorten producten. Wil je goed voor je huid zorgen, dan is het belangrijk om producten te kiezen die goed bij je huid passen. Zo is een vette huid bijvoorbeeld gebaat bij andere ingredienten dan een vochtarme huid en een jonge huid heeft weer andere producten nodig dan een wat oudere huid. Een vochtarme huid reinigen met producten die voor een vette huid bedoeld zijn, kan de huidbarrière uit balans brengen, omdat deze producten vaak te agressief zijn. Ook heeft het bijvoorbeeld weinig zijn om heel vettige en voedende producten te gebruiken wanneer je huid vochtarm is en niet droog. Een droge huid heeft namelijk een tekort een talg en is dus gebaat bij vettige ingredienten. Een vochtarme huid heeft juist hydraterende ingredienten nodig zoals glycerine en hyaluronzuur. Staar je echter ook vooral niet blind op claims van cosmetica-merken, want ook producten die speciaal ontwikkeld zouden zijn voor een vette en / of acne huid, kunnen enorm irriterend werken op een vette huid. Het is altijd goed om de ingrediëntenlijst van een cosmetica er op na te slaan, wanneer je op zoek bent naar specifieke ingredienten of juist bepaalde ingredienten wilt vermijden. Des te hoger een ingrediënt op de INCI-lijst staat, des te hoger de concentratie ervan.

Goed voor je huid zorgen doe je door je huid te beschermen

Ik zal de laatste zijn om te beweren dat je een ‘dure’ gezichtscrème nodig hebt. Duur is natuurlijk een relatief begrip, maar duur is niet per definitie beter. Zo zijn er veel dure merken die ‘goedkope’ ingredienten gebruiken of wellicht wel dure ingrediënten gebruiken, maar in heel lage concentraties. Aan de andere kant kun je van een gezichtscrème van een paar euro ook niet verwachten dat deze alleen maar de beste ingredienten in de juiste concentraties bevat. In feite is de beste moisturiser die je je huid kunt geven, een product met SPF, een zonnefilter dus. Overmatige en / of onbeschermde blootstelling aan zon is en blijft namelijk één van de grootste veroorzakers van (vroegtijdige) huidveroudering. Gebruik dus een gezichtscrème met SPF of een los product met SPF in combinatie met je gezichtscrème. Er bestaan ook foundations en zelfs poeders met een SPF, maar zelf ben ik daar geen groot voorstander van. Een SPF werkt namelijk in feite alleen goed wanneer deze royaal gebruikt wordt. Foundation en poeder zijn over het algemeen juist geen producten die je heel royaal wilt gebruiken. Het is zeker niet slecht om make-up met SPF te gebruiken, maar zie het als een extraatje, bovenop je normale SPF.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

2 Comments

  1. Wat geef je fijne tips! Voor mij zitten er tips tussen die echt vanzelfsprekend zijn, maar ik weet ook dat dit lang niet voor iedereen geldt.

  2. Ik sluit mij aan bij Daphne , ik vind dat ik mijn huid wel goed verzorg. Eigenlijk altijd wel gedaan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.