Op natuurlijke basis, hypo-allergeen, dermatologisch getest. Je hebt het vast eens ergens op zien staan. Maar in feite zijn het onzinnige beautyclaims.

Op natuurlijke basis is een onzinnige beautyclaim

Hoewel de term ‘biologisch’ beschermd is, is de term ‘natuurlijk’ dat (helaas) niet. Een fabrikant kan zijn product dus al natuurlijk noemen als er één natuurlijk ingredient in zijn product zit, ongeacht het feit dat de rest van de formule dan wellicht volledig uit synthetische ingredienten bestaat. De concentratie van ingredienten is verder ook belangrijk voor de werking ervan. Stel; op het etiket van een verpakking staat bijvoorbeeld ‘rijk aan sheaboter’. Wanneer je vervolgens op de INCI-lijst kijkt en ziet dat het ingredient, in dit geval Butyospermum parkii, helemaal onderaan op de lijst staat, weet je dus dat de concentratie ervan niet heel hoog kan zijn. Hoe hoger een ingredient namelijk op de lijst staat, des te hoger is de concentratie ervan. Verder is het ook belangrijk hoe een ingredient verwerkt wordt. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik altijd arganolie. Argannoten kunnen warm of koud geperst worden. Wanneer ze warm worden geperst, komt er veel meer olie vrij, de kwaliteit ervan is dan echter minder goed. Koud geperste olie is dus kostbaarder, maar wél beter van kwaliteit. Dit zijn echter zaken die je niet kunt afleiden van een verpakking, alhoewel er merken zijn die wel vermelden dat het bij hun heel specifiek om ‘koudgeperste arganolie’ of ‘biologische’ sheaboter gaat. Een heel belangrijke kanttekening die ik hier nog aan toe wil voegen; natuurlijke producten zijn echt niet perse beter voor de (gevoelige) huid.

Geschikt voor de gevoelige huid

Waarschijnlijk de meest voorkomende term in dit lijstje met onzinnige beautyclaims. Het valt me sowieso op dat heel veel mensen spreken van een ‘gevoelige huid’. Wanneer je ze dan vraagt wáár ze precies gevoelig voor zijn, waar hun huid dus specifiek op reageert, kunnen ze dat eigenlijk niet goed vertellen. Hoewel een (over) gevoeligheidsreactie in feite natuurlijk bij iedereen, bij elk product en ten alle tijd voor kán komen, is niet elke huid zo gevoelig als gedacht wordt. Maar omdat heel veel mensen nu eenmaal in de veronderstelling zijn dat ze een gevoelige huid hebben, spelen cosmetische fabrikanten daar (heel slim) op in, door producten op de markt te brengen die ‘zogenaamd’ voor de gevoelige huid ontwikkeld zijn. Meestal zie je het op producten waaraan geen parfum is toegevoegd. Parfum staat natuurlijk algemeen bekend als toevoeging die vooral een gevoelige huid kan triggeren. Echter, er zijn nog veel meer zaken die dat kunnen doen; sulfaten bijvoorbeeld, maar ook PEG-nummers, bepaalde vormen van alcohol, kleurstoffen en siliconen (bij sommige mensen). Ook natuurlijke ingredienten zoals lavendel en tea tree kunnen irriterend werken. Een mooi recent voorbeeld vind ik de skincare van Simple. Simple is een Engels budget merk dat zichzelf profileert als ‘The sensitive skin expert’. Oké, er zit geen parfum in de producten, maar er wordt in bepaalde formules wel gebruik gemaakt van bijvoorbeeld parabenen en de chemische zonnefilter Ethylhexyl Methoxycinnamate die nogal omstreden is. Je kunt je afvragen in hoeverre dat toevoegingen zijn waar een gevoelige huid echt blij van wordt? Lang verhaal kort; dat een product geen parfum bevat, wil niet zeggen dat zo’n product automatisch geschikt is voor de gevoelige huid.

Geschikt voor de droge huid

Vaak bevatten ‘producten voor de droge huid’ één of meerdere voedende ingredienten zoals sheaboter of arganolie en zo’n ingrediënt wordt dan ook breed uitgemeten op het etiket. Echter hier geldt dezelfde kanttekening als in het kopje ‘op natuurlijke basis’. Want hoe hoog is de concentratie van dat voedende ingrediënt eigenlijk? Hoe is de kwaliteit ervan? En hoe zit het met de rést van de formule? Als er naast (dat ene) voedende ingrediënt uitdrogende toevoegingen aan de formule gedaan zijn, zoals harde alcohol of parfum, werkt het wellicht helemaal niet zo voedend als je graag zou willen, of zoals de fabrikant je graag zou doen geloven. Nog een kanttekening; er is een verschil tussen een droge en een vochtarme huid. Een droge huid heeft een tekort aan vetten en heeft dus inderdaad baat bij voedende ingredienten. Een vochtarme huid die helaas vaak wordt verward met een droge huid, heeft een tekort aan vocht en zal weinig tot niets hebben aan voedende formules maar veel blijer worden van bijvoorbeeld ingredienten zoals glycerine of hyaluronzuur. Bepaal dus eerst of je huid droog of vochtarm is.

