Aan het G.M. Collin Vital C15 serum hangt een prijskaartje van meer dan honderd euro. Is het serum zijn geld waard?

Vitamine C in gezichtsverzorging

Vitamine C wordt erg veel toegepast in cosmetica, maar wat doet het nu eigenlijk voor je huid? En waar kun je op letten bij de aanschaf van producten waaraan vitamine C is toegevoegd? Vitamine C is een zeer krachtige anti-oxydant; het beperkt schade aan de huid door blootstelling aan UV-straling en op die manier beschermt het de huid ook tegen vroegtijdige huidveroudering. Vitamine C versterkt verder ook de huidbarrière. Enorm belangrijk, want onze huidbarrière vormt, letterlijk dus, een barrière tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat een gezonde huidbarrière vaak hand in hand gaat met een gezonde en (dus) móói uitziende huid. Tot slot is vitamine C essentieel voor de vorming van collageen. Collageen is een lichaamseigen stof die verantwoordelijk is voor de stevigheid van de huid. De natuurlijke aanmaak van collageen neemt af naarmate we ouder worden, en dat is dus één van de redenen dat de huid op een gegeven moment ook aan stevigheid gaat verliezen. Vitamine C is op de ingrediëntenlijst terug te vinden als ascorbic acid. Er worden echter ook derivaten van vitamine C in cosmetica toegepast. Het gaat dan vaak om Ascorbyl palmitate, Ascorbyl Tetraisopalmitate, Sodium Ascorbyl phosphate en Magnesium Ascorbyl phosphate. Hoewel vitamine C veel in cosmetica wordt toegepast, moet Vitamine C wel in een bepaalde concentratie aanwezig zijn om daadwerkelijk effectief te zijn in gezichtsverzorging. Vitamine C is vanaf concentraties van 4% daadwerkelijk werkzaam. In de meeste gevallen zal de concentratie vitamine C niet duidelijk aangegeven zijn op een verpakking. Je kunt echter wel het een en ander opmaken uit de ingrediëntenlijst. Des te hoger een ingrediënt namelijk op deze lijst staat, des te hoger de concentratie ervan. Staat vitamine C hoog bovenaan op de lijst van je product, in ieder geval niet halverwege of nog lager op de lijst, dan weet je dat je met jouw product in ieder geval goed zit.

G.M. Collin Vital C15 Serum review

G.M. Collin Vital C15 serum

(Exclusief verkrijgbaar via G.M. Collin | 30 ml. voor € 110)

Het G.M. Collin Vital C15 serum bevat het zogenaamde 15% VITAL C COMPLEX, een krachtige synergie van ingrediënten zoals vitamine C, ferulinezuur en camu camu-extract, evenals MATRIXYL® 3000 om de vitaliteit en het uiterlijk van de huid zichtbaar te verbeteren. Met het serum belooft G.M. Collin de zichtbaarheid van fijne lijntjes te verminderen, de stevigheid én de uitstraling van de huid te verbeteren. Vitamine C is dus een zogenaamde antioxidant en deze staan helaas niet bekend om hun stabiliteit. Vitamine C verliest zijn effectiviteit wanneer het wordt blootgesteld aan zuurstof en licht. Simpelweg betekent dit dus dat zodra vitamine C wordt blootgesteld aan zuurstof, het zijn werkzaamheid verliest. De verpakkingen waarin producten met vitamine C dus verpakt zijn, zijn van groot belang voor de houdbaarheid. Zulke producten zouden verpakt moeten worden in luchtdichte en ondoorzichtige verpakkingen, het liefst dus pompflacons en zeker geen open potten, zodat er geen zuurstof bij kan. Het G.M. Collin Vital C15 serum zit verpakt in een ondoorzichtige, glazen flacon met een pipet. Het gaat om een wat waterige formule zoals je op de foto hierboven duidelijk kunt zien. Er is geen parfum aan het serum toegevoegd, wat een pluspunt is voor mensen met een gevoelige huid. Ik kan echter zelf maar niet wennen aan de geur. Het serum ruikt namelijk wat bitter en ik vind de geur echt niet aangenaam. Het serum voelt echter wel heel prettig aan op de huid. Hoewel het serum er wat waterig uitziet, voelt hij eenmaal op de huid wat meer olie-achtig en heel zacht aan. Het is de bedoeling dat je het serum gebruikt na het reinigen van de huid, en voor het aanbrengen van je gezichtscrème. Een serum is altijd een extraatje voor je huid, en nooit een vervanging van je crème. Het serum kan zowel in de ochtend als in de avond gebruikt worden.

G.M. Collin Vital C15 Serum

G.M. Collin Vital C15 serum INCI

Aqua/Water/Eau, Hexylene Glycol, Butylene Glycol, Ascorbic Acid, Glycerin, Ethoxydiglycol, Polysorbate 20, Sodium Ascorbate, Globularia Cordifolia Callus Culture Extract, Ferulic Acid, Yeast Extract/Extrait De Levure, Soy Amino Acids, Myrciaria Dubia Fruit Extract, Plankton Extract/Extrait De
Plancton, Acetyl Hexapeptide-8, Palmitoyl Tripeptide-1, Ergothioneine, Palmitoyl Tetrapeptide-7, Pentapeptide-34 Trifluoroacetate, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Propanediol, Fragrance/Parfum, Carbomer, Sodium Lactate, Acetic Acid, Malonic Acid, Vanillin

G.M. Collin Vital C15 Serum review

De samenstelling

Vitamine C vind je hoog op de ingrediëntenlijst van het G.M. Collin Vital C15 serum terug als Ascorbic Acid. Verder ziet de samenstelling er ook goed uit. Extracten van madeliefjes, die je op de INCI-lijst terug vindt als Globularia Cordifolia Callus Culture Extract, hebben een verzachtende en kalmerende werking op de huid. Ferulic Acid is een heel krachtige anti-oxydant die schade aan de huid kan helpen herstellen en er verder ook voor zorgt dat vitamine C en vitamine E in een product nog beter hun werk kunnen doen. Yeast Extract is ook weer rijk aan anti-oxydanten en deze toevoeging kan een ondersteunende rol bieden bij het beschermen en herstellen van een beschadigde huidbarrière. Het serum bevat verder ook camu camu bessen, ook deze zijn heel rijk aan vitamine C. Diverse peptiden die verder nog aan het serum toegevoegd zijn hebben op hun beurt ook weer anti-ageing eigenschappen. Het serum is met meer dan honderd euro voor een verpakking van 30 ml. flink aan de prijs, maar dan heb je ook wel wat. De formule ziet er zeer goed uit. Mijn verpakking is inmiddels alweer bijna leeg en hoewel ik geen vermindering zien van fijne lijntjes en rimpels, ziet mijn huid er wel gezond uit. Het is met het blote oog natuurlijk altijd wat lastig te zeggen of een product daadwerkelijk doet wat het belooft. Ik ben er echter van overtuigd dat wanneer je (nu) goed voor je huid zorgt, je daar zeker op de lange termijn ook veel plezier van zult hebben. De drie belangrijkste dingen die je voor jouw huid kunt doen, zijn dagelijks reinigen, hydrateren en beschermen. En vooral met dat laatste zit je met dit serum van G.M. Collin natuurlijk helemaal goed. De geur vind ik dus persoonlijk wel een beetje een tegenvaller, maar dat heeft natuurlijk ook wel met persoonlijke voorkeur te maken.

© ByChristiana, tekst. Erica Budding, fotografie. All rights reserved. Dit artikel bevat een gesponsord product.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.