Dermatologisch getest en hypo-allergeen zijn ook onzinnige beautyclaims

Letterlijk betekent het ‘op de huid getest’, maar net als ‘op natuurlijke basis’ is dit geen beschermde term. Er zijn namelijk geen wettelijke richtlijnen aan de term verbonden. Misschien is het betreffende product op twintig mensen getest, maar hoeveel zegt dat nu eigenlijk? En wat kwam er dan eigenlijk uit die test? Bovendien; dat een product geen overgevoeligheidsrecties oproept bij een aantal vrijwillige proefpersonen, wil natuurlijk niet zeggen dat jóuw huid er tegen kan. Of je slecht op een product reageert kan met allerlei zaken te maken hebben; jouw huidtype en de conditie van jouw huid, een eventuele wisselwerking met andere producten / merken die je gebruikt, hormonale omstandigheden (sommige vrouwen reageren bijvoorbeeld extremer op bepaalde ingredienten wanneer ze zwanger zijn, menstrueren of in de overhang zijn) en ga zo maar door. De term oftalmologisch getest betekent hetzelfde, maar is dan van toepassing op producten die rond de ogen gebruikt worden. Deze term kun je dus bijvoorbeeld tegenkomen op mascara of oogcrème. De term hypo-allergeen suggereert dat er bij het gebruik ervan weinig tot geen kans op een allergische reactie is. Ook voor deze omstreden term geldt dat hij niet beschermd is. De term kan gebruikt worden op producten waarin ingredienten gebruikt zijn waarvan bekend zijn dat ze een kleine kans vormen op een allergische reactie. Een allergische reactie is echter nóóit volledig uit te sluiten, bij niemand.

WELKE VAN DEZE ONZINNIGE BEAUTY CLAIMS KOM JIJ HET MEEST TEGEN?

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved.

8 Comments

 1. Wat een interessant artikel!

 2. Handig om te weten! Ik moet zeggen dat ik me stiekem ook vaak laat leiden door zulke termen. Slecht eigenlijk: ik denk dat de industrie daar meer tegen zou moeten ondernemen.

 3. Toffe blogpost Christiana! Ik heb hier ook allerlei blogposts over geschreven, vind het super interessant en het is waar huidverzorging echt over gaat 🙂

 4. Ja, goed geschreven en meer duidelijkheid over al die claims. Ik heb geen gevoelige huid, maar ik merk wel dat als ik een tijdje Vitamine A gebruikt heb dat mijn huid wel sneller reageert. Een wisselwerking dus. Dus niet standaard een gevoelige huid.
  Veel mensen gruwelen van veel ingrediënten, maar soms zijn bepaalde stoffen nodig voor de synergie, dat ze gewoon beter werken en ik denk niet dat je daar ernstige huidschade aan overhoud (dan zou mijn generatie de meest vreselijke gevolgen ondervinden, al zullen giftige stoffen zich natuurlijk altijd ophopen/ stapelen in de lever, dan zou je ook op voeding moeten letten om alles te voorkomen.. ) . Je zou in principe ook eigenlijk nooit meer foundation kunnen gebruiken, al denkt iedereen dat, omdat het bovenop een dagcrème zit het misschien geen kwaad kan. Dat idee heb ik altijd, dat daar niet over nagedacht wordt. Een beetje dubbel vaak.
  Ik had het met Simple ook mis, de eye make-up remover ging na een paar keer gebruik toch flink prikken in mijn oog.
  En natuurlijk is ook niet per se beter. Gisteren dacht ik even fijn wat onkruid weg te halen en greep in de brandnetels, jeuk en een rode huid… Auw! 🙂

 5. Wat een interessant en goed artikel is dit!

 6. Goed artikel! Ik denk echt dat veel mensen zich in laten pakken door fabrikanten die gretig van de onbeschermde termen gebruik maken. Slechte zaak om mensen zo te misleiden, ik trap er in ieder geval al een aantal jaar niet meer in. Dat van de argannoten wist ik trouwens nog niet: dat koud geperste noten beter van kwaliteit zijn en dat daardoor de arganolie duurder is.

 7. Goed artikel zeg. Ik merk vooral in vrienden- & kennissenkring dat er veel dames zijn die helemaal niet op de hoogte zijn van wat ingrediënten nou doen. Ik heb her en der nog een voorlichtende functie! Soms betrap ik mijzelf nog wel eens op een foute aankoop, maar ben wel veel bewuster!

 8. Dit vind ik dus heel interessant om te lezen! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